Рецепти от Лемурия

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
boababa
ПОСТОЯНЕН БАН
ПОСТОЯНЕН БАН
Мнения: 3604
Регистриран на: Вто Фев 20, 2007 16:57
получил Браво: 10 пъти

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от boababa »

Скъпа Ле-мария,бихте ли ми отговорили в крайна сметка на едно въпросче-"Как да я сготвим?",с подвъпрос-"Коя по-точно да сготвя?"! :roll: :cry:
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

boababa написа:Скъпа Ле-мария,бихте ли ми отговорили в крайна сметка на едно въпросче-"Как да я сготвим?"
Винаги е по-добре с МЕРАК!

Изображение
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Риболовна погачица
(сантиментално готвене,
за времето, когато наш скъп приятел
е бил на седем години)


Предполагам всеки риболовец пази
спомен най-сърдечен, с камуфлажчета облечен,
за прохождането си в риболова :)

Наш приятел пък пази дори първия си билет от 1974 година,
когато е бил на седем :D

От него е и стихчето, което навярно голяма част от връстниците му също помнят:

- Кой е, чичко, обясни ми,
риболовец бракониер? -
пита умничкият Димо,
шестокласник пионер.

- Бракониер е, Димчо, оня
със билет и без билет,
който, не зачел закона,
скита и лови навред.

Който чест и съвест няма
във периода забранен,
който хваща с килограми,
вместо само два на ден.


:D :D :D

В чест на тези паметни моменти, по случай първите риболовни стъпки на всеки сериозен фен на рибите, на всеки, който e мечтал да бъде поне “Директор на водопад” :wink: , предлагам да оформим една погача, под съпровода на:
Забъркваме тесто от: килограм пресято бяло брашно, едно яйце, хладко прясно мляко - малко по-малко от половин литър, кафена чаша зехтин, 2/3 пакетче мая, лъжица захар, лъжичка сол. Оформяме седем (не случайно) питчици, които оставяме настрани да втасат за около 40 минути.
:!: Важно: На колкото години сте проходили в риболова, толкова питчици трябва да оформите. И не послъгвайте! 8)

Разточваме ги на блатове и ги подреждаме по сръбски тертип:

Изображение

Мариноваме дребна рибка в лимон и сол.
Всеки “блат” аранжираме с различен рибен декор:
- дребна рибка, чорбаджийска маринована чушка, зехтин, шалот
- дребна рибка, морков, зехтин, чили сос,
- дребна рибка, сушени домати, чесън, риган, зехтин
- дребна рибка, маслини, зелен лук, зехтин
- дребна рибка, кайсии, гъби пънчушки, зехтин
- дребна рибка, галета, трохи, бисквитки
- дребна рибка, горчица, каперси

Наръсваме всичко обилно с пармезан и мятаме на 180 градуса.
Вие, разбира се, може да заформите собствени аранжименти.

Изображение

Живи и здрави!

Изображение
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Шот-компот “Златна рибка”

:fish4:

Изображение

За четири шотчета компотчета:
една праскова
четири лъжици захар
четири стръка босилек
вода: от водопад, дъждовна или изворна

Разрежете прасковата на четири – оформете и обелете телце на рибка, оставете в края малко необелена част за опашка.
:fish4:
Поставете на дъното на бурканчето лъжица захар, стрък босилек, рибката :fish4: и залейте с гореща вода.
Затворете аквариумите и стерилизирайте 10 мин.

:!: За по-чудесно използвайте вода от водопад или съберете дъждовна вода, дай боже да позавали тия дни.

Коктейл “Златна рибка”


Необходими продукти:
един шот-компот “Златна рибка” :fish4:
четири кубчета лед
100 гр джин
здраво полиетиленово пликче
сламка

Изображение

И да не забравяте, че с всеки :fish4: компот може да “бутилирате” по три желания,

Изображение

които обаче се сбъдват само ако минат през стадия на коктейл :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Lemuria написа:И да не забравяте, че с всеки :fish4: компот "Златна рибка" може да “бутилирате” по три желания,
които обаче се сбъдват само ако минат през стадия на коктейл


Гаранция, че желанията се сбъдват :!:
...поне тези, които са на риболовна тематика :D :wink:

:fish15:

Изображение

:fish15:

Изображение

:fish15:

Изображение

:fish15:

Изображение
Lemuria написа:Todor,
И мен ме впечатляват натуралните техники и рецепти.

В едно руско филмче за бяла риба на спининг, водещият Борис Саксонов предлага супер естествен начин на приготвяне на бяла риба на брега.

Човекът изчиства рибата от люспите и вътрешностите. С остър нож шпикова през кожата малки скилидки чесън - бодва ножа под ъгъл и докато е така, по вътрешната страна на острието плъзва чесънчето дълбоко навътре в месото.
По същия начин вкарва и зрънца черен пипер.

После осолява хубаво рибата – отвътре и отвън, като я заглажда само в посока на люспичките, така че още по-добре да се запечатат отворите за шпикованите подправки.

Оставя я да виси на клон за 20 минутки, да поизсъхне.

След това от вътрешната страна поставя прегъната на две клечка, като скоба, с която разтваря широко коремната част. Прекарва по дължината на тялото обелен суров кол, който закрепя на две стойки (като агне на шиш) над хубава жар - на около половин метър височина.
Върху въглените постоянно мята снопове прясна трева и зелени клонки от храсти.

Така час и малко опушва рибата.

Цветът на бялата накрая, при сервиране, бе наистина впечатляващ.

При мен проблемът е, че точно тази риба ми е много на сърце и не мога да не я пусна обратно, та едва ли ще опитам рецептата.
По-скоро да пробвам с лаврак. Ама час и нещо пушилка в Гърция си е рисково мероприятие.
:D Ами пробвах с лаврак, час и 10 минути:

Изображение

...пробвах и с лефер, на по-силна жар, за по-кратко време: :D

Изображение

Уникум на квадрат!

Не всичко мина през огъня.
Благодарна съм на обстоятелствата, че имаше рибки и за този най-сладък десерт: :D

Изображение

Изображение
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
bae
Мнения: 570
Регистриран на: Чет Мар 10, 2011 14:10

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от bae »

Браво, чудесни рибоци и приготвени по уникален начин. :D
Зад всеки успял мъж стои една жена, за която жена му не знае.
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Опитвала съм всевъзможните нюанси на морето.
Приготвяла съм салати от водорасли, супа от морски охлювчета и таралежи, най-различни видове миди, скариди, лангустини, крапове, задушени морски въшки, октоподи, калмари, сепии, за риби да не говорим…

В последно време обаче готвенето ми взе да става все по-изчистено, все по-Back to the Primitive, както диво зове Soulfly.

За кулинарния нудизъм - САШИМИ

1. На първо място, като всеки безумно влюбен в плуването човек, съм имала честта да дегустирам достатъчно морски вълни с различна соленост :lol: :wink:

Изображение

2. На второ - особено силно ми се е запечатал невероятният вкус на сурова стрида, откъсната току що от скалата. (Ако ще поемате риска от подобно сурово хапване, все пак изберете места с чисти и по-хладни води.)

3. Хайвер от морски таралежи с лимон на фона на растящите над главата му по брега кестени:

Изображение

4. Сашими от прясно уловен лефер - сурово филе, потопено в малко зехтин, лимон, черен пипер и поръска морска сол – това е Рецептата.

Изображение

В такива моменти цялата останала суета и суетня на кулинарията се обезсмисля.
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Коце »

За последната снимка завидях, признавам си! :mrgreen:
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Изображение

*лефер под балдахин, осолен в четири цвята морска сол
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
bae
Мнения: 570
Регистриран на: Чет Мар 10, 2011 14:10

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от bae »

Колко време ще го държиме в 4-те соли?
Зад всеки успял мъж стои една жена, за която жена му не знае.
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Два дни в солИТЕ, на хладно, като на втория ден - лека пулверизация с оцетен дъждец.
Трети ден - обилна спа-процедура под студен душ (и то без накисване).
Седмица на проветриво под балдахина.
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Днешния дъжд и облаци ги жадувах, както мечка чака сьомгова миграция :lol: :D

През прозореца замирисва на дъжд и вместо с кафе, посрещам утринта с чай...

От една страна такива дни са предвестници на есента и истински хищническото време
и е почти задължително човек да отиде с приятел на риба:

Изображение

от друга обаче в сумрака на подобно време
домът става уютно място

за четене на книжка в леглото,
на нощна лампа,
под одеяло,
с чаша чай в ръка :

Изображение

или пространство
за други домашни самоделия:

Ето две идеи как да си направите интересна домашна морска ароматна сол,
с всяка от които, например, можете да осолите по необичаен начин риба,
без да ползвате задължително спецове като
бретонска сива,
хавайска червена
или кипърска черна морска сол.

Аз лично обогатих с още два цвята гамата от морски солИ на кухненската полица,
тъй като едната е кафеникава на цвят, а другата - жълта :)
За съжаление синята персийска и розовата хималайска соли са каменни
и ще ги пренебрегнем лекинко в предложенията ни за осоляване на риба,
тъй като гоним онази фина като линия за пъстърва вътрешна хармония. :wink:

Остава ми само да пробвам и вариант зелена билкова морска сол.
Само дето билки и морска сол много не ми се връзват,
а по-скоро го виждам нещо като морска сол с пресни водорасли :lol:


Пушена морска сол

Изображение

За 100 гр морска сол ви трябват:
половин лъжица захар,
една лъжица ориз (за предпочитане дългозърнест от типа на жасминовия),
лъжица и половина чай (ползвах смес от черен, зелен с жасмин, чай карамел и щипка лавандула) Предполагам, че ще стане интересно и с подправки като сушен девесил, кориандър и розмарин, примерно. :roll:

Отваряте широко прозорците на кухнята и се заслушвате в дъжда.
От вътрешната страна на дълбок тиган с прозрачен капак оформяте второ дъно от алуминиево фолио.
Върху него разстилате ориза, чая и захарта.
Загрявате ги върху котлон на висока температура, докато започнат леко да пушат.
Тогава отгоре бързичко подреждате успоредно китайски клечки за хранене и поставяте върху тях алуминиев съд, в който предварително сте сложили солта. Идеята е клечките да накарат съдът да не заглушава пушенето.
Захлупвате всичко пак с капака - алуминевата съдинка, вътре в тигана, и оставяте на котлона 5 - 7 минутки.
Солта трябва постепенно да покафенее.
Тогава сваляте от котлона и оставяте още пет минутки настрани, без да отхлупвате.

Важно: Помиришете внимателно получената сол, за да прецените дали мирисът ви допада.
Друг подобен вариант за приготвяне е със стърготини и нищо чудно да превъзхожда настоящия :wink:

Лимонова сол

Изображение
* на снимката: сурова/печена

100 гр морска сол
лъжица прясно настъргана лимонова кора

Смесвате ги.
Поставяте ги на рехава купчинка в тавичка, върху домакинска хартия на 110 градуса за 50 минутки.

:idea: Както вече намекнах, по подобен начин може да си приготвите зелена :mrgreen: билкова сол (стривате пресни билки със солта и изсушавате в печката), а защо не и чеснова.

Естествено, че тези енигматични солИ се съхраняват в херметични или поне харизматични бурканчета 8)

Изображение

Вече имате два вида ароматна домашна морска сол,

Изображение

с всяка от които рецептата за пресносола или сушена риба
може да се превърне в истинско гурме :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Изображение

Бонджорно и наздраве! :lol:
Нека бъде джурум! 8)
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Две рецепти зад завесата

Изображение

Изображение

Изображение

Разлиствам морето с поглед и му пращам те такива ЛС-та като горното.
То обаче ми отговаря, че ако търся гофари, да не разчитам много-много на улеснения
като вряща от риби морска повърхност или пощръклели чайки,
още повече щом ще си седя на брега и то в период на безкрайно продължило безоблачно време.

