Страница 47 от 51

Re: Рецепти от Лемурия

Публикувано на: Пет Окт 19, 2012 14:49
от Lemuria
Като няма джурум, има durum! А durum в превод от английски ще рече: специален сорт твърда пшеница, от която се правят повечето макарони.

ШЛАУХ ПАСТА*
(готвене с градация)

*Не, не става въпрос за шлайф паста, а за паста от шлаухчета.

Тази година при няколко проблемни случки със самоделни метални поводи от струни, открихме жизнената необходимост от шлаухи.
Един се зае да нюзва поводите, а друг се задейства по същество: :wink:

Изображение

• това е вид пастина (малка паста) с интересното име коралини, вероятно идва от коралчета :roll:

И бяха набавени малки, големи и още по-големи шлаухчета и шлаухченца…

Изображение

Изображение

Както и сирена от различни по-големина добитъци: биволица, крава, коза, овца

Изображение

За още по-панаирджийско съдът беше предварително намазан с масло, маргарин, зехтин, олио, рапично масло, масло от гроздови семки, сусамово масло, царевично, оризово.


Макароните бяха сварени в щафета по големина: първо най-големите, после по-малките и т.н.
Най-големите съответно бяха напълнени с биволски кашкавал,
следващите - с крави кашкавал,
следващите – с кози,
следващите - с овчи.

Изображение

По-нататък се изредиха: пушено сирене, бяло краве сирене и топено сирене

Макароните бидеха заляти су консистенция от четири яйца и 400 мл. мляко и ръгнати на 200 градуса целзиеви за 40 минутки:

Изображение

Казано простичко: Макарони на фурна :) :wink:

Re: Рецепти от Лемурия

Публикувано на: Пет Окт 19, 2012 19:41
от bae
Страхотно изглежда. Сигурен съм, че е много вкусно. Чудя се как измихте съдинката :mrgreen:

Re: Рецепти от Лемурия

Публикувано на: Пет Окт 19, 2012 20:59
от Д-р Флекс
Те тия не се мият бе, Бае... ползваш и фуpгаш - oвo je стандарт :lol:

Re: Рецепти от Лемурия

Публикувано на: Пет Окт 19, 2012 21:52
от tedy
Охх това ваше блюдо колко ли бяло винце би изпило се замислих във момента... :D Адмирации за презентацията!

Re: Рецепти от Лемурия

Публикувано на: Нед Окт 21, 2012 18:44
от Lemuria
bae написа:Чудя се как измихте съдинката :mrgreen:
Д-р Флекс написа:Те тия не се мият бе, Бае... ползваш и фуpгаш - oвo je стандарт :lol:
Точно тая съдинка заслужава далеч по-големо уважение, ей :)
Нема друга като нея.
Порцеланова е.
След като шлаух пасата изстина, я обърнах и всичко си излeзе по калъп, цяло целеничко:
Пита с неповторим кашкавалено-макаронов обков и подвеждаща карамелова на цвят фуга. :D
Заради окраската всички около масата си помислиха, че съм приготвила сладката версия със захарта. :lol:
Съдчето след това, както винаги, само три тегела с гъбата по ръба и направо засия.
Понеже обстановката на дегустация беше почти официална – снимки няма. Така че ще взeма тия дни да измисля некво мега лепкаво смолисто ястие като доказателство, а може и шлаух пастата да повторя, ако имам сили :lol: , чудна беше наистина.

Поздрави на всички!

Re: Рецепти от Лемурия

Публикувано на: Съб Окт 27, 2012 23:50
от Lemuria
В тази приказна есен, ако ще търсим неопоскан щукарски гьол, няма да е лошо да се забием някъде…

Вдън горите тилилейски
(готик рецепта)

В кулинарен аспект на първо време обаче ни трябва ГОЛЯМ ПРАЗ

Изображение

Изчистваме праза внимателно
и го нарязваме на еднакво дълги цилиндърчета.
Внимание: запазваме коренчетата на праза!
В съдче, за което гарантираме, че не залепва, подреждаме непроходимата и гъста гора от празени стволове.
Заливаме я обилно със зехтин,
захлупваме с капак
и печем на 200 градуса 1 час.

Изваждаме,
наръсваме праза със суха смес от:
две чаени чаши галета,
половин лъжичка червен пипер
и лъжичка сол.
Печем без капак още 30 минути.

Обелваме 4-5 домата,
наситняваме,
добавяме щипка захар,
черен пипер
и пет скилидки чесън
и заливаме.

Връщаме обратно в печката - отново без капак,
докато сместа изври, сгъсти се и се запече(още минимум час)

Горе-долу печем към два часа и половина общо.
Изваждаме.
Захлупваме отново с капака.
Изчаквате да изстине.
Обръщаме лучената дебра.
Наръсваме отгоре със сока от половин лимон

Коренчетата от праза, барабар с няколко стебълца и корени на зелен лук, потапяме в брашно и галета и запържваме в олио. (Особено сполучливи на вкус се оказаха препържените коренчета на зеления лук.).
Запържваме по същия начин няколко предварително задушени броколи и карфиоли.

Изображение

Накрая сглобяваме зловещата гора,

Изображение

която в някоя по-романтична версия на рецептата може да мине и за коралов риф :wink:

Из “Билбо Бегинс или дотам и обратно” - Джон Толкин:

“Тогава панически страх завладя злите духове и те се разбягаха във всички посоки. Една част от коварните същества се издавиха в Течащата река; онези, които се бяха впуснали на юг и на запад, затънаха в блатата около Горската река, а бегълците, добрали се до царството на горските елфи, намериха смъртта си сред дълбокия мрак на Непрогледната гора… Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

Изображение

В песните се казва, че този ден загинали две трети от злите духове на Севера и планините се умиротворили за дълги години."

Изображение

Наслука в дебрите, а от догодина и в тъмите! :wink:

Re: Рецепти от Лемурия

Публикувано на: Вто Окт 30, 2012 7:48
от Lemuria
:fish7:

Изображение

Re: Рецепти от Лемурия

Публикувано на: Вто Окт 30, 2012 17:49
от Doktor-5
:D Неповторима! :D

Re: Рецепти от Лемурия

Публикувано на: Сря Окт 31, 2012 12:13
от Lemuria
Изображение

Защо пък не: ЛАКОМ НОМЕР

Номер, защото ще ви предложа пържена рибка, но не точно, :P
а може би чипс, ама не съвсем, :P
всъщност ще е нещо напомнящо пържени тиквички, само че малко напротив :P

Номерът, освен че ще е лаком, защото предполага мълниеносно изчезване от чинията в компанията на един млечно-орехово-чеснов сос и студена бира,
ще бъде и закономерно пикантен :wink:

С тиквата правим така:

Изображение

После рибките взимат една вана в соев сос, чили сос, джинджифил, куркума, лъжица дижонска горчица, за около 15 мин.

Изображение

Отстраняваме соса и потапяме всяка рибка в смес от бяло брашно и царевично брашно 50:50.
Запържваме в олио.
Изваждаме първо върху домакинска хартия.

Изображение

Естествено, че бирата трябва да бъде тъмна Изображение

И накрая определено може да сте спокойни, че и силата, и рибата ще бъдат с вас :)

Изображение

Re: Рецепти от Лемурия

Публикувано на: Чет Ное 01, 2012 9:06
от bae
Изглежда много хубаво, но питаме се ние от каква тиква да го сготвим, свинска или цигулка?

Re: Рецепти от Лемурия

Публикувано на: Чет Ное 01, 2012 13:09
от Lemuria
Зависи от две неща, bae, харизмата на готвача и компанията, в която ще бъде реализирано хапването :wink:

Re: Рецепти от Лемурия

Публикувано на: Сря Ное 07, 2012 19:05
от Lemuria
Получих видение :shock: , каква ще бъде никулденската трапеза у дома на 6 декември 2012

Изображение

Видението имаше дори буквено измерение:

Есетра в кисело-сладка пещера
(рецепта-видение Никулден - 2012)

Мечтая за среща с този древен вид риба от доста време насам и не се изненадах, когато се материализира в едно подобно ненадейно видение.
Едва ли съм я хванала аз - за съжаление нямах никакви предварителни данни за видението. :roll:

И така…
Яви ми се моя милост :shock: , застанала пред монитора, как прочита това-онова за есетрите.
Как научавам полезни неща като това, че, ако ще готвя рибата цяла, трябва да извадя жилото, което обточва гръбнака – една тъничка опъната струна - правило се с цел да не се събере рибата при печене. Повечето препоръки на руснаците, според видението, бяха в полза на това есетрата да се приготви ВАРЕНА - цяла или на филета.

Във видението, въпреки братските съвети, реших да поднеса на тържествената никулденска трапеза есетрата в по-помпозен руски стил, тоест цяла и на фурна - в тава, в пищната осанка на нещо тестено. Предполагам, че подсъзнателно съм била вдъхновена или от рецептите на Коце за пелмените, или от тази за коремчетата от акули :lol:

Дори усетих мисъл, която ще помисля по време на готвенето на шести декември - че месото трябва да се задуши и в никакъв случай да не изсъхва.
Видях ясно :shock: , как ми хрумва, вместо класическото за традиционната никулденска кухня тесто, например, да ползвам за завивка нещо като вита баница с два вида постни пълнежи – кисел и сладък –тип “зелник” и тип “тиквеник”.
По този начин щях да постигна няколко търсени ефекта:

1-во Вместо да пълня есетрата с плънка, щях да вкарам два вида плънка в кората. С други думи - смяна на местата - рибата се явява плънка на пълнежа.
2-ро Есетрата щеше да се задуши и да не се притеснявам, че ще изсъхне.
3-то Щях да имам есетра, приготвена едновременно по два начина: сладък и солен.
4-то Запазвах първоначална представа за по-зрелищно поднасяне на тази спец риба.

Други подробности от видението:

За маринатата използвах:
сок от лимон и половина
и познатите ви вече девет вида каменна и морска сол, между които лимонова и домашно пушена сол.

Така оставих рибката около два часа (халюциногенно време).

В това халюциногенно време се заех с:

Двукомпонентната “глазура-плънка”:

Кори за баница: ясно си спомням, че бяха от онези замразени печени ръчно точени големи плътни кори.

За сладката плънка видях :shock: :
настъргана тиква - доволно,
половин настъргана ябълка,
половин настъргана дюля,
чаша орехи, няколко бадема, няколко лешника,
десетина сушени кайсии,
шепа сушени черници,
сушени круши и сливи,
стафиди,
настъргана портокалова кора.

Вместо захар ми се яви :shock: кленов сироп и концентриран домашно приготвен сироп от бъз, които добавих към тиквата.

По някакъв уникален начин успях да заснема феноменални кадри от видението:

Изображение

После
1. Наръсих кората с плънката.
2. Отгоре добавих обилно зехтин.
3. Навих на руло.
4. Нарязах на три.

За киселата плънка видях следното творение :shock: :
Бързо многовидово кисело зеле, приготвено по руска рецепта
Зелето се нарязва, наръсва се със сол и малко захар и се оставя да пусне водичка. Натъпква се плътно в буркан и се залива със собствения сос.
Ако искате да ускорите процеса на ферментация,
може да поставите на дъното на буркана парче ръжен хляб,
увито в зелев лист.
Бурканът се оставя на топло да ферментира.
Руснаците казват, че КИСЕЛО ЗЕЛЕ СЕ СЛАГА ПРИ НОВОЛУНИЕ!


И о, чудо, пак успях да заснема феноменални кадри от видението :shock: :

Изображение
* бяло зеле, червено зеле, китайско зеле, фризе, зеле шпиц, лоло росо, лоло верде, рукола, айсберг, радичио, брюкселско зеле, броколи, карфиол, романеско

Втората ръчно точена и запечена кора за баница
1. Наръсих с плънка от киселите зелета
и не знам, дали ви се е случило, НО получих скоропостижно дежа вю по време на видението :P :roll: :shock: , защото…
2. Отгоре добавих обилно зехтин.
3. Навих на руло.
4. Нарязах на три.

Така в крайна сметка пред себе си имах ясни визуализации на три сладки и три кисели тестени сурови "пури".
Завих и подредих всяка една на раиран тунел около рибата, предварително също намазана със зехтин.
Пурите редувах така: кисела, сладка, кисела, сладка, кисела, сладка. Намазах повърхността им хубаво със зехтин.
Поставих между тях резенчета лимон.

В тавичката наредих и парченца ябълки и запекох на 200 градуса за 55 минути.

Яви ми се :shock: , ни в клин ни в ръкав, и една скоба, че в някой друг вариант рибата може да се загърне с юрган от повече на брой тънки кисело-сладки пуретки, навити от тънки точени кори и сигурно също ще изглежда ефектно. Още повече, ако наръсите сладките варианти със смлени орехи отгоре.

Накрая поднесох есетрата на трапезата с все тавата - важен уютен ритуал на Никулден. Аранжирах отгоре с клонки глог и пак някак си успях да трансформирам видението на кадър:

*Част от лимоните малко попрегоряха, но в общия контекст резените биха могли да изобразяват лунните фази. :lol:
Изображение


Сервирах порция есетра със сладка глазура и порция есетра със кисело-солена и заспах спокойно, че във Вселената равновесието е възстановено. :D

Re: Рецепти от Лемурия

Публикувано на: Сря Ное 07, 2012 20:19
от Коце
Егати туршията! Искам отзиви!

Re: Рецепти от Лемурия

Публикувано на: Сря Ное 07, 2012 21:37
от Lemuria
К'ви отзиви, Коце, като конят отиде у ряката, а бурканът, полуготов - у фурната.
Де такова шаранджийско търпение у спинигиста :lol:
Поне зелникът наистина стана супер вкусен.
Инак ще се пробва една подобна компилация в буркан, но само със зелевите твърди видове, крехките листни ще отпаднат.
Иде новолуние :)

Re: Рецепти от Лемурия

Публикувано на: Чет Ное 08, 2012 8:40
от Златев
Една от любимите ми теми!
Винаги с интерес влизам да погледна какви красоти си наготвила. При теб кулинарията наистина е достигнала степента на изкуство!
Вкусно изкуство при това!