Страница 1 от 14

Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Пон Дек 08, 2014 8:05
от Asio
Реших да си отворя отделна тема, в която да качвам приятни рибни емоции от моята кухня. Ще започна с една много любима моя рибна салата. Лесна за изпълнение и отлично предложение за гости или маса с приятели. С възможност за множестно комбинации от видове риба, според любими предпочитания.

Необходими продукти:
1. Около 700 грама картофи.
2. Около 400 грама моркови.
3. 5 броя яйца.
4. 300 грама риба по избор.
5. 3 кутийки майонеза.
6. 300 грама кромид лук.


Започвате със сваряването на продуктите.

Изображение

Тук искам да споделя една тайна. Когато варите моркови за руска салата или тази в случая, не ги белете, само ги измийте и сложете около 1,5 грама сода бикарбонат във водата. Това ще запази яркия им цвят и текстура. В никакъв случай не подсолявайте водата в която ги варите. Морковите трябва да запазят натуралната си сладост, което е от ключово значение при тази и руската салата (не че тази не е руска по произход).

Изображение

Тук вече обелени, след сваряването, морковите изглеждат дори още по ярки от първоначалния им вид.

Изображение

Пристъпвате към подредбата на продуктите:
Вземате удобна за вас чиния тип "плато". Широка, плитка и кръгла върши същата работа. Отваряте двете консверви (по избор) и отделяте мазнината в отделна купичка.

Изображение

Изображение

Изсипвате рибните филенца в платото и ги намачквате с вилица, оформяйки ги на пласт.

Изображение

Идва ред на кромида. Нарязвате го на ситни кубчета и оформяте внимателно вторият пласт върху рибата.

Изображение

Изображение

Нанасяте на 4-5 места точково майонеза, за да прилепне по добре следващият слой.

Изображение

Вземате ренде и настъргвате няколко варени картофа. Всеки може да използва удобна за него мярка на рендето. Аз предпочитам едро настъргано.

Изображение

След това нанасяте пласт майонеза с широка лъжица и шпакличка. В този случай обърках реда на нещата и започнах с моркови, но спрях навреме и се върнах към майонезата. Затова на снимката ми има малко моркови.

Изображение

Идва ред и на морковите. Отново стържете на едро (предпочитам) следващият пласт.

Изображение

Отново пласт майонеза.

Изображение

Отново пласт варени картофи.

Изображение

Тук искам да поясня защо заделих маслото от консервата. В него има много аромати и на всеки пласт варени картофи (само на картофите, защото те попиват и усвояват най-силно ароматите) поливате по 4-5 супени лъжици от нея. Тук също мога да отбележа ,че отново само върху картофите може и да поръсите съвсем малко сол. Наистина съвсем малко , в случай ,че сте пропуснали при варенето им да подсолите водата. Никъде другаде не ползвате сол.

Изображение

Ред майонеза.

Изображение

Изображение

Сега наред са яйцата. Срязвате ги на две половинки, но без да срязвате жълтъка. Той трябва да остане цял на топка. Белтъкът трябва да е на две половини, за да ви бъде удобно при настъргването. Рендосвате ред яйчен белтък , този път на ситната дупка в рендето.

Изображение

Изображение

Изображение

Зяпечатвате всичко дотук с майонеза отвсякъде.

Изображение

Изображение

За финал, последният пласт вече е само от яичния жълтък, рендосан по възможно най-ситния начин.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Абсолютно задължително е да престои минимум 2 часа преди да се поднася. За най-добър ефект бих определил време от около 5 - 6 часа.

Едно страхотно мезе за любителите на рибните вкусове и аромати. Реже се и се сервира като торта с тънка шпакла отдолу. След необходимя престой и отпочиване, се стяга и държи правилна форма. А на заден план бурканът е с разбит хайверен микс от Дунавски особи, за който ще отделя време съвсем скоро в тази тема.

Изображение

С любов и уважение към Нина Шахова .
Поздрави.

