чироз
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Накисваш изчистената риба да седи една нощ във вода, оцет /една чаена чаша на една кофа вода/ и сол. Солта дозираш на око, около две-три шепи на кофа. На другия ден взимаш едно въженце и започваш да връзваш рибетата за опашлетата, през 20 см -рибка. Това е при средно дребни рибки - например кефалчета, платички. Правиш въженцето с рибки и го завързваш на терасата. Не е зле тово да се увие в тензух срещу прах, мухи и гладни гарги. След около една-две седмици купуваш тарга бира и ми звъниш на ГСМ-то.
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Най-добре е от платика, само че особеното е, че трябва да я разпориш цялата и да забодеш две-три клечки за зъби между двете филета за да седи отворена и добре да се проветрява. Става много вкусна. За костур не знам, по Русията предимно от платика съм ял, то оттам го и зная този начин за правене на чируз. Там съм ял и чируз от зарган, казват му корюшка - много вкусен, особеното е че харашойките го правят нечистен когато е пълен с хайвер-не вярвах, но си облизах пръстите.Мунчо написа:Чувал съм, че от костур ставал хубав чироз, имам един приятел, който е следвал в СССР (тогава) ми го е разпрвял-ставало нещо убийствено със самогон
Тази есен на Искъра хванахме доста уклеи със среден размер и направихме чудесни чирузи, които изядох за 1 седмица. Незнам точната рецепта, но знам, че се осоляват обилно и че висяха на една връв на балкона около 7-8 дена, докато изсъхнат, после си облизах пръстите! Тази година живот и здраве, ще направя повече чирузи! От уклей стават супер!
Това лято драги ми Мунчо,
правихме действително чирузи от костур. Толкова слука имаше, че боровете около лагера ги бяхме опасали с гирлянди. Има само един недостаттък: този вид чирузи започват да се пробват още на петия ден и докрая дето седяхме на Доспат, а ние бяхме две седмици почти нищо не оставихме.
Представи си следната картина:
ставаш сутрин и се изсулваш от палатката за да идеш до поточето и се измиеш, задължително покрай низите - проба,
тръгваш към масата за кафенце, пак покрай низите - проба
потегляш към залива с лодката и преди да се качиш пак покрай низите - проба
връщаш се с новото попълнение и преди да ги чистиш - проба
изчистил си ги, накиснал си ги и требе да ги нижеш - пак проба
Абе изабщо, добре че се бехме абонирали за фабриката производител на бира "Леденика" та устискахме, така че и от костур стават чирози, от мен да знаеш.
П.П. за не вярващите имаме снимки от новогодишната украса.
правихме действително чирузи от костур. Толкова слука имаше, че боровете около лагера ги бяхме опасали с гирлянди. Има само един недостаттък: този вид чирузи започват да се пробват още на петия ден и докрая дето седяхме на Доспат, а ние бяхме две седмици почти нищо не оставихме.
Представи си следната картина:
ставаш сутрин и се изсулваш от палатката за да идеш до поточето и се измиеш, задължително покрай низите - проба,
тръгваш към масата за кафенце, пак покрай низите - проба
потегляш към залива с лодката и преди да се качиш пак покрай низите - проба
връщаш се с новото попълнение и преди да ги чистиш - проба
изчистил си ги, накиснал си ги и требе да ги нижеш - пак проба
Абе изабщо, добре че се бехме абонирали за фабриката производител на бира "Леденика" та устискахме, така че и от костур стават чирози, от мен да знаеш.
П.П. за не вярващите имаме снимки от новогодишната украса.
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
По Дунава я цепят на две откъм гърба - страхотна става.joro_olympus написа:само че особеното е, че трябва да я разпориш цялата и да забодеш две-три клечки за зъби между двете филета за да седи отворена
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Анджък де, тва имах предвид. Да може добре да изсъхне, па що бира пие!!!babydoctor написа: По Дунава я цепят на две откъм гърба - страхотна става.
Eййй, Голяяяама пробация ще да е било, чак си отворих една бира!!!virbela1 написа:Това лято драги ми Мунчо,
правихме действително чирузи от костур.
Представи си следната картина:
ставаш сутрин и се изсулваш от палатката за да идеш до поточето и се измиеш, задължително покрай низите - проба,
тръгваш към масата за кафенце, пак покрай низите - проба
потегляш към залива с лодката и преди да се качиш пак покрай низите - проба
връщаш се с новото попълнение и преди да ги чистиш - проба
изчистил си ги, накиснал си ги и требе да ги нижеш - пак проба
Абе изабщо, добре че се бехме абонирали за фабриката производител на бира "Леденика" та устискахме, така че и от костур стават чирози, от мен да знаеш.
П.П. за не вярващите имаме снимки от новогодишната украса.
-
- Мнения: 152
- Регистриран на: Пон Мар 21, 2005 22:17
- Риболов: най вече практикувам риболв с фидер и пикер
- Местоположение: sofia
- получил Браво: 5 пъти
.........Чирози
Чирозите стават най добре от пролетната скумрия.Почистват се рибите и се измиват добре с няколко води.Накисват се в сол и вода в съотношение 1:2 в полза на водата.Желателно е да се използва морска сол и то от промитата /зърната са и по бели и са по кръгли/.След като се оставят рибите да се давят в саламурата така 48 ч отцеждаме ги и ги връзваме през опашките като да има разстояние м/у рибите поне 2-3 см.Сушим ги на проветриво място далеч от завистливите погледи на "доброжелателни съседи",кварталните котки и грабливите птици.Готовите чирози нагряваме на плочата на котлона докато хванат коричка и веднага ги увиваме във влажна кърпа като ги оставяме така поне 20-на минути след което редим върху предварително нарязан на шайби кромид лук поръсен с копър/ магданозче/.Всичко това обилно заливаме с лимонов сок и зехтин слагаме си до нас някакво питие и се кефим на крайния резултат
"Няма значение къде ще ловиш риба, близо или далеч от дома си, ти ще намериш приятели, които никога няма да забравиш"-Джон Бейли.
-
- Мнения: 274
- Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 14:33
- Местоположение: Варна
- получил Браво: 2 пъти
Re: .........Чирози
Всъщност пролетната скумрия се наричаше чироз,ама преди 35 години От тогава насам се хващат рядко епизодични екземпляри.vlado_fidera написа:Чирозите стават най добре от пролетната скумрия.
От едрия пролетен сафрид също стават добри чирози,но и той вече стана рядкост за съжаление
Не знам дали става за чироз, но маринован изпива доста вино.ribaria1 написа:А дали става чироз от скобара...
http://www.starividri.org/
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата...
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата...