Страница 1 от 2

Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Пон Апр 18, 2016 19:59
от toestaz
Понеже е Забрана, поналових каракуда от частен водоем, там си се води "плевелна" целогодишно.
Иначе размера е "шамар" около 300 гр.
Изчистена , без глави , хрилни перки и опашки , си престоя около 24 часа осолена в хладилника.
Бях гледал как 1 китаец пържи цяла риба в уок тиган, та реших да пробвам.
Понацепих я малко, откъм гърба. Следва отъркаляне в брашно , тигана загрят , пълен с олиo, колкото три каракудки като легнат, да потънат до над гръбната перка.Пържи се до керемиденочервен цвят.
Резултата - невероятен,
докато се сетя да снимам - останаха само три !
Колко бира изпива - вече сте се сетили !
Наздраве !

Изображение

Изображение

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Вто Апр 19, 2016 10:29
от Златев
Интересно е с какво така приготвената риба се отличава от класическата провансалска пържена таранка? Не съм ползвал уок и затова питам.

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Вто Апр 19, 2016 10:29
от Мунчо
Екстра, колега!

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Вто Апр 19, 2016 12:12
от sharo1
Само това със солта и хладилника,не е добре :11:

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Вто Апр 19, 2016 22:52
от Коце
Златев написа:Интересно е с какво така приготвената риба се отличава от класическата провансалска пържена таранка? Не съм ползвал уок и затова питам.
Провансалската ляга леко в олиото и прегаря понякога.
Уокаджийската се пържи в дълбоко и добре загрято олио.
Разликата е голяма. Разбираш ли? :)

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Сря Апр 20, 2016 9:31
от Златев
Коце написа: Уокаджийската се пържи в дълбоко и добре загрято олио.
Разликата е голяма. Разбираш ли? :)
Ясно! :tup:
Добре загрятото олио си е аксиома за мен в пърженето.

ПП
То си има чалъми как да се получи и в обикновения тиган равномерно изпържена без да загори. ;)

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Сря Апр 20, 2016 12:17
от Мунчо
sharo1 написа:Само това със солта и хладилника,не е добре :11:
Кое не е добре? И аз така я правя - преди пържене я осолявам и я държа 24 часа в хладилариума. Иначе месото не ми стяга и лепне по тигана.

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Сря Апр 20, 2016 12:34
от кирил великий
Готина тема, наздраве на колегата! Въпросът с предварителното подсоляване на шарани и каракуди, изобщо мирни риби, сме го дискутирали в темата на Азио "Прясно, рибно, вкусно". Вкусът започва малко да бие на морска риба, получават се много добри резултати. И без осоляване пържената каракуда със сметана е класика в руската кухня, а и така, с предварително осоляване, също - и пърженето в уок или дълбок съд с много олио е класика /китайска кухня/.

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Сря Апр 20, 2016 20:57
от toestaz
Докато влезна във форума :D , всички въпроси са получили абсолютно точни отговори, особено за осоляването.
Откъм моя опит, минимума за времето което да престои посолена рибата е 12 часа, на около 5-6 градуса.
Далече съм от реклама на уок тиганите ( не съм производител , за жалост :) ), но само да допълня , че на обикновен тиган , за да изпържа цели риби, ще ми коства поне 400 гр. олио, с риск брашното да прегори, към края
на пърженето.
Освен това в случая, и отвътре ребрата бяха почервенели, и хрупкави.
Същото ми каза и 1 случаен човек, с който се засякохме, избирайки едновременно уок-овете.

Баси..... в неделя пак отивам за каракуда!

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Чет Апр 21, 2016 10:16
от Златев
toestaz написа:... с риск брашното да прегори, към края
на пърженето.
Освен това в случая, и отвътре ребрата бяха почервенели, и хрупкави.
Това са добри доводи. :tup:

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Нед Апр 24, 2016 0:56
от Asio
Онзи ден оглеждах такъв тиган. Малко ме дръпна, защото просто нямам място из кухненските шкафове за него вече. Иначе за резултатите от него не се съмнявам. Със сигурност ще си взема един по някое време, но аз пържа риби мноооого рядко.
Утре например ще очаткам един див Дунавски шарко пак на скарата в гаража. Ядосах се много защото 4 дни преди забраната взех две мощни риби с цел осоляване и попълване на запасите от хайвер. Представяте ли си два огромни тумбести звяра и двата мъжки ... такъв удар не бях поемал никога до сега. Та единия вече лежи на флейки в хладилника леко подсолен. Ще го мажем с новата стара каменица.
Ще пусна снимки.

Пържената каракуда си е може би най-класическото Българско рибно блюдо на всички времена. Благодаря за идеята с този тиган.

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Вто Апр 26, 2016 13:48
от bat.galin
:tup:
"Hовата стара каменица" е много добра и върви със всякакви тигани :)

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Вто Апр 26, 2016 13:52
от quietriot
Asio написа:Онзи ден оглеждах такъв тиган. Малко ме дръпна, защото просто нямам място из кухненските шкафове за него вече. Иначе за резултатите от него не се съмнявам. Със сигурност ще си взема един по някое време, но аз пържа риби мноооого рядко.
Утре например ще очаткам един див Дунавски шарко пак на скарата в гаража. Ядосах се много защото 4 дни преди забраната взех две мощни риби с цел осоляване и попълване на запасите от хайвер. Представяте ли си два огромни тумбести звяра и двата мъжки ... такъв удар не бях поемал никога до сега. Та единия вече лежи на флейки в хладилника леко подсолен. Ще го мажем с новата стара каменица.
Ще пусна снимки.

Пържената каракуда си е може би най-класическото Българско рибно блюдо на всички времена. Благодаря за идеята с този тиган.
В Икея има перфектни уокове , на острова ще ти донеса един или където се засечем по напред.
http://www.ikea.bg/cooking/Cookware/Fry ... 583/32714/

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Вто Апр 26, 2016 15:33
от bat.galin
Макар и от висотата на кулинарните си умения, попрочетох внимателно и предните постове и това, на която не хванах вяра е следното :
...преди пържене я осолявам и я държа 24 часа в хладилариума,иначе месото не ми стяга и лепне по тигана....

Аз лично смесвам солта с брашното, в което овалвам рибата преди пържене понеже така се овкусява по-равномерно вместо да соля след това.
Но за да не изпадаме в излишни драми, каквито темата не предполага, ще се огранича със следния коментар : бих желал да гледам отблизо как точно залепва несолената риба.

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Чет Апр 28, 2016 7:14
от sword-fish
Супер ! Изглежда много вкусно .
:tup: