Рибена чорба в картинки

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
pitcha

Re: Рибена чорба в картинки

Мнениеот pitcha » Пон Дек 26, 2011 18:26

Много се извинявам, щото в тоя форум се гледам да пиша за сериозни неща, като пъстървите например. Обаче сега я скивах тая тема - тука гледам нещо от Ломския край и не мога да се удържа – да не се намеся. Щото на мен душата ми си е от Лом, а положението не се удържа и тряа да се спасява. Култова чорба – която се е превърнала в легенда от Вечния Град – Дунавската саламура.
Горе долу – каквото е описал колегата Babydoctor е верно, но с някои съществени подробности:

1.Рибите, които се слагат са най-малко шест вида. Задължителни са – глава от сом, уклей и деверига /ха сега да ви видя къде ша я търсите тая риба/. Също и шаран, ма по Ломско тая риба вече я нема. Важното е да има и ситна и едра.

2.Без главите – сичко останало се пече на скарата или в жар/още по-добре/ – дребните риби цели, по-едрите на парчета.

3.Червени /само/ големи люти чушки – сушени!!! Може да се сложи и некоя сладка сушена червена чушка, че некой път – мнооо люто става. Всички чушки – първо на скарата. Домати и лук небелени – и те на жарта първо – почти да прегорят.

4.Сичко се фърга у врящата вода – зеленчука обелен и нарязан или натрошен /за чушките/, а рибите /без главите/ - в тензух или марля – завързани. Сол.

5.След двайсетина минути – рибата се вади и квото мое – се обезкостява, квото не мое – се фърга. Другото в тва време си къкри. После рибата се връща обратно.

6.Олио, чесън, дивисил, магданоз и каквото още ви се иска зелена подправка /дивисълът е задължителен/ и да клокне за още пет минути.

7.Накрая – оцет, лимон – по-добре. Счукан чесън на вкус.

Тва е рецептата – ако е за изтрезняване. Колкото по-люто и кисело – толкова по-добре.

Ако е за напиване – ситните рибки от тензуха не се фъргат в никъв случай. Слагат се в чинийка и се осмукват за мезе - леко и бавно – без да се бърза.

Те тая чорба е принос на Ломския край за развитието на човечеството.
Важното – сичко се пече в жар, Шест вида риба най-малко и да има уклей и деверига покрай тлъстите риби. Нема ли – чорбата не стаа и трая се фърга.
Задължително също – сичко се праи на брега на Реката. И никви картофи, моркови и тем подобни целини, пащърнак и т.н. Не залитайте в тая посока – тая чорба е за ценители, а не за наяждане.

Поздрави от мен и честита Коледа – тва е подарък от Ломския край.

Аватар
babydoctor
Мнения: 15907
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 36 пъти
получил Браво: 152 пъти

Re: Рибена чорба в картинки

Мнениеот babydoctor » Вто Яну 17, 2012 13:04

pitcha написа:Задължително също – сичко се праи на брега на Реката.
Еееех, а едно време се правеше задължително с вода ОТ реката. Поопростих малко рецептата за колегите от вътрешността. Деверига освен в Дунав май само в рабиша може да се намери, ако не са я измрежили. А не писах май и че саламурата бива пържена и печена.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

bozaka
Мнения: 1745
Регистриран на: Пон Яну 03, 2005 16:12
Местоположение: София
дал Браво: 49 пъти
получил Браво: 9 пъти

Re: Рибена чорба в картинки

Мнениеот bozaka » Вто Яну 17, 2012 14:19

babydoctor написа:
pitcha написа:Задължително също – сичко се праи на брега на Реката.
Еееех, а едно време се правеше задължително с вода ОТ реката. Поопростих малко рецептата за колегите от вътрешността. Деверига освен в Дунав май само в рабиша може да се намери, ако не са я измрежили. А не писах май и че саламурата бива пържена и печена.


Краси на мене любимата ми саламура дето съм я ял беше на Синеморец, кръчмето се казваше "синьото лъвче"и там я правеха с риба на скара. Ма нямам идея дали още съществува щот от 2000 год. не съм стъпвал там? Та там майстора твърдеше, че най вкусна става с поне 6 вида риба от които задължително да преобладава скумрията, отгоре я ръсеше с магданос и я сервираше с подправките за шкембе. Бахти накъпах си клавиатурата :lol:
СРЕЩНАЛИ СЕ НА ПОЛЯНКА, ПРАБЪЛГАРИН И СЛАВЯНКА.
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин

