Рибена консерва Ропотамо

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11695
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 7 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот joro_olyмпус » Сря Яну 13, 2010 22:08

IDA написа:С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги).

Няма по-голяма глупост! Перките се изрязват, като се правят надлъжни странични разрези за гръбната и аналната и същите се изваждат заедно с костите. Коремните и опашката направо се отрязват. След, като са отрязани главите - какви хрилни кости и дъги режеш бре Илийчо? :D :wink:

Аватар
Дарон
Мнения: 11
Регистриран на: Пон Яну 04, 2010 14:28
Местоположение: до водата

Мнениеот Дарон » Сря Яну 13, 2010 22:42

Топчо написа:Благодаря на всички колеги за варяцийте от рецепти. Непременно ще пробвам някоя.
:o
Всички най-добри пожелания !


Успех и на теб. Пробвай, няма да съжаляваш. Пък и нали знаеш, ЧЕ НА БАБА Е НАЙ ВКУСНО! :lol:

Бачо Илия
ПОСТОЯНЕН БАН
ПОСТОЯНЕН БАН
Мнения: 957
Регистриран на: Сря Авг 05, 2009 16:43
Местоположение: Карлово

Мнениеот Бачо Илия » Съб Апр 17, 2010 16:50

РИБНИ КОНСЕРВИ: / за 10килограма изчистена риба/

Рибата се почиства от люспи , глави и вътршности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра в голяма тава за варене на сладко , посолява се "на вкус" и се залива с една бутилка олио и една 2/3-ти бутилка качествен оцет , изсипва се и едно пакетче чер пипер. Рзбърка се добре , завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна. Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ).
За това количество се подготвят: два буркана (0.800) доматено пюре(троен концентрат) , в които се изсипват и разбъркват добре по едно пакетче финно млян кимион, един буркан(0.800) стерилизирани краставички ( нарязани на колелца) , един буркан (0.800) маринована червена капия ( нарязана на парченца) , 0.5 кг много добре сварен стар фасул , едно пакетче( 0.4-0.5кг.) замразен млечен грах Подготвят се 25 бурканчета 0.400мл. , рибата се изгребва с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало . Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата която остава в тавата. Бурканите се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
По тази рецепта може да се консервира всякаква риба , особенно такива изявени "арматуристи" , като каракуда , платика , скобар , бабушка,кефал ....
Практически , рибата се изчиства и на пакети се прибира във фризер до като се посъберът 10-12 кг , за да не се правят по 5-6 бурканчета през няколко дена.
Консервите "вървят" за мезе на всичко и изглеждат ето така:

Изображение

Изображение

8)

ogi70
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 9:43
Местоположение: Язовири и гори

Мнениеот ogi70 » Съб Апр 17, 2010 21:20

Здравейте имам една подобна на тази на Бачо Илия,повече отива на рибна салата.С това нещо никъде не съм се изложил.Приятелите ми я обожават.Нарекъл съм я "Гордостта на Каракударя".Няма проблем да я споделя,но искам да съм сигурен,че има интерес,за да не кълва напразно
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!

Аватар
koragroup
Мнения: 1435
Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
Местоположение: Русе
дал Браво: 4 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот koragroup » Съб Апр 17, 2010 21:29

Е, ако е подобна, кажи къде са разликите... не си играй да я къвеш наново... Иначе то затова е форума да споделяме собствения си опит - било то за риболов, било за кулинария.
До сега само от четене на темата сигурно съм преглътнал 200 пъти... :)
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com

http://www.starividri.org

"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Мунчо
Мнения: 16525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 353 пъти
получил Браво: 841 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот Мунчо » Съб Апр 17, 2010 22:58

Колега ogi70, дори на един човек да бъде полезна рецептата ти, значи не си "кълвал" напразно!
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

ogi70
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 9:43
Местоположение: Язовири и гори

