Страница 1 от 1

Филетиране на скобар в картинки

Публикувано на: Пет Дек 09, 2005 22:01
от kalinux
Първо махаме перките и кожата

Пристъпваме към изваждане на филетата.

Първо разрязваме с ножа филето по страничната линия

Изображение

след което бъркаме с ножа плътно до гръбнака и отделяме рибицата

Изображение

После вадим месото, което се намира в опашната част под рибицата

Изображение

Като извадим филетата от двете страни, изрязваме ребрата.

Изображение

Получаваме следните части от рибата: 2 рибици, 2 опашни филета, 2 ребърца, гръбнак и перки

Изображение




Пристъпваме към оформяне на порциите. Ако скобара е едър и рибицата е дебела, първо я цепим по дължина:

Изображение

После нарязваме рибицата под наклон на къси парчета. Целта е максимално голяма повърхност.

Изображение

Ребрата се режат на две или три парчета.

Гръбнака с перките за чорба, ребрата с филетата за пържене.

Публикувано на: Пет Дек 09, 2005 22:14
от joro_olyмпус
Супер!!!
Сега вече ми е ясно - аз го започвах откъм гърба и се стараех да извадя скелета цял. Между другото отвреме на време се получава.
Следващия ми въпрос сам напира - какво правиш с проблема плаващи кости? При щуката пада голямо плюване... :D Според мен едно от решенията е твоят вариант с кифтетата, или консерва. Ти как мислиш?
Следващ въпрос - задължително ли е дрането?
А пропо, благодаря и на Владо фидера, който беше така добър да ми прати подробно описан този метод!

Публикувано на: Пет Дек 09, 2005 22:34
от kalinux
Именно, за да няма плаващи костици се цепи филето на две по дължина и после под наклон се отделят парченцата. Като се препържи нищо не остава. От филетата могат да се правят кюфтета, но задължително трябва да се маха кожата, защото мирише после в каймата. Кожата се маха и по друга причина - по-добре се опържва местото.

Публикувано на: Пет Дек 09, 2005 22:46
от joro_olyмпус
Отново благодаря, а предполагам и не само аз за изчерпателния отговор. Тръпката не е само в рибохващането! Ти пържил ли си само кожички - много са вкусни? Аз пробвах с костурските, стават като пикантен чипс.

Re: Филетиране на скобар в картинки

Публикувано на: Пет Дек 30, 2011 23:00
от tedy
Браво много полезна тема..... :!:

Re: Филетиране на скобар в картинки

Публикувано на: Съб Дек 31, 2011 1:02
от jagger1
Благодаря на калинукс за илюстрованото филетиране на скобар.

Re: Филетиране на скобар в картинки

Публикувано на: Пон Окт 28, 2013 12:56
от kopana
Благодаря за подробното и последователно описание :)

Re: Филетиране на скобар в картинки

Публикувано на: Сря Яну 31, 2018 17:58
от макс12345
Отново благодаря, а предполагам и не само аз за изчерпателния отговор. Тръпката не е само в рибохващането! Ти пържил ли си само кожички - много са вкусни? Аз пробвах с костурските, стават като пикантен чипс

Re: Филетиране на скобар в картинки

Публикувано на: Чет Фев 01, 2018 13:00
от babydoctor
Много излишен труд, приятели, а и загуба на материал. Писал съм, но ще припомня - просто направете през 2-3 мм разрези до гръбнака. След изпържване може да го ядете като кифла.

Re: Филетиране на скобар в картинки

Публикувано на: Пет Май 01, 2020 11:50
от aneliya.nikolova
Много полезна информация. Благодаря :)