Как да сготвя клен

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
pana
Мнения: 293
Регистриран на: Пон Юни 29, 2009 13:53
Местоположение: София
Обратна връзка:

Как да сготвя клен

Мнение от pana »

Здравейте, търсих но не открих рецепти за клен. Моля някой ако има да дава че ме чака в хладилника клена. :fish2:
Kentavar
Мнения: 4885
Регистриран на: Сря Яну 11, 2006 12:58
Риболов: Спининг предимно, муха, морски...плувка и фидер ама Pro...
Местоположение: Тялом – Destination unknown....Духом - Somewhere I Belong.
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 10 пъти

Мнение от Kentavar »

Ако е голям рецепта като за пълнен шаран. А ако го хващаш в момента, по добре го пусни.... Вкусовите му качества, са хъмммм нищо което да си заслужава. Сухо месо, бяло на цвят, с много кости.... Според мен. Но винаги някой може да каже нещо по въпроса, сосове и т.н. :roll:
Цял живот в длан една, длан загребала вода от любимата река...Пролетта с цъфнали дървета, лятото с горещи ноти, есента е с мириса на вечността и зимата с носталгия пропита!

www.starividri.org

Prowler Elite 4.5 Angler

Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, Forever majdramuniaci!
pana
Мнения: 293
Регистриран на: Пон Юни 29, 2009 13:53
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от pana »

Ами не са много големи няколко са около по 400 гр.
Kentavar
Мнения: 4885
Регистриран на: Сря Яну 11, 2006 12:58
Риболов: Спининг предимно, муха, морски...плувка и фидер ама Pro...
Местоположение: Тялом – Destination unknown....Духом - Somewhere I Belong.
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 10 пъти

Мнение от Kentavar »

Даааааааа, за пълнене не става. Може ( сега ще ме бият естетите ) пържен, разделен на половинки с отделен гръбнак. После да го залееш с някакъв сос. Оцет, зехтин, чесън, копър.... Знам ли. Имай в предвид, че малките костици са най-големия проблем. А кефала е богато "накичен" с тях... От аналната перка до опашката са най-много и най-досадни. За скара е много сух, за фурна .... не знам. Нека някой фен на кефала да каже... :roll:
Цял живот в длан една, длан загребала вода от любимата река...Пролетта с цъфнали дървета, лятото с горещи ноти, есента е с мириса на вечността и зимата с носталгия пропита!

www.starividri.org

Prowler Elite 4.5 Angler

Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, Forever majdramuniaci!
maslinkata
Мнения: 152
Регистриран на: Чет Сеп 11, 2008 21:57
дал Браво: 61 пъти
получил Браво: 14 пъти

Мнение от maslinkata »

криво,ляво става на плакия но костите пак са си проблем.Успех.
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Вкусни са малките - на границата за маломерки. Попрепържен и може да си направиш дресинг от счукан чесън със сол, оцет и копър. Топваш парченцето и лапаш. Пресен и изпържен направо на реката е фантазия. Дъртите за нищо не стават освен за пускане обратно.
pana
Мнения: 293
Регистриран на: Пон Юни 29, 2009 13:53
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от pana »

Значи разцепих ги на две по гръбнака и ги запържих до златисто-кафяво. Залях ги с лимон и копър и да ви кажа останах доволен от резултата.
Аватар
Flintstone
Мнения: 157
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 22:11
Местоположение: Backstones-on-Bedrock

Мнение от Flintstone »

Ето как ги правя аз - в картинки:

Първо така, макар че то се подразбира ...няколко пъти.
Изображение

После така (изваждам и ребрата - не е голяма работа, но е по-приятно после)...
Изображение

Омешваме всичко това...
Изображение

Пържим добре, но не прекалено...
Изображение

Към соса, който колегите са описали аз добавям и малко соев.
Останалото е ясно. Пие много бяло винце или биричка - кой каквото му е угодно... :wink: Наздраве!
Някои предпочитат по-сухите месца. Аз лично не, но все пак така става много вкусен "чичо Клян"!

п.п. Сори за не особено качествените снимки ама телефона ми толкова може...
Yabadabadooooooooo
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Бравос, бравос! :D
Къде се загуби, приятелю?
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
Flintstone
Мнения: 157
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 22:11
Местоположение: Backstones-on-Bedrock

Мнение от Flintstone »

Мунчо написа:Бравос, бравос! :D
Къде се загуби, приятелю?
Оооох Ицеее, жив и здрав да си! :D
Наистина се загубих, брат!
Цяло лято само як чанч и почти никакъв риболов :cry:
Като пристъпих към реката чак в края на Септември, взех да ма'ам с мухарката като някакъв абсолютен галфон, ама при такива хубави риби бързо-бързо влезнах във форма. :wink:
Yabadabadooooooooo
pen6

Мнение от pen6 »

клена, като се сготви,(по какъвто и да е начин), се дава на комшийте!
Аватар
valio79
Мнения: 7
Регистриран на: Пон Яну 04, 2010 10:24

Мнение от valio79 »

лелее с биричка си влиза супер
Vid
Мнения: 705
Регистриран на: Пон Апр 11, 2011 2:58
Местоположение: Haskovo
дал Браво: 76 пъти
получил Браво: 44 пъти

Re: Как да сготвя клен

Мнение от Vid »

В допълнение бих препоръчал разфасования Клен да се накисне за 20 мин. в леко солен разтвор или прясно мляко - това ще "убие" миризмата на водорасли.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
dzaekov
Мнения: 518
Регистриран на: Чет Дек 23, 2004 15:01

Re: Как да сготвя клен

Мнение от dzaekov »

Има ли мирис на водорасли-каквото и да се прави-остава. Ако реката е много обрасла, примерно долното течение на Огоста, пускайте, няма лек. Там риба взимам само зимата, като паднат водораслите, след януари. Същото е и в обраслите участъци на Янтра и Росица в период на маловодие. А в някои плитки, затворени водоеми водната растителност стои целогодишно и рибата си мирише. Най - добре е, като ще се лови клен за ядене, да се избира чиста и необрасла река. Жорката обича да мези клен от Марица, току-що уловен и пържен на открит огън.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”