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Пон Дек 08, 2014 8:32
от Asio
Общо взето никулдена изглеждаше така:

Изображение

Задължителният за моята трапеза платиков рибник с лук.

Изображение

И традиционният за страната пълнен с орехи, тлъст, крив шаран от развъдник (блатен мен ако питате). От агресивното охранване, горкия се е изгърбил и изкривил целия. Баба ми го взела от пазара и настояваше да се пече пълен с орехи. От злоба го изпекох. Отвратително свръх-омазнено с дъх на застояла вода животно. Де да беше речен дивак ... Бабата обаче му се нахвърли като орел на сьомга. Почти не докосна рибника. Дърташка му работа. Платичния рибник беше 100 нива над него по вкус, аромат и здравословност.

Ето го и грозника.
Изображение

Не крия сарказма си относно некачествените продукти.

Поздрави.

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Пон Дек 08, 2014 10:06
от Коце
Класика! :tup:

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Пон Дек 08, 2014 16:23
от S_BANKOV
А аз на празника извадих от фризера един пакет с дунавски облец и така празнувах, вярвам автора ще ме разбере що пропуснах шарана.

Иначе изглежда прекрасно салатата, само може да замениш морковите с такива от трушия или кисели краставички :tup:

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Дек 09, 2014 9:48
от antivik
Мезето екстра и много тертеплийско, ма и много туткаво бе..., много таманене и чакане. Дъл докат стане няма да свърши ракийцата...... :lol:

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Дек 09, 2014 10:18
от кирил великий
Asio, противно на разпространеното мнение, че българите готвим добре, мисля че ИЗКЛЮЧИТЕЛНО рядко се среща българин, който да сготви отлично в кухнята БЕЗ немарливост или прибързаност.

В твое лице смятам, че имаме такъв КАДЪРЕН човек - ще следя темата ти с голямо внимание :tup:

(За тлъст шаран има начин за оправяне. Ако искаш ще ти го пусна на лични. Не искам да разводнявам отличната твоя тема.)

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Дек 09, 2014 15:28
от Младен Маринов
Само да вметна-шараните от Лидл бяха невероятни, изключително близки до дивите и по вкус и по форма. Произход-Хърватска!

И един въпрос-как направи платиката, това е интересно за мен?

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Дек 09, 2014 17:14
от Димитър Тодоров
karakuda написа:...И един въпрос-как направи платиката, това е интересно за мен?

http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 18&t=64367" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Дек 09, 2014 17:32
от tommy12
Бравос и на салатата, и на платиката преглъщах докато четях.

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Дек 09, 2014 21:05
от Мунчо
Боже, боже, боже, боже!

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Дек 09, 2014 21:43
от Младен Маринов
Димитър Тодоров написа:
karakuda написа:...И един въпрос-как направи платиката, това е интересно за мен?

http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 18&t=64367" onclick="window.open(this.href);return false;
Благодарско :tup:

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Сря Яну 14, 2015 10:31
от plamboniy
Който не е опитвал от тази салата, е пропуснал да си поглези душичката...
Невероятна вкусотия.

Имах късмета да присъствам на много богата маса, приготвена от автора на темата и докато не свърши тази салата, никой не погледна нищо друго 8)

Поздрави,
Пламбоний

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Чет Яну 15, 2015 9:22
от Мунчо
Ни най-малко не се съмнявам, че ще е уникалдъ!

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Нед Яну 18, 2015 23:21
от Doktor-5
Недей така бе човек, момченца сме! :D
Поздрави за споделеното и положеният труд :tup:

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Чет Фев 05, 2015 9:39
от ogi70
Бате Asio имам едно питане към теб.
В момента няма никъкъв риболов а бялата риба във фризера ми свърши и се налага да ходя в магазина.В Метро продават жива моруна но аз не знам как да я приготвя.Напиши моля те нещо за тази риба - как става най добре на скара , или пържена , или във фурната на плакийка .А ако споделиш някоя от твоите уникални рецепти да знаеш няма да се разсърдя :D . Благодаря предварително!