Borko написа:хубава супа, но аз съм твърдо против картофите в рибената чорба. не има е мястото там -
Твърдо заставам зад това мнение! Ето ви още чорби:
Рибена чорба
Изпича се глава лук на котлон /жарава/. Пуска се в кипящата с олио и сол вода. Ври 20 мин. Слага се дребната риба, като си пусне бульона се изхвърля и се слага другата, с девесил. Накрая се прибавя магданоз и се застройва с 2-4 яйца и 1/2 кофичка кисело мляко.
Рибена чорба ІІ
Нарязват се и се изпържват 2-3 глави лук. Поставят се червен пипер, 1 с.л. брашно, доматен сок, чушки, сол. В запържената смес се сипва малко топла вода, след това се разбърква и се изсипва в кипящата тенджера с малко дафинов лист, лимонов сок или оцет. Слагат се рибите, накрая се застройва с яйца и кисело мляко.
Рибена чорба ІІІ
Лук, домати, магданоз, девисил, джоджен и дребна разнообразна риба /може и лапини/. Рибата ври 1/2 час. Като изстине се обезкостява. Накълцаният лук се запържва с лъжица брашно, добавят се обелените и нарязани домати и рибата. Прецедения бульон се изсипва в тенджерата. Подправя се и се добавят червен и чер пипер.
Пикантна рибена чорба
500 г. филе от мерлуза или бяла риб, 2 глави лук, 50 г. брашно, 1 люта чушка, 3 домата, 1 шепа грах, 100 г. бяло вино, магданоз, 2 жълтъка, 3 средни картофа, сол, чер пипер, 100 г. лимонов сок, 100 г. олио. Филето се нарязва на малки порции. Поръсва се със сол, чер пипер и се залива с виното. Престоява ½ час. От олиото, ситно нарязания лук, доматите и брашното се прави запръжка, която се разрежда с топла вода. Разредената запръжка се долива с още гореща вода и се слага да ври, а когато кипне се добавят обелените и ситно нарязани картофи, лютата чушка и граха. Слага се рибата. След като ври ½ час, се застроява с жълтъците, разредени със студена вода и след това – с бульон от супата. Преди поднасяне – сол, чер пипер, лимонов сок и магданоз.
По Провансалски – BOULLABASSE
2 кг. риба /различна/. 5-6 с.л. олио, 2 глави кромид, 2 домата, малко пресен кромид, 2 стръка мащерка, 5 магданоз, 1 даф. лист, 1-2 скилидки чесън, парче изсушена портокалова кора, бяло вино, сол, чер пипер. Изрязват се глави, перки, опашки, обезкостява се и се прави на порции. Едро нарязания лук се запържва съвсем леко, добавят се нарязаните домати, зеления лук, магданоза, мащерката, даф. лист, счукания чесън и кората от портокал. Всичко леко се задушава, след това се прибавят перки, глави и опашки и се покриват с вода. Вари се 7-8 мин. на силен огън. Слагат се порциите риба и ври още 7-8 мин./общо 15/. Сваля се от огъня, сипва се бяло вино и обилно чер пипер и ври още 5 мин., но вече на много слаб огън. Бульона се сервира прецеден, с препечени хапки хляб, а рибата отделно, гарнирана с пресен магданоз.
Руска чорба
6-800 г. риба, 600 г. картофи, 1 глава кромид, 350 г. домати, 2 с.л. масло, магданоз, 1 даф. лист, 10 зърна чер пипер, 1 шепа листа от целина, 2-3 с.л. ситно нарязан копър, сол. Глава, кости, перки се варят ½ час в 2 250 мл. подсолена вода. Бульона се излива през цедка върху нарязаните на кубчета картофи и ситно нарязания лук, прибавят се китките магданоз и целина и се вари 20-25 мин., като 10 мин. преди да е готов се слагат рибата, нарязаните на дребно домати, даф. лист и черния пипер, като огъня се намалява. Целината и магданоза се изваждат и се прибавя маслото. Поръсва се със ситно нарязани копър и магданоз.
