Дране на скобар в картинки

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
kalinux
Мнения: 3588
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 208 пъти
получил Браво: 261 пъти
Обратна връзка:

Дране на скобар в картинки

Мнение от kalinux »

За целта ви трябва един едър скобар, изчистен от червата и главата. Люспите могат да не се свалят:

Изображение


Започваме с отделяне на коремните перки, първо едната...

Изображение

после другата:

Изображение

След това остраняваме аналната перка, като дълбоко изрязваме костите под нея, първо от едната страна....

Изображение

а после и от другата:

Изображение

след което изскубваме перката заедно с всички кости под нея:

Изображение

После същото правим и с гръбната перка:

Изображение
Изображение



Следва цепене на кожата, първо по гърба назад...
Изображение

после по гърба напред
Изображение

и накрая по корема назад
Изображение

Получават се две отделни половинки от кожата и месо очистено от перки.


Започваме с дрането. Първо се отделя кожата от ъгълчето на врата

Изображение

след което се издърпва кожата назад до опашката, като се внимава кожата да не захапе от месото на корема:

Изображение

Правим същото и от другата страна и получаваме одраната риба.

Изображение

По този начин можете да одерете още платика, морунаж, мряна, толстолоб и т.н.
Аватар
virbela1
Мнения: 1211
Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09

Мнение от virbela1 »

Колега по този начин на "дране" на костура ми е интересно как ще се справиш с един живарник костури като те чакат няколко гладни гърла.
Дай боже да се видим на некой гьол да ти покажа как действа "робота" за чистене (това съм аз).
Аватар
Stefko
Мнения: 1361
Регистриран на: Нед Май 29, 2005 9:31
Местоположение: София/Видин/
дал Браво: 29 пъти
получил Браво: 45 пъти

Мнение от Stefko »

Колега по този начин на "дране" на костура ми е интересно как ще се справиш с един живарник костури като те чакат няколко гладни гърла.
Дай боже да се видим на некой гьол да ти покажа как действа "робота" за чистене (това съм аз).
Що намесвате костурите тук?! Човека е показал как да се одерат риби със съвсем различни типове кожи и структури на тялото :roll: :roll: А и го е направил доста нагледно, така че да стане ясно на всеки... Ако толкова ти се иска да покажеш как става работата с костура спретни и ти една подобна темичка и дай да видим - ще е полезно :idea:
NIMROD
Мнения: 16
Регистриран на: Нед Яну 07, 2007 23:23
Местоположение: Перник

Мнение от NIMROD »

Браво на kalinux перфектна работа,днес изчистих ,одрах и филетирах скобари по този начин стават перфектно :D
Аватар
virbela1
Мнения: 1211
Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09

Мнение от virbela1 »

Виноват момчета,
ама щом чуя за дране на риба и мигом пред очите ми е костура.
Аватар
Владимир
Мнения: 10376
Регистриран на: Чет Апр 13, 2006 11:16
Местоположение: България/София
дал Браво: 106 пъти
получил Браво: 483 пъти

Мнение от Владимир »

virbela1 написа:Виноват момчета,
ама щом чуя за дране на риба и мигом пред очите ми е костура.

Колега,ти бялата риба и щуката не ги ли дереш :shock: а пъстървата :roll:
Живота е една безмислена война,накрая всички я губим.
Аватар
Васил
Мнения: 1542
Регистриран на: Съб Авг 27, 2005 17:12

Мнение от Васил »

Бат Стан написа:уоооох, кеф....в събота отивам да си наловя скобари на червена тройка и след тва ще ги филетирам с кеф.
===============================================
И още ако пуснеш и некоя снимчица :shock:
Абе то и Аз обичам да ям риба ама снимките от филетиране на рибата са "уникални"
===============================
www.hristocarp.com
===============================
Аватар
virbela1
Мнения: 1211
Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09

Мнение от virbela1 »

Barni баце, честно казано никога не съм драл нито щуката , нито пастървата и трябва да ти кажа, че голям успех съм имал при яденето. Понеже щуката и костура са единствените риби дето ям, от тези дето ловя, по стар бйлгарси обичай си дера костура, а щуката си я маам с кожата. :roll: :roll: :roll:
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Мнение от babydoctor »

Адаш, ако знаеш какво е да запечеш костур, ама поне 500 грама в собствената му кожа, с малко масълце, дивисил и копър в корема :roll: на фурничка, бавно...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Аватар
virbela1
Мнения: 1211
Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09

Мнение от virbela1 »

Бива адаш,
и това го пробвах на Доспат - завит във фолио и в жарта, обаче мен единствено ме кефи паниран в следното пане: брашно, чубрица, чесън и бира. Ич не му мислете с булката, ами се стягайте за рая на земята - ще те водя на Доспат в бивака, па да видим кое е по-вкусно. Може да ти направя и омлет с "пачи крак" та да ме споменуваш.
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Мнение от babydoctor »

Готово, немаш проблем - и без това не пропускаме година без широка поляна, ще отскочим и до Доспат - стига да е през юли, че тя само тогава може. Ако не, па и сам мога да дода :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Аватар
evilduck
Мнения: 36
Регистриран на: Сря Апр 18, 2007 13:37
Местоположение: търговище
получил Браво: 1 път

Мнение от evilduck »

е така се чисти пък костур.
http://www.youtube.com/watch?v=O8luUB9LbWk
браво на тия
Аватар
masterman
Мнения: 13
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2010 17:09
Местоположение: ПЛОВДИВ

Мнение от masterman »

ако не го одереш става ли
Аватар
баш майстора
Мнения: 5803
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1640 пъти
получил Браво: 1751 пъти

Мнение от баш майстора »

masterman написа:ако не го одереш става ли
абе става ама така е по арно :wink:
Изображение

п.п. да не вземе някой да изхвърли одраните кожички
изпържени стават на уникален чипс :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”