paella española (original)

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
kibik
Мнения: 245
Регистриран на: Пет Яну 23, 2009 0:43
Местоположение: Spain

paella española (original)

Мнение от kibik »

Здравейте колеги,реших да споделя с вас моя скромен опит в приготвянето на най-известното испанско ястие паея (marisco) в картинки.
За нормално голяма паея за 4-ма са необходими следните продукти:

два калмара
една сепия
300-400 гр. филе от риба меч
3-4 вида скариди
2-3 вида миди
консерва домати 300гр
ориз малко по малко от един пакет,сол и шафран
при тези продукти според мен не е нужен никакъв бульон понеже става тежка


Изображение

Приготвяме газовия котлон и тавата
ИзображениеИзображение

нарязваме както следва филето от риба меч на кубчета,сепията също на кубчета и калмарите на пръстенчета

Изображение
Изображение
Изображение

наливаме в тавата към 300 мл.зехтин да се загрее и първо слагаме рибката да се запържи леко

Изображение

след това прибавяме калмарите и скаридите...

Изображение

след като сме позапържили всичко това най накрая добавяме сепията,понеже на нея и е необходимо не повече от две минути,иначе става жилава.

Изображение


непосредствено добавяме консервата домати

Изображение

след като сме приключили с пърженето заливаме с вода и


Изображение

усилваме и докато заври идва един важен момент :D

Изображение

малко преди да заври водата добавяме мидите тъй като във вряща вода трудно се отварят след това слагаме шафрана и солта вече във като заври водата...

Изображение

след като поизври част от водата добавяме ориза и оставяме да къкри на бавен огън...

Изображение

вече е готова...

Изображение

накрая идва много,много важен момент непосредствено след спиране на огъня веднага завиваме с най обикновен вестник (не гланциран) и оставяме за 5 мин.така

Изображение

това е всичко

Изображение

Наздраве!
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: paella española (original)

Мнение от Lemuria »

kibik,
пае(л)ята ти е впечатляваща :) Само като погледне човек картотеката ти с пресни морски дарове, дишащата тава и кадифения цвят на шафрана (тук е голям зор да си набавиш) и усеща вкуса... Много ми допадна тази мерна единица
kibik написа:ориз малко по малко от един пакет
точно там е тайната на добрия готвач :) Благодаря, че сподели.
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
koragroup
Мнения: 1435
Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
Местоположение: Русе
дал Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Re: paella española (original)

Мнение от koragroup »

Мммм потекоха ми лигите...

Имам само два уточняващи въпроса.
1. Какво е количеството на водата
2. Колко шафран се слага.
и един допълнителен, с "не специален" ориз ще стане ли и ако да, с какъв - дългозърнест или обикновен?
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com

http://www.starividri.org

"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
kibik
Мнения: 245
Регистриран на: Пет Яну 23, 2009 0:43
Местоположение: Spain

Re: paella española (original)

Мнение от kibik »

koragroup написа:
Имам само два уточняващи въпроса.
1. Какво е количеството на водата
Никога не съм мерил с точност колко вода слагам тъй като си познавам тавата (долу горе два литра) :roll:
koragroup написа:
2. Колко шафран се слага.
Ръся също на око,зависи ако искаш да е нормално жълта,една щипка,въпрос на вкус
koragroup написа:
и един допълнителен, с "не специален" ориз ще стане ли и ако да, с какъв - дългозърнест или обикновен?
Разбира се,че ще стане,но за предпочитане е обикновения

п.с.Утре мисля да спретна една "валенсияна" за която ще ви споделя
orion30
Мнения: 151
Регистриран на: Чет Яну 28, 2010 14:08
Местоположение: Варна, Елхово
получил Браво: 4 пъти

Re: paella española (original)

Мнение от orion30 »

Хайде и аз да се из.кам по въпроса. По мое скромно мнение при ориза има два варианта:

1. Булгерън Стайл една част вода четири ориз. Става по кашкав подходящ за агнешко месо. Може и ориза да се замени с булгур. :D

2. Чайниз Стайл една част ориз три части вода. Става по стегнат, леко жилав. Подходящ за запържване след това с добавка с зеленчуци, месо или яйца. Може и трите наведнъж. :D

Гледайки снимките по горе, според мен би бил удачен вариант 2. :D
kibik
Мнения: 245
Регистриран на: Пет Яну 23, 2009 0:43
Местоположение: Spain

Re: paella española (original)

Мнение от kibik »

Паея валенсияна:
Продукти:
едно пиле 1-1.5 кг
заек горе долу същото тегло
шафран,сол,пилешки бульон две кубчета
ориз
домати консерва,артишок,зеленчуци за паея(боб бял и зелен)
малко червена чушка (в момента аз не разполагам)и 4-5 скилидки чесън

Изображение

и така след като сме нарязали заека и пилето на не много едри парчета

Изображение

започваме със запържването на месото,аз първо винаги слагам пилешкото поне 2-3мин преди заешкото

Изображение


сега се оглеждаме за шпиони,и ако няма никой наоколо слагаме за няколко минутки черния дроб на зайо байо и е време за една бирица :D

Изображение

след като леко сме запържили месото добавяме зеленчуците и след като всичко добие златист цвят слагаме и консервата домати за няколко минути

Изображение

заливаме с вода,след като тя заври добавяме шафрана,солта и бульона накрая слагаме и артишока който предварително се накисва в малко вода и лимонов сок, необходими са два три артишока (на снимката съм снимал само един)ако видим случайно скилидките чесън да плуват ги отделяме понеже не е много приятно после ако се сдъвчат

Изображение

оставяме да къкри на бавен огън

Изображение

накрая повтаряме упражнението със завиването задължително

Изображение

и крайният резултат

Изображение

Това са двата вида паея в Испания,всичко друго е импровизация :!:
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Re: paella española (original)

Мнение от Мунчо »

Благодаря много за споделените рецепти, колега!

п.с. От известно време се оглеждам за такава тава... :lol:
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
koragroup
Мнения: 1435
Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
Местоположение: Русе
дал Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Re: paella española (original)

Мнение от koragroup »

Браво!
Изглежда страхотно и съм сигурен че е и много фкусно.
Жалко че шафрана се оказва сериозен проблем в БГ, но мисля да използвам жокера "обади се на приятел в Румъния" :wink:
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com

http://www.starividri.org

"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: paella española (original)

Мнение от Lemuria »

koragroup написа:Жалко че шафрана се оказва сериозен проблем в БГ, но мисля да използвам жокера "обади се на приятел в Румъния" :wink:
Има по големите вериги.
Най-добрият е в едни малки капсулки:

Изображение
*в хартиена опаковка
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”