Унгарска чорба
1 250 г. риба, по възможност две шепи по-дребна, 1 глава лук, 15 г. лют червен пипер, 1-2 чушки, 2-3 домата, сол. Рибата се нарязва /три пръста дебело/ и осолява. В 1.5 л. вода се сваряват кости, перки, глави и една шепа дребна риба с нарязания лук. Като заври се слага червения пипер. Когато уври се излива през цедка върху посолената риба, нарязаните на колелца чушки и обелените и нарязани домати. По желание може да се добави пресен хайвер/млечок/. Ври 20 мин. на слаб огън/не се бърка, а само се разклаща/
Гъста рибена чорба - /Ути/
2 с.л. брашно, 500 г. филе, 2 гл. лук, 1 червена и 1 зелена чушка, 1
глава чесън, олио, лимон, сол, чер пипер, магданоз, 500 г. рибен бульон. Нарязаните зеленчуци се задушават с малко олио. Добавя се бульона, ври 7-8 мин. на тих огън. През това време се нарязва филето на хапки, запържва се до златисто и се полива обилно с лимон. Изсипва се в бульона. Брашното се разбърква на кашица и също се прибавя. Оставя се да ври до сгъстяване, накрая – магданоз и резени лимон.
Чорба от калкан /с. Крапец – Ути/
В студена вода се сваряват главата и перките, бульона се отпенва и прецежда. Слагат се 1-2 обелени домата, нарязани като за салата. Прибавят се 2-3 сухи чушки /цели или на парчета – ако са цели, като поврат се отстраняват/. Добавят се 2-3 стръка пресен лук и парчетата риба, с малко мазнина. Слага се прясно нарязан дивисил, 2 яйца и оцет – пресечена застройка, след това да къкри 2 мин., накрая – чер пипер.
Варена скандинавска
В тенджерата – вода, колкото да покрие рибата и 15-20 г. сол на литър вода. Рибата - с люспите ! Вари се 2 мин./кг. Риба на 90 градуса, после да къкри захлупена. На вкус – чер пипер, лук, копър.
Уха /скандинавска/
¾ л. вода, ч.л. сол, глава лук, 4 зърна чер пипер, 4 големи картофа, 1/5 ч.л. брашно, 0.5 л. мляко, 1 с.л. маргарин, 600 г. риба. Като заври водата с подправките се слагат картофите. Преди да се сварят се пуска рибата, добавя се млякото с разбитото вътре брашно и се вари. Накрая – маргарин и магданоз.
Уха ІІ
1 картоф, 1 ч.л. сол, 2 с.л. маргарин, 2 ч.л. подправки за риба, 1 глава лук и 500 г. риба. Пускат се картофите с подправките, после и рибата, накрая – бахар, копър и др.
Тетевенска саламура
Доматен сок се запържва в мазнина, докато избие. Сипва се вода, сол и печена люта чушка, оставя се да ври. Прибавя се печена на скара риба да ври 20-30 мин. /ако е пържена – по-малко/. Накрая – чесън и магданоз.
Саламура /пиле, риба/ - Враца
Пилето се нарязва на порции и се запържва до розово. Прибавят се вода, 1 гл. ситно нарязан кромид, 1 с.л. ориз, сол. Като уври месото бялото се нарязва на ситно или се счуква. Отделно се счуква 1 главичка лук и 10 печени белени чушки. Запържват се 1-2 домата и се прибавят към чушките. Всичко се изсипва в супата с малко чубрица. При сваляне от огъня – счукан чесън, счукана суха люта чушка и магданоз.
Саламура – Лом
2.5 л. вода в неалуминиева тенджера. 2 средни глави кромид на кубчета. Два узрели, белени и настъргани домата. Три печени, белени и почистени зелени чушки, ситно нарязани или накъсани. Една цяла сушена червена чушка. Две с.л. олио, сол, 2-3 люти чушлета. Слага се да ври, през това време леко осолената отвътре риба се изпича на скара и се обезкостява /да не е едра и тлъста, ако е костур да не се дере, а “на ренде”/. Рибата да е поне 1 кг. сурова. След омекване на зеленчуците се слага рибата и 15 мин. – на слаб огън. След сваляне на тенджерата се прибавят: 2-3 неголеми нарязани стръка дивисил, половин шепа ситно нарязан копър, 2-3 скълцани глави чесън. Захлупва се, като изстине се слага оцет и се яде.
Платика пресол
Прясна платика се почиства, като се извадят вътрешностите през малък отвор.След това се нанизва на шиш, поставя се на скара и се пече. През това време се приготвя следното: счукват се със сол 2-3 глави чесън, а на печката поставяме да ври вода. Опечената риба, на която преди това е изваден гръбнака, се залива със счукания чесън и врялата вода. Полива се с оцет и се прибавят малко варени червени пиперки и мерудия. Пресол се прави и от скобар, кефал, уклей.
Хайвер – чорба
Измива се, изцежда се и се разбърква с брашно. Мачка се с дървена лъжица до получаване на лепкава каша. Налива се вода, подправки – чер пипер, сол, червен пипер, оцет или лимонов сок. Ври 10-15 мин., с разбъркване /против бучки/., накрая магданоз. Яде се студена.