Страница 2 от 3
Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 22:08
от joro_olyмпус
IDA написа:С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги).
Няма по-голяма глупост! Перките се изрязват, като се правят надлъжни странични разрези за гръбната и аналната и същите се изваждат заедно с костите. Коремните и опашката направо се отрязват. След, като са отрязани главите - какви хрилни кости и дъги режеш бре Илийчо?
Публикувано на: Сря Яну 13, 2010 22:42
от Дарон
Топчо написа:Благодаря на всички колеги за варяцийте от рецепти. Непременно ще пробвам някоя.
Всички най-добри пожелания !
Успех и на теб. Пробвай, няма да съжаляваш. Пък и нали знаеш,
ЧЕ НА БАБА Е НАЙ ВКУСНО!
Публикувано на: Съб Апр 17, 2010 16:50
от Бачо Илия
РИБНИ КОНСЕРВИ: / за 10килограма изчистена риба/
Рибата се почиства от люспи , глави и вътршности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра в голяма тава за варене на сладко , посолява се "на вкус" и се залива с една бутилка олио и една 2/3-ти бутилка качествен оцет , изсипва се и едно пакетче чер пипер. Рзбърка се добре , завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна. Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ).
За това количество се подготвят: два буркана (0.800) доматено пюре(троен концентрат) , в които се изсипват и разбъркват добре по едно пакетче финно млян кимион, един буркан(0.800) стерилизирани краставички ( нарязани на колелца) , един буркан (0.800) маринована червена капия ( нарязана на парченца) , 0.5 кг много добре сварен стар фасул , едно пакетче( 0.4-0.5кг.) замразен млечен грах Подготвят се 25 бурканчета 0.400мл. , рибата се изгребва с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало . Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата която остава в тавата. Бурканите се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
По тази рецепта може да се консервира всякаква риба , особенно такива изявени "арматуристи" , като каракуда , платика , скобар , бабушка,кефал ....
Практически , рибата се изчиства и на пакети се прибира във фризер до като се посъберът 10-12 кг , за да не се правят по 5-6 бурканчета през няколко дена.
Консервите "вървят" за мезе на всичко и изглеждат ето така:
Публикувано на: Съб Апр 17, 2010 21:20
от ogi70
Здравейте имам една подобна на тази на Бачо Илия,повече отива на рибна салата.С това нещо никъде не съм се изложил.Приятелите ми я обожават.Нарекъл съм я "Гордостта на Каракударя".Няма проблем да я споделя,но искам да съм сигурен,че има интерес,за да не кълва напразно
Публикувано на: Съб Апр 17, 2010 21:29
от koragroup
Е, ако е подобна, кажи къде са разликите... не си играй да я къвеш наново... Иначе то затова е форума да споделяме собствения си опит - било то за риболов, било за кулинария.
До сега само от четене на темата сигурно съм преглътнал 200 пъти...
Публикувано на: Съб Апр 17, 2010 22:58
от Мунчо
Колега ogi70, дори на един човек да бъде полезна рецептата ти, значи не си "кълвал" напразно!
Публикувано на: Съб Апр 17, 2010 23:44
от ogi70
Е добре щом щом толкова бързо проявихте интерес ще кълва с удоволствие
рибна салата"Гордостта на каракударя"
Понеже е трудоемка бива да се прави с по голямо количество риба-бабушка,каракуда,платика,кефал,морунаж бе квото дал господ.Става и както писа Бачо Илия да се събира на етапи във фризера.
На дъното на голяма тенджара се прави решетка от лозови пръчки,ако нямате може няква чиния.Тва с цел да не залепне рибата.Върху решетката(чиния) нареждате изчистената риба.Само на големите екземпляри(над 500гр) може да махнете перките.Отгоре се затиска с чиния.Залива се с олио и оцет в съотношение-2части оцет 1част олио,докато се покрие рибата.Слага се на бавен огън.Трябва да се спре като изври оцета.Това отнема няколко часа.Тука разрешавам да ударите една студена биричка
Като поизтине се махат САМО гръбнаците.Значи имате една голяма купа с месо и много кости. Не изглежда привлекателно за ядене,но СПОКО то е като грозното патенце.
