Бит хайвер
-
- Мнения: 53
- Регистриран на: Нед Яну 10, 2010 19:35
- Риболов: Game fishing, Catch & Release
- Местоположение: Пловдив
- дал Браво: 2 пъти
- Обратна връзка:
Бит хайвер
Повечето хора изхвърлят хайвера на рибата. Това е голяма грешка. Сега ще споделя рецепта, която ми показа херург от Велинград.
Нужно:
хайвер (от няколко риби)
около 500-600 грама олио
сокът от един лимон
1-2 филийки бял хляб
листата на една глава пресен лук
Начин на приготвяне:
Хайверът се почиства от ципите, поставя се в съд и се бие в продължение на 15-20 минути с дървена лъжица, като се прибавя на тънка струйка олиото. Ако се прибави много олио наведнъж, хайверът се пресича. Разбитият хайвер се подправя с лимонов сок. Към него може да се прибавят ситно нарязан лук и 1-2 филийки хляб, предварително накисната в прясно мляко. Разбива се още 2-3 минутки с лука и филийте и е готов за консумация.
Добър апетит и наздраве !
Нужно:
хайвер (от няколко риби)
около 500-600 грама олио
сокът от един лимон
1-2 филийки бял хляб
листата на една глава пресен лук
Начин на приготвяне:
Хайверът се почиства от ципите, поставя се в съд и се бие в продължение на 15-20 минути с дървена лъжица, като се прибавя на тънка струйка олиото. Ако се прибави много олио наведнъж, хайверът се пресича. Разбитият хайвер се подправя с лимонов сок. Към него може да се прибавят ситно нарязан лук и 1-2 филийки хляб, предварително накисната в прясно мляко. Разбива се още 2-3 минутки с лука и филийте и е готов за консумация.
Добър апетит и наздраве !
А сега съм аз. Моята рецепта е от бивш служител на кансервната фабрика "Славянка" в гр.Бургас. Хайвера от сладководни риби се събира в буркан/без ципата/ и се осолява обилно, дори много обилно.Той си поема колкото му трябва. След 40 дни зреене в хладилника следва:
За една яка дозичка трябват: 1-2 супени лъжици от хайвера, средата от половин хляб, сока от един лимон, една глава кромит лук - ситно нарарязан, половин литър олио, две скалитки чесън.
Всичко това пасирате яко в продължение на 10-15 минути./Става гъстичко и гледайте да не изгорите пасатора/. Получавя се една сива пихтиеста каша/гадна на вид и добра на вкус/ и в този момент добавяте бавно чашка студена вода и същевременно продължавате да пасирате. Хайвера става бял и пухкав.Ако имате подходяща опаковка може да го пласирате на момента в "МЕТРО".
Най - накрая аз лично добавям ситно нарязана маслина или пушена скумрия, като много леко ги допасирвам за да се чувстват парченцата. С препечен хляб и водчица, става ЯКО. Да ви е сладко.
За една яка дозичка трябват: 1-2 супени лъжици от хайвера, средата от половин хляб, сока от един лимон, една глава кромит лук - ситно нарарязан, половин литър олио, две скалитки чесън.
Всичко това пасирате яко в продължение на 10-15 минути./Става гъстичко и гледайте да не изгорите пасатора/. Получавя се една сива пихтиеста каша/гадна на вид и добра на вкус/ и в този момент добавяте бавно чашка студена вода и същевременно продължавате да пасирате. Хайвера става бял и пухкав.Ако имате подходяща опаковка може да го пласирате на момента в "МЕТРО".
Най - накрая аз лично добавям ситно нарязана маслина или пушена скумрия, като много леко ги допасирвам за да се чувстват парченцата. С препечен хляб и водчица, става ЯКО. Да ви е сладко.
-
- Мнения: 1271
- Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 16:41
- дал Браво: 84 пъти
- получил Браво: 27 пъти
Re: Бит хайвер
Топчо,Топчо,добре че не ти я е казала баба ти,щото тоя ,,хЕрург,, от Велинград,колкото и добре е оперирал,май е збравил да ти каже къде се слагат листата от пресен лук.Топчо написа:Повечето хора изхвърлят хайвера на рибата. Това е голяма грешка. Сега ще споделя рецепта, която ми показа херург от Велинград.
Нужно:
хайвер (от няколко риби)
около 500-600 грама олио
сокът от един лимон
1-2 филийки бял хляб
листата на една глава пресен лук
Начин на приготвяне:
Хайверът се почиства от ципите, поставя се в съд и се бие в продължение на 15-20 минути с дървена лъжица, като се прибавя на тънка струйка олиото. Ако се прибави много олио наведнъж, хайверът се пресича. Разбитият хайвер се подправя с лимонов сок. Към него може да се прибавят ситно нарязан лук и 1-2 филийки хляб, предварително накисната в прясно мляко. Разбива се още 2-3 минутки с лука и филийте и е готов за консумация.
Добър апетит и наздраве !
И оцед,оцед,оцед...
И ляб,ляб,ляб...
T'ва е рецептата обаче пропускаш маслините и скумрията,а добавяш на върха на лъжицата неразбити зърна хайвер за цвят и вид.Дарон написа:А сега съм аз. Моята рецепта е от бивш служител на кансервната фабрика "Славянка" в гр.Бургас. Хайвера от сладководни риби се събира в буркан/без ципата/ и се осолява обилно, дори много обилно.Той си поема колкото му трябва. След 40 дни зреене в хладилника следва:
За една яка дозичка трябват: 1-2 супени лъжици от хайвера, средата от половин хляб, сока от един лимон, една глава кромит лук - ситно нарарязан, половин литър олио, две скалитки чесън.
Всичко това пасирате яко в продължение на 10-15 минути./Става гъстичко и гледайте да не изгорите пасатора/. Получавя се една сива пихтиеста каша/гадна на вид и добра на вкус/ и в този момент добавяте бавно чашка студена вода и същевременно продължавате да пасирате. Хайвера става бял и пухкав.Ако имате подходяща опаковка може да го пласирате на момента в "МЕТРО".
Най - накрая аз лично добавям ситно нарязана маслина или пушена скумрия, като много леко ги допасирвам за да се чувстват парченцата. С препечен хляб и водчица, става ЯКО. Да ви е сладко.
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
По-добре да не се залива с олио или заехтин, защото гранясва. Обилно осоляване и съхраняване в хладилник е напълно достатъчно.evilduck написа:Сега да кажа и аз.Хаивера се почиства от ципите посолява се и се покрива с олио или зехтин и зрее докато стане оранжево червен може и повече от 40 дена , може и по малко.Другото колегите го казаха.
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Пробвайте с газирана и ще се учудите на резултата. За зреенето Мунчо го каза най-добре.Дарон написа: и в този момент добавяте бавно чашка студена вода и същевременно продължавате да пасирате.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Много вярно е това,'дето го приказва Мунчо за олиото. Тарамата се прави само със сол, може и да прекалите със солта-ред хайвер, ред сол . Не е проблем да се изкисне преди разбиване ,а ако ви е страх толкова да не се окисли-малко вода, колкото да го покрие отгоре и готово
- there is no replacement for displacement.
- Life depends on _uck !!!
- Life depends on _uck !!!