Аватар
franko
Мнения: 3455
Регистриран на: Сря Авг 13, 2008 21:37
Риболов: сооооооом
Местоположение: пловдив
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 6 пъти

Re: Рибена чорба в картинки

Мнениеот franko » Вто Яну 17, 2012 14:32

Скоро чорбата е направих само със сом(понеже друга риба,не моо си фана :D ) и да ви кажа,че стана супер.Супер е малка дума даже.Мисля,че това с няколко то вида риба си е глезотия :wink: .

bozaka
Мнения: 1745
Регистриран на: Пон Яну 03, 2005 16:12
Местоположение: София
дал Браво: 49 пъти
получил Браво: 9 пъти

Re: Рибена чорба в картинки

Мнениеот bozaka » Вто Яну 17, 2012 15:11

franko написа:Скоро чорбата е направих само със сом(понеже друга риба,не моо си фана :D ) и да ви кажа,че стана супер.Супер е малка дума даже.Мисля,че това с няколко то вида риба си е глезотия :wink: .


м да прав си :!: Оно хората са го рекли "лебо рани другото си е мезе" :wink:
СРЕЩНАЛИ СЕ НА ПОЛЯНКА, ПРАБЪЛГАРИН И СЛАВЯНКА.
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин

Аватар
babydoctor
Мнения: 15907
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 36 пъти
получил Браво: 152 пъти

Re: Рибена чорба в картинки

Мнениеот babydoctor » Чет Яну 19, 2012 7:03

bozaka написа:най вкусна става с поне 6 вида риба от които задължително да преобладава скумрията
Така е, Божо, ама сега познай кога в морето или Дунава ще си хванеш 6-7 различни вида риба - то по магазините не можеш да ги събереш... :twisted:
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

bozaka
Мнения: 1745
Регистриран на: Пон Яну 03, 2005 16:12
Местоположение: София
дал Браво: 49 пъти
получил Браво: 9 пъти

Re: Рибена чорба в картинки

Мнениеот bozaka » Чет Яну 19, 2012 11:45

babydoctor написа:
bozaka написа:най вкусна става с поне 6 вида риба от които задължително да преобладава скумрията
Така е, Божо, ама сега познай кога в морето или Дунава ще си хванеш 6-7 различни вида риба - то по магазините не можеш да ги събереш... :twisted:


Ти па аз вече, като бройка 6/7 не моем ги хванем :!:
СРЕЩНАЛИ СЕ НА ПОЛЯНКА, ПРАБЪЛГАРИН И СЛАВЯНКА.
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11695
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 7 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Рибена чорба в картинки

Мнениеот joro_olyмпус » Пет Яну 20, 2012 22:04

Момци, миналата седмица саде не си отидох мърцина от скапана саламура сервирана в кръчмето на тир паркинга между Лом и Видин. Хем беше скапана от шаран, хем невероятно люта - вероятно за да прикрие колко е стара. Добре, че работя с гастроентеролози. Прескочих трапа - не яжте и не спирайте никога ТАМ!

Хубавата и прясна саламура от сом е във Валентино, на центъра в Лом - ама само във вторник!

Аватар
kalinux
Мнения: 3568
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 205 пъти
получил Браво: 236 пъти
ЛС/Мейл:

Я

Мнениеот kalinux » Пон Авг 18, 2014 20:05

Доста рибени чорбички направих от времето, когато писах тази рецепта. В общи линии почти нищо не се е променило в нея, но има някои нови моменти, които научих от различни места на България. Следната рецепта е минималният вариант за рибена чорба при полеви условия, сготвена на газов котлон. Снимките са правени през 2013 на острова на яз. Кърджали. Нека да я кръстим

РИБЕНА ЧОРБА ПО ОСТРОВИТЯНСКИ

I. П О Д Г О Т О В К А

Слагаме вода, завираме, добавяме сол (повече), завираме, слагаме бахар, дафинов лист и рибата (глава на сом)

Изображение

Междувременно печем лука на втория котлон. Повече лук.

Изображение

Докато се пече лука почистваме останалите зеленчуци. КАРТОФИТЕ ДА СЕ ИЗБЯГВАТ, освен ако не е малко месото. Трябва ни червени чушки, моркови, глава целина и домати.

Изображение

Докато се вари месото, трябва да се изпенва непрекъснато.

Изображение

След изпичане на лука, същото правим с доматите и червените чушки.

Изображение

Слагаме следващата доза риба и започваме обезкостяване на първата.

Изображение

Рибата е сварена, зеленчуците са изпечени. Започваме самата чорба.

II. В А Р Е Н Е

Започваме ПЪРВО С ЛУКА. Това научих от тутраканските рибари, специални благодарности на Джоко от Тутракан и бай Темелко от Долно Ряхово.

Изображение

Изображение

Изображение

И Внимание. Оставяме чорбата да ври поне ПОЛОВИН ЧАС на слаб огън. Целта е лукът да се разтопи максимално във водата и да се получи сладък бульон.

Докато варим лука нарязваме останалите зеленчуци на кубчета. Първо добавяме корена от целина, като най-твърд.

Изображение

Изображение

Варете всичко на много ТИХ ОГЪН, за да остане БИСТЪР бульона.

Следват морковите.

Изображение

На печените чушки им трябва много малко време

Изображение

Накрая се добавят обелените и печени домати да споят всичко.

Изображение

Щом се посварят доматите връщаме изчистената риба

Изображение

Олио по желание и но лютите мариновани чушлета задължително. Който не обича люто, обижда чорбата. :lol:

Изображение

Оставяме всичко по поври и хомогенизира. Гасим котлона и оставяме да ИЗСТИНЕ малко чорбата.

Добавяме девесила.

Изображение

Риган и мащерка от готовите подправки.

Това е.

Изображение


III. А Р О М А Т И З И Р А Н Е

Това го научихме от руските ни колеги. Благодаря на Карото за идеята.

Палим някаква суха клечка от брега. В случая брезово клонче с кората.

Изображение

Като се разгори хубаво я пъхаме в чорбата.

Изображение

Изображение

затваряме капака и оставяме за 1-2 мин с въглена

Изображение

Вярвате или не, но чорбата коренно променя вкуса си, все едно е правена на огън на дърва.

Яде се ГОРЕЩА, ЛЮТА и КИСЕЛА. Приятен апетит до следващите 8 години. :lol:
С внимание към детайлите

Аватар
martineti
Мнения: 149
Регистриран на: Сря Сеп 22, 2010 23:57
дал Браво: 7 пъти
получил Браво: 1 път

Re: Рибена чорба в картинки

Мнениеот martineti » Вто Авг 19, 2014 9:13

Отново си безкомпромисен :tup:
Бързо захладня на вънкано за нас туй не е спънка.Студ и мраз не ни възпира тичаме към язовира...

Мунчо
Мнения: 16525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 353 пъти
получил Браво: 841 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Рибена чорба в картинки

Мнениеот Мунчо » Чет Авг 21, 2014 19:47

Кълт, кълт! Що ми трябваше да надничам...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

antoanBS
Мнения: 452
Регистриран на: Нед Май 17, 2009 17:33
Риболов: Spining ribolov s kayak
Местоположение: burgas
дал Браво: 1 път
получил Браво: 6 пъти

Re: Рибена чорба в картинки

Мнениеот antoanBS » Пон Окт 13, 2014 23:16

На копринка до стената има едно заведение с хотелска част на втория етаж там каква чорба от сом ядох още я сънувам
nespori s glupak 6tete svali na negovoto nivo i 6te te bie s opit
Hobie mirage drive outback

Аватар
p_zarkov
Мнения: 882
Регистриран на: Пет Юли 21, 2006 11:04
Местоположение: Ruse
дал Браво: 106 пъти
получил Браво: 148 пъти

Re: Рибена чорба в картинки

Мнениеот p_zarkov » Чет Ное 20, 2014 15:38

От година гледам тея чорбици , но не се престрашавам да направя - много пипкаво ми се вижда ! Няколко пъти си поръчвах по заведения , но не останах очарован . Така докато не реших да оставя някоя рибешка глава и перки в камерата . Е събраха се бяла , толстолоб , платика , морунаж и една дойца . Та исках да ви кажа , че това което се получи нямаше нищо общо с това дето бях ял до сега !
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Докато се занимавах с чорбицата( три часа и половина ! ) спретнах и едни морунажчета на скара .
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
p_zarkov@abv.bg
0887417618

Аватар
Златев
Мнения: 2075
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 626 пъти
получил Браво: 104 пъти

Re: Рибена чорба в картинки

Мнениеот Златев » Чет Ное 20, 2014 16:15

Хвала на всички ви за чудесните чорби!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

bananaman
Мнения: 66
Регистриран на: Съб Юни 11, 2011 14:39
получил Браво: 1 път

Re: Рибена чорба в картинки

Мнениеот bananaman » Чет Ное 20, 2014 22:00

Ихаа потекоха ми лигите тука :) искам само да добавя - към девесила и целината , от прясно зелените подправки, добавям и магданоз - доста добре се комбинира и той в чорбата!
пОЗДРАВИ!


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта