Страница 13 от 14

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Сря Ное 09, 2016 10:02
от баш майстора
Ванка, тва са цени за броени седмици през годината. Тва, че в момента при вас чернокопа е 4 лв/килото ще трае максимум още седмица и после... ;) През по-голяма част от годината рибата е по-скъпото месо. ;)

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Нед Ное 20, 2016 2:59
от Asio
Пичове, днес зареждах риби за никулден, празниците, и искам, да споделя един сравнително ново научен трик. Някой от вас може успешно да го прилагат, но за мен, това е нова техника, която усвоих с завидна бързина и искам да я споделя с тези, които не са запознати със нея.

ДРАНЕ НА ТОЛСТОЛОБ

Вземате един тлъст копелдак от тия, не по-малък от 10 килограма , защото при по-малките филето не е така дебело и трудно се дере без да се къса.
Цепвам го по цялата дължина на гърба с малко ножче, но само кожата, съвсем повърхтностно. Същото правя и с корема отдолу.
Изглежда ето така.

Изображение

Изображение

Изображение

Сега започва тънката част. Вземам здрави клещи, защото иначе нищо няма да се получи. Започвам да изтеглям по малко в единия, после в другия край, по малко, по малко докато не се отдели равномерно и не "тръгне" да слиза правилно. Изглежда така:

Изображение

Изображение

Изображение

Повтарям, тегли се равномерно по малко и от трите страни. Откъм гърба малко, откъм корема и от средата на филето. След добро начало, човек лесно би се подлъгал да го хване с ръка и да го дръпне цялото. НЕ правете това. Кожата може да се скъса и по-неприятното е, че може да тръгне да се отделя с дебел слой месо. При мен имаше такъв момент, но слоя, който откъснах, беше много тънък и това не успя да повлияе на добрия вид.

Изображение

Хайверът на тези свинчуги също не е стока за подценяване. Само в голямата река може да се види толуп, пълен с хайвер, като този. Изглежда странно, но мога да ви уверя ,че е на много едри яйца и има великолепен вкус.

Изображение

Изображение

В края на краищата филетирам толупа на филета и мога да ви кажа,че така обработен е една страхотна риба (ако е от Дунава де, от друго място, никой да не ми го хвали). Става на уникални, флейки, пържоли, на кубчета за рибен шиш (любимото ми). Костите са едри и няма как да направят поразия. Лично аз, не мога да подмина едър толуп от лодкарите. 3 лева за кило пълен кеф. Ето и филето накрая.

Изображение

Изображение

И за да не каже някой, че съм един чревоугоден коляч, историята има и ползотворен край.
Спират лодкарите на брега и в чувалите гледам и не мога да повярвам ... О ЧУДО , риба не виждана от мен от поне 20 години да излиза от голямата река. Хубав зелен ЛИН. Красавец. Сви ми се душичката чак. Приличен за ЛИН размер. Забелязах, че май диша. Докато го взема в ръка взе да се гърчи енергично. Съответно на секундата го откупих и го върнах обратно в реката, за ужас на сащисаните лодкари. И ми стана ЕДНО ХУБАВО.
Ето го и героя.

Изображение

Изчезващия силует в мътната вода. На добър час рибке ! Реката има голяма нужда от теб.

Изображение

На господина "stancom" обявявам: От този толуп и от едно сомче съм запазил главите, перките и гръбнаците. Ден преди никулден ще ги направя на чорба и ще кача подробно всички снимки стъпка по стъпка. Ще кача, и какво съм направил с филетата.
На др-Флекс. "Сельодка под шубой", също не е забравена. И нея ще кача. Ако не за никулден то поне преди празниците ще я има и нея.

Със здраве ! ! !

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Нед Ное 20, 2016 10:44
от Златев
Колега Asio, този "толуп" дунавски ли е? До колкото знам във вътрешните ни водоеми не се размножава естествено и няма хайвер.

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Нед Ное 20, 2016 13:37
от Asio
Златев написа:Колега Asio, този "толуп" дунавски ли е?
Разбира се. Аз друг не бих докоснал. Още жив го метнах в багажника. Забележи, колко е бял и сребрист. Ако беше от езеро или блато щеше да бъде с черен гръб. Почернява, защото филтрира предимно в горния слой и се изпича на слънцето.
Може и пъстър да излезе от реката. Също сребрист е
но на ситни черни точки, като на лунички. Така са и описани, като два отделни вида, пъстър и бял толстолоб. Моя е от белите.
Това е най-вкусната за парите си риба. Нищо не може да бие огромните му филета за 3 лв. на килограм. Има и по-деликатесни но цените са 6,7,9 а сома сега е 12лв. за килограм.
А относно хайвера, хайвер образува само в Дунава и никъде другаде. Поне аз не съм чувал да изкарат езерен с хайвер. Езерния е и значително по-мазен, обездвижен а менюто му е синьо-зелени водорасли единствено. Докато в реката си мели и фито и зоо-планктон под формата на дребни скаридки, което изстрелва качеството на месото му в орбита.

Ако някой е много голям фен, мога да му стрелна един такъв речен толуп по куриерите. 30 за риба десятка и поне 20 за куриер идва сметката. Няма да се развали за един ден. Ще го опаковам солидно. Сега им е сезона, сега са групирани и има тлъсти риби. Огромна чорба и много месо има в един екземпляр. Чудесно решение за никулден за рибоядна фамилия.

Пишете лично. Ще го обсъдим.

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Пон Ное 21, 2016 10:16
от баш майстора
Асене, вчера на Златна Панега "хванах" една сьомгова пъстърва около 1,800 кг. Вътре имаше доста хайвер, може би около 300-400 гр. Имаш ли представа този хайвер става ли за разбиване и описаната от тебе процедура за съхранение и зреене същата ли е и в този случай? :roll:

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Пон Ное 21, 2016 15:06
от Asio
100% става. Осолявай бавно докато поеме хубаво и го слагай във фризера. Гаранция ще се разбие уникално, но аз бих си го вадил да го ям целия или да го слагам по разни ордьоври и хапки.
Не съм се замесвал с пъстървови хайвери но сьомговата е тлъста и хайвера и е на едри яйца. Сигурен съм,че ще стане страхотно. Не забравяй само да го минаваш с една цедка през малко вода за да пада излишната сол по него и да остава само поетата в него. Снимай като назрее, какво представлява.

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Пон Ное 21, 2016 15:11
от баш майстора
Начи чистя от ципите, без да мия, яко сол с бавно разбъркване да я поеме и после във фризера. Колко сол според тебе ще трябва за такова количество хайвер и колко време да зрее? Преди време опитвах с един друг хайвер, мисля от щука, и като го сложих във фризера - замръзна на кокал. Явно не съм сложил достатъчно сол. :roll:

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Пон Ное 21, 2016 15:31
от babydoctor
Ники, правил съм много хайвер от всякакви риби. Не се заигравай с ципите, те при бъркането остават по миксера...Осолявай добре и отгоре остави пласт сол, но го сложи в хладилника, а не във фризера.Ще разбереш кога е узрял, като наедрее и пооранжавее. После махаш излишната сол, както ти е казал Асев. Натам си знаеш - миксер, олио и т.н....Сега допълвам - най-добре е да сложиш бурканчето на някой от балконите на хладилника, по-бързо ще узрее. Но най-добрият хайвер си е от шарановите риби, степенувам - шаран, каракуда, двете мрени, кефал. От распер не съм правил, но и май не съм хващал хайверен распер, а и отдавна вече ги пускам. Да, от костур също става...

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Пон Ное 21, 2016 18:37
от s.k.stoikov
Хайвера на бялата мряна е отровен, внимавайте какво пишете!!!

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Пон Ное 21, 2016 20:27
от babydoctor
s.k.stoikov написа:Хайвера на бялата мряна е отровен, внимавайте какво пишете!!!
Това е пълна глупост - има редки случаи на алергии към него, колкото и към ягодите и какво ли не. Имаше на врлемето разпространено схващане, че риба и кисело мляко е отровно, а по цялото крайбрежие шаран по Дунавски се прави с кисело мляко и яйца...Друг е въпросът, че не е толкова добър за разбиване и бавно узрява - аз съм го ял най-вече пържен и паниран...

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Ное 22, 2016 1:34
от Asio
Майсторе описал съм как определяш солта. За да не прекалиш, слагаш две супени лъжици и бъркаш бавно със супена лъжица. Ако приложиш миксер ще го напукаш. Бъркайки с лъжицата ципите ще се навият по нея, поне повечето. Виж по назад как слагам сол докато цвета му не се промени изцяло. Има ли неосолени зрънца те си личат по цвета. На снимките назад се вижда точно как някой са жълти а други са се обезцветили. Слагаш по малко сол и бъркаш докато не се обезцветят всичките. По малко. Това значи, че всяко звънце е осолено.
А за да ти стане на кокал хайвера , значи не е бил узрял и е бил далче от хвърляне. Когато е пред хвърляне със 100% качество няма как да се стегне едно,че е прилично солен, второ, че тогава състава му е каксимум мазнини и протеини и няма как да стане на камък.
После като стане оранжев и пак гледаш как съм го разбивал. Няма как да сбъркаш.
Успех !

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Ное 22, 2016 8:31
от zampo
Но най-добрият хайвер си е от шарановите риби, степенувам - шаран, каракуда, двете мрени, кефал.
След есетровите риби, най - добрия хайвер е на щуката и после на распера , след това се редят разните му там таранки и шарани.
А уж си Дунавско чадо :D

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Ное 22, 2016 8:57
от баш майстора
Asio написа:Има ли неосолени зрънца те си личат по цвета. На снимките назад се вижда точно как някой са жълти а други са се обезцветили.
При хайвера на другите риби избистрянето след осоляване е доста по-ясно видимо. Първоначално е бежаво-белезникав и мътен, а след солта става жълто-кехлибарен и бистър. Хайвера на пъстървата изначално си е кехлибарен и бистър и след осоляването става просто една идея по-тъмен. След всичкото чистене на ципи, солене и джуркане снощи, крайния резултат изглежда така.
IMG_20161122_074737.jpg
IMG_20161122_074737.jpg (81.97 KiB) Преглеждано 6761 пъти
IMG_20161122_074832.jpg
IMG_20161122_074832.jpg (100.42 KiB) Преглеждано 6761 пъти
Ся чакаме! :wink:

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Ное 22, 2016 12:23
от bat.galin
без много приказки : чакам си поканата за откриването на ресторанта.

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Ное 22, 2016 14:52
от babydoctor
zampo написа:
Но най-добрият хайвер си е от шарановите риби, степенувам - шаран, каракуда, двете мрени, кефал.
След есетровите риби, най - добрия хайвер е на щуката и после на распера , след това се редят разните му там таранки и шарани.
А уж си Дунавско чадо :D
Не знам - аз най-си обичам от шарановите - а и от тях имаше най-много, щото като се откриеше сезона, половината не си го бяха хвърлили. От распер не съм опитвал, признавам...Също и от щука, защото не съм хващал толкова на времето. Сега хващам, ама пък ги пускам...