Здравейте колеги,реших да споделя с вас моя скромен опит в приготвянето на най-известното испанско ястие паея (marisco) в картинки.
За нормално голяма паея за 4-ма са необходими следните продукти:
два калмара
една сепия
300-400 гр. филе от риба меч
3-4 вида скариди
2-3 вида миди
консерва домати 300гр
ориз малко по малко от един пакет,сол и шафран
при тези продукти според мен не е нужен никакъв бульон понеже става тежка
Приготвяме газовия котлон и тавата
нарязваме както следва филето от риба меч на кубчета,сепията също на кубчета и калмарите на пръстенчета
наливаме в тавата към 300 мл.зехтин да се загрее и първо слагаме рибката да се запържи леко
след това прибавяме калмарите и скаридите...
след като сме позапържили всичко това най накрая добавяме сепията,понеже на нея и е необходимо не повече от две минути,иначе става жилава.
непосредствено добавяме консервата домати
след като сме приключили с пърженето заливаме с вода и
усилваме и докато заври идва един важен момент
малко преди да заври водата добавяме мидите тъй като във вряща вода трудно се отварят след това слагаме шафрана и солта вече във като заври водата...
след като поизври част от водата добавяме ориза и оставяме да къкри на бавен огън...
вече е готова...
накрая идва много,много важен момент непосредствено след спиране на огъня веднага завиваме с най обикновен вестник (не гланциран) и оставяме за 5 мин.така
това е всичко
Наздраве!
paella española (original)
Re: paella española (original)
kibik,
пае(л)ята ти е впечатляваща Само като погледне човек картотеката ти с пресни морски дарове, дишащата тава и кадифения цвят на шафрана (тук е голям зор да си набавиш) и усеща вкуса... Много ми допадна тази мерна единица
пае(л)ята ти е впечатляваща Само като погледне човек картотеката ти с пресни морски дарове, дишащата тава и кадифения цвят на шафрана (тук е голям зор да си набавиш) и усеща вкуса... Много ми допадна тази мерна единица
точно там е тайната на добрия готвач Благодаря, че сподели.kibik написа:ориз малко по малко от един пакет
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
- koragroup
- Мнения: 1435
- Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Re: paella española (original)
Мммм потекоха ми лигите...
Имам само два уточняващи въпроса.
1. Какво е количеството на водата
2. Колко шафран се слага.
и един допълнителен, с "не специален" ориз ще стане ли и ако да, с какъв - дългозърнест или обикновен?
Имам само два уточняващи въпроса.
1. Какво е количеството на водата
2. Колко шафран се слага.
и един допълнителен, с "не специален" ориз ще стане ли и ако да, с какъв - дългозърнест или обикновен?
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Re: paella española (original)
Никога не съм мерил с точност колко вода слагам тъй като си познавам тавата (долу горе два литра)koragroup написа:
Имам само два уточняващи въпроса.
1. Какво е количеството на водата
Ръся също на око,зависи ако искаш да е нормално жълта,една щипка,въпрос на вкусkoragroup написа:
2. Колко шафран се слага.
Разбира се,че ще стане,но за предпочитане е обикновенияkoragroup написа:
и един допълнителен, с "не специален" ориз ще стане ли и ако да, с какъв - дългозърнест или обикновен?
п.с.Утре мисля да спретна една "валенсияна" за която ще ви споделя
-
- Мнения: 151
- Регистриран на: Чет Яну 28, 2010 14:08
- Местоположение: Варна, Елхово
- получил Браво: 4 пъти
Re: paella española (original)
Хайде и аз да се из.кам по въпроса. По мое скромно мнение при ориза има два варианта:
1. Булгерън Стайл една част вода четири ориз. Става по кашкав подходящ за агнешко месо. Може и ориза да се замени с булгур.
2. Чайниз Стайл една част ориз три части вода. Става по стегнат, леко жилав. Подходящ за запържване след това с добавка с зеленчуци, месо или яйца. Може и трите наведнъж.
Гледайки снимките по горе, според мен би бил удачен вариант 2.
1. Булгерън Стайл една част вода четири ориз. Става по кашкав подходящ за агнешко месо. Може и ориза да се замени с булгур.
2. Чайниз Стайл една част ориз три части вода. Става по стегнат, леко жилав. Подходящ за запържване след това с добавка с зеленчуци, месо или яйца. Може и трите наведнъж.
Гледайки снимките по горе, според мен би бил удачен вариант 2.
Re: paella española (original)
Паея валенсияна:
Продукти:
едно пиле 1-1.5 кг
заек горе долу същото тегло
шафран,сол,пилешки бульон две кубчета
ориз
домати консерва,артишок,зеленчуци за паея(боб бял и зелен)
малко червена чушка (в момента аз не разполагам)и 4-5 скилидки чесън
и така след като сме нарязали заека и пилето на не много едри парчета
започваме със запържването на месото,аз първо винаги слагам пилешкото поне 2-3мин преди заешкото
сега се оглеждаме за шпиони,и ако няма никой наоколо слагаме за няколко минутки черния дроб на зайо байо и е време за една бирица
след като леко сме запържили месото добавяме зеленчуците и след като всичко добие златист цвят слагаме и консервата домати за няколко минути
заливаме с вода,след като тя заври добавяме шафрана,солта и бульона накрая слагаме и артишока който предварително се накисва в малко вода и лимонов сок, необходими са два три артишока (на снимката съм снимал само един)ако видим случайно скилидките чесън да плуват ги отделяме понеже не е много приятно после ако се сдъвчат
оставяме да къкри на бавен огън
накрая повтаряме упражнението със завиването задължително
и крайният резултат
Това са двата вида паея в Испания,всичко друго е импровизация
Продукти:
едно пиле 1-1.5 кг
заек горе долу същото тегло
шафран,сол,пилешки бульон две кубчета
ориз
домати консерва,артишок,зеленчуци за паея(боб бял и зелен)
малко червена чушка (в момента аз не разполагам)и 4-5 скилидки чесън
и така след като сме нарязали заека и пилето на не много едри парчета
започваме със запържването на месото,аз първо винаги слагам пилешкото поне 2-3мин преди заешкото
сега се оглеждаме за шпиони,и ако няма никой наоколо слагаме за няколко минутки черния дроб на зайо байо и е време за една бирица
след като леко сме запържили месото добавяме зеленчуците и след като всичко добие златист цвят слагаме и консервата домати за няколко минути
заливаме с вода,след като тя заври добавяме шафрана,солта и бульона накрая слагаме и артишока който предварително се накисва в малко вода и лимонов сок, необходими са два три артишока (на снимката съм снимал само един)ако видим случайно скилидките чесън да плуват ги отделяме понеже не е много приятно после ако се сдъвчат
оставяме да къкри на бавен огън
накрая повтаряме упражнението със завиването задължително
и крайният резултат
Това са двата вида паея в Испания,всичко друго е импровизация
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: paella española (original)
Благодаря много за споделените рецепти, колега!
п.с. От известно време се оглеждам за такава тава...
п.с. От известно време се оглеждам за такава тава...
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- koragroup
- Мнения: 1435
- Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Re: paella española (original)
Браво!
Изглежда страхотно и съм сигурен че е и много фкусно.
Жалко че шафрана се оказва сериозен проблем в БГ, но мисля да използвам жокера "обади се на приятел в Румъния"
Изглежда страхотно и съм сигурен че е и много фкусно.
Жалко че шафрана се оказва сериозен проблем в БГ, но мисля да използвам жокера "обади се на приятел в Румъния"
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Re: paella española (original)
Има по големите вериги.koragroup написа:Жалко че шафрана се оказва сериозен проблем в БГ, но мисля да използвам жокера "обади се на приятел в Румъния"
Най-добрият е в едни малки капсулки:
*в хартиена опаковка
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;