Страница 2 от 2

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Чет Апр 28, 2016 18:36
от toestaz
Така си е , много вкусно беше!
Забравих да уточня, че олиото, което ползвам е истинско , слънчогледово, взимам го направо от една частна маслобойна (оттам взимам и кюспето, което ползвам за риболов на "пружина", фидер по-народно казано :wink: )

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Пон Май 02, 2016 22:46
от Мунчо
bat.galin написа:Макар и от висотата на кулинарните си умения, попрочетох внимателно и предните постове и това, на която не хванах вяра е следното :
...преди пържене я осолявам и я държа 24 часа в хладилариума,иначе месото не ми стяга и лепне по тигана....

Аз лично смесвам солта с брашното, в което овалвам рибата преди пържене понеже така се овкусява по-равномерно вместо да соля след това.
Но за да не изпадаме в излишни драми, каквито темата не предполага, ще се огранича със следния коментар : бих желал да гледам отблизо как точно залепва несолената риба.
Toва за смесването на солта с брашното е много ценна идея - мерси! Иначе ми залепва винаги - ако не е осолена, стои по-мека, някак неплътна и се разкъсва от костите. Сега напълно приемам, че не съм най-добрия готвач, както и че купешките риби са далеч от свежо състояние във всеки случай,,, При всяко положение след осоляване за един ден е твърда, стегната и нямам проблеми, което ме удовлетворява.

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Пон Май 02, 2016 23:41
от bat.galin
Самият факт , че рибата не стои стегната предполага, че е ( достатъчно ) прясна - дълго стоялата ( вкл.и замразена) риба е определено по-суха.
Но е и въпрос на разбиране и вкус - всеки си я приготва според неговите представи.
Аз просто бих ти предложил да замениш брашното с "панировка" с малко по-едрозърнеста структура ( гледам, че си вещ в плувкарската терминология, затова ползвам нея, сигурен че ще ме разбереш тотално и правилно ) .
Горното (, в превод за стоящи далеч от разглежданата в случая материя, ) значи:
- брашно за качамак (по Асен) или
- галета или
- кус-кус ( на Дивела или Барилла примерно, по мен )
Ефектът е, че те поемат повече влага и панировката прегаря по-трудно поради по-едрозърнестата си структура.
А последното пък разрешава рибата да се пържи малко ( ама малко ! не да си капнеш още една ракия и... тичай, че замириса ) по-дълго и така да не остава леко възсурова във вътрешността си, пък било то и на нормален тиган.
Накратко: дай още ~1 лев (според избраната панировка ) и кажи някой ден доволен ли си от резултата.

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Вто Май 03, 2016 7:28
от Markony
Още един трик за да не ви прегаря рибата при пържене е след като се оваля в брашното да се топне бързичко в студена вода и след това в тигана ;)

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Пет Май 13, 2016 7:51
от Markony
Пържен дружбенски уклеец топнат във водичка
ukleec.jpg
ukleec.jpg (113.96 KiB) Преглеждано 5844 пъти
И тиганя след маниполацията
tigan.jpg
tigan.jpg (110.83 KiB) Преглеждано 5844 пъти
А за тиквичките няма да ви кажа :mrgreen:

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Пет Май 13, 2016 9:29
от кирил великий
Markony написа:Още един трик за да не ви прегаря рибата при пържене е след като се оваля в брашното да се топне бързичко в студена вода и след това в тигана ;)
Колега Маркони, каква е точно процедурата - притеснявам се дали няма да се разпръска горещото олио по печката, да се запали, да стане пушилка и изобщо мазало? :roll:

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Пет Май 13, 2016 10:04
от Markony
кирил великий написа:
Markony написа:Още един трик за да не ви прегаря рибата при пържене е след като се оваля в брашното да се топне бързичко в студена вода и след това в тигана ;)
Колега Маркони, каква е точно процедурата - притеснявам се дали няма да се разпръска горещото олио по печката, да се запали, да стане пушилка и изобщо мазало? :roll:
Топваш във вода, отцеждаш и мяташ в тиганя. И аз имах такива терзания, но печката я виждаш ;)

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Пет Май 13, 2016 11:23
от кирил великий
Ще опитам така още следващата седмица, човек се учи цял живот! :tup:

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Нед Май 15, 2016 10:49
от babydoctor
Идеалният вариант за пържене, говоря за обикновен тиган, но може във всякакъв, е дунавският - отцеждаш в нещо решетесто, солиш, чакаш 2-3 часа, пак отцеждаш, валяш в царевично брашно и пържиш в силно нагорещена свинска мас. Разликата е, че при другите варианти рибата омеква, а при този си остава хрупкава с дни...А за рецептата на Маркони ще кажа да не съсипва уклея с вода, а да го накисне поне за 30 минути в бира, после да пържи и да ми се обади :D

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Нед Май 15, 2016 20:50
от Мунчо
Красе, чудех се кога най-после ще огрееш и тука... :lol:

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Пон Май 16, 2016 7:38
от Markony
Бирата се приема перорално и с температура 4-8 градуса. Останалото е хабене на материал :mrgreen:

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Пон Май 16, 2016 11:32
от Златев
Тук се препокриваме с babydoctor-a по отношение на метода на пържене! :tup: Само дето до сега само се глася да пробвам с мас. :oops:

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Вто Май 17, 2016 18:46
от babydoctor
Аз пък нещо не мога да намеря ни мас, ни царевично брашно, та последният път сома го правих с грис - не беше лошо, но биеше на брускети... :D

Re: Каракудка на уок тиган !

Публикувано на: Съб Юли 09, 2016 16:03
от sword-fish
toestaz написа:Понеже е Забрана, поналових каракуда от частен водоем, там си се води "плевелна" целогодишно.
Иначе размера е "шамар" около 300 гр.
Изчистена , без глави , хрилни перки и опашки , си престоя около 24 часа осолена в хладилника.
Бях гледал как 1 китаец пържи цяла риба в уок тиган, та реших да пробвам.
Понацепих я малко, откъм гърба. Следва отъркаляне в брашно , тигана загрят , пълен с олиo, колкото три каракудки като легнат, да потънат до над гръбната перка.Пържи се до керемиденочервен цвят.
Резултата - невероятен,
докато се сетя да снимам - останаха само три !
Колко бира изпива - вече сте се сетили !
Наздраве !

Изображение

Изображение
Много вкусно изглежда !
Поздрави за уменията !