Взимам едра скумрия, изчиствам я и я налагам 24 в морска сол, покрита отвсякъде да престои на студено и да си поеме.
Плънка: чесън, крумид лук, чубрица, мащерка, червен пипер - всичко това - на едро.
Като и минат 24-те часа на скумрията в солта я изтръсквам та да няма големи зърна по нея и я пълня с плънката. След туй я омотавам със канапче (като салам) и я закачам да се вее на тавана поне седмица.
Някой да има по-добри идеи за подобно нещо?
Салам от скумрия
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
- КИРО
- Мнения: 1422
- Регистриран на: Пет Авг 24, 2007 18:42
- Местоположение: ВАРНА
- дал Браво: 5 пъти
- получил Браво: 25 пъти
Жоро,ако въпросът е към мен,отговора е да.Преди години продаваха направо филета скумрия,без кокала.С комшията вземахме направо цял палет /10 кг /.24 часа в саламура,смяна на водата и още 12 часа в саламура,оставяме я да се изцеди за 2-3 часа.После я пълнихме,завързване,после в опаковъчна хартия,пак леко завързване и в хладилника за 2-3 дена.А точната рецепта за пълнежа,може би ще го дам по-късно,защото остана някъде в апартамента,дано я намеря като отида някой ден.Там имах и доста други рецепти рибарски.Вместо орехи може да се използват бадеми или лещник,става дори по добре.
- КИРО
- Мнения: 1422
- Регистриран на: Пет Авг 24, 2007 18:42
- Местоположение: ВАРНА
- дал Браво: 5 пъти
- получил Браво: 25 пъти
Както обещах,Филе скумрия с пълнеж.Продукти за 10 кг.
- 800гр настъргани орехи
- 12 супени лъжици червен пипер
- 8 супени лъжици шарена сол
- 10 глави чесън /настърган /
- 1 пакетче смлян черен пипер
- 6 дафинови листа
Всичко това се разбърква добре с 50-100 гр.олио,но добре е сместта да е по-гъста,наслагва се на едната страна на рибата,захлюпваш я с другата,завързваш с конец.После се увива в хартия,като пак се завързва.4-5 дена на хладно и проветриво място,и е готова за консумация.реже се на филийки заедно с пълнежа.
- 800гр настъргани орехи
- 12 супени лъжици червен пипер
- 8 супени лъжици шарена сол
- 10 глави чесън /настърган /
- 1 пакетче смлян черен пипер
- 6 дафинови листа
Всичко това се разбърква добре с 50-100 гр.олио,но добре е сместта да е по-гъста,наслагва се на едната страна на рибата,захлюпваш я с другата,завързваш с конец.После се увива в хартия,като пак се завързва.4-5 дена на хладно и проветриво място,и е готова за консумация.реже се на филийки заедно с пълнежа.