Приминаваме към втои етап.Тука трябва:2-3 буркана кисели краставички;2-3 буркана консерва грах;около 1кг лютеница(по добре домашна);пипер нарязан на кръкчета(не е задължителен);черен пипер;бахар;дафинов лист.На дъното на обикновен буркан (0.800) се слага два пръста риба&кости,2 с.л. лютеница,краставички,грах,пипер,5 зърна чер пипер,2-бахар,2 дафинов лист.После пак риба&кости,краставички и.....тъй нататък докато се напълни буркана,ама не догоре да останат 2 пръста.Във всеки буркан се сипват по две супени лъжици от мазнината от печенето на рибата.Тука наблегнете на зеленчуците.Впоследствие те се свиват и рибата става доминираща.Колкото повече зеленчук по доре,все пак това е салата,а и така ще излязат повече буркани.
Етап трети-варим бурканите 2 часа.
Етап четвърти(най-трудния)-не пипаме бурканит 2 месеца
Това е времето необходимо да се стопят напълно костите.
Като се сипе в чиния може да се наръси с малко лимонов сок и ситно нарязан лук.Отлично мезе за ракия и водка.
Публикувано на: Нед Апр 18, 2010 9:45
от babydoctor
Хайде и от мен няколко варианта:
Консерва
4 - 5 кг. риба, кисели краставички, 200 г. доматено пюре, 6 средноголеми чушки, олио, даф. лист, бахар, чер пипер, сол. Почиства се, измива се обилно. Нарязва се на 1.5 - 2 см. парчета. Пържи се. Краставичките се режат на колелца, Пюрето се размива със студена вода. Чушките се режат на дребно и се задушават в рибената мазнина. В буркани от 400 мл. се редят риба, краставички, чушки, 2 с.л. пюре и по 2 с.л. олио на буркан. Между редовете – подправките /може и чесън на дребно/. Стерилизира се 30-35 мин. Трайност – 2 години. Консумация след 2-3 месеца, за да омекнат костите.
Консерва ІІ
10 кг. – нарязват се на филии, сол на вкус. Престояват 3 - 4 часа. В голяма тенджера – скара от лозови пръчки или чамови дъсчици. После – ред риба, 2 чаши оцет, една олио и т.н., докато се покрие рибата. Чер пипер, даф. лист, после пак риба и т.н., докато се напълни тенджерата. Захлупва се докато заври, после се вари на тих огън 2.5 - 3 часа. Изстива 24 часа. На дъното на буркана – 1 с.л. доматено пюре и няколко парчета кисели краставички. Нарежда се риба до половината буркан, после пак пюре и краставички, най-отгоре – също. Стерилизира се 10 - 15 мин.
Консерва ІІІ
Рибата на парчета се сварява, но да останат цели. Пълни се в буркани слютеница и оцет.Стерилизира се 2 часа. След 2 - 3 месеца костите са изчезнали напълно.
Консерва ІV
Посолена и нарязана се нарежда в 400 мл. буркани, малко магданоз или джоджен на дъното. По средата пак подправки, най-отгоре – също. Силно се притиска, за да се изгони въздуха. Залива се с по една с.л. оцет и олио. Стерилизира се на умерен огън 3 часа.
Уклей
Рибата се изпържва без глави и се нарежда права в бурканчета, залива се с доматено пюре, малко сурово олио и подправки. Стерилизира се повече от един час, след това се изчаква един месец. С прибавяне на зеленчуци си става "Ропотамо".
Маринована риба
Рибата престоява нарязана и осолена едно денонощие. Бланшира се и се вади с решетъчна лъжица. Нарежда се в плитка широка тенджера и се залива с 2/3 л. вода, 1/3 л. оцет, половин чаша олио, сол, даф. лист, чер пипер. Къкри 1 час на тих огън. Съхранява се в маринатата до 2-3 седмици.
