чироз

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
lubo777
Мнения: 29
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 0:26

чироз

Мнение от lubo777 »

Здравейте, дали някой може да ми каже как точно се приготвят чирози.
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Естествено, че знаем!
Само напиши от каква риба смяташ да правиш чироз, защото има малки разлики от едра и дребна риба, тогава ще напиша рецептите.
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Ти не бъди циция, ами сподели вариантите!
Ние риба може да не можем да ловим, но ще си купим!
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Накисваш изчистената риба да седи една нощ във вода, оцет /една чаена чаша на една кофа вода/ и сол. Солта дозираш на око, около две-три шепи на кофа. На другия ден взимаш едно въженце и започваш да връзваш рибетата за опашлетата, през 20 см -рибка. Това е при средно дребни рибки - например кефалчета, платички. Правиш въженцето с рибки и го завързваш на терасата. Не е зле тово да се увие в тензух срещу прах, мухи и гладни гарги. След около една-две седмици купуваш тарга бира и ми звъниш на ГСМ-то. :D
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Чувал съм, че от костур ставал хубав чироз, имам един приятел, който е следвал в СССР (тогава) ми го е разпрвял-ставало нещо убийствено със самогон
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Мунчо написа:Чувал съм, че от костур ставал хубав чироз, имам един приятел, който е следвал в СССР (тогава) ми го е разпрвял-ставало нещо убийствено със самогон
Най-добре е от платика, само че особеното е, че трябва да я разпориш цялата и да забодеш две-три клечки за зъби между двете филета за да седи отворена и добре да се проветрява. Става много вкусна. За костур не знам, по Русията предимно от платика съм ял, то оттам го и зная този начин за правене на чируз. Там съм ял и чируз от зарган, казват му корюшка - много вкусен, особеното е че харашойките го правят нечистен когато е пълен с хайвер-не вярвах, но си облизах пръстите. :D
DobreFF
Мнения: 2151
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 11:17

Мнение от DobreFF »

Тази есен на Искъра хванахме доста уклеи със среден размер и направихме чудесни чирузи, които изядох за 1 седмица. Незнам точната рецепта, но знам, че се осоляват обилно и че висяха на една връв на балкона около 7-8 дена, докато изсъхнат, после си облизах пръстите! Тази година живот и здраве, ще направя повече чирузи! От уклей стават супер!
Аватар
virbela1
Мнения: 1211
Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09

Мнение от virbela1 »

Това лято драги ми Мунчо,
правихме действително чирузи от костур. Толкова слука имаше, че боровете около лагера ги бяхме опасали с гирлянди. Има само един недостаттък: този вид чирузи започват да се пробват още на петия ден и докрая дето седяхме на Доспат, а ние бяхме две седмици почти нищо не оставихме.
Представи си следната картина:
ставаш сутрин и се изсулваш от палатката за да идеш до поточето и се измиеш, задължително покрай низите - проба,
тръгваш към масата за кафенце, пак покрай низите - проба
потегляш към залива с лодката и преди да се качиш пак покрай низите - проба
връщаш се с новото попълнение и преди да ги чистиш - проба
изчистил си ги, накиснал си ги и требе да ги нижеш - пак проба
Абе изабщо, добре че се бехме абонирали за фабриката производител на бира "Леденика" та устискахме, така че и от костур стават чирози, от мен да знаеш.
П.П. за не вярващите имаме снимки от новогодишната украса.
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Мнение от babydoctor »

joro_olympus написа:само че особеното е, че трябва да я разпориш цялата и да забодеш две-три клечки за зъби между двете филета за да седи отворена
По Дунава я цепят на две откъм гърба - страхотна става.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

babydoctor написа: По Дунава я цепят на две откъм гърба - страхотна става.
Анджък де, тва имах предвид. Да може добре да изсъхне, па що бира пие!!! :D
virbela1 написа:Това лято драги ми Мунчо,
правихме действително чирузи от костур.
Представи си следната картина:
ставаш сутрин и се изсулваш от палатката за да идеш до поточето и се измиеш, задължително покрай низите - проба,
тръгваш към масата за кафенце, пак покрай низите - проба
потегляш към залива с лодката и преди да се качиш пак покрай низите - проба
връщаш се с новото попълнение и преди да ги чистиш - проба
изчистил си ги, накиснал си ги и требе да ги нижеш - пак проба
Абе изабщо, добре че се бехме абонирали за фабриката производител на бира "Леденика" та устискахме, така че и от костур стават чирози, от мен да знаеш.
П.П. за не вярващите имаме снимки от новогодишната украса.
Eййй, Голяяяама пробация ще да е било, чак си отворих една бира!!! :D :D :D
vlado_fidera
Мнения: 152
Регистриран на: Пон Мар 21, 2005 22:17
Риболов: най вече практикувам риболв с фидер и пикер
Местоположение: sofia
получил Браво: 5 пъти

.........Чирози

Мнение от vlado_fidera »

Чирозите стават най добре от пролетната скумрия.Почистват се рибите и се измиват добре с няколко води.Накисват се в сол и вода в съотношение 1:2 в полза на водата.Желателно е да се използва морска сол и то от промитата /зърната са и по бели и са по кръгли/.След като се оставят рибите да се давят в саламурата така 48 ч отцеждаме ги и ги връзваме през опашките като да има разстояние м/у рибите поне 2-3 см.Сушим ги на проветриво място далеч от завистливите погледи :roll: :roll: :roll: на "доброжелателни съседи",кварталните котки и грабливите птици.Готовите чирози нагряваме на плочата на котлона докато хванат коричка и веднага ги увиваме във влажна кърпа като ги оставяме така поне 20-на минути след което редим върху предварително нарязан на шайби кромид лук поръсен с копър/ магданозче/.Всичко това обилно заливаме с лимонов сок и зехтин слагаме си до нас някакво питие и се кефим на крайния резултат :P :P :P
"Няма значение къде ще ловиш риба, близо или далеч от дома си, ти ще намериш приятели, които никога няма да забравиш"-Джон Бейли.
Вожда
Мнения: 678
Регистриран на: Съб Ное 12, 2005 12:58
Местоположение: София, иначе от Пловдив
дал Браво: 2 пъти

Мнение от Вожда »

Ех, потекоха ми лигите. :D
Информацията не е знание, знанието не е мъдрост.
nikki
Мнения: 274
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 14:33
Местоположение: Варна
получил Браво: 2 пъти

Re: .........Чирози

Мнение от nikki »

vlado_fidera написа:Чирозите стават най добре от пролетната скумрия. :P :P :P
Всъщност пролетната скумрия се наричаше чироз,ама преди 35 години :cry: От тогава насам се хващат рядко епизодични екземпляри.
От едрия пролетен сафрид също стават добри чирози,но и той вече стана рядкост за съжаление :cry:
Аватар
ribaria1
Мнения: 581
Регистриран на: Чет Ное 24, 2005 11:34
Местоположение: СВИЛЕНГРАД

Мнение от ribaria1 »

А дали става чироз от скобара... :roll: :roll: :roll:
НЕКА ДА Е ЛЯТО...
Жеков
Мнения: 283
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 20:08

Мнение от Жеков »

ribaria1 написа:А дали става чироз от скобара... :roll: :roll: :roll:
Не знам дали става за чироз, но маринован изпива доста вино. :lol:
http://www.starividri.org/
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата...
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”