Въпрос за чистенето на рибата.......
Въпрос за чистенето на рибата.......
Здравейте, искам да попитам по вещите има някаква хитрина рибата да се чисти от костите - например пъстърва преди да се изпече на скарата!
Защото да си призная съм лаком и като е готова вече много време губя в чистене и немога да я погълна бързо и се дразня.........
Защото да си призная съм лаком и като е готова вече много време губя в чистене и немога да я погълна бързо и се дразня.........
Пламен е голям риболовец...!
--------------------------------------
Доброто, което правиш днес,
Ще бъде забравено утре -
Въпреки това, прави добро!
--------------------------------------
Доброто, което правиш днес,
Ще бъде забравено утре -
Въпреки това, прави добро!
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Ami aз големи пъстърви от рибарник ги чистя така:
Най-напред ги изкормвам откъм корема и ги измивам. После им отрязвам главите. След това с нож за филетиране (купил съм си на Рапала и съм мниого доволен) правя разрез през целия гръб покрай гръбната перка, от отреза на главата до опашката. Ne натискам много , а го забивам докато опре в гръбнака и го плъзгам по него(Ако натиснеш много ножа влиза в коремната кухина и реже ребрата , които после трудно се отделят).
след това пъхам пръсти в разреза на гърба и го разтварям. С ножа внимателно започвам да плъзгам по ребрата като внимавам da не ги прережа. Разрезът свършва някъде до гръдните плавници, където е края на ребрата. После обръщам рибата и пак така от другата страна.
Нужен е малко тренинг и филетата се получават формени и се губи съвсем малко месо.
За по-големи риби след като направя разреза на гърба правя друг по странчната линия и така отделям рибешките "рибици". После плъзгам по ребрата по горния начн и получавам по още едно филенце от страна.
Това траниране не е много удачno za риби с много плаващи кости като скобар каракуда и т.н. и го изплзвам за костур, пъстърва, голям шаран...
Най-напред ги изкормвам откъм корема и ги измивам. После им отрязвам главите. След това с нож за филетиране (купил съм си на Рапала и съм мниого доволен) правя разрез през целия гръб покрай гръбната перка, от отреза на главата до опашката. Ne натискам много , а го забивам докато опре в гръбнака и го плъзгам по него(Ако натиснеш много ножа влиза в коремната кухина и реже ребрата , които после трудно се отделят).
след това пъхам пръсти в разреза на гърба и го разтварям. С ножа внимателно започвам да плъзгам по ребрата като внимавам da не ги прережа. Разрезът свършва някъде до гръдните плавници, където е края на ребрата. После обръщам рибата и пак така от другата страна.
Нужен е малко тренинг и филетата се получават формени и се губи съвсем малко месо.
За по-големи риби след като направя разреза на гърба правя друг по странчната линия и така отделям рибешките "рибици". После плъзгам по ребрата по горния начн и получавам по още едно филенце от страна.
Това траниране не е много удачno za риби с много плаващи кости като скобар каракуда и т.н. и го изплзвам за костур, пъстърва, голям шаран...
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Е, и ти можеше малко по-нагоре да се обърнеш в един пост към мен и Перо с два цитата, но карай да върви:)Lubo написа:По-добре е да редактираш стария!Мунчо написа:Мдам, ама ме мързи да редактирам, а и вече го бях пуснал...
Поздрави!
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Колеги, ако не знаете, да ви светна за рибите от сорта на скобара. Мен ме открехна един пациент, докато работех в Кюстендил - след изчистването се правят разрези през 2-3 мм. /говориме за риби по 1-1,2 кг./ Разрезите стигат до гръбнака, както каза Мунчо, от главата до опашката - така след изпържване плаващите кости / пациентът много правилно им викаше "изплюй-хапка"/ се стопяват и рибата може да се яде като кифла, с една ръка - правил съм го, четейки вестник при това. Наслука и наздраве.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- Майстор Саки
- Мнения: 4277
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:27
- Риболов: heavy spinning
- Местоположение: на р. Дунав около Свищов
- дал Браво: 26 пъти
- получил Браво: 10 пъти