Как се приготвя акула.
- RIMOHIT
- Мнения: 3909
- Регистриран на: Пон Юни 13, 2005 19:10
- Местоположение: Бургас-Стара Загора
- дал Браво: 40 пъти
- получил Браво: 21 пъти
Как се приготвя акула.
Давайте насам рецепти а акула.Ведниж я правих стандартно панирана с яйце и бращно -много ми хареса.Ял съм и кайзерована но сега ми се ще рецепта за топло приготвяне.Да ама каква .. ? Помагайте...
Сигурно зависи и от вида акула.Тази мислех че е черноморска като я вех но не би.70 см риба е и нямаше никакви зъби... само брадавици , котешки очички , няма шипове и цялата е сива ( ако всичко това има значение де )
Сигурно зависи и от вида акула.Тази мислех че е черноморска като я вех но не би.70 см риба е и нямаше никакви зъби... само брадавици , котешки очички , няма шипове и цялата е сива ( ако всичко това има значение де )
hobie revolution 13
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Ето я рецептата на баща ми. Не съм я приготвял лично, но като консуматор мога да кажа, че е фантазия.
Та стига съм се мотал - Рецептата!
Акулски Коремчета по Испански
Продукти:
Коремчета / филета от коремната част/ от акула или филе от треска - 700гр; Ръжен хляб без корите - 250гр; олио - 100мл; чесън - 5-6 скилиди; настъргана кора и сок от един портокал; сол; млян чер пипер; млян кориандър; бутилка или две траминер;
Приготвяне:
Измититите и подсушени коремчета се наръсват със сол и чер пипер, и се разстилат в намазана с олио тавичка на равен пласт плътно покриващ дъното.
250-те грама олиото се загряват, отстраняват се от огъня и в тях се изсипва настърганият на трохи ръжен хляб. Бъркат се докато попия мазнината. Прибавят се ситно накълцаният чесън, портокаловата кора, черният пипер, кориандърът. Всичко се разбърква добре.
Сместта се разстила на равен пласт върху коремчетата, полива се с с портокаловия сок и се пече в загрята на 200-220 градуса фурна за около 45 минути.
Предварително изстуденото до 10 градуса бяло вино /траминер/ се разлива в кристални чаши и се заливат хапките от коремчетата по време или след преглъщането им
Сервира се със сос тартар.
ПП
Наистина уникално ястие! Как ми потекоха лигите.. клавиатурата взе да дава накъсо....
Добър Апетит!
Та стига съм се мотал - Рецептата!
Акулски Коремчета по Испански
Продукти:
Коремчета / филета от коремната част/ от акула или филе от треска - 700гр; Ръжен хляб без корите - 250гр; олио - 100мл; чесън - 5-6 скилиди; настъргана кора и сок от един портокал; сол; млян чер пипер; млян кориандър; бутилка или две траминер;
Приготвяне:
Измититите и подсушени коремчета се наръсват със сол и чер пипер, и се разстилат в намазана с олио тавичка на равен пласт плътно покриващ дъното.
250-те грама олиото се загряват, отстраняват се от огъня и в тях се изсипва настърганият на трохи ръжен хляб. Бъркат се докато попия мазнината. Прибавят се ситно накълцаният чесън, портокаловата кора, черният пипер, кориандърът. Всичко се разбърква добре.
Сместта се разстила на равен пласт върху коремчетата, полива се с с портокаловия сок и се пече в загрята на 200-220 градуса фурна за около 45 минути.
Предварително изстуденото до 10 градуса бяло вино /траминер/ се разлива в кристални чаши и се заливат хапките от коремчетата по време или след преглъщането им
Сервира се със сос тартар.
ПП
Наистина уникално ястие! Как ми потекоха лигите.. клавиатурата взе да дава накъсо....
Добър Апетит!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re:
Е, най-после сколасахме и направихме едни акулски коремчета! Аз го играх асистент и оператор. Горе я има самата рецепта, но пак ще я напиша, гарнирана с фотосите.
Количеството, което направихме, беше два килограма филе, като останалите инградиенти бяха в съответното количество.
Измитите и подсушени коремчета се наръсват със сол и чер пипер, и се разстилат в намазана с олио тавичка на равен пласт плътно покриващ дъното. Моето участие започна от тук:
Особен момент е одирането на филетата, което за съжаление пропуснах и нямам снимано. Принципът е, че кожата се сваля от главата към опашката, перендикулярно на ивиците мускули, пада лесно, внимавайте само с по-грубата й структура - като шкурка е.
Последва разделение на труда.
Баща ми се зае с хляба. "Вита" или някакъв такъв сорт беше, от тези "полезните". Оказа се с много подходяща консистенция. Наглед проста работа, но се оказа че си иска време. Та... трошки!
През това време метнах чесъна. Трябва да се скълца наситно, но не и да се мачка. Идеята е да е малко по-дребен от трохите, но да не се губи, както би станало с една чеснова каша.
Дойде ред и на портокалите.
Олиото вече се сгряваше.
То трябва да се загрее една идея преди температура за пържене. Моментът го уцели шеф-майсторът. Трохите трябва да поемат мазнината без да се запържват в нея. Дори и първите да цвръкнат - няма страшно, останалите бързо охлаждат олиото и прекъсват този процес.
Бърка се, доакто трохите поемат равномерно цялата мазнина и леко потъмнеят от нея. Не знам до колко си е проличало на снимката.
Прибавят се настърганата портокалова кора и чесънът, както и черният пипер и смленият кориандър.
Получава се нещо такова
И си мисля, че с този цвят и тези аромати, може и да проработи
С така получнета захран... смес се покриват равномерно коремчетата.
После се заливат с изцедения портокалов сок.
И оттук - във загрята на 200 градуса фунра /Целзий, някой да не го прасне по Келвин, хеле па по Фаренхайт /.
Ще ме прощавате за неугледната и нефотогинична фурна, ама горката, ако можеше да говори... време е за нова, но и това ще стане някой ден, здраве да има
Докато се печеше, аз се заех със соса! Опит за любимия сос тар-тар!
Инградиенти:
Настърганите краставички, оцедени от водата бяха затрупани с останалите продукти, докато не се получи доста... провокативна и притеснителна картинка...
След старателно бъркане:
След 50 минути време от фурната изскочи е те тази красота!
Някои го предпочитат така:
Други - така:
Добър апетит и наздраве!
ПП
Отчетохме следните пропуски:
- тавата е добре да бъде малко по-тясна, за да не се припичат толкова много трохите по периферията и за да стане самата плънка малко по-дебела.
- сосът тар-тар искаше още краставички.
- направихме го неделя срещу понеделник и малко остана да осуетим работната седмица.
ПП2
А на следващия ден колко беше вкусно... Мляс!
Количеството, което направихме, беше два килограма филе, като останалите инградиенти бяха в съответното количество.
Измитите и подсушени коремчета се наръсват със сол и чер пипер, и се разстилат в намазана с олио тавичка на равен пласт плътно покриващ дъното. Моето участие започна от тук:
Особен момент е одирането на филетата, което за съжаление пропуснах и нямам снимано. Принципът е, че кожата се сваля от главата към опашката, перендикулярно на ивиците мускули, пада лесно, внимавайте само с по-грубата й структура - като шкурка е.
Последва разделение на труда.
Баща ми се зае с хляба. "Вита" или някакъв такъв сорт беше, от тези "полезните". Оказа се с много подходяща консистенция. Наглед проста работа, но се оказа че си иска време. Та... трошки!
През това време метнах чесъна. Трябва да се скълца наситно, но не и да се мачка. Идеята е да е малко по-дребен от трохите, но да не се губи, както би станало с една чеснова каша.
Дойде ред и на портокалите.
Олиото вече се сгряваше.
То трябва да се загрее една идея преди температура за пържене. Моментът го уцели шеф-майсторът. Трохите трябва да поемат мазнината без да се запържват в нея. Дори и първите да цвръкнат - няма страшно, останалите бързо охлаждат олиото и прекъсват този процес.
Бърка се, доакто трохите поемат равномерно цялата мазнина и леко потъмнеят от нея. Не знам до колко си е проличало на снимката.
Прибавят се настърганата портокалова кора и чесънът, както и черният пипер и смленият кориандър.
Получава се нещо такова
И си мисля, че с този цвят и тези аромати, може и да проработи
С така получнета захран... смес се покриват равномерно коремчетата.
После се заливат с изцедения портокалов сок.
И оттук - във загрята на 200 градуса фунра /Целзий, някой да не го прасне по Келвин, хеле па по Фаренхайт /.
Ще ме прощавате за неугледната и нефотогинична фурна, ама горката, ако можеше да говори... време е за нова, но и това ще стане някой ден, здраве да има
Докато се печеше, аз се заех със соса! Опит за любимия сос тар-тар!
Инградиенти:
Настърганите краставички, оцедени от водата бяха затрупани с останалите продукти, докато не се получи доста... провокативна и притеснителна картинка...
След старателно бъркане:
След 50 минути време от фурната изскочи е те тази красота!
Някои го предпочитат така:
Други - така:
Добър апетит и наздраве!
ПП
Отчетохме следните пропуски:
- тавата е добре да бъде малко по-тясна, за да не се припичат толкова много трохите по периферията и за да стане самата плънка малко по-дебела.
- сосът тар-тар искаше още краставички.
- направихме го неделя срещу понеделник и малко остана да осуетим работната седмица.
ПП2
А на следващия ден колко беше вкусно... Мляс!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Как се приготвя акула.
Две допълнеиния, които пропуснах по-рано:
- филетата се редят с "кожата" нагоре
- може да се направят леки диагонални прорези, за да не се свива месото по време на самото печене.
- филетата се редят с "кожата" нагоре
- може да се направят леки диагонални прорези, за да не се свива месото по време на самото печене.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Как се приготвя акула.
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Как се приготвя акула.
Лелемайкооооооооооооооооо!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
-
- Мнения: 1747
- Регистриран на: Пон Яну 03, 2005 16:12
- Местоположение: София
- дал Браво: 63 пъти
- получил Браво: 11 пъти
Re: Как се приготвя акула.
ЕХ МЪКАААААААААААААААААААА, Златев МЪКАААААААААААААА!
СРЕЩНАЛИ СЕ НА ПОЛЯНКА, ПРАБЪЛГАРИН И СЛАВЯНКА.
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин
- Doktor-5
- Мнения: 3136
- Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
- Местоположение: гр.Бургас
- дал Браво: 187 пъти
- получил Браво: 71 пъти
- Обратна връзка:
Re: Как се приготвя акула.
Малей Златев!
Утепа коча с правата лопата!
Утепа коча с правата лопата!
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)
КСР ВИДРАКС
КСР ВИДРАКС
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Как се приготвя акула.
И мене...Doktor-5 написа: Малей Златев!
Утепа коча с правата лопата!
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Как се приготвя акула.
Аз съм само асистент в кочеубийството
Оригиналната рецепта е за треска, но едра.
От сем. трескови у нас най-често се предлагат хек, хоки и мерлуза. Избирате си по-едрички филета и би треябвало да свършат работа. Лошото е, че масово са дълбоко замразени за n-ти път и са загубили голяма част от качествата си.
Но все пак акулското е с по-особена консистенция и вкус, все пак е друг клас риби.
Хубаво е да се има предвид, че болшинството акули не са годни за консумация. Поради бързия си метаболизъм натрупват големи количества амоняк в тялото си. Някои видове се нуждаят от предварителна обработка, за да станат годни за ядене. Аз съм запознат само с черноморската кучешка акула, за другите не знам. Ако някой от вас има кулинарен опит /той да е ял, а не него да са го яли.../, нека сподели.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
-
- Мнения: 44
- Регистриран на: Сря Окт 05, 2011 17:16
- дал Браво: 246 пъти
- получил Браво: 2 пъти
Re: Как се приготвя акула.
Малко подобрения по Тартар соса - 1 супена лъжица каперси ситно нарязани, 1 глава розов лук (Shallot) , 1 супена лъжица ситно нарязан пресен копър.
Десетки свещи могат да се запалят от една,без да съкратят нейния живот.Щастието не намалява,ако се споделя.
Yes,London.You know:fish,chips,cup‘o tea,bad food,worse weather,Mary fucking Poppins LONDON.
Yes,London.You know:fish,chips,cup‘o tea,bad food,worse weather,Mary fucking Poppins LONDON.
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Как се приготвя акула.
Нищо общо с атлантическата треска - COD - нямат хека и мерлузата. хеле пък мерлузата в България е подменена със 100 имена - уж "бяла риба" - накрая се оказва че ти поднасят отвратителен пангасиус от "Жълтата река" гледан в развъдника на лайнарника.
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Как се приготвя акула.
Жоре, достатъчно общо имат Колкото брат и сестра от едни родители. Поне така съм чел азе
А иначе - с акула си става "мозък", няма нужда да се жертваш с разни "лайнарки"
А иначе - с акула си става "мозък", няма нужда да се жертваш с разни "лайнарки"
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Как се приготвя акула.
Rimohit веднъж си направих експеримента да похабя една-две пържоли от сом и от риба меч. Експериментирах и ги направих на пара с нарязани отгоре горски гъбки, пресни зеленчуци, парченца краве масло плюс счукан чесън, като идеята беше - че соса от тях ще се просмуче в рибата. Така и стана наистина. Много беше вкусно - пробвай ако искаш с акулските пържоли. Копър задължително!