Рецепти от Лемурия

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
pana
Мнения: 293
Регистриран на: Пон Юни 29, 2009 13:53
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от pana »

Lemuria е голУема си!
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

pana, предполагам не всяка жена би оценила комплимента ти, но съм поласкана :)

На всички колеги пожелавам:
Честито 50% ОТКРИВАНЕ на риболовния сезон!,
а на всички деца
Честит 1-ви юни!!!

Изображение

Изображение
Живи и здрави! :)
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Златев »

И на двете честитки - Благодаря! :lol:
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

1. За грамажите и хората

Учени твърдят, че човешката душа тежи точно 21 грама

За търговеца тази мярка има собствено измерение.

За готвача в тях се побират
7 чаени лъжици брашно
или пък 1 супена лъжица захар,
или 2 чаени лъжици ориз.

За спинингиста 21 грама могат да бъдат мечтан 3-литров лефер.

За плувкаря – 1-метрова щука.

Изображение

Все пак, каквото и да асоциираме и философстваме,
всичко съществено е като в онази реклама:
важни са душата (21 грама) …

Изображение

… и зъбите (още не са му пораснали) :)

2. Колики

Но преди да се запознае с Феята на зъбките,
за да стане добър дегустатор на живота,
той първо трябва да се пребори с коликите: :(

Изображение

За момента предястието е Лефакс.
Наистина не съм и предполагала
през какъв зор трябва да мине един малък човек
в развитието си, за да може някой ден да яде неща
като паниран нилски костур, маринован в люти чушлета
или задушен в билки минекоп,
или пъстърва в тиквичка с див лук и кози кашкавал:

Изображение

Ще съм благодарна на всякакви антиколик съвети на ЛС.
Наскоро, например, по Ухота и рыбалка
един готвач спомена, колко е подходящ фенхелът
за колики при новороденото.
Тук е мястото да благодаря на един д-р Карп*
(едва ли е толкова добър шаранджия*,
но пък е страхотен педиатър).


3. Две в едно

През последните месеци
се научих да готвя без подправки,
да не опитвам с пръст суровото тесто за кекс,
да гледам на суровите риби и мезета като на коледна украса
и сутрин да не съм буреносна без чашата кафе.
Виното и бирата бяха грубо третирани само като маринати,
а животът без синьо сирене, бри и камембер се оказа възможен. :P

Изображение

4. Залъгалки

Въздържанието също има място в кулинарията.
Изостря по-фините вкусове,
пренастройва усета към по-незабележимото и детайла,
кара апетита да хитрува и изобретява нови неща,
укротява лакомията.

За някои въздържанието може да бъде диета – здравословна или разкрасяваща,
за други - пост и молитва, за трети – нова гледна точка,
за четвърти – мисия или становище.
За мен беше интересна провокация в безбройните ми опити да з-а-л-ъ-ж-а... :lol:

Изображение

... обичайните си хранителните навици и афинитет към определени силно
провокативни храни като дижонска горчица и пукани люти чушлета, задушени
с чесън, копър, зехтин и оцет –абсолютно несъвместими
с характерните за периода пърхащи коремни пеперуди :)

5. За бозайниците и рибите

И така, въпреки че телцето му все още се измерва в грамажи,
той вече си има ЕГН,
дъхът му е с аромат на ванилия
и оригването му е задължение :lol: ,
а неговите най-ценни 21 грама са леки като памук. :)
Дай боже, да порасне смел и добър човек.
Не се и съмнявайте, че също като майка му,
която и в девети месец ходеше за речна пъстърва
и баща му, който на 26 ден от раждането му
го заведе на планински язовир,
ще бъде сериозно закърмен с обич към природата.
Ще бъде приспиван от шума на пенлива река,
от песента на птиците в гората след дъжд,
или бумтенето на вълните.
И ще се събужда често в прегръдката на езерната мъгла рано сутрин... ще не ще :lol:
Вероятно ще бъде орисан с магията на творчеството,
и почти сигурно е, че ще бъде надарен с голЕма любов
към подводния сладководен

Изображение

и морски свят:
:fish4: :fish4: :fish4: :fish4: :fish4:

Изображение

:fish4: :fish4: :fish4: :fish4: :fish4:
…нищо чудно дори проходилката му да е от онези мухарските, за вода… :lol:

6. Рецептата: Бучка захар за душата

Две шепи кристална захар.
Няколко впръсквания вода с пулверизатора.
Трябва да получите зърнеста песъчлива консистенция –
нещо като мокър пясък за замъци и кофички-бофички.
Дънарите и фидеристите най-добре познават тази материя
за скулптури, устойчиви на подводната “ерозия” . :wink:

Запълвате формичките със захарния пясък
и оставяте на сухо, проветриво и топло до втвърдяване.
Може дори да сготвите на слънце. :)

Изображение

7. За сухия режим

Така че, ако сте на сух режим и не можете да жулнете на двора
една мастичка с ледени кубчета - рибки,
си пригответе чаша студен чай,
подсладен с кубчета захар с рибешки фасон :D

Изображение

В този ред на мисли и узо аромати:
препоръчаният ми сега студен чай от анасон, кимион и копър
се оказва истински благодат ,
а сминдухът - спасителният пояс на подправките :)

"Пустинята е хубава - каза малкият принц, - защото крие някъде
кладенец...“


Изображение


8. THE END/КОНЕЦ/КРАЙ(щник)

Имам цяла теория за хората, които обичат крайщниците на хляба.
Аз съм една от тях.
Някой ден непременно ще ви я споделя.
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Коце »

Въобще не е "ди енд"! :lol:
Сега започва приказката!
Да разбирам, че изчезването ти е обусловено от едно прекрасно малко създание, нали?
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Коце написа:Да разбирам, че изчезването ти е обусловено от едно прекрасно малко създание, нали?
Съвсем да, Коце. :) Наистина е малко.
Мерим го на въпросното кантарче - събира се в панерче за хляб :D
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Димитър Тодоров
Мнения: 5650
Регистриран на: Вто Юни 07, 2005 19:48
Местоположение: Силистра, на Дунав
дал Браво: 547 пъти
получил Браво: 1049 пъти

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Димитър Тодоров »

Lemuria написа: .... Имам цяла теория за хората, които обичат крайщниците на хляба. ...

И аз обичам крайчета! :lol: Най-много обичам да опаткам и четирите крайчета на квадратният
селски хляб,дето правиха едно време в нафтената фурна.. Ехх,какъв хляб имаше едно време..или
пък просто очите ни са били други тогава и сме гледали различно..по детски. :)
Казват също,че който обичал да яде крайчетата,задължително имал момчета? Като знам колко крайчета
съм опаткал,сигурно ще си имам цял отбор рибарчета?! :lol: :lol:

Жив и здрави всички у дома,Мария,и много радост с малкия рибар! :fish1:
И не забравяй-ние не ловим риби.Ние,всъщност,ловим себе си..

Stay focused !
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Коце »

Lemuria написа:Съвсем да, Коце. :)
Да е живо и здраво!
И да надмине майкя си по готвене! :lol:
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

От твойта уста - в божите уши, Коце :D

Митко, от пол’вин дума отбираш.
Точно за детството, крайщника и за големите деца ми е тезата.
Сигурна бях, че си от почитателите на коричката. :)
Щеше ми се да завъртя някоя вкусна попара от спомени по темата,
пак с пипер да поръся филия :)
и да пусна по течението няколко платноходки-сандвичи от крайщници… :fish5:
Спомням си, например, едно време над Пловдив, в местността известна като хижа Здравец имаше една фурна. Правеха най-вкусния топъл ръчен хляб. Нижеше се вечна опашка от туристи за кръглите питки. Като параход беше отчупеният топъл крайщник от този хляб в зимните дни. Парата му се носеше на облаче в мъглата с незабравим аромат, още ми е в носа…
Инак все се чудя на еснафските ресторанти, в които крайщникът се третира като отпадък. :? :roll:
Снобизмът в кулинарията е също толкова натраплив, както еснафлъка в обществото ни. Но туй не е само наш предразсъдък. Англичаните, които си нямат колоритна дума като родната ни, наричат снизходително кайщника – duck food. Освен че подценяват хрупкавото или приятно жилавкото лакомство, са си решили, че патиците са с предимство, мигар си нямат рекордни шарани, които не умират от кеф да похапват коричка. :P
Скрупули са това, ама хората без въображение имат нужда от рамки и стандарт. Е на, чехите са подели кампания срещу пластмасовите бутилки за бира: “Да пиеш бира в пластмасова бутилка е като да правиш секс с надуваема кукла.”, казват билбордовете им. :P Има голям резон и еко закваска в слогана, ама хлябът е друга бира и добрата коричка с козе сирене чудесно “Върви с приятели!”, както се вика в онази тв реклама на Ариана, дето Мънков ни се хили на заден план на фона на пенливия Черни Искър :lol:
А това за крайщникът и момчетата е неоспорим факт, доказателството ми се усмихва вкъщи :D
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Doktor-5
Мнения: 3136
Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
Местоположение: гр.Бургас
дал Браво: 187 пъти
получил Браво: 71 пъти
Обратна връзка:

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Doktor-5 »

Да ви е честита рожбата! :D
Много радост да ви носи!
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)

КСР ВИДРАКС
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Скъпи хора,
изнесох се барабар с целия катун рецепти. :)
Ще наминавам насам, за да се фукам с риби, разбира се. 8)
Благодаря ви за заряда! :D

Тук съм вече: http://lemuriaaaaa.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Изображение
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Коце »

Кулинарни успехи в новите Ви дрехи! :fish15:

п.п. На слънце се изгаря, но пък може да добиеш хубав тен! :D
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Iso
Мнения: 2059
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
дал Браво: 484 пъти
получил Браво: 692 пъти

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Iso »

Здравей колежке, от 2013г. имаш много ангажименти и готвенето е насочено повече за малките хора, а не за дъртите чревоугодници като мен. Ама да попитам ще има ли продължение тази тема и по-специално насочена към Българската национална кухня с нови акценти?

Бъдете живи и здрави!
Еврипид: Властта и богатството раждат глупост и наглост.

Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.
imanolov
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Сеп 30, 2020 12:09

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от imanolov »

Здравейте, колеги, нов съм във форума и се присъединих основно с цел търсене на хубави рецепти с риба. Видях, че тази тема е дооста дълга и много информация се е обменила с времето, но за жалост не успях да видя дали има някакво продължение, както последният коментар също запитва?
И за да не искам само информация и да съм претенциозен с рецептите, ще оставя една препратка към един от моите любими начина за приготвяне на ципура
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”