Филетиране на скобар в картинки

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
kalinux
Мнения: 3580
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 206 пъти
получил Браво: 249 пъти
Обратна връзка:

Филетиране на скобар в картинки

Мнение от kalinux »

Първо махаме перките и кожата

Пристъпваме към изваждане на филетата.

Първо разрязваме с ножа филето по страничната линия

Изображение

след което бъркаме с ножа плътно до гръбнака и отделяме рибицата

Изображение

После вадим месото, което се намира в опашната част под рибицата

Изображение

Като извадим филетата от двете страни, изрязваме ребрата.

Изображение

Получаваме следните части от рибата: 2 рибици, 2 опашни филета, 2 ребърца, гръбнак и перки

Изображение




Пристъпваме към оформяне на порциите. Ако скобара е едър и рибицата е дебела, първо я цепим по дължина:

Изображение

После нарязваме рибицата под наклон на къси парчета. Целта е максимално голяма повърхност.

Изображение

Ребрата се режат на две или три парчета.

Гръбнака с перките за чорба, ребрата с филетата за пържене.

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11695
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 8 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Супер!!!
Сега вече ми е ясно - аз го започвах откъм гърба и се стараех да извадя скелета цял. Между другото отвреме на време се получава.
Следващия ми въпрос сам напира - какво правиш с проблема плаващи кости? При щуката пада голямо плюване... :D Според мен едно от решенията е твоят вариант с кифтетата, или консерва. Ти как мислиш?
Следващ въпрос - задължително ли е дрането?
А пропо, благодаря и на Владо фидера, който беше така добър да ми прати подробно описан този метод!

Аватар
kalinux
Мнения: 3580
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 206 пъти
получил Браво: 249 пъти
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Именно, за да няма плаващи костици се цепи филето на две по дължина и после под наклон се отделят парченцата. Като се препържи нищо не остава. От филетата могат да се правят кюфтета, но задължително трябва да се маха кожата, защото мирише после в каймата. Кожата се маха и по друга причина - по-добре се опържва местото.

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11695
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 8 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Отново благодаря, а предполагам и не само аз за изчерпателния отговор. Тръпката не е само в рибохващането! Ти пържил ли си само кожички - много са вкусни? Аз пробвах с костурските, стават като пикантен чипс.

tedy
Мнения: 196
Регистриран на: Вто Май 26, 2009 22:36
Местоположение: София

Re: Филетиране на скобар в картинки

Мнение от tedy »

Браво много полезна тема..... :!:

Аватар
jagger1
Мнения: 2810
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 512 пъти
получил Браво: 532 пъти

Re: Филетиране на скобар в картинки

Мнение от jagger1 »

Благодаря на калинукс за илюстрованото филетиране на скобар.

kopana
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Окт 17, 2013 14:42

Re: Филетиране на скобар в картинки

Мнение от kopana »

Благодаря за подробното и последователно описание :)

макс12345
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Яну 31, 2018 17:56
Риболов: рыбалю

Re: Филетиране на скобар в картинки

Мнение от макс12345 »

Отново благодаря, а предполагам и не само аз за изчерпателния отговор. Тръпката не е само в рибохващането! Ти пържил ли си само кожички - много са вкусни? Аз пробвах с костурските, стават като пикантен чипс

Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Филетиране на скобар в картинки

Мнение от babydoctor »

Много излишен труд, приятели, а и загуба на материал. Писал съм, но ще припомня - просто направете през 2-3 мм разрези до гръбнака. След изпържване може да го ядете като кифла.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

aneliya.nikolova
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Апр 30, 2020 12:08
Риболов: Риболов с мухарка
получил Браво: 1 път

Re: Филетиране на скобар в картинки

Мнение от aneliya.nikolova »

Много полезна информация. Благодаря :)

Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”