Един пакет на един литър вода ми се стори страшно много , та спретнах саламурата с половин пакет морска сол - независимо от това , рибата е страшно солена , направо не се яде. Добре , това ще го коригирам за следващия път. Големия проблем обаче дойде от страна на оцета - сипах по ДВЕ лъжици във всеки буркан , обаче няма резултат - за един месец няма никакво омекване на костите , та се наложи да обезкостявам "маринована" риба...Колеги идва времето на пролетния уклей.Във връзка с това препоръчам една рецепта за маринован уклей.Значи вземаме прясно уловен уклей който почистваме и измиваме.Махаме главите/нека все пак да не забравяме и за котките/,измиваме и отцеждаме.Правим силна саламура с разчет 1 л.вода + пакет морска сол и оставяме уклея за 24 ч/в собствени води/Отцеждаме от саламурата и нареждаме в бурканчета от лютеница като го редим с опашките нагоре.На всеки един буркан сипваме по 1 л-ца винен оцет,слагаме по 2-3 зърна черен пипер,две зрънца бахар/пимента/,даф.лист,копър.Сипваме препържено и изстинало олио до гърлото на всеки буркан.Държим на студено 10-на дни след което ще имаме на разположение едно чудесно мезе.Бурканите не запечатваме с капачките.
На времето съм мариновал уклей като го държах първо в сол - не си спомням колко време , а после - в оцет , за обезсоляване и омекване на костите...пак не си спомням колко време .После се заливаше с олиото и подправките. Някой ползва ли тази рецепта?
И още един въпрос: има ли спасение за другите две бурканчета? Доливане на още оцет? или да извадя рибата , да я накисна за няколко часа в оцет и пак да я наредя в бурканите...баси , тоталния кеч и рилийз ми спестяваше сума ти проблеми