Прясно, рибно и вкусно . . .
Публикувано на: Пон Дек 08, 2014 8:05
Реших да си отворя отделна тема, в която да качвам приятни рибни емоции от моята кухня. Ще започна с една много любима моя рибна салата. Лесна за изпълнение и отлично предложение за гости или маса с приятели. С възможност за множестно комбинации от видове риба, според любими предпочитания.
Необходими продукти:
1. Около 700 грама картофи.
2. Около 400 грама моркови.
3. 5 броя яйца.
4. 300 грама риба по избор.
5. 3 кутийки майонеза.
6. 300 грама кромид лук.
Започвате със сваряването на продуктите.
Тук искам да споделя една тайна. Когато варите моркови за руска салата или тази в случая, не ги белете, само ги измийте и сложете около 1,5 грама сода бикарбонат във водата. Това ще запази яркия им цвят и текстура. В никакъв случай не подсолявайте водата в която ги варите. Морковите трябва да запазят натуралната си сладост, което е от ключово значение при тази и руската салата (не че тази не е руска по произход).
Тук вече обелени, след сваряването, морковите изглеждат дори още по ярки от първоначалния им вид.
Пристъпвате към подредбата на продуктите:
Вземате удобна за вас чиния тип "плато". Широка, плитка и кръгла върши същата работа. Отваряте двете консверви (по избор) и отделяте мазнината в отделна купичка.
Изсипвате рибните филенца в платото и ги намачквате с вилица, оформяйки ги на пласт.
Идва ред на кромида. Нарязвате го на ситни кубчета и оформяте внимателно вторият пласт върху рибата.
Нанасяте на 4-5 места точково майонеза, за да прилепне по добре следващият слой.
Вземате ренде и настъргвате няколко варени картофа. Всеки може да използва удобна за него мярка на рендето. Аз предпочитам едро настъргано.
След това нанасяте пласт майонеза с широка лъжица и шпакличка. В този случай обърках реда на нещата и започнах с моркови, но спрях навреме и се върнах към майонезата. Затова на снимката ми има малко моркови.
Идва ред и на морковите. Отново стържете на едро (предпочитам) следващият пласт.
Отново пласт майонеза.
Отново пласт варени картофи.
Тук искам да поясня защо заделих маслото от консервата. В него има много аромати и на всеки пласт варени картофи (само на картофите, защото те попиват и усвояват най-силно ароматите) поливате по 4-5 супени лъжици от нея. Тук също мога да отбележа ,че отново само върху картофите може и да поръсите съвсем малко сол. Наистина съвсем малко , в случай ,че сте пропуснали при варенето им да подсолите водата. Никъде другаде не ползвате сол.
Ред майонеза.
Сега наред са яйцата. Срязвате ги на две половинки, но без да срязвате жълтъка. Той трябва да остане цял на топка. Белтъкът трябва да е на две половини, за да ви бъде удобно при настъргването. Рендосвате ред яйчен белтък , този път на ситната дупка в рендето.
Зяпечатвате всичко дотук с майонеза отвсякъде.
За финал, последният пласт вече е само от яичния жълтък, рендосан по възможно най-ситния начин.
Абсолютно задължително е да престои минимум 2 часа преди да се поднася. За най-добър ефект бих определил време от около 5 - 6 часа.
Едно страхотно мезе за любителите на рибните вкусове и аромати. Реже се и се сервира като торта с тънка шпакла отдолу. След необходимя престой и отпочиване, се стяга и държи правилна форма. А на заден план бурканът е с разбит хайверен микс от Дунавски особи, за който ще отделя време съвсем скоро в тази тема.
С любов и уважение към Нина Шахова .
Поздрави.
Необходими продукти:
1. Около 700 грама картофи.
2. Около 400 грама моркови.
3. 5 броя яйца.
4. 300 грама риба по избор.
5. 3 кутийки майонеза.
6. 300 грама кромид лук.
Започвате със сваряването на продуктите.
Тук искам да споделя една тайна. Когато варите моркови за руска салата или тази в случая, не ги белете, само ги измийте и сложете около 1,5 грама сода бикарбонат във водата. Това ще запази яркия им цвят и текстура. В никакъв случай не подсолявайте водата в която ги варите. Морковите трябва да запазят натуралната си сладост, което е от ключово значение при тази и руската салата (не че тази не е руска по произход).
Тук вече обелени, след сваряването, морковите изглеждат дори още по ярки от първоначалния им вид.
Пристъпвате към подредбата на продуктите:
Вземате удобна за вас чиния тип "плато". Широка, плитка и кръгла върши същата работа. Отваряте двете консверви (по избор) и отделяте мазнината в отделна купичка.
Изсипвате рибните филенца в платото и ги намачквате с вилица, оформяйки ги на пласт.
Идва ред на кромида. Нарязвате го на ситни кубчета и оформяте внимателно вторият пласт върху рибата.
Нанасяте на 4-5 места точково майонеза, за да прилепне по добре следващият слой.
Вземате ренде и настъргвате няколко варени картофа. Всеки може да използва удобна за него мярка на рендето. Аз предпочитам едро настъргано.
След това нанасяте пласт майонеза с широка лъжица и шпакличка. В този случай обърках реда на нещата и започнах с моркови, но спрях навреме и се върнах към майонезата. Затова на снимката ми има малко моркови.
Идва ред и на морковите. Отново стържете на едро (предпочитам) следващият пласт.
Отново пласт майонеза.
Отново пласт варени картофи.
Тук искам да поясня защо заделих маслото от консервата. В него има много аромати и на всеки пласт варени картофи (само на картофите, защото те попиват и усвояват най-силно ароматите) поливате по 4-5 супени лъжици от нея. Тук също мога да отбележа ,че отново само върху картофите може и да поръсите съвсем малко сол. Наистина съвсем малко , в случай ,че сте пропуснали при варенето им да подсолите водата. Никъде другаде не ползвате сол.
Ред майонеза.
Сега наред са яйцата. Срязвате ги на две половинки, но без да срязвате жълтъка. Той трябва да остане цял на топка. Белтъкът трябва да е на две половини, за да ви бъде удобно при настъргването. Рендосвате ред яйчен белтък , този път на ситната дупка в рендето.
Зяпечатвате всичко дотук с майонеза отвсякъде.
За финал, последният пласт вече е само от яичния жълтък, рендосан по възможно най-ситния начин.
Абсолютно задължително е да престои минимум 2 часа преди да се поднася. За най-добър ефект бих определил време от около 5 - 6 часа.
Едно страхотно мезе за любителите на рибните вкусове и аромати. Реже се и се сервира като торта с тънка шпакла отдолу. След необходимя престой и отпочиване, се стяга и държи правилна форма. А на заден план бурканът е с разбит хайверен микс от Дунавски особи, за който ще отделя време съвсем скоро в тази тема.
С любов и уважение към Нина Шахова .
Поздрави.