Мнениеот ogi70 » Съб Апр 17, 2010 23:44

Е добре щом щом толкова бързо проявихте интерес ще кълва с удоволствие :D
рибна салата"Гордостта на каракударя"
Понеже е трудоемка бива да се прави с по голямо количество риба-бабушка,каракуда,платика,кефал,морунаж бе квото дал господ.Става и както писа Бачо Илия да се събира на етапи във фризера.
На дъното на голяма тенджара се прави решетка от лозови пръчки,ако нямате може няква чиния.Тва с цел да не залепне рибата.Върху решетката(чиния) нареждате изчистената риба.Само на големите екземпляри(над 500гр) може да махнете перките.Отгоре се затиска с чиния.Залива се с олио и оцет в съотношение-2части оцет 1част олио,докато се покрие рибата.Слага се на бавен огън.Трябва да се спре като изври оцета.Това отнема няколко часа.Тука разрешавам да ударите една студена биричка :D :wink: Като поизтине се махат САМО гръбнаците.Значи имате една голяма купа с месо и много кости. Не изглежда привлекателно за ядене,но СПОКО то е като грозното патенце.
Приминаваме към втои етап.Тука трябва:2-3 буркана кисели краставички;2-3 буркана консерва грах;около 1кг лютеница(по добре домашна);пипер нарязан на кръкчета(не е задължителен);черен пипер;бахар;дафинов лист.На дъното на обикновен буркан (0.800) се слага два пръста риба&кости,2 с.л. лютеница,краставички,грах,пипер,5 зърна чер пипер,2-бахар,2 дафинов лист.После пак риба&кости,краставички и.....тъй нататък докато се напълни буркана,ама не догоре да останат 2 пръста.Във всеки буркан се сипват по две супени лъжици от мазнината от печенето на рибата.Тука наблегнете на зеленчуците.Впоследствие те се свиват и рибата става доминираща.Колкото повече зеленчук по доре,все пак това е салата,а и така ще излязат повече буркани.
Етап трети-варим бурканите 2 часа.
Етап четвърти(най-трудния)-не пипаме бурканит 2 месеца :twisted: Това е времето необходимо да се стопят напълно костите.
Като се сипе в чиния може да се наръси с малко лимонов сок и ситно нарязан лук.Отлично мезе за ракия и водка.
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!

Аватар
babydoctor
Мнения: 15907
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 36 пъти
получил Браво: 152 пъти

Мнениеот babydoctor » Нед Апр 18, 2010 9:45

Хайде и от мен няколко варианта:
Консерва
4 - 5 кг. риба, кисели краставички, 200 г. доматено пюре, 6 средноголеми чушки, олио, даф. лист, бахар, чер пипер, сол. Почиства се, измива се обилно. Нарязва се на 1.5 - 2 см. парчета. Пържи се. Краставичките се режат на колелца, Пюрето се размива със студена вода. Чушките се режат на дребно и се задушават в рибената мазнина. В буркани от 400 мл. се редят риба, краставички, чушки, 2 с.л. пюре и по 2 с.л. олио на буркан. Между редовете – подправките /може и чесън на дребно/. Стерилизира се 30-35 мин. Трайност – 2 години. Консумация след 2-3 месеца, за да омекнат костите.

Консерва ІІ
10 кг. – нарязват се на филии, сол на вкус. Престояват 3 - 4 часа. В голяма тенджера – скара от лозови пръчки или чамови дъсчици. После – ред риба, 2 чаши оцет, една олио и т.н., докато се покрие рибата. Чер пипер, даф. лист, после пак риба и т.н., докато се напълни тенджерата. Захлупва се докато заври, после се вари на тих огън 2.5 - 3 часа. Изстива 24 часа. На дъното на буркана – 1 с.л. доматено пюре и няколко парчета кисели краставички. Нарежда се риба до половината буркан, после пак пюре и краставички, най-отгоре – също. Стерилизира се 10 - 15 мин.

Консерва ІІІ
Рибата на парчета се сварява, но да останат цели. Пълни се в буркани слютеница и оцет.Стерилизира се 2 часа. След 2 - 3 месеца костите са изчезнали напълно.

Консерва ІV
Посолена и нарязана се нарежда в 400 мл. буркани, малко магданоз или джоджен на дъното. По средата пак подправки, най-отгоре – също. Силно се притиска, за да се изгони въздуха. Залива се с по една с.л. оцет и олио. Стерилизира се на умерен огън 3 часа.

Уклей
Рибата се изпържва без глави и се нарежда права в бурканчета, залива се с доматено пюре, малко сурово олио и подправки. Стерилизира се повече от един час, след това се изчаква един месец. С прибавяне на зеленчуци си става "Ропотамо".

Маринована риба
Рибата престоява нарязана и осолена едно денонощие. Бланшира се и се вади с решетъчна лъжица. Нарежда се в плитка широка тенджера и се залива с 2/3 л. вода, 1/3 л. оцет, половин чаша олио, сол, даф. лист, чер пипер. Къкри 1 час на тих огън. Съхранява се в маринатата до 2-3 седмици.

