Прясно, рибно и вкусно . . .
- Doktor-5
- Мнения: 3136
- Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
- Местоположение: гр.Бургас
- дал Браво: 187 пъти
- получил Браво: 71 пъти
- Обратна връзка:
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Тя твойта никога не е била лесна, ама както казва отец Унуфрия:
- То дедо поп за мъки е роден!
- То дедо поп за мъки е роден!
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)
КСР ВИДРАКС
КСР ВИДРАКС
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Коце... Коце... аз щях да се откажа на твое място...
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
РИБА В СМЕТАНА
За пълно съвършенство, рибата се оставя да отлежи ден-два в хладилника леко осолена.
Загрявате малко мазнина в тиган (може и малка тенджерка).
Запържвате леко рибата от двете страни.
След запържването и , вадите рибата и я отлагате встрани, като оставяте мазнината в тигана.
Идва ред на картофите. Обелвате няколко по ваша преценка и според количеството риба .
Запържвате и тях леко, в същата мазина от рибата, колкото да пожълтеят.
В края на запържването им ръсвате леко черен пипер.
След това ги заливате с ГОРЕЩА вода. Аз си кипвам малко в термо каничката за целта. В никакъв случай не трябва да се заливат със студена. Стягат се.
След като поврят около 8-10 минути полагате и предварително запържената риба отгоре им.
Всичко това къкри под капак още 8-10 минутки.
Именно в това къкрене на бавен огън се случва най-съществената част. Там общата мазнина от запържването, рибата и картофите, обменят сокове и аромати помежду си.
Идва ред на сметаната. Ползвате само тази и никоя друга. Точно тази масленост, точно тази марка. Има я във всеки ЛИДЛ. Казвам тази, защото високо-маслените сметани не са хубави и мазнината в тях ми е много съмнителна. Не се разтваря добре и няма хубав аромат. А тази 12%
ми дава най-добри резултати.
Та слагате около 200-250 грама в купичка и добавяте малко от горещия бульон от тигана в нея за да се затопли. Това е с цел да не се пресече.
Заливате отгоре всичко и гасите котлона без да махате тигана или тенджерата от него. Без последваща термична обработка след заливането със сметаната. Просто я оставете на топло да се разтече и попие.
В началото е така :
И след 15-20 минутки става така.
Сега вече е готово за сервиране. Късчетата риба икартофи задължително се обливат обилно със сметановото сосче. Адсссккоооо еее ...
Странично изпекох и едн тлъст Български, черноморски ТУРУК (черноморския паламуд над килото и половина вече не е паламуд а му се вика турук). Малко под двете кила беше и за да запазя максимално неопетнен вкуса му само го асолих и обилно го изкъпах в екстра върджин зехтин. И така сол, зехтин, 220 градуса в предвариелно загрята фурна за около тридесет минутки и замириса всичко наокло на затоплена сметана и морска опечена риба.
Излизах уж за кратко а пък свърших в един клуб в 5 сутринта, след ужасни количства хубава водка. На супер пияна глава рано сутрин, като подпуках таз щука и тоз турук.... легнах си назобан с риба и се събудих абсолютна свежарка. Ибаси кефа.
Поздрави.
P.S.
Коце а иначе днес вечерям с тази уникална хубавица. Бие на прясно зеле след преглъщане , смахнато и много приятно. Сефте попаднах на такава руска водка.
Наздраве.
За пълно съвършенство, рибата се оставя да отлежи ден-два в хладилника леко осолена.
Загрявате малко мазнина в тиган (може и малка тенджерка).
Запържвате леко рибата от двете страни.
След запържването и , вадите рибата и я отлагате встрани, като оставяте мазнината в тигана.
Идва ред на картофите. Обелвате няколко по ваша преценка и според количеството риба .
Запържвате и тях леко, в същата мазина от рибата, колкото да пожълтеят.
В края на запържването им ръсвате леко черен пипер.
След това ги заливате с ГОРЕЩА вода. Аз си кипвам малко в термо каничката за целта. В никакъв случай не трябва да се заливат със студена. Стягат се.
След като поврят около 8-10 минути полагате и предварително запържената риба отгоре им.
Всичко това къкри под капак още 8-10 минутки.
Именно в това къкрене на бавен огън се случва най-съществената част. Там общата мазнина от запържването, рибата и картофите, обменят сокове и аромати помежду си.
Идва ред на сметаната. Ползвате само тази и никоя друга. Точно тази масленост, точно тази марка. Има я във всеки ЛИДЛ. Казвам тази, защото високо-маслените сметани не са хубави и мазнината в тях ми е много съмнителна. Не се разтваря добре и няма хубав аромат. А тази 12%
ми дава най-добри резултати.
Та слагате около 200-250 грама в купичка и добавяте малко от горещия бульон от тигана в нея за да се затопли. Това е с цел да не се пресече.
Заливате отгоре всичко и гасите котлона без да махате тигана или тенджерата от него. Без последваща термична обработка след заливането със сметаната. Просто я оставете на топло да се разтече и попие.
В началото е така :
И след 15-20 минутки става така.
Сега вече е готово за сервиране. Късчетата риба икартофи задължително се обливат обилно със сметановото сосче. Адсссккоооо еее ...
Странично изпекох и едн тлъст Български, черноморски ТУРУК (черноморския паламуд над килото и половина вече не е паламуд а му се вика турук). Малко под двете кила беше и за да запазя максимално неопетнен вкуса му само го асолих и обилно го изкъпах в екстра върджин зехтин. И така сол, зехтин, 220 градуса в предвариелно загрята фурна за около тридесет минутки и замириса всичко наокло на затоплена сметана и морска опечена риба.
