Въпрос за чистенето на рибата.......

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
pero
Мнения: 203
Регистриран на: Пон Дек 20, 2004 15:46
Местоположение: София

Въпрос за чистенето на рибата.......

Мнение от pero »

Здравейте, искам да попитам по вещите има някаква хитрина рибата да се чисти от костите - например пъстърва преди да се изпече на скарата!
Защото да си призная съм лаком и като е готова вече много време губя в чистене и немога да я погълна бързо и се дразня......... :D
Пламен е голям риболовец...!
--------------------------------------
Доброто, което правиш днес,
Ще бъде забравено утре -
Въпреки това, прави добро!
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Ami aз големи пъстърви от рибарник ги чистя така:
Най-напред ги изкормвам откъм корема и ги измивам. После им отрязвам главите. След това с нож за филетиране (купил съм си на Рапала и съм мниого доволен) правя разрез през целия гръб покрай гръбната перка, от отреза на главата до опашката. Ne натискам много , а го забивам докато опре в гръбнака и го плъзгам по него(Ако натиснеш много ножа влиза в коремната кухина и реже ребрата , които после трудно се отделят).
след това пъхам пръсти в разреза на гърба и го разтварям. С ножа внимателно започвам да плъзгам по ребрата като внимавам da не ги прережа. Разрезът свършва някъде до гръдните плавници, където е края на ребрата. После обръщам рибата и пак така от другата страна.
Нужен е малко тренинг и филетата се получават формени и се губи съвсем малко месо.
За по-големи риби след като направя разреза на гърба правя друг по странчната линия и така отделям рибешките "рибици". После плъзгам по ребрата по горния начн и получавам по още едно филенце от страна.
Това траниране не е много удачno za риби с много плаващи кости като скобар каракуда и т.н. и го изплзвам за костур, пъстърва, голям шаран...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Извинявам се, че тук-там в поста има латински букви, но пиша на едно място на английски и забравям да превключа:):):)
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Lubo
Мнения: 4329
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:08
Местоположение: София

Мнение от Lubo »

Отиваш в магазина и си купуваш филе от хек :wink: :lol:
www.starividri.org
www.fishing-mania.com
"Мястото на рибата е във водата"
Lubo
Мнения: 4329
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:08
Местоположение: София

Мнение от Lubo »

Мунчо написа:Извинявам се, че тук-там в поста има латински букви, но пиша на едно място на английски и забравям да превключа:):):)
На поста ти горе в дясно има един бутон "Промени". От там си редактираш поста и не се налага да пускаш нов.
www.starividri.org
www.fishing-mania.com
"Мястото на рибата е във водата"
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Мдам, ама ме мързи да редактирам, а и вече го бях пуснал...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
pero
Мнения: 203
Регистриран на: Пон Дек 20, 2004 15:46
Местоположение: София

Мнение от pero »

Мерси, разбрах техниката ще я изпробвам и ще споделя!
Пламен е голям риболовец...!
--------------------------------------
Доброто, което правиш днес,
Ще бъде забравено утре -
Въпреки това, прави добро!
Lubo
Мнения: 4329
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:08
Местоположение: София

Мнение от Lubo »

Мунчо написа:Мдам, ама ме мързи да редактирам, а и вече го бях пуснал...
По-добре е да редактираш стария!
Поздрави!
www.starividri.org
www.fishing-mania.com
"Мястото на рибата е във водата"
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Lubo написа:
Мунчо написа:Мдам, ама ме мързи да редактирам, а и вече го бях пуснал...
По-добре е да редактираш стария!
Поздрави!
Е, и ти можеше малко по-нагоре да се обърнеш в един пост към мен и Перо с два цитата, но карай да върви:)
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Мнение от babydoctor »

Колеги, ако не знаете, да ви светна за рибите от сорта на скобара. Мен ме открехна един пациент, докато работех в Кюстендил - след изчистването се правят разрези през 2-3 мм. /говориме за риби по 1-1,2 кг./ Разрезите стигат до гръбнака, както каза Мунчо, от главата до опашката - така след изпържване плаващите кости / пациентът много правилно им викаше "изплюй-хапка"/ се стопяват и рибата може да се яде като кифла, с една ръка - правил съм го, четейки вестник при това. Наслука и наздраве.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Аватар
Майстор Саки
Мнения: 4277
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:27
Риболов: heavy spinning
Местоположение: на р. Дунав около Свищов
дал Браво: 26 пъти
получил Браво: 10 пъти

Мнение от Майстор Саки »

Да, тва с нарезите си го практикуваме и тук. Дори не е задължително рибоците да са по кило и кусур. Всякакви фрашкани с кости видове /скобар, мъздруга, каракуда, платика/ и размери могат да се обработят така. :wink:

Make Love & Ribolov!

I Fish, Because The Voices In My Head Tell Me To...
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Точно така е колеги. Получава се много удачно...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”