Осоляване
Чисти се откъм гърба, без засягане на коремната ципа. Не се мие, бърше се с кърпа. При едрата, ако се прави цяла, може през ануса със спринцовка да се вкара максимално гъст солен разтвор /морска сол/. Под люспите, хрилете и в устата се набива сол. Ако е дребна, просто се нарежда на редове.
Сухо осоляване: на дъното на надупчен съд се поставя зебло. Рибите се редят с коремите нагоре, наръсват се със сол /1.5 кг. за 10 кг./. Отгоре се затиска с капак и тежест /значителна!/. Държи се на хладно. След 5-10 дни е готова.
Мокро осоляване: нареждат се в неръждаем съд, осоляват се 1:10, с 1 с.л. захар. Отгоре – дървен капак /липа!/. Осоляването е готово между 3 -7 - ми ден, в зависимост от големината на рибата. Изважда се, измива се добре на течаща вода, изсушава се на въздух и се реди в сандъче или кошница.
При дребна риба: 3 л. вода, 1 кг. сол се разтваря за приготвяне но разтвор.
При излет – плътно наредена в полиетиленов чувал, зарована на сянка на 0.5 -1 м., отгоре – друго пликче, да затиска отвора и пясък – да натиска.

Шпроти
В тенджера – слой кромид на кръгчета, пласт дребна риба, пак лук, пак риба, докато се напълни. даф. лист, чер пипер, сол. Налива се олио и разреден 1/1 с вода оцет / ½ ч.ч. олио и ¼ оцет на 1 кг. риба/. Затваря се плътно и къкри 1 ½ - 2 часа.

Марината за печена риба
½ ч.ч. оцет, 2 ч.л. сол, 2 ч.л. смлян чесън, 1 ч.л. лют червен пипер, ½ ч.л. кориандър, ½ ч.ч. олио, 200 г. кисело мляко, 100 г. вода, щипка джинджифил. Добре разбърканата марината /без млякото/ може да се съхранява в хладилник в тъмен съд до една седмица. Млякото се добавя непосредствено преди употреба. Изсипва се в дълбок съд. Изчистената риба се оставя да престои в сместа 20 мин. Преди да се сложи на скарата рибата се изцежда добре и се намазва с олио. Особено подходящо за морски риби.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

ogi70
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 9:43
Местоположение: Язовири и гори

Мнениеот ogi70 » Сря Апр 21, 2010 11:41

babydoctor написа:
Уклей
Рибата се изпържва без глави и се нарежда права в бурканчета, залива се с доматено пюре, малко сурово олио и подправки. Стерилизира се повече от един час, след това се изчаква един месец. С прибавяне на зеленчуци си става "Ропотамо".


Щом чакаме месец значи костите се стапят,това е добре.Но не ми стана ясно кога се прибавя зеленчука.
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!

Аватар
babydoctor
Мнения: 15907
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 36 пъти
получил Браво: 152 пъти

Мнениеот babydoctor » Сря Апр 21, 2010 13:05

ogi70 написа:Щом чакаме месец значи костите се стапят,това е добре.Но не ми стана ясно кога се прибавя зеленчука.
Това за зеленчуците аз го добавих към рецептата от себе си - естествено, че преди затварянето трябва да се сложат, както при рецептите по-горе.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

ogi70
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 9:43
Местоположение: Язовири и гори

Мнениеот ogi70 » Сря Апр 21, 2010 14:21

babydoctor написа:
ogi70 написа:Щом чакаме месец значи костите се стапят,това е добре.Но не ми стана ясно кога се прибавя зеленчука.
Това за зеленчуците аз го добавих към рецептата от себе си - естествено, че преди затварянето трябва да се сложат, както при рецептите по-горе.

Изглежда ми много обещаващо.Като ми дойде сезона на уклея(февруари- март)ще я пробвам.Тази година едни приятели ми препоръчаха една за маринован уклей но на мен нещо не ми допадна.
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!

Бачо Илия
ПОСТОЯНЕН БАН
ПОСТОЯНЕН БАН
Мнения: 957
Регистриран на: Сря Авг 05, 2009 16:43
Местоположение: Карлово

Мнениеот Бачо Илия » Сря Май 05, 2010 22:16

Във връзка с някои мои реклами на консервите, въпроса за разрешението им да се произвеждат от любители -риболовци, се разглежда на най-високо ниво:

Изображение

Изображение

:D 8)

Бачо Илия
ПОСТОЯНЕН БАН
ПОСТОЯНЕН БАН
Мнения: 957
Регистриран на: Сря Авг 05, 2009 16:43
Местоположение: Карлово

Мнениеот Бачо Илия » Вто Юни 22, 2010 20:59

ogi70 написа:Е добре щом щом толкова бързо проявихте интерес ще кълва с удоволствие :D
рибна салата"Гордостта на каракударя"
Понеже е трудоемка бива да се прави с по голямо количество риба-бабушка,каракуда,платика,кефал,морунаж бе квото дал господ.Става и както писа Бачо Илия да се събира на етапи във фризера.
На дъното на голяма тенджара се прави решетка от лозови пръчки,ако нямате може няква чиния.Тва с цел да не залепне рибата.Върху решетката(чиния) нареждате изчистената риба.Само на големите екземпляри(над 500гр) може да махнете перките.Отгоре се затиска с чиния.Залива се с олио и оцет в съотношение-2части оцет 1част олио,докато се покрие рибата.Слага се на бавен огън.Трябва да се спре като изври оцета.Това отнема няколко часа.Тука разрешавам да ударите една студена биричка :D :wink: Като поизтине се махат САМО гръбнаците.Значи имате една голяма купа с месо и много кости. Не изглежда привлекателно за ядене,но СПОКО то е като грозното патенце.
Приминаваме към втои етап.Тука трябва:2-3 буркана кисели краставички;2-3 буркана консерва грах;около 1кг лютеница(по добре домашна);пипер нарязан на кръкчета(не е задължителен);черен пипер;бахар;дафинов лист.На дъното на обикновен буркан (0.800) се слага два пръста риба&кости,2 с.л. лютеница,краставички,грах,пипер,5 зърна чер пипер,2-бахар,2 дафинов лист.После пак риба&кости,краставички и.....тъй нататък докато се напълни буркана,ама не догоре да останат 2 пръста.Във всеки буркан се сипват по две супени лъжици от мазнината от печенето на рибата.Тука наблегнете на зеленчуците.Впоследствие те се свиват и рибата става доминираща.Колкото повече зеленчук по доре,все пак това е салата,а и така ще излязат повече буркани.
Етап трети-варим бурканите 2 часа.
Етап четвърти(най-трудния)-не пипаме бурканит 2 месеца :twisted: Това е времето необходимо да се стопят напълно костите.
Като се сипе в чиния може да се наръси с малко лимонов сок и ситно нарязан лук.Отлично мезе за ракия и водка.


Колега, рецептата е добра, но смея да твърдя че технологично моята е по-добра- има две основни разлики: под "бавна фурна" в моята рецепта да се разбира температура 160-170 градуса ( с тенджерата няма как да са повече от 100 градуса) и втория момент е престоя минимум 12 часа(до пълното изстиване на рибата) в маринатата; в следствие на тези моменти, костите са омекнали напълно и консервите в последствие могат да се консумират веднага. Във втората фаза виждам и още една разлика- аз ползвам доматено пюре(троен концентрат)+ млян кимион; лютениците и разните кетчупи не са толкова гъсти и в последствие консервите могат да имат доста повече чорба от това което би трябвало да бъде; това с тенджерата е първообраза на това което е с тавата за сладко и съм се боричкал с тази схема преди доста години- става перфектно, не че не става но осъвременения вариант е по-добър :D 8) Пробвай някоя партида и сподели впечатления. 8)

sharo1
Мнения: 1271
Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 16:41
дал Браво: 84 пъти
получил Браво: 26 пъти

Мнениеот sharo1 » Сря Юни 23, 2010 12:38

аз ползвам доматено пюре(троен концентрат)+ млян кимион; лютениците и разните кетчупи не са толкова гъсти и в последствие консервите могат да имат доста повече чорба от това което би трябвало да бъде;


Правя си я само с лютеница.Един път ме излъгаха за доматено пюре(че е по ефтино),едвам ги раздадох на комшии и познати.Балкан разлика-доматеното пюре киселее,лютеницата си е овкусена.
Размивам лютеницата сос соса, който е останал от варенето на олиото и оцета+(дафиноф лист,бахар и ч.пипер) и кой колкото,,чорба ,,сака. :wink:

П.П...Намажете си една филия с доматено пюре... :shock:
А сега с купешка лютеница :wink:
:roll:

ogi70
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 9:43
Местоположение: Язовири и гори

Мнениеот ogi70 » Чет Юли 08, 2010 9:08

Бачо Илия написа: лютениците и разните кетчупи не са толкова гъсти и в последствие консервите могат да имат доста повече чорба от това което би трябвало да бъде

Няма чорба бе Бачо :D Не е толкова важно дали лютеница или доматено пюре а дали са домашни.Правил съм с домашно доматено пюре и става по добре от купешка лютеница.
Бачо най–добрия начин да разберем кой вариянт е по добър е да ги премерим :) Прати ми адрес на ЛС и ще ти пратя букан :D
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта