Страница 1 от 2

пушилня за риба?

Публикувано на: Вто Авг 05, 2008 13:07
от rossto
Видях в нета се продава пушилня за риба - мисля, че беше около 68 лева. Молбата ми е ако има някой впечатления от този уред да каже имали ефект, става ли вкусна рибата, заслужава ли си парите пушилнята?

Публикувано на: Пет Окт 31, 2008 2:08
от Asio
С радост бих споделил две думи по тази тема . Имам проекта за пушилня по този въпрос , това което ми липсва е специфичната порода дървесина която не отдава вредни вещества при така нареченото безкислородно горене ( опушване ) . Известна ми е една порода дървесина която дава най-добри резултати при този тип приготвяне , но тя расте само по далечните северни ширини. С радост бих приел нечий опит с исползване на български модел дървесина . С две думи : Споделете ми кой вид дървесина в България е подходящ и не отделя вредни елементи , а аз на свой ред ще ви постна снимков материал с мои предложения за приготвяне по този начин.


П.С. Пилешките бутчета са не по малко вкусни от рибните филета опушени по този метод.

Публикувано на: Пет Окт 31, 2008 8:48
от Мунчо
Aз мисля, че има специални вносни миксове от дървесини, които се приедлагат у нас. Иначе най-подходящи са дървесини от широколистни видове, като дъб и бук. Поне в Габрово и има една сушилня, в която пушат с такива стърготини с добър ефект. Руснаците пушат и с върбови стружки, или с онази гнила материя, която изсъхва в корубите на старите върби. Колкото до това, че има "безвредни" материали за опушване, съм скептичен. Със сигурност има различни степени на вредност, но за липса на такава незнам доколко можем да говорим, а другото е реклама на производителите. Само не ползвайте иглолистни стружки - най-малко заради катраните...

Публикувано на: Пет Окт 31, 2008 8:51
от fori
Много бири трябва да ме черпите за тази рецепта.
Хващате една тенекия от сирене. Прекарвате няколко телчета отгоре и нанизвате скумриите или пилешките бутчета така че да са нагъсто, но да не се опират много-много едно в друго. Сипвате орехи вътре. Покривате с една тенекия и айде върху жарта, или огъня, или газовият котлон, каквото ви е под ръка.
Посл само внимавате да не си отхапете някоя фаланга че и рибата, и пилето се ядат с пръсти :lol:

Публикувано на: Пет Окт 31, 2008 11:19
от RIMOHIT
черупки , ядки или и двете :?:

Публикувано на: Пет Окт 31, 2008 11:47
от bat.galin
ПИШИ НА КИРИЛИЦА!!!

Л.

Публикувано на: Пет Окт 31, 2008 14:38
от SKORPION
Опилки, стърготини или талаш- всичко от дървета които имат костилкови плодове става. Това за орехите не съм го пробвал.
Само стърготини от орех не ползвайте. Орехът/дървесината/ гори с тежка миризма.
Основно ползвам от череша, вишна и круша.
Стават идеално.

Публикувано на: Пет Окт 31, 2008 15:55
от fori
RIMOHIT написа:черупки , ядки или и двете :?:
Орехо бре, може начупени, може и неначупени. В Русия по принцип ползват за пушене стърготини от ольха, ама нямам ни най-малката идея как се превежда.

Публикувано на: Пет Окт 31, 2008 17:42
от Iso
Чух, че колбасарите ползват т.н. "течен пушек", ако има техолог от сферата на хратинелно-вкусовата провишленост да ни "светне" какво е това бактериолгично оръжие и можем да ли да го ползваме за целта и как.

Публикувано на: Пет Окт 31, 2008 21:52
от SKORPION
Течния пушек е като есенция.
Капваш няколко капки, объркваш
каймата, пълниш червата и имаш
пушен суджук.

Публикувано на: Нед Ное 02, 2008 3:40
от Asio
fori написа:
RIMOHIT написа:черупки , ядки или и двете :?:
Орехо бре, може начупени, може и неначупени. В Русия по принцип ползват за пушене стърготини от ольха, ама нямам ни най-малката идея как се превежда.

За точно тази "Ольха" става на въпрос колега Фори . Драсвам майл до Русия да ми пратят фото на въпросния по-скоро храст отколкото дърво, и се отказвам да споря с колегата Мунчо относно това колко е чист и безвреден димът и. Сигурно е бил по Сибир или на север и е ял Ольховая копченка. Много зьаядливи тия Видри ей, дума да не кажеш пък за критика "сакън" недей . :wink: Извинявам се ако има нещо.

Публикувано на: Нед Ное 02, 2008 10:34
от fori
Ейй мързеливи хора, начи. За около 30 секунди се открива в мрежата че ольха = елша. Относително разпространено и любимо на резбари и лютиери дръвче.
И бих те помолил да се автомодерираш по темата за видрите и Мунчака, щото се държиш откровенно детински.

Публикувано на: Сря Ное 05, 2008 17:13
от bendy
Фори, на последната маса Крилов сподели много интересна рецепта за пушена пъстърва, а и я предлага в кръчмата. Другия път като се съберем ще я пробваме. :wink:

Публикувано на: Чет Ное 06, 2008 7:37
от bai ves
Азио а за ташаците на распера, що ще кажеш биват ли? На някои риби се ядат (по големите). :wink:

Публикувано на: Чет Ное 06, 2008 11:52
от fed
bai ves написа:Азио а за ташаците на распера, що ще кажеш биват ли? На някои риби се ядат (по големите). :wink:
Е ка да каже кат е на север за риба, не видиш ли червения билет :roll: