Страница 1 от 3

Рибена консерва Ропотамо

Публикувано на: Вто Яну 12, 2010 22:40
от Топчо
Има начин по който каракудата става вкусна. Говоря за добрата стара рибена консерва Ропотамо.
Продукти:
Естествено Риба (обескостена)
Варива (боб,грах и т.н)
Дометено Пюре
Сол (на вкус)
Кисели Краставички
Черен пипер (несмлян)
Бахар
Олио и малко оцед
Начин на приготвяне:
1. Правим Марината от бахара,солта,пипера,олиото и оцед
2.Бланшираме рибата в тази марината (Бланширане-варене до леко побеляване на рибата)
3.След като имаме маринована риба, нареждаме в буркан,Ред риба; Ред Дом.Пюре;Ред боб;ред краставички;
4.Затваряме бурканите и варим 4-5 часа.

Надявам се рецептата да ви хареса и наздраве !!!

Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 1:34
от sharo1
1 .Пръво:Има начин по който каракудата става вкусна. -ГРЕШКА
Каракудата си е винаги вкусна.
2 .Второ:Говоря за добрата стара рибена консерва Ропотамо.
Роптамото не е с каракуда.
3 .Трето:Естествено Риба (обескостена)
С костите е .При РОПОТАМОТО.
4 .Варива (боб,грах и т.н)
И т.н. -картофи,тиква,жито.ориз,леща,макарони-все варива.-нали???
5 .Дометено Пюре
Отвратително(пюрето)-лютеница,готова -купешка.
6 .Сол (на вкус)
Позна - 6+
7 .Кисели Краставички
Пак уцели-6
8 .Черен пипер (несмлян)
Таман,таман
9 .Бахар
Плюс дафинов лист.
10 .Олио и малко оцед
Олио-да ,ама оцеД ,откъде такова нещо,пък и колко малко-2-3 капки ли?
11 .Начин на приготвяне:
Ха сега изненадааа.
Тва нататък мноо сложно стана-бланширане,варене,мариноване,май все едно и редим,редим,редим и варим ,варим,варим.

И накрая,най-важното:
Бъркаш,бъркаш,бъркаш и накрая го фърляш и отиваш до бакалията и си копуваш една консерва РОПОТАМО.
Да ви е сладко и наздраве.

Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 15:35
от Pedro
1. Правим Марината от бахара,солта,пипера,олиото и оцед
По колко от всяко ? Или както дойде...
Питам щото като прегледах и 2-та форума за маринована риба есента..и на Реката няколко души ми даваха акъл и се клеха, че става супер, а аз записвах рецептите....най-накрая мариновах една 1- килограмова риба - Распер.Точно 1 кг се събра в един буркан.
Естественно сверих всички рецепти и взех някакви средни стойности.
След 40 дена (макар че някои твърдяха, че може се яде след 1 седмица...) реших да пробвам... на Никулден.
Вярно рибата нямаше кости освен най-едрите дето не е проблем да се махат...Нооо -дъхтеше си на оцет яката.
Така уважих Свети Никола и нито аз останах доволен ..нито той.И май за мене и тази година риба нанай...светията е злопаметен май...
****************************************
Я кажете сега една рецепта ама сигурна за маринована риба -хем да се стапят дребните костички..хем. да не дъхти натрапчиво на оцет.

Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 15:41
от Златев
Саламурата и мариноването са универсални за всякакви риби.
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... D%E0%F2%E0

Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 16:01
от Pedro
Златев,
Даде линк...
1. добре почиствате от главата, гръбнака и измивате от кръвта
2. правите наситена саламура (вода и сол, докато спре солта да се разтваря)
3. накисвате рибата за 24 часа
4. изважда се от саламурата, оцежда се добре и се накисва в оцет за около 8 часа.
5. отново (след като е добре оцедена от оцета) се накисва в саламурата за още час, час и малко.
Значи по т.4 съм прекалил в оцета - 24 часа (по други рецепти..а и като знам распера колко е костелив..
Не съм процедирал и по т.5 и явно там е разковничето - да се очисти от оцета.
Златев - мерси за линк-а.Ще се пробва,,,явно съм го пропуснал щото заглавието е за морски риби.
Какво мислиш за 8-те часа в оцета..дали да не увелича - все пак става дума за едра риба по килограм и отгоре.Някаква зависимост според големината на рибата ?

Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 16:07
от Златев
Спред мен зависи от костеливостта, дебелината на филето и кожата. Зависи и от дебелината на коститеСмятам, че 8-10 часа са достатъчни за стапянето на тънките и "плаващите" кости, но с толкова едра риба нямам опит... Довечера, след справка с баща ми, ще ти пиша пак. ;)

Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 17:29
от Дарон
Привет на всички колеги кулинари и рибари. И аз да споделя своята рецепта за консервирана риба "Ропотамо" или там каквато ще е "река". Ползвам я от близо 10 години и е важно, че всеки вид риба с милион кости става ЯДЛИВА. Рецептата съм прилагал предимно на кефал, червеноперка и каракуда, но по-дребна.
1. На почистената вече риба се отстраняват главите и се нарязва на парчета"шайби" по 4-5 см.
2. Нарежда се ред от рибата в добре подмазнена тенджера или дори казан/зависи от количеството/ :D
3. За подправки на всеки ред се редуват:черен пипер на зърна, бахар, дафинов лист, чесън, настъргани прясни дамати или доматен сок, сол. Всичко това е на вкус, не питайте за пропорций. Следва нов ред риба и т.н., но не се притеснявайте да я правите и в по-дебел пласт. По време на врането и без това се разбутва достатъчно.
4. След като сте готови с подредбата най отгоре, а може и по време на реденето сипвате олио и оцет. Баба ми казваше на олио да е богата, щото е постна, а като заври на оцет да е кисело, та да и смачка кокалите. Все пак е салата :D
5.Слагате да ври на Б-А-В-Е-Н огън поне час и половина.НЕ СЕ БЪРКА, ЩОТО СТАВА КАША-МАША. Тя си къкри вие си пиете биричка. Чат пат опитвате и квото няма - дослагвате.
6.След час и половина гасите огъня и я оставяте да истине добре. Аз обикнавено продължавам на другия ден.
7.В предварително приотвените бурканчета слагате на дъното лъжица сварен бял боб. Вече изтиналата риба започвате,що годе да редите в бурканчето. Па средата слагате няколко резанчета кисела краставичка. Не затваряте бурканите докато не разпределите рибата от тенджерата. Последно разпределяте и мазнината и соса, който е останал на дъното на тенджерата. Стерилизирате час и половина/пробвал съм и един час пак става/.
Да ви е сладко :P

Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 17:34
от Бачо Илия
:wink:

Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 18:11
от Pedro
Мерси на колегите за другите рецепти, но не са за мене.Аз се интересувам само от маринована риба без варене по час-два, без стерилизиране по час..и без никакви други неща освен стандартно което се нарежда в буркана, чер пиперец, дафинов лист,..кво беше още...(имам рецепти) и т.н.
Ял съм такава дунавска риба преди мнооого години и просто да си изпапаш пръстите - вкусотия, ама тогава не ми е било до рецепти.
**********************
Златев- аз нарязвам рибата на шайби с дебелина 1.0 - 2.0 см...средно 1.5 см.

Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 18:15
от Златев
Pedro написа:Златев- аз нарязвам рибата на шайби с дебелина 1.0 - 2.0 см...средно 1.5 см.
8 часа би трябвало да са достатъчни в такъв случай.

Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 19:10
от Бачо Илия
:wink:

Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 20:27
от Pedro
IDA,
Това последното уточнение е много добро и мисля питането ми приключи.Като хвана риба (дай боже преди забраната) ще пробвам пак...и така ще стигнем до истината на мен да ми хареса.
Поздрави за сега и наслука през 2010 г.

Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 20:49
от Топчо
Дарон написа:Привет на всички колеги кулинари и рибари. И аз да споделя своята рецепта за консервирана риба "Ропотамо" или там каквато ще е "река". Ползвам я от близо 10 години и е важно, че всеки вид риба с милион кости става ЯДЛИВА. Рецептата съм прилагал предимно на кефал, червеноперка и каракуда, но по-дребна.
1. На почистената вече риба се отстраняват главите и се нарязва на парчета"шайби" по 4-5 см.
2. Нарежда се ред от рибата в добре подмазнена тенджера или дори казан/зависи от количеството/ :D
3. За подправки на всеки ред се редуват:черен пипер на зърна, бахар, дафинов лист, чесън, настъргани прясни дамати или доматен сок, сол. Всичко това е на вкус, не питайте за пропорций. Следва нов ред риба и т.н., но не се притеснявайте да я правите и в по-дебел пласт. По време на врането и без това се разбутва достатъчно.
4. След като сте готови с подредбата най отгоре, а може и по време на реденето сипвате олио и оцет. Баба ми казваше на олио да е богата, щото е постна, а като заври на оцет да е кисело, та да и смачка кокалите. Все пак е салата :D
5.Слагате да ври на Б-А-В-Е-Н огън поне час и половина.НЕ СЕ БЪРКА, ЩОТО СТАВА КАША-МАША. Тя си къкри вие си пиете биричка. Чат пат опитвате и квото няма - дослагвате.
6.След час и половина гасите огъня и я оставяте да истине добре. Аз обикнавено продължавам на другия ден.
7.В предварително приотвените бурканчета слагате на дъното лъжица сварен бял боб. Вече изтиналата риба започвате,що годе да редите в бурканчето. Па средата слагате няколко резанчета кисела краставичка. Не затваряте бурканите докато не разпределите рибата от тенджерата. Последно разпределяте и мазнината и соса, който е останал на дъното на тенджерата. Стерилизирате час и половина/пробвал съм и един час пак става/.
Да ви е сладко :P
Много добра Варяция на рецептата :wink: тази която написах знам от баба си.

Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 20:52
от Топчо
Благодаря на всички колеги за варяцийте от рецепти. Непременно ще пробвам някоя.
:o
Всички най-добри пожелания !

Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 20:53
от Топчо
sharo1 написа:1 .Пръво:Има начин по който каракудата става вкусна. -ГРЕШКА
Каракудата си е винаги вкусна.
2 .Второ:Говоря за добрата стара рибена консерва Ропотамо.
Роптамото не е с каракуда.
3 .Трето:Естествено Риба (обескостена)
С костите е .При РОПОТАМОТО.
4 .Варива (боб,грах и т.н)
И т.н. -картофи,тиква,жито.ориз,леща,макарони-все варива.-нали???
5 .Дометено Пюре
Отвратително(пюрето)-лютеница,готова -купешка.
6 .Сол (на вкус)
Позна - 6+
7 .Кисели Краставички
Пак уцели-6
8 .Черен пипер (несмлян)
Таман,таман
9 .Бахар
Плюс дафинов лист.
10 .Олио и малко оцед
Олио-да ,ама оцеД ,откъде такова нещо,пък и колко малко-2-3 капки ли?
11 .Начин на приготвяне:
Ха сега изненадааа.
Тва нататък мноо сложно стана-бланширане,варене,мариноване,май все едно и редим,редим,редим и варим ,варим,варим.

И накрая,най-важното:
Бъркаш,бъркаш,бъркаш и накрая го фърляш и отиваш до бакалията и си копуваш една консерва РОПОТАМО.
Да ви е сладко и наздраве.
Добре като не ти харесва не се прави на ущипан. Рецептата знам от баба си.