Искало ли ви се е да овладеете дадена манджа до степен на съвършенство?
За някои подобно овладяване означава да изчетат тон и половина литература по въпроса.
За други е достатъчно в рецептата да цитират гръмко име на капацитет или издание.
Трети изпаднат в дребнаво измерване на грамове и милилитри.
Ние тука обаче не търсим лесния път.
Даже напротив - ще изберем най-най-обраслата пътека през тръни, бурени и копривак, залагайки на недостъпния вир.
Ще си отправим поредното предизвикателство,
като изпробваме да овладеем изкуството на най-хаотичното нещо на света,
каквото е народният:
Миш-маш!!!
Имам известно самочувствие, за да се захвана с такава свръх шантава и неподредена материя:
Най-чудесния миш-маш на света (наред с най-прекрасния доматен сос) прави мама.
От нея съм научила следните важни правила:
Чушките трябва да са сиврия и да се запържат първи.
Доматите - меки, белени, нарязани на кубчета и наръсени с щипка захар, също да се задушат до запържване.
Яйцата се чукват последни и не се бъркат, а се разстилат с лек щрих, така че да останат “на парцали”.
Магданозът накрая нека да е повечко.
Ноу лук, ноу сирене, ноу червен пипер, ноу чубрица!
Никак не е лошо да си закърмен и отрасъл с качествен миш-маш.
Гуакамолето на българите, така да се каже!
Тъй като намеренията ми да овладея миш-маша са чисто завоевателни
, няма как да не се допитам до нечия по-брутална историческа мърдрост:
-
Divide et impera! Разделяй и владей! - са казали римляните.
Това ще е и разковничето в днешната рецепта.
М-и-ш – м-а-ш
(разделно готвене)
Продукти: чушки, домати, зехтин, олио, пъдпъдъчи яйца (подходящи са като големина за разделното ни готвене по цветове), подходящи цветове сол, магданоз.
По точка първа и точка втора от списъка с продукти – чушки и домати, нека проявим пъстра щедрост (Виж фиг. 1)
М = черен домат – черно-зелена чушка,
И = оранжев домат – оранжева чушка
Ш = жълт домат – жълта чушка
М = розов домат – почти розова чушка
А = зелен домат – зелена чушка,
Ш = червен домат – червена чушка
Вече ви споделих механизма по приготвяне и златните правила.
Остава да разделим и завледеем:
Разнищваме миш-маша на м-и-ш – м-а-ш цветово
и го поднасяме сепариран под формата на порция Асорти,
Подреждайки хаоса му,
така ще завладеем материята и вкуса му
до степен близка на майсторството.
За скептиците на заден план за всеки случай има по една мелба Класик.
Лъжичките, останали от събитието по разноцветното дегустиране,
заредени яко с положителна енергия от кулинарен кеф,
може да използвате за нещо такова:
Снимката е от оригинален каталог в мрежата.
Живи и здрави!