Осоляване
Чисти се откъм гърба, без засягане на коремната ципа. Не се мие, бърше се с кърпа. При едрата, ако се прави цяла, може през ануса със спринцовка да се вкара максимално гъст солен разтвор /морска сол/. Под люспите, хрилете и в устата се набива сол. Ако е дребна, просто се нарежда на редове.
Сухо осоляване: на дъното на надупчен съд се поставя зебло. Рибите се редят с коремите нагоре, наръсват се със сол /1.5 кг. за 10 кг./. Отгоре се затиска с капак и тежест /значителна!/. Държи се на хладно. След 5-10 дни е готова.
Мокро осоляване: нареждат се в неръждаем съд, осоляват се 1:10, с 1 с.л. захар. Отгоре – дървен капак /липа!/. Осоляването е готово между 3 -7 - ми ден, в зависимост от големината на рибата. Изважда се, измива се добре на течаща вода, изсушава се на въздух и се реди в сандъче или кошница.
При дребна риба: 3 л. вода, 1 кг. сол се разтваря за приготвяне но разтвор.
При излет – плътно наредена в полиетиленов чувал, зарована на сянка на 0.5 -1 м., отгоре – друго пликче, да затиска отвора и пясък – да натиска.
Шпроти
В тенджера – слой кромид на кръгчета, пласт дребна риба, пак лук, пак риба, докато се напълни. даф. лист, чер пипер, сол. Налива се олио и разреден 1/1 с вода оцет / ½ ч.ч. олио и ¼ оцет на 1 кг. риба/. Затваря се плътно и къкри 1 ½ - 2 часа.
Марината за печена риба
½ ч.ч. оцет, 2 ч.л. сол, 2 ч.л. смлян чесън, 1 ч.л. лют червен пипер, ½ ч.л. кориандър, ½ ч.ч. олио, 200 г. кисело мляко, 100 г. вода, щипка джинджифил. Добре разбърканата марината /без млякото/ може да се съхранява в хладилник в тъмен съд до една седмица. Млякото се добавя непосредствено преди употреба. Изсипва се в дълбок съд. Изчистената риба се оставя да престои в сместа 20 мин. Преди да се сложи на скарата рибата се изцежда добре и се намазва с олио. Особено подходящо за морски риби.
Публикувано на: Сря Апр 21, 2010 11:41
от ogi70
babydoctor написа:
Уклей
Рибата се изпържва без глави и се нарежда права в бурканчета, залива се с доматено пюре, малко сурово олио и подправки. Стерилизира се повече от един час, след това се изчаква един месец. С прибавяне на зеленчуци си става "Ропотамо".
Щом чакаме месец значи костите се стапят,това е добре.Но не ми стана ясно кога се прибавя зеленчука.
Публикувано на: Сря Апр 21, 2010 13:05
от babydoctor
ogi70 написа:Щом чакаме месец значи костите се стапят,това е добре.Но не ми стана ясно кога се прибавя зеленчука.
Това за зеленчуците аз го добавих към рецептата от себе си - естествено, че преди затварянето трябва да се сложат, както при рецептите по-горе.
Публикувано на: Сря Апр 21, 2010 14:21
от ogi70
babydoctor написа:ogi70 написа:Щом чакаме месец значи костите се стапят,това е добре.Но не ми стана ясно кога се прибавя зеленчука.
Това за зеленчуците аз го добавих към рецептата от себе си - естествено, че преди затварянето трябва да се сложат, както при рецептите по-горе.
Изглежда ми много обещаващо.Като ми дойде сезона на уклея(февруари- март)ще я пробвам.Тази година едни приятели ми препоръчаха една за маринован уклей но на мен нещо не ми допадна.
Публикувано на: Сря Май 05, 2010 22:16
от Бачо Илия
Публикувано на: Вто Юни 22, 2010 20:59
от Бачо Илия
ogi70 написа:Е добре щом щом толкова бързо проявихте интерес ще кълва с удоволствие
рибна салата"Гордостта на каракударя"
Понеже е трудоемка бива да се прави с по голямо количество риба-бабушка,каракуда,платика,кефал,морунаж бе квото дал господ.Става и както писа Бачо Илия да се събира на етапи във фризера.
На дъното на голяма тенджара се прави решетка от лозови пръчки,ако нямате може няква чиния.Тва с цел да не залепне рибата.Върху решетката(чиния) нареждате изчистената риба.Само на големите екземпляри(над 500гр) може да махнете перките.Отгоре се затиска с чиния.Залива се с олио и оцет в съотношение-2части оцет 1част олио,докато се покрие рибата.Слага се на бавен огън.Трябва да се спре като изври оцета.Това отнема няколко часа.Тука разрешавам да ударите една студена биричка
Като поизтине се махат САМО гръбнаците.Значи имате една голяма купа с месо и много кости. Не изглежда привлекателно за ядене,но СПОКО то е като грозното патенце.
Приминаваме към втои етап.Тука трябва:2-3 буркана кисели краставички;2-3 буркана консерва грах;около 1кг лютеница(по добре домашна);пипер нарязан на кръкчета(не е задължителен);черен пипер;бахар;дафинов лист.На дъното на обикновен буркан (0.800) се слага два пръста риба&кости,2 с.л. лютеница,краставички,грах,пипер,5 зърна чер пипер,2-бахар,2 дафинов лист.После пак риба&кости,краставички и.....тъй нататък докато се напълни буркана,ама не догоре да останат 2 пръста.Във всеки буркан се сипват по две супени лъжици от мазнината от печенето на рибата.Тука наблегнете на зеленчуците.Впоследствие те се свиват и рибата става доминираща.Колкото повече зеленчук по доре,все пак това е салата,а и така ще излязат повече буркани.
Етап трети-варим бурканите 2 часа.
Етап четвърти(най-трудния)-не пипаме бурканит 2 месеца
Това е времето необходимо да се стопят напълно костите.
Като се сипе в чиния може да се наръси с малко лимонов сок и ситно нарязан лук.Отлично мезе за ракия и водка.
Колега, рецептата е добра, но смея да твърдя че технологично моята е по-добра- има две основни разлики: под "бавна фурна" в моята рецепта да се разбира температура 160-170 градуса ( с тенджерата няма как да са повече от 100 градуса) и втория момент е престоя минимум 12 часа(до пълното изстиване на рибата) в маринатата; в следствие на тези моменти, костите са омекнали напълно и консервите в последствие могат да се консумират веднага. Във втората фаза виждам и още една разлика- аз ползвам доматено пюре(троен концентрат)+ млян кимион; лютениците и разните кетчупи не са толкова гъсти и в последствие консервите могат да имат доста повече чорба от това което би трябвало да бъде; това с тенджерата е първообраза на това което е с тавата за сладко и съм се боричкал с тази схема преди доста години- става перфектно, не че не става но осъвременения вариант е по-добър
Пробвай някоя партида и сподели впечатления.
Публикувано на: Сря Юни 23, 2010 12:38
от sharo1
аз ползвам доматено пюре(троен концентрат)+ млян кимион; лютениците и разните кетчупи не са толкова гъсти и в последствие консервите могат да имат доста повече чорба от това което би трябвало да бъде;
Правя си я само с лютеница.Един път ме излъгаха за доматено пюре(че е по ефтино),едвам ги раздадох на комшии и познати.Балкан разлика-доматеното пюре киселее,лютеницата си е овкусена.
Размивам лютеницата сос соса, който е останал от варенето на олиото и оцета+(дафиноф лист,бахар и ч.пипер) и кой колкото,,чорба ,,сака.
П.П...Намажете си една филия с доматено пюре...
А сега с купешка лютеница
Публикувано на: Чет Юли 08, 2010 9:08
от ogi70
Бачо Илия написа: лютениците и разните кетчупи не са толкова гъсти и в последствие консервите могат да имат доста повече чорба от това което би трябвало да бъде
Няма чорба бе Бачо
Не е толкова важно дали лютеница или доматено пюре а дали са домашни.Правил съм с домашно доматено пюре и става по добре от купешка лютеница.
Бачо най–добрия начин да разберем кой вариянт е по добър е да ги премерим
Прати ми адрес на ЛС и ще ти пратя букан