Като нямам лодка, решавам да се разходя с walker по вълните и разходката ми завършва точно като в онова парче “Рапсодия в синьо”:

:fish2:

Изображение

Копие от цялостната ни кореспонденция “Lemuria – Морето” препращам към Ицо, който опровергава най-категорично обстоятелствата така:

Изображение

Изображение

Рецепта за консервиране на приятен спомен

едно гофари 3 кг
морска сол – половин кг
вода за изкисване
зехтин – 300 - 400 мл
дафинов лист
черни пипери
кориандър
половин лимон

Гофарито се нарязва на филета,
засипва се 48 часа в морска сол,
4 часа се изкисва във вода,
Нарежда се на редове в съд, между всеки ред наръсваме,
лимон, дафинов лист, зърна черни пипери и кориандър, заливаме със зехтин, така че да покрие повърхността.
Прибира се в хладилник за седмица.

Изображение

Изображение

По средата малкооо РЕКЛАМА!

Изображение

Част втора

Ароматен есенен лаврак

Необходими продукти:

На първи етап:
пресен див лаврак и есен

Изображение

За мариноването:
4-6 стръкчета жасмин с цвят,
чаша бяло вино
две млади листенца лимон,
три листа прясно индрише,
обелки от три цвята ябълки
щипка сол, черен пипер, кориандър

Изображение

За пълнежа:
пресни кестени, пресни орехи, билки - жасмин и индрише, филе от раци, ароматно олио от аншоа

Изображение
• есенна еротика: компоциция от голи снимки на орех и на кестен + парфюм от аншоа + рак на пилон


За манджоренето:
шепа домашно приготвена трахана,
три половинки от три различни цвята подарени ябълки,
няколко белени пресни ореха,
два малки дълги белени патладжана
зехтин щедро + малко ароматно олио от аншоа,
букет от черен пипер, кориандър, сол, алуминиево фолио

Изображение

Рибата се накисва за един час в маринатата вино, жасмин, индрише, кори от ябълки, листенца лимон и сол..
Изважда се настрани.
От соса се отстраняват листенцата лимон, а маринатата се запазва.

Фолиото се наръсва със зехтин, отгоре се поставя рибата. Напълва се със зеленилките от маринатата. Ако ви се намират варени раци, почистете някое и друго филенце и поставете предварително в коремната част. Ако пък имате и под ръка някой и друг белен кестен, поставете и него вътре в компанията на няколко пресни белени ореха и малко олио от аншоа.

Лавракът после се загръща с обелките от ябълки, а нарязаните на кубчета различни ябълки се нареждат отстрани. Отгоре върху всичко се наръсва траханата, върху нея - обелените нарязани патладжани, още малко пресни белени орехи, щедро зехтин.
Накрая залейте всичко с останалия винен сок от маринатата, малко черен пипер и сол.
Загърнете фолиото и печете на 180 градуса температура –50 минутки.
Идеята е ябълките по дъното да се карамелизират леко, а траханта за извлече сосът от зеленчуците и плодовете.
Комбинацията от този тип риба с жасмина и индришето меко казано невероятна.

Изображение

Почти ви гарантирам, че едва ли има по-вкусен начин за приготвяне на прясно уловен див лаврак през есента

Изображение

Изображение

Да се научиш да четеш повърхността на морето е голяма магия:
можеш да откриеш къде в плитчините се крие сепия или октопод,
да уловиш границите на огромно ято малки рибки,
мудна групичка едри кефали,
бушуваща рибешка битка,
заря от заргани
или скока на самотен хищник.
На мен лично любимата ми материя за четене е облачното тихо море. Макар че и разгръщането на месести високи вълни, в които прозира ясно тъмният силует на стрелкащ се хищник, също не е за изпускане. 8)

Крайно време е да сложа вече точката, макар че точка в морето едва ли може да обозначи край. Би могла да бъде кораб, изгрев или бутилка с карта на съкровище :D

Изображение
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Коце »

Завърна се със страшна сила! :fish15:
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”