Няколко рецепти за платика.

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
kalinux
Мнения: 3588
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 208 пъти
получил Браво: 261 пъти
Обратна връзка:

Няколко рецепти за платика.

Мнение от kalinux »

Пържена:

Основната тънкост при пърженето на костеливи риби е в правилното транжиране. След като бъде изчистена от люспите и червата първо махаме главата. Може да оставим по нея малко повече месо за рибена чорба. После вадим коремните перки. След това с остър нож обрязваме дълбоко от двете страни гръбната перка и я изскубваме заедно с костите. Същата процедура правим и за аналната перка. След това с ножче със зъбци срязваме ребрата от двете страни на гръбнака. Все още рибата е цяла. След това с тънък нож отделяме двете половинки на рибата. Стават две хубави пържолки. Ако ви се занимава можете да извадите ребрата. Това за платиката се удава особено лесно. Гръбнака, перките и главата за чорба. Двете пържолки ако са големи, могат да се нарежат на 2-3 парчета. Пърженето после не изисква никаква философия - с брашно, с цар. брашно, без нищо, всякак става. Ако имате време, можете да осолите пържолките, да ги поръсите с черен пипер и да изчакате няколко часа и след това да ги пържите. След опържване задължително рибата се поднася със сос. Сосът е класически - чесън, магданоз, копър, олио, оцет и сол. Ако всички от компанията ядат чесън е по-добре всяко извадено парче от тигана да се полива веднага със соса. И накрая една особеност при чистенето на плаващите костици. Отново при платиката има една тънкост. Ако се вгледате внимателно в рибицата, ще забележите линия, разположена над страничната линия, а след аналната перка и още една под нея. Внимателно разчупвате бялото месо по дължина, така че малките костици да щтръкнат като гребен. Вадите ги и след това се наслаждавате на чисто филенце.

Печена на скара:

Подбирате по-едри парчета - над 1 кг по-добре. Изчиствате я (оставяте главата) и я леко нарязвате на кръст от двете страни. Целта е солта да поеме в бялото месо, но не да се разкъса рибата при печене. Слагате сол и черен пипер и я оставяте да преседи няколко часа, за да поеме подправките. След това печете на скара, като можете леко да я мазнете с олио, за да не залепва. Не бързайте с обръщането. Докато не се е опекла добре, ще се разкъса при опит за обръщане. Като я махнете от скарата я поливате с лимон или оцет.

Рибена чорба:

Използвате главата, гръбнака и перките. Главата да е почистена от хрилете. Осолвате месото и го оставяте да преседи. Завирате в една тенджера вода. Кипва. Слагате достъчно сол за цялата чорба. Пускате рибите. Първо гръбнаците и перките. Трябва им много малко време, за да се сварят и ги махате. После слагате главите. Варите ги малко повече и отново ги махате. Остава само рибен бульон. Слагате средно-едро нарязани 2 глави лук (за една теджера чорба). Изчаквате 5 минути. Добавяте 5-6 моркова на кубчета. Изчаквате 5 минути. Добавяте 2-3 картофа, 2-3 люти чушлета, разцепени на четири. След като се сварят картофите добавяте пъщърнак на кубчета, целина на кубчета, корени от копър, хрян и други подобни. Добавяте доматен сок (или обелени и нарязани домати) и го оставате да ври на много бавен огън. Междувременно обезкостявате рибата и когато сте готови я добавяте към чорбата. Когато всичко се хомогенизира, добавяте лимонтузу (задължително) - 1 чаена лъжичка и червен пипер за цвят. Чорбата трябва да има лютив и леко кисел вкус. Оставяте още малко да поври и махате тенджерата от огъня. Добавяте подправки - девесил, целина, мащерка, магданоз, риган, черен пипер, червен пипер и какво се сетите друго зелено, но първите три за абсолютно задължителни. Това е. Най-добре е чорбата да се сервира на следващия ден, когато подправките са поели в нея. Сервира се гореща, с черен пипер, лют пипер, оцет и сол.

Сурово маринована:

Използвайте средните платики. Изчистете, обезкостете (и ребрата) и одерете кожата. След това осолете с морска сол и наредете в затворен съд. Дръжте съда за 2-3 дена на хладно. После извадете рибата, изтръскайте я от солта (но не я мийте) и я отново наредете в съда с винен оцет. Изчакайте още 2-3 дена. След това извадете рибата, нарежете я на парчета за буркани и я наредете сравнително плътно. Залейте я с изстинало леко запържено олио. Във всеки буркан сложете бахар, черен пипер на зърна и дафинов лист. Изкарайте хубаво въздуха и направете така, че да няма парчета на сухо. След 3-4 месеца зреене в мазето (килера), можете да започнете да я опитвате. Гарнира се със ситно нарязан кромид и пресно смлян черен пипер отгоре. Задължително се предлага и печена филия, намазана с масло. Това мезе пие всичко.

Приятен апетит и наслука.
Аватар
kriki
Мнения: 1539
Регистриран на: Пон Яну 17, 2005 15:29
Местоположение: София
получил Браво: 3 пъти

Мнение от kriki »

Най-накрая дочакахме ... еваларка Калине :D :D :D Супер са и 3-те.
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Aшколсун, бре!
Толкоз платика натръшкахте, че беше крайно време да видим и нещо за масата:):):)
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
kalinux
Мнения: 3588
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 208 пъти
получил Браво: 261 пъти
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Ей Мунчо, не сме такива де. Във фризера имам само 6 платички и мерлуза. :D А тия рецепти (без скарата) спокойно могат да се приложат за скобара - също тествано.
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Nie платика нямаме твърде, за съжаление, но ще пробвам със скобар:)
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
kalinux
Мнения: 3588
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 208 пъти
получил Браво: 261 пъти
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Пробвай за суровата. Става неузнаваема. Аз пържене чалъма при скобара е много тънки напречни шайби - примерно 0.5 см. и хубаво препържване. Другият вариант е да извадиш рибицата само, след това да я разцепиш на две по дължина (ако е над 700грама скобар) и след това да я нарежеш леко по надклон на къси парчета колкото цигара. На това му казвам аз пурички. Това важи и за платиката. Тя има висока рибица и лесно се дере. Ребрата на всяка риба, когато са без рибица се нуждаят само леко запържване, защото нямат фини костици.
Аватар
Metodi
Мнения: 717
Регистриран на: Вто Яну 18, 2005 11:36
Местоположение: Sofia

Мнение от Metodi »

Ах Калине, навяха ме спомени за платиката на тиганче и свежото сосче. :lol:
Master Fishing
Божидар Иванов

Мнение от Божидар Иванов »

Калине страхотни рецепти-Голямо Благодаря :lol:
taner
Вносител
Мнения: 815
Регистриран на: Сря Ное 30, 2005 18:35
дал Браво: 1 път
получил Браво: 91 пъти

Мнение от taner »

Страхотни указания, вече тотално се уверих че колегата kalinux разбира от всичко!!! :D :D :D :D
Поздрави
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”