Пене Ригате със телешка кайма,гъби и доматен сос.

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
tedy
Мнения: 196
Регистриран на: Вто Май 26, 2009 22:36
Местоположение: София

Пене Ригате със телешка кайма,гъби и доматен сос.

Мнение от tedy »

Абе със две думи жабарска му работа.. :D Но аз си падам по почти безкрайните вариации за приготвяне на паста(макарони).Във случая ще ги готвим със гореспоменатите продукти,но принципно почти всеки е заменим....Примерно като нямаме телешка кайма взимаме смес,доматите могат да бъдат и от шише мляни и така нататък..
Продуктите:Пене ригате(макарони :D )Телешка кайма,Гъби(ако си намерите манатарка ще е супер),чесън,белени домати(консерва който режем на едри кубчета)Доматен сос за паста(Купувам си я винаги от Лидъл,има два варианта и е супер сполучлива за цена 1.60 за буркан),настърган Пармезан(1.20 лв.,40гр-Фантастико)магданоз,малко чубрица,босилек и леко побългарих на финала със кашкавал.. :D

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Загряваме една кафена чаша зехтин и слагаме да запържим леко чесъна.

Изображение

Следват гъбите

Изображение

Каймата като я разбиваме вътре а не предварително със вода!

Изображение

Изображение

Следват соса и нарязаните домати от консервата.

Изображение

Изображение

През това време макароните се варят на съседния котлон,като добавям по малко от водата във която се варят във соса щом видя че започва да извира и сгъстява!Варете винаги макароните във повчеко вода само със малко сол вътре без олио и други мазнини!

Изображение

Изображение

Добавям и пастата вътре,варете я не повече от 3-4 мин!Отцедете и я прибавете да се дозготви във соса като не изхвърляйте водата от варенето ще ви трябва!

Изображение

Периодично бъркаме и добавяме по черпак от водата на пастата,тъй като ще продължат да дърпат течност докато се сготват!Соса не трябва да е на чорба,по-добре по често и по малко добавяне на течност!Идеята е докато се готвят вътре макароните да могат да поемат колкото се може повече от соса във който се готвят!Пробвам ги през 1-2 минути и малко преди да са готови и слагам капака за още 1-2 минутки...

Изображение

Изображение

Ако са готови добавям пармезана за кракто и разбърквам..

Изображение

Магданоза,другите билки ги слагам заедно със доматите...

Изображение

Сипвам в чинията и побългарявам със настърган кашкавал отгоре... :D

Изображение

Изображение

Еми това е,остава или винце или биричка .......

п.п Само да кажа че за мене лично винаги си ги оставям леко Алденте,но на доста хора не има допадат така!Заради това съм дал варянт със пълно сваряване на пастата!
Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8722
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1378 пъти
получил Браво: 423 пъти

Re: Пене Ригате със телешка кайма,гъби и доматен сос.

Мнение от Д-р Флекс »

Алденте, алденте трябва...ох, много добре!!!

Абе Теди, ти някъде на публично място тая професия упражняваш ли я, или ти е просто хоби? Шото, ако не е просто хоби, да взема да те навестя в работно време :D
tedy
Мнения: 196
Регистриран на: Вто Май 26, 2009 22:36
Местоположение: София

Re: Пене Ригате със телешка кайма,гъби и доматен сос.

Мнение от tedy »

Д-р Флекс написа:Алденте, алденте трябва...ох, много добре!!!

Абе Теди, ти някъде на публично място тая професия упражняваш ли я, или ти е просто хоби? Шото, ако не е просто хоби, да взема да те навестя в работно време :D
Ако броим казармата за публично място че и там бях"Черпак".. :D,ще станат 13 годинки по баките... :lol:
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Пене Ригате със телешка кайма,гъби и доматен сос.

Мнение от Lemuria »

Браво, маестро!
Каймата като я разбиваме вътре а не предварително с вода!

Изображение
Това упражнение с каймата е само за виртуози.
При мен поне, ако прескоча водата, става на бучки :oops:,
може би си иска доволно мазнина или повечко кОпане, знам ли :roll:

Ще очакваме още техники и тактики :)
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
tedy
Мнения: 196
Регистриран на: Вто Май 26, 2009 22:36
Местоположение: София

Re: Пене Ригате със телешка кайма,гъби и доматен сос.

Мнение от tedy »

Да ти кажа кОпане му е майката схвана ми се ръката да мачкам с дървената лъжица... :lol: Проблема знаеш е че трябва да стане бързо иначе стана на мини кюфтенца играта :D
Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8722
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1378 пъти
получил Браво: 423 пъти

Re: Пене Ригате със телешка кайма,гъби и доматен сос.

Мнение от Д-р Флекс »

Ако позволите на един аматьор в кухнята да сподели свой опит: най-добре задушавам кайма с ориз/зеленчуци за сосове/пълнене в уок, разбърквайки непрестанно с две дървени лъжици/лопатки едновременно...никаква вода, разбира се!
Аватар
koragroup
Мнения: 1435
Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
Местоположение: Русе
дал Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Re: Пене Ригате със телешка кайма,гъби и доматен сос.

