Пичове, днес зареждах риби за никулден, празниците, и искам, да споделя един сравнително ново научен трик. Някой от вас може успешно да го прилагат, но за мен, това е нова техника, която усвоих с завидна бързина и искам да я споделя с тези, които не са запознати със нея.
ДРАНЕ НА ТОЛСТОЛОБ
Вземате един тлъст копелдак от тия, не по-малък от 10 килограма , защото при по-малките филето не е така дебело и трудно се дере без да се къса.
Цепвам го по цялата дължина на гърба с малко ножче, но само кожата, съвсем повърхтностно. Същото правя и с корема отдолу.
Изглежда ето така.
Сега започва тънката част. Вземам здрави клещи, защото иначе нищо няма да се получи. Започвам да изтеглям по малко в единия, после в другия край, по малко, по малко докато не се отдели равномерно и не "тръгне" да слиза правилно. Изглежда така:
Повтарям, тегли се равномерно по малко и от трите страни. Откъм гърба малко, откъм корема и от средата на филето. След добро начало, човек лесно би се подлъгал да го хване с ръка и да го дръпне цялото. НЕ правете това. Кожата може да се скъса и по-неприятното е, че може да тръгне да се отделя с дебел слой месо. При мен имаше такъв момент, но слоя, който откъснах, беше много тънък и това не успя да повлияе на добрия вид.
Хайверът на тези свинчуги също не е стока за подценяване. Само в голямата река може да се види толуп, пълен с хайвер, като този. Изглежда странно, но мога да ви уверя ,че е на много едри яйца и има великолепен вкус.
В края на краищата филетирам толупа на филета и мога да ви кажа,че така обработен е една страхотна риба (ако е от Дунава де, от друго място, никой да не ми го хвали). Става на уникални, флейки, пържоли, на кубчета за рибен шиш (любимото ми). Костите са едри и няма как да направят поразия. Лично аз, не мога да подмина едър толуп от лодкарите. 3 лева за кило пълен кеф. Ето и филето накрая.
И за да не каже някой, че съм един чревоугоден коляч, историята има и ползотворен край.
Спират лодкарите на брега и в чувалите гледам и не мога да повярвам ... О ЧУДО , риба не виждана от мен от поне 20 години да излиза от голямата река. Хубав зелен ЛИН. Красавец. Сви ми се душичката чак. Приличен за ЛИН размер. Забелязах, че май диша. Докато го взема в ръка взе да се гърчи енергично. Съответно на секундата го откупих и го върнах обратно в реката, за ужас на сащисаните лодкари. И ми стана ЕДНО ХУБАВО.
Ето го и героя.
Изчезващия силует в мътната вода. На добър час рибке ! Реката има голяма нужда от теб.
На господина "stancom" обявявам: От този толуп и от едно сомче съм запазил главите, перките и гръбнаците. Ден преди никулден ще ги направя на чорба и ще кача подробно всички снимки стъпка по стъпка. Ще кача, и какво съм направил с филетата.
На др-Флекс. "Сельодка под шубой", също не е забравена. И нея ще кача. Ако не за никулден то поне преди празниците ще я има и нея.
Със здраве ! ! !