Чеснова "апетитка" за пържена риба

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
koragroup
Мнения: 1435
Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
Местоположение: Русе
дал Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Чеснова "апетитка" за пържена риба

Мнение от koragroup »

Не знам защо но в навечерието на празника, все към кухнята ме влече :lol:

Ето една пикантна добавка за всякакъв вид пържена рибка. Па и за печена също става. И за пача, шкембе и разни други зимни благини може да свърши работа :wink:

Ето я философията:
Счукват се или се смилат с пасатора 2-3 глави чесън, като задължително на това количество се слага половин ч.л. сол.
Като стане на "бяла кашичка" започвам да добавям по малко олио.
Примерно общо 50-100мл на 6-7 пъти по малко. (Може и повече олио - докато поема)
Накрая слагам 1-2 с.л. оцети пак бъркам леко.
В зависимост от количеството олио, от този чесън ноже да се получи 250 мл апетитка.

Аз предпочитам да го правя на ръка в дървено хаванче.
С пасатора 2-3 пъти се получи направо майонеза от чесън :roll:

Честит празник и да ви е сладко!
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.starividri.org" onclick="window.open(this.href);return false;

"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Мунчо
Мнения: 16610
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 409 пъти
получил Браво: 916 пъти
Обратна връзка:

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Мнение от Мунчо »

Toва е ултимативен соус! Да ядеш пържена риба без него е все едно да идеш в Рим, а да не гръмнеш по Папата. :lol:
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11695
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 8 пъти
Обратна връзка:

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Мнение от joro_olyмпус »

Слага се и доста копър. Значително променя към по-добро цялата работа.

indalo
Мнения: 946
Регистриран на: Пет Юли 28, 2006 20:07
Риболов: на плувка/ щека, уип, директен, болонеза, мач
Местоположение: Перник

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Мнение от indalo »

joro_olyмпус написа:Слага се и доста копър. Значително променя към по-добро цялата работа.
+1. По често използвам зехтин помас и лимон/ чесън и копър разбира се/. Без сосчето не сядам на пържена риба. :D
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Аватар
koragroup
Мнения: 1435
Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
Местоположение: Русе
дал Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Мнение от koragroup »

joro_olyмпус написа:Слага се и доста копър. Значително променя към по-добро цялата работа.
Съгласен на 100%.
Разликата във вкуса наистина е толкова осезаем, че направо нещата отиват към друга рецепта :wink:
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.starividri.org" onclick="window.open(this.href);return false;

"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Аватар
Павлин Калайджиев
Мнения: 857
Регистриран на: Сря Сеп 28, 2011 23:53
Риболов: Спининг
Местоположение: Шумен
дал Браво: 52 пъти
получил Браво: 302 пъти

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Мнение от Павлин Калайджиев »

Днес реших да си направя малко "Рибен чипс" и пробвах гореспомената "апетитка"! Наистина добре се получи - простичко, но доста вкусно :)
Всички, които не са пробвали рецептата нека да побързат, няма да съжалявате :)
www.starividri.org
.................................
Go Fishing!
Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11695
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 8 пъти
Обратна връзка:

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Мнение от joro_olyмпус »

Че как няма да ти хареса, аз тая рецепта я имам дип че съм трето поколение софиянец - именно от Шумен, отдето е и родата! Прабаба ми Маня е австрийка и се е оженила в Шумен, защото тогава не се е живеело добре в Австро-Унгарската империя. Години наред е готвела в офицерският клуб на града. :wink: :D :D :D Да ти споменавам ли джиджи-папа дето никой не знае какво е! :D :D :D
Последна промяна 1 на joro_olyмпус, променена общо 0 пъти

Аватар
Павлин Калайджиев
Мнения: 857
Регистриран на: Сря Сеп 28, 2011 23:53
Риболов: Спининг
Местоположение: Шумен
дал Браво: 52 пъти
получил Браво: 302 пъти

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Мнение от Павлин Калайджиев »

joro_olyмпус написа:Да ти споменавам ли джиджи-папа дето никой не знае какво е! :D :D :D
Е ние много добре си знаем какво е! Даже сега, като ми каза, ми се прияде и утре сутринта ще си направя...... :D
www.starividri.org
.................................
Go Fishing!
Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11695
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 8 пъти
Обратна връзка:

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Мнение от joro_olyмпус »

Писали сме заедно - Виж по-горе редактираният ми пост. :wink:

Аватар
marto 85
Мнения: 183
Регистриран на: Вто Ное 14, 2006 19:06
Местоположение: Плевен,р.Искър

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Мнение от marto 85 »

Едно допълнение и от мен. Това прекрасно сосче, го ползвам предимно за риба печена на скара /по възможност на дърва+дървени въглища/.
Слагам малко повече винен оцет в соса, съвсем малко водичка и магданоз. След като сваля рибата от скарата, редя в широка тава и заливам обилно със соса, покривам за малко да не изстива бързо. После, нямам думи...

Аватар
jagger1
Мнения: 2826
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 523 пъти
получил Браво: 555 пъти

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Мнение от jagger1 »

А ако към горната рецепта се добави и малко намокрен хлебец и се миксира добре, става разкошен пастет. Примерно - половината на сосче и половината на пастетче. Мммммм.... Наздраве.

п.п.: Коце ме подсети. Благодаря му. Пропуснах да кажа, че към смеската с хляба може да се добави и една супена лъжица кисело мляко (аз използвам кисело мляко). Който желае. Иначе, копърът и орехчетата са екстра към пикантерията. Който ги добави, няма да сбърка. А бе, божи дар. Риба, чесновка и биричка - божи дар.
Последна промяна 2 на jagger1, променена общо 0 пъти

Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Мнение от Коце »

Онзи ден гледахме Юлисима по канал Ютилисима /ако няма рима удари ма/!
Та жената показа рецепта за ултра бърза чеснова майонеза:

Изображение

1 кафена чаша прясно мляко
2 кафени чаши олио
1 глава чесън
сол на вкус

Всичко това се пасира в буркан или висок съд и за под 30 секунди е готово!
Аз разбира се го модифицирах с копър, орехи и галета за гъстота!

Изображение
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Аватар
Златев
Мнения: 2108
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 693 пъти
получил Браво: 110 пъти

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Мнение от Златев »

Мляс...
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Аватар
bai ves
Мнения: 5558
Регистриран на: Сря Авг 22, 2007 18:53
Местоположение: Велико Търново
дал Браво: 1 път
получил Браво: 14 пъти

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Мнение от bai ves »

Пръц!

ПС. Не е лош маниер, просто добра храна :!: :wink:

Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Мнение от babydoctor »

Да ядеш пържена риба без чесън си е простотия.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”