Мнение от koragroup »

Ауууу...

Утре ще каня баджанака и балдъзата на макароне :D

П.С. Аз някъде преди домадетите слагам чаша вино и варя соса къде 30минути и става пак добре. Мисля утре да добавя клонка розмарин, която преди финала да извадя. :wink:
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com

http://www.starividri.org

"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
tedy
Мнения: 196
Регистриран на: Вто Май 26, 2009 22:36
Местоположение: София

Re: Пене Ригате със телешка кайма,гъби и доматен сос.

Мнение от tedy »

Да не пускам отделна тема ще турна нещичко от днеска :D

Вчера врътнах въпросното талиателе,за целта са ни нужни:
1.Талиателе
2.Пилешко филе
3.Гъби
4.Готварска сметана
5.Топено-пушено сиренце и Пармезан
6.Зехтин
7.Чесън
Грамажи не ви пиша защото винаги готвя на око и според хората който ще хапват!Значи нарязах си филенцето на тънки и дълги жулиенчета и си го овкусих със черен пипер и малко соево сосче(ако имате бял пипер по добре и соевият сос да е светъл)със цел да не потъмнява много манджата но не ефатално!

Изображение

Изображение

Загрявам зехтин и пускам вътре чесънчето да го обърна за малко.

Изображение

Изображение

Пускам вътре и жулиените да се позадушат за 5 мин и добавям гъбите.

Изображение

Изображение

Изображение

Като са готови и гъбките му турнах топенопушеното сиренце и едно кубче гъбен булион за аромат!НА сол си го глася като му налея сметаната.

Изображение

През това време съм сложил талиателето да се вари,да знаете не му трябва много сложете го при месото дори леко сурово и го дозгответе вътре ако трябва се добавя по малко водичка от сваряването!

Изображение

Когато се стопи сиренцето и се позадуши малко му сложих талиятелето да се дозготви за около още 10 минутки!

Изображение

Изображение

Изображение

Следва сметаната която се сгъстява бързо,щом почне да се точи по лъжицата ястието е готово!Иначе ако я оставим да ври повече ще стане малко сухичко на финала.

Изображение

Изображение

Изображение

Талиателето което купих беше със ето такава дебелина но аз предпочитам малко по едро!


Изображение

И следва чинията и докато е още топло поръсвам със пармезан!

Изображение

Изображение

Да ви е сладко... :D Върви със бяло винце :?:
kibik
Мнения: 245
Регистриран на: Пет Яну 23, 2009 0:43
Местоположение: Spain

Re: Пене Ригате със телешка кайма,гъби и доматен сос.

Мнение от kibik »

Гледам си специалист по италианската кухня :)
Дай някоя вярна рецепта на лазаня :D
Преди време бях в Италия за 5-6дена и ядох невероятна лазаня,та ако знаеш някоя тайна сподели.
Пробвал съм тук доста модели,но доста далече и в ляво от оригинала :(
tedy
Мнения: 196
Регистриран на: Вто Май 26, 2009 22:36
Местоположение: София

Re: Пене Ригате със телешка кайма,гъби и доматен сос.

Мнение от tedy »

Немога да ти помогна,готвенето ми е професия но по италианските манджи не съм специалист както казваш просто си упражнявам хобито със някои рецептички :D
tedy
Мнения: 196
Регистриран на: Вто Май 26, 2009 22:36
Местоположение: София

Re: Пене Ригате със телешка кайма,гъби и доматен сос.

Мнение от tedy »

Продължаваме със една идея каъдето ми се въртеше от сума ти и време,или по точно спагети със свинско,гъби,маслинки и ....
Продукти:
1.Спагети(предпочитам по тънки ном:10)
2.Свинско бон филе(може и контра филе)
3.Гъби
4.Обескостени маслини
5.Зехтин,гъбен булион,чесън,пармезан
Режем си филето на тънки жулиенчета,както и гъбките и маслините.


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Загравяме си зехтин във тигана и пускаме филето заедн с чесъна да се запържат!

Изображение

Изображение

добавям и гъбките заедно със малко соев сос!

Изображение

Изображение

Следват маслините

Изображение

Изображение

Понеже обичам люто си слагам и доволно чили сос :D

Изображение

Соса го оставям почти на мазнина след като е готов добавяме и отцедените спагети!И оттук нататък е само бъркане понеже слагам спагетите леко твърди със цел да поемат от соса във тигана при готвенето си,има доливам от водата във която са се варили във тигана по малко!Лично аз ги обичам по твърди но който иска да са по меки ше си ги бърка и долива по малко докато си ги нагласи на вкус :D

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Малко пармезан отгоре и приятен апетит :D

Изображение

Изображение

Забравих да спомена че си поръсвам порцията със чист зехтин за аромат!
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”