Излизах уж за кратко а пък свърших в един клуб в 5 сутринта, след ужасни количства хубава водка. На супер пияна глава рано сутрин, като подпуках таз щука и тоз турук.... легнах си назобан с риба и се събудих абсолютна свежарка. Ибаси кефа.
Поздрави.
P.S.
Коце а иначе днес вечерям с тази уникална хубавица. Бие на прясно зеле след преглъщане , смахнато и много приятно. Сефте попаднах на такава руска водка.
Наздраве.
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Класик!
Наздраве!
Наздраве!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Преди малко сътворих поредната кулинарна вакханалия...
Класическо китайско скумриено варено
Состав:
- 2 скумрии
- 2 картофа
- 1 морков
- 1 чушка
- 1 глава лук
- вода 0,75 л
Подправки: пресен джинджифил, лимонена трева, анасон, кориандър, сол, олио
40 мин под налягане
Стана....ммммммммм
Класическо китайско скумриено варено
Состав:
- 2 скумрии
- 2 картофа
- 1 морков
- 1 чушка
- 1 глава лук
- вода 0,75 л
Подправки: пресен джинджифил, лимонена трева, анасон, кориандър, сол, олио
40 мин под налягане
Стана....ммммммммм
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Ииииии .... изглежда великолепно. Аплодирам.
От всичкото кухненско обурудване само хубав съд под налягане нямам. Трябва да проуча пазара за нещо качествено.
От всичкото кухненско обурудване само хубав съд под налягане нямам. Трябва да проуча пазара за нещо качествено.
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Няма нужда от проучване. Тенджерата е само една - Fagor.Asio написа:От всичкото кухненско обурудване само хубав съд под налягане нямам. Трябва да проуча пазара за нещо качествено.
http://fagor.bg/index.php?item=302&group=13" onclick="window.open(this.href);return false;
http://fagor.bg/index.php?item=303&group=13" onclick="window.open(this.href);return false;
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- баш майстора
- Мнения: 5837
- Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
- Риболов: Online
- Местоположение: София
- дал Браво: 1643 пъти
- получил Браво: 1791 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Тези също са добри. Нашата я тормозим брутално вече 10 години и не е мръднала.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- Павлин Калайджиев
- Мнения: 1096
- Регистриран на: Сря Сеп 28, 2011 23:53
- Риболов: Спининг
- Местоположение: Шумен
- дал Браво: 64 пъти
- получил Браво: 473 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Аз пък съм доволен от тази:
http://www.tefal.bg/All+Products/Cookwa ... Modulo.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.tefal.bg/All+Products/Cookwa ... Modulo.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
www.starividri.org
.................................
Go Fishing!
Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!
.................................
Go Fishing!
Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Най-уважаваният от мен майстор готвач, Иван Лалето, за когото работих в иберостар, преди да започне работа, обяви, че работи само с кухненско обурудване от "фагор" . В процес на работа и аз се убедих , че е много удобна и солидна техника. Мечтая си за про конвектомат от фагор, който сам се почиства.....
Благодаря за опциите. Ще медитирам над тях.
Благодаря за опциите. Ще медитирам над тях.
-
- Мнения: 9345
- Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 13:39
- Местоположение: СОФИЯ/ЯМБОЛ
- дал Браво: 107 пъти
- получил Браво: 155 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Асене, абе не се запича като хората в тия конвектомати бре , не е като да се препече на горен реотан и да си хване коричка. Във фонда ни готвят в с такива и не е като фурната.Asio написа:Най-уважаваният от мен майстор готвач, Иван Лалето, за когото работих в иберостар, преди да започне работа, обяви, че работи само с кухненско обурудване от "фагор" . В процес на работа и аз се убедих , че е много удобна и солидна техника. Мечтая си за про конвектомат от фагор, който сам се почиства.....
Благодаря за опциите. Ще медитирам над тях.
- баш майстора
- Мнения: 5837
- Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
- Риболов: Online
- Местоположение: София
- дал Браво: 1643 пъти
- получил Браво: 1791 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Факт - правят читави уреди! Преди години имаха много сериозен вносител и сервиз. Тогава имах контакт с тях и ми предстоеше ремонт и обзавеждане на кухня и бях решил да взема всичко от тях. По някакво стечение на обстоятелствата напазарувахме уредите от Gorenje, после загубих контакта с тях и сега не знам какво се случва с тях, но пак казвам - заслужават си парите. Тва по въпроса с конвектомата.
За тенджерата - просто давам една значително по-евтина алтернатива, която, проверено лично от мен, върши не по-лоша работа от която и да е скъпа тенджера. Жена ми залита по здравословните хранения и готви основно в тази тенджера, което ще рече поне 3-4 манджи седмично Х 10 години... който иска да го смята колко пъти е ползвана...
За тенджерата - просто давам една значително по-евтина алтернатива, която, проверено лично от мен, върши не по-лоша работа от която и да е скъпа тенджера. Жена ми залита по здравословните хранения и готви основно в тази тенджера, което ще рече поне 3-4 манджи седмично Х 10 години... който иска да го смята колко пъти е ползвана...
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Колайчо, тенжерата на Фагор е копие на старата руска тенжера под налягане. Никой не е измислил по-добра. Както и други руски неща, дето Асен потреблява!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- баш майстора
- Мнения: 5837
- Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
- Риболов: Online
- Местоположение: София
- дал Браво: 1643 пъти
- получил Браво: 1791 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Съвецка, дорогой, съвецка!
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."