Пържоли от морунаж или платика в картинки
Публикувано на: Пет Дек 09, 2005 22:23
За целта ни трябва висока и тясна риба като платика, морунаж, толстолоб, но може да се използва и скобар, мряна или други по-дебели риби.
Първо махаме главата, червата, люспите и перките, така както е показано тук.
Започваме с цепене на рибата от аналната перка към опашката
докато не се одели опашната половинка.
След това изрежете ребрата с назъбен нож или просто ги отчупете от гръбнака (най-вече за платиката). После внимателно отделете месото от гръбнака.
Внимавайте да не остава много месо по гръбнака.
Обръщате рибата от другата страна и започвате откъм врата. Първо режете ребрата и после отделяте месото
Двете пържолки са готови.
Специално за платиката можете много лесно да отделите ребрата
За другите риби става доста по-трудно, защото ребрата са здраво срастнали с месото.
После оформяте порциите
Първо махаме главата, червата, люспите и перките, така както е показано тук.
Започваме с цепене на рибата от аналната перка към опашката
докато не се одели опашната половинка.
След това изрежете ребрата с назъбен нож или просто ги отчупете от гръбнака (най-вече за платиката). После внимателно отделете месото от гръбнака.
Внимавайте да не остава много месо по гръбнака.
Обръщате рибата от другата страна и започвате откъм врата. Първо режете ребрата и после отделяте месото
Двете пържолки са готови.
Специално за платиката можете много лесно да отделите ребрата
За другите риби става доста по-трудно, защото ребрата са здраво срастнали с месото.
После оформяте порциите