Здравейте,колеги!
Спомняте ли си Рекс Хънт? Оня симпатичен австралийски риболовец, дето го даваха по всякакви телевизии. Та онзи ден на връщане от работа гледам в един рибен магазин нещо като каракуда, ама по 10,80 лева килото - прясно охладена риба, очите й блестят като на сулка. А на етикета пише - барамунди! Питам продавача, дали я карат чак от Австралия тази риба, а той вика, че е от Бургас, имало ферма там за развъждане. Гледам хрилете червени, очите - бистри и си купих едно парче половин кило, да се престоря и аз на Рекс Хънт.
Люспите се свалят лесно с лъжица, корми се също лесно и личи, че е морско чедо. Махнах главата, разцепих рибата на две покрай гръбнака, поръсих със сол, смлян чер пипер, стрит босилек и риган и сока от един лимон. Престоя така половин час, после леко овалях в смес от царевично и бяло брашно и хайде в тигана с малко олио, в което бях счукал , по-скоро натиснал няколко скилидки чесън. Като се зачерви и от двете страни я сервирах в чиния, а в малкото останало олио с чесъна лупнах половин връзка нарязан копър и дръпнах от тигана, а после добавих сол и сок от лимон.
Получи се, нема да ви казвам какво, ами да го покажа:
Снимах го с бира и български байрак, да не мислите, че съм в Австралия
После залях рибата с оня сос от тигана. Малий-й, агнешко ли, да го не помириша повече
А и без екстри месото е леко и вкусно, без кости и според мен си струва парите.
Кака Доцентица беше в командировка и не можа да се дореди, а като разбра какво е пропуснала, още на следващия ден ме спеши да взема две килца барамунди. Ама беше свършило, пустото,та сега ще дебна пак...
Наздраве!
А ла Рекс Хънт!
- docenta
- Мнения: 763
- Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 13:30
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
А ла Рекс Хънт!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: А ла Рекс Хънт!
Доценте, не се учудвай, барамундито е интересна риба. Може да се развъжда и в солена, и в сладка вода. Препоръчва се за скара. Лично аз я нареждам по-напред от ципурата! Ням ням ням
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- ecoplast
- Мнения: 3540
- Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 8:53
- Местоположение: Исперих, живота си тече, но Времето е спряло.
- получил Браво: 4 пъти
Re: А ла Рекс Хънт!
по вкус месото доближава ли се до вкуса на някоя от нашите риби?
Дзен-учителя Башо:Който знае, не говори!
“Който постъпва честно, не живее лесно.”. Радой Ралин
"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще." А. и Б. Стругацки
“Който постъпва честно, не живее лесно.”. Радой Ралин
"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще." А. и Б. Стругацки
- docenta
- Мнения: 763
- Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 13:30
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: А ла Рекс Хънт!
Ами преди да сложа сосчето, пробвах от месцето така -много интересно съчетание, няма типичния рибен дъх, по-скоро прилича на нещо средно между вкуса на младата щука и костура. Има някакъв специфичен не остър аромат, но е леко месо, не е мазно. Все пак екземплярът беше около половин кило, отде да знам какъв е вкусът на по-едрите. Все си мисля, че ще опитам отново, но този път ще взема по-големи риби, имам някакви кулинарни идеи Интересно, щом се въди и в сладка вода, дали не може да се интродуцира в някои водоеми за спортен риболов?ecoplast написа:по вкус месото доближава ли се до вкуса на някоя от нашите риби?
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
- wertus
- Мнения: 2788
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 22:04
- Риболов: риболов с изкуствени примамки
- Местоположение: Oldenburg, Deutschland
- дал Браво: 53 пъти
- получил Браво: 76 пъти
Re: А ла Рекс Хънт!
http://www.ribarstvo.eu/akvakultura/tec ... ti-na-vida" onclick="window.open(this.href);return false;
"Мне, просто живота е кратък, и всеки миг удоволствие трее се консумира в цялятя му пълнота. Седиш си на чардака уморен от деня, а пред теб тече чиста, спокойна река... :D"- Чичо Док
- docenta
- Мнения: 763
- Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 13:30
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: А ла Рекс Хънт!
Wertus,
направо ме разсипа с този линк, който ни даде по-горе. Аз може и да съм самозван доцент, но никога не съм подозирал , че
"С достигане на шест - осем годишна възраст (85 - 100 cm TL) австралийските мъжки barramundi сменят пола си и остават женски до края на живота си. В аквакултурното производство родителските екземпляри могат да се държат в плаващи клетки или в резервоари от фибростъкло или бетон. Те се поставят в морска вода преди размножителния период, което подпомага процеса на окончателното съзряване на половите жлези. Определянето на пола и репродуктивното състояние на рибите се прави в процеса на тяхното съзряване и развитие, защото барамунди нямат видими външни полови белези.
Все едно аз, както съм сега на 58 години, до края на живота си да остана женска Доцентица, па и да живея във фибростъкло, мали-й-и, пу-пу
направо ме разсипа с този линк, който ни даде по-горе. Аз може и да съм самозван доцент, но никога не съм подозирал , че
"С достигане на шест - осем годишна възраст (85 - 100 cm TL) австралийските мъжки barramundi сменят пола си и остават женски до края на живота си. В аквакултурното производство родителските екземпляри могат да се държат в плаващи клетки или в резервоари от фибростъкло или бетон. Те се поставят в морска вода преди размножителния период, което подпомага процеса на окончателното съзряване на половите жлези. Определянето на пола и репродуктивното състояние на рибите се прави в процеса на тяхното съзряване и развитие, защото барамунди нямат видими външни полови белези.
Все едно аз, както съм сега на 58 години, до края на живота си да остана женска Доцентица, па и да живея във фибростъкло, мали-й-и, пу-пу
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
Re: А ла Рекс Хънт!
Барамундито наистина е интересна риба -хермафродит е и си сменя пола. За ядене най вкусни са тези около 1-2 кг. една испитана рецепта за приготвяне на барамунди - филето се осолява,малко лимонов сок. отделно се приготвя една смес - разбиват се 2-3 яйца с сметана или мляко,брашно за да се получи гъста смес, добавя се лимонов сок,сол,черен пипер,копър,чесен. филето се оваля първо в пшеничено брашно,топи се в сместа ипосле се оваля отново в брашното /по добре е в кръмбал - нещо като едро счукани сухари/,а може и в царевично брашно втория път/на мен така по ми харесва/ пържи се в нагорещено олио. За барбекю или скара на фурна барамундито не е най подходящия начин за приготвяне.
-
- Мнения: 44
- Регистриран на: Сря Окт 05, 2011 17:16
- дал Браво: 246 пъти
- получил Браво: 2 пъти
Re: А ла Рекс Хънт!
Само да поясня малко по въпроса:zee написа: /по добре е в кръмбал - нещо като едро счукани сухари/.
Това "кръмбъл" предполагам колегата е искал да каже breadcrumbs, което си е смляна галета или panko breadcrumbs-което е Японска лека сипкава бяла едра галета.
А самата дума crumble се използва обикновено за десерт приготвен от някакъв плод,който е леко термично обработен (сотиран или поширан), след което посипан със смес от захар,галета и масло и запечен .
Десетки свещи могат да се запалят от една,без да съкратят нейния живот.Щастието не намалява,ако се споделя.
Yes,London.You know:fish,chips,cup‘o tea,bad food,worse weather,Mary fucking Poppins LONDON.
Yes,London.You know:fish,chips,cup‘o tea,bad food,worse weather,Mary fucking Poppins LONDON.
Re: А ла Рекс Хънт!
Мерси колега, да точно за breadcrumbs става на въпрос, моля за извинение за неточноста ми ,но и аз съм един готвач , но иначе рецептата си е точна и става ямииии...Става и за други видове риби но те май липсват на БГ пазара - снапер,таракихи...dididbg76 написа:Само да поясня малко по въпроса:zee написа: /по добре е в кръмбал - нещо като едро счукани сухари/.
Това "кръмбъл" предполагам колегата е искал да каже breadcrumbs, което си е смляна галета или panko breadcrumbs-което е Японска лека сипкава бяла едра галета.
......
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: А ла Рекс Хънт!
Малиииии и аз ще дебна за таквоз.Коце написа:Лично аз я нареждам по-напред от ципурата! Ням ням ням
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???