Здрасти, Рибари!
Има ли кой да ме светне как се приготвя лакерда и/или сельодка?
По магазините продават няколко вида - кои по-добри, кои не дотам, но всички са доста скъпи. Сельодката продавана в БИЛА - при насипните салати е наистина отлично попадение, както и Капитанското мезе - лакерда от паламуд, ако ти се кихат 12 кинта за кило сельодка и около 4 и 50 за бурканче от 400 грама паламуд... Това е. Ще съм благодарен за съдействието.
Приготвяне на Лакерда и Сельодка
Приготвяне на Лакерда и Сельодка
Морето, Морето...Какво ли не взе?
И колко живот ми остави?
Не беше година, нито пък - две.
Двайсе години забрава...
Paur
И колко живот ми остави?
Не беше година, нито пък - две.
Двайсе години забрава...
Paur
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Здрасти сима6о,
Аз си купувам сьомга. Нарязвам я на парчета и я осолявам. Нарязвам една глава лук- желателно пресен. После го разбърквам със сьомгата, добавям маслинки и заливам със зехтин и лимонов сок. Зехтина обаче не трябва да е студено пресован, защото сместа се държи 3-4 дни в хладилника, и ако е такъв става на буца. Както казах, след 3-4 дни - лапай и пий една водка...
Другата рецепта, която цитират колегите - със морската сол я прилагам на тунец или паламуд, също е вкусно. Ми ще кихаш за кило 12 кинта, суров тунеца го взимам от Бургас по 7 кинта. Като го приготвиш-пак толкоз излиза, ама е по вкусен!
Аз си купувам сьомга. Нарязвам я на парчета и я осолявам. Нарязвам една глава лук- желателно пресен. После го разбърквам със сьомгата, добавям маслинки и заливам със зехтин и лимонов сок. Зехтина обаче не трябва да е студено пресован, защото сместа се държи 3-4 дни в хладилника, и ако е такъв става на буца. Както казах, след 3-4 дни - лапай и пий една водка...
Другата рецепта, която цитират колегите - със морската сол я прилагам на тунец или паламуд, също е вкусно. Ми ще кихаш за кило 12 кинта, суров тунеца го взимам от Бургас по 7 кинта. Като го приготвиш-пак толкоз излиза, ама е по вкусен!
Благодаря за отзивчивостта, рибари!
Поразрових се и аз и даже пробвах нещичко - паламудец. В момента парче от около 8оо грама е 4 кинта. Или 5 - килото. Като го изчистя и сравня с едрата скумрия излизат почти на една цена, защото паламудът има по-добър рандеман. Ето я и рецептата, която опитах. Не съм напълно доволен, но се получи прилично.
Паламудеца, който не харесвам никак освен солен, изчистих, поизкиснах за малко - знаете, че кърви като прасенце, нарязах с ОСТЪР нож на дебели шайби и накиснах в силна саламура за 12 часа. После го измих и пак в саламура за няколко часа. Леко изплакнах, изчистих кости и кожа и залях с пържено олио. След няколко дни (в хладилник!) опитах - отличен като консистенция - да го мажеш, но доста безсолен, което му дава суров привкус. Не ми пречи и му се радвам, но околните си го посоляват... Сега съм в процес на втора партида, при която смятам да заменя втората саламура със зариване в едра сол за 24 часа. Ще пиша за резултата.
Сполайте
Паламудеца, който не харесвам никак освен солен, изчистих, поизкиснах за малко - знаете, че кърви като прасенце, нарязах с ОСТЪР нож на дебели шайби и накиснах в силна саламура за 12 часа. После го измих и пак в саламура за няколко часа. Леко изплакнах, изчистих кости и кожа и залях с пържено олио. След няколко дни (в хладилник!) опитах - отличен като консистенция - да го мажеш, но доста безсолен, което му дава суров привкус. Не ми пречи и му се радвам, но околните си го посоляват... Сега съм в процес на втора партида, при която смятам да заменя втората саламура със зариване в едра сол за 24 часа. Ще пиша за резултата.
Сполайте
Морето, Морето...Какво ли не взе?
И колко живот ми остави?
Не беше година, нито пък - две.
Двайсе години забрава...
Paur
И колко живот ми остави?
Не беше година, нито пък - две.
Двайсе години забрава...
Paur
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Благодаря за отзивчивостта, рибари!
По моята рецепта трябва да стои заринат в солта една - две седмици. След това го изтръскваш от нея, разтваряш го и го увесваш, леко завит с вестник/ да не се праши / да виси един месец. Все пак сме ноември месец - за Коледа е готов.сима6о написа:Сега съм в процес на втора партида, при която смятам да заменя втората саламура със зариване в едра сол за 24 часа. Ще пиша за резултата.
Сполайте
Това е цялата философия.
Здрасти.
Вторият ми опит с лакердата излезе по-сполучлив от предишния. След първите 12 часа в саламура - яйцето да изплува почти до половината!!! - изплакнах рибката и я киснах повторно в силна саламура. Измих отново, отцедих, почистих от кожа и кости и наредих в буркани залята с пържено олио. Не зная каква ще е трайността, подозирам, че трябва да я държа в хладилник, но вкусът е вълшебен! Недостатък е, че свършва много бързо.
Сега с прискърбие ви казвам довиждане и хващам големия син път за няколко месеца...Сполайте
Вторият ми опит с лакердата излезе по-сполучлив от предишния. След първите 12 часа в саламура - яйцето да изплува почти до половината!!! - изплакнах рибката и я киснах повторно в силна саламура. Измих отново, отцедих, почистих от кожа и кости и наредих в буркани залята с пържено олио. Не зная каква ще е трайността, подозирам, че трябва да я държа в хладилник, но вкусът е вълшебен! Недостатък е, че свършва много бързо.
Сега с прискърбие ви казвам довиждане и хващам големия син път за няколко месеца...Сполайте
Морето, Морето...Какво ли не взе?
И колко живот ми остави?
Не беше година, нито пък - две.
Двайсе години забрава...
Paur
И колко живот ми остави?
Не беше година, нито пък - две.
Двайсе години забрава...
Paur
Сельодка
В Билла има замразена сельодка, 6 лв/1кг.
Натуралната която се продава там, се приготвя така:
Щом се размрази я посоляваш добре, слагаш нещо тежко върху нея
/аз я правя в тенджера, в/у рибата слагам чиния, а в/у нея някакъв буркан/, и в хладилника за 2 дни.
След като я извадиш изплакваш от солта, режеш на парченца и слагаш в бурканче с зехтин/олио / така се съхранява по дълго, ако мислиш че ще я изядеш бързо не я слагаш в мазнина/.
Маринованата се прави по същия начин, но след като се осоли я слагаш в буркан с зехтин/олио, оцет, малко черен пипер.
Надявам се че ще ти хареса
Натуралната която се продава там, се приготвя така:
Щом се размрази я посоляваш добре, слагаш нещо тежко върху нея
/аз я правя в тенджера, в/у рибата слагам чиния, а в/у нея някакъв буркан/, и в хладилника за 2 дни.
След като я извадиш изплакваш от солта, режеш на парченца и слагаш в бурканче с зехтин/олио / така се съхранява по дълго, ако мислиш че ще я изядеш бързо не я слагаш в мазнина/.
Маринованата се прави по същия начин, но след като се осоли я слагаш в буркан с зехтин/олио, оцет, малко черен пипер.
Надявам се че ще ти хареса