Домашна кухня
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
Спагети по азиатски
Необходими продукти
150 гр спагети
морков
червена чушка
лук
грах (бланширан)
зеле
чесън
китайска дървесна гъба (не е задължителна)
джинджифил (настърган)
сусам
сусамово олио
1 ч.л. рибен сос (може и сос от стриди)
черен пипер
лют пипер (по желание)
соев сос
сол
олио/зехтин
Рецептата е изключително лесна и се приготвя буквално за 15-20 минути. Първо се сваряват спагетите, като не бива да се преваряват. След това се минават през студена вода, за да се стегнат, да бъдат еластични и се оставят да се изцедят. Сухата дървесна гъба се слага във вода, за да набъбне.
В нагорещен уок със зехтин, се слагат, дървесната гъба, грахта, чушката, лука (на ивици), чесъна(наситно), моркова (на жулиени) и настъргания джинджифил. Запържват се за кратко и към тях се добавя малко сусамено олио, черен пипир, лют пипер и сол на вкус. Цялата процедура трае 3-4 минути, като накрая се слага зелето и спагетите, овкусяват се с рибен сос и соев сос. Всичко се обърква още съвсем малко и се сервира с поръсен сусам отгоре.
Необходими продукти
150 гр спагети
морков
червена чушка
лук
грах (бланширан)
зеле
чесън
китайска дървесна гъба (не е задължителна)
джинджифил (настърган)
сусам
сусамово олио
1 ч.л. рибен сос (може и сос от стриди)
черен пипер
лют пипер (по желание)
соев сос
сол
олио/зехтин
Рецептата е изключително лесна и се приготвя буквално за 15-20 минути. Първо се сваряват спагетите, като не бива да се преваряват. След това се минават през студена вода, за да се стегнат, да бъдат еластични и се оставят да се изцедят. Сухата дървесна гъба се слага във вода, за да набъбне.
В нагорещен уок със зехтин, се слагат, дървесната гъба, грахта, чушката, лука (на ивици), чесъна(наситно), моркова (на жулиени) и настъргания джинджифил. Запържват се за кратко и към тях се добавя малко сусамено олио, черен пипир, лют пипер и сол на вкус. Цялата процедура трае 3-4 минути, като накрая се слага зелето и спагетите, овкусяват се с рибен сос и соев сос. Всичко се обърква още съвсем малко и се сервира с поръсен сусам отгоре.
- ...
-
- IMG_20210113_114807_1~2.jpg (174.66 KiB) Преглеждано 2281 пъти
-
- IMG_20210113_114825_1~2.jpg (351.4 KiB) Преглеждано 2281 пъти
-
- IMG_20210113_114815~2.jpg (269.54 KiB) Преглеждано 2281 пъти
-
- IMG_20210113_114844~3.jpg (224.16 KiB) Преглеждано 2281 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- баш майстора
- Мнения: 5803
- Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
- Риболов: Online
- Местоположение: София
- дал Браво: 1640 пъти
- получил Браво: 1751 пъти
Re: Домашна кухня
Боци Сан, няма ли опасност след консумация на такива количества азиатска храна да заизглеждате така?
- ...
-
- 2fd256f4177ddf49ee73813878e6e796-01.jpeg (19.49 KiB) Преглеждано 2271 пъти
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
Възможно е
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
Патладжан "Гондола"
Представям ви моята версия на патладжан "Гондола" и се надявам да ви хареса. На първо място патладжаните се разполовяват и се осоляват хубаво. Оставят се за около 30 минути, за да излезе горчивината в тях. След това се издълбават с нож и вътрешността им се реже на ситно. В случая ползвам 2 патладжана за 2 порции. Пълнежът се състои от вътрешността на патладжаните, 300 гр кайма, 1/2 глава лук, 1/2 червена чушка, 1 ск чесън и 1 с.л. доматено пюре. Зеленчуците се режат на ситно и заедно с каймата се запържват в зехтин. Подправят се на вкус със сол, черен пипер, кимион, риган, червен пипер и чубрица. След около 10-15 минути са готови, като плънката намалява почти на половина обема си. В подходяща тава се редят издълбаните вече патладжани и се пълнят с плънката. Сипва се съвсем малко вода и тавата се затваря с алуминиево фолио. Пече се в загрята фурна на 250 градуса за 30 минути. След, което фолиото се маха и върху патладжаните се посипва настърган кашкавал и резънчета от червена чушка. Тавата се вкарва обратно във фурната и за около 10 минути кашкавала вече е хванал приятен загар. Тавата пак се вади и в средата на патладжаните се правят кладенчета с вилица и във всяка една "гондола" се слага по един жълтък. Пече се още няколко минути, докато яйцето се сготви. По желание може да бъде твърдо или рохко.
Патладжаните се сервират с поръсен върху тях пармезан и наситнен магданоз.
Представям ви моята версия на патладжан "Гондола" и се надявам да ви хареса. На първо място патладжаните се разполовяват и се осоляват хубаво. Оставят се за около 30 минути, за да излезе горчивината в тях. След това се издълбават с нож и вътрешността им се реже на ситно. В случая ползвам 2 патладжана за 2 порции. Пълнежът се състои от вътрешността на патладжаните, 300 гр кайма, 1/2 глава лук, 1/2 червена чушка, 1 ск чесън и 1 с.л. доматено пюре. Зеленчуците се режат на ситно и заедно с каймата се запържват в зехтин. Подправят се на вкус със сол, черен пипер, кимион, риган, червен пипер и чубрица. След около 10-15 минути са готови, като плънката намалява почти на половина обема си. В подходяща тава се редят издълбаните вече патладжани и се пълнят с плънката. Сипва се съвсем малко вода и тавата се затваря с алуминиево фолио. Пече се в загрята фурна на 250 градуса за 30 минути. След, което фолиото се маха и върху патладжаните се посипва настърган кашкавал и резънчета от червена чушка. Тавата се вкарва обратно във фурната и за около 10 минути кашкавала вече е хванал приятен загар. Тавата пак се вади и в средата на патладжаните се правят кладенчета с вилица и във всяка една "гондола" се слага по един жълтък. Пече се още няколко минути, докато яйцето се сготви. По желание може да бъде твърдо или рохко.
Патладжаните се сервират с поръсен върху тях пармезан и наситнен магданоз.
- ...
-
- IMG_20210115_123335_1~2.jpg (199.61 KiB) Преглеждано 2172 пъти
-
- IMG_20210115_123357_1~2.jpg (326.34 KiB) Преглеждано 2172 пъти
-
- IMG_20210115_123557~2.jpg (244.58 KiB) Преглеждано 2172 пъти
-
- IMG_20210115_123611~2.jpg (289.56 KiB) Преглеждано 2172 пъти
-
- IMG_20210115_123531_1~2.jpg (258.23 KiB) Преглеждано 2171 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
Лесно пиле в сладко-кисел сос
Представям ви една изключително бърза и лесна рецепта за приготвяне на пиле в сладко-кисел сос. Ястието става буквално за 20 минути и е изключително вкусно. В повечето рецепти се ползват пилешки гърди. За мен обаче те стават прекалено сухи впоследствие и затова винаги залагам на месо от пилешко бутче (долната част). Определено е по-вкусно с него и остава сочно след термичната обработка. По-принцип пропорцията за соса оцет/захар е 1:1, но хубавото на този сос е, че по време на готвене може постоянно да се коригира спрямо вашия вкус съответно, като добавите повече захар или оцет. Количеството също може да е различно от посоченото, това е примерна рецепта за една порция.
Необходими продукти
пилешко месо 300 гр
1 ск чесън
3 с.л. оризов (ябълков) оцет
3 с.л. захар
1 ч.л. доматено пюре
1 ч.л. нишесте
мащерка
черен пипер
сол
зехтин
сок от лимон
Начин на приготвяне
На първо място се приготвя пилето, което се реже на едри парчета и се овкусява със соев сос, сок от лимон, мащерка, черен пипер и сол. Навсякъде съветват то да престои в хладилник за 1 час, но съм правил опити и не намирам разлика дали ще стои час или 5 минути в марината - вкусът му е все същия.
И така, месото се пържи в нагорещен уок със зехтин (олио) за 10 минути, докато късчетата добият приятна златиста коричка. На този етап от готвенето, се слага скилидката чесън, разполовена на две. След готовността на месото тя се премахва и реално я ползваме само, за да го овкуси леко. Изпърженото месо се слага в чиния настрани в очакване на сладко-киселия сос. Той също се прави елементарно и изисква време от около 7-8 до 10 минути. Захарта и оцета, се слагат отново в тиган на среден огън.
Когато захарта се разтвори, се добавя доматеното пюре (може и кетчуп). Както написах по-горе киселинността и сладостта може да се коригират по време на готвенето, спрямо вашите предпочитания.
Аз винаги слагам отделните компоненти на око и след това донапасвам вкуса.
След, като се разтвори и кипне добре сместа, се добавя и нишестето. То може да бъде разтворено в малко вода. Когато сосът се сгъсти, слагаме изпърженото пиле в него и го объркваме хубаво за много кратко. Това е, бързо, лесно и вкусно!
Представям ви една изключително бърза и лесна рецепта за приготвяне на пиле в сладко-кисел сос. Ястието става буквално за 20 минути и е изключително вкусно. В повечето рецепти се ползват пилешки гърди. За мен обаче те стават прекалено сухи впоследствие и затова винаги залагам на месо от пилешко бутче (долната част). Определено е по-вкусно с него и остава сочно след термичната обработка. По-принцип пропорцията за соса оцет/захар е 1:1, но хубавото на този сос е, че по време на готвене може постоянно да се коригира спрямо вашия вкус съответно, като добавите повече захар или оцет. Количеството също може да е различно от посоченото, това е примерна рецепта за една порция.
Необходими продукти
пилешко месо 300 гр
1 ск чесън
3 с.л. оризов (ябълков) оцет
3 с.л. захар
1 ч.л. доматено пюре
1 ч.л. нишесте
мащерка
черен пипер
сол
зехтин
сок от лимон
Начин на приготвяне
На първо място се приготвя пилето, което се реже на едри парчета и се овкусява със соев сос, сок от лимон, мащерка, черен пипер и сол. Навсякъде съветват то да престои в хладилник за 1 час, но съм правил опити и не намирам разлика дали ще стои час или 5 минути в марината - вкусът му е все същия.
И така, месото се пържи в нагорещен уок със зехтин (олио) за 10 минути, докато късчетата добият приятна златиста коричка. На този етап от готвенето, се слага скилидката чесън, разполовена на две. След готовността на месото тя се премахва и реално я ползваме само, за да го овкуси леко. Изпърженото месо се слага в чиния настрани в очакване на сладко-киселия сос. Той също се прави елементарно и изисква време от около 7-8 до 10 минути. Захарта и оцета, се слагат отново в тиган на среден огън.
Когато захарта се разтвори, се добавя доматеното пюре (може и кетчуп). Както написах по-горе киселинността и сладостта може да се коригират по време на готвенето, спрямо вашите предпочитания.
Аз винаги слагам отделните компоненти на око и след това донапасвам вкуса.
След, като се разтвори и кипне добре сместа, се добавя и нишестето. То може да бъде разтворено в малко вода. Когато сосът се сгъсти, слагаме изпърженото пиле в него и го объркваме хубаво за много кратко. Това е, бързо, лесно и вкусно!
- ...
-
- IMG_20190401_110737.jpg (205.96 KiB) Преглеждано 2074 пъти
-
- IMG_20190401_111732.jpg (189.86 KiB) Преглеждано 2074 пъти
-
- IMG_20190401_111824.jpg (156.02 KiB) Преглеждано 2074 пъти
-
- IMG_20190401_111938.jpg (89.6 KiB) Преглеждано 2074 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
Кула от патладжан "Пиза"
Днес приготвих една класическа италианска рецепта, която има различни вариации, а това е моята любима презентация под формата на кула. Визията е атрактивна и с нея ще изненадате приятно вашите гости.
Първата стъпка е да се нареже патладжана на шайби и да се осоли. Оставя се така да престои около 30 минути, за да излезе горчивината от него.
От крайните парчета, от патладжана, които не влизат в употреба, понеже са обли, може да се приготви "коса" за декорация на ястието. Това става, като им се обели кората и се нареже на ивици.
Втората стъпка е шайбите да се овалят в брашно и да се изпържат в олио от двете страни до златисто. Слагат се на кухненска хартия, за да се отнеме излишната мазнина. В това време, на изключен котлон, в горещата мазнина, се пуска "косата" от ивиците. Те стават готови за около 10-15 секунди и се остават настрани за финалния етап от готвенето.
Третата стъпка е да се приготви вкусен доматен сос, като в тиган се запържва 1/2 глава наситен лук и 1 скилидка наситенен чесън. Слага се около 150мл доматен сок, черен пипер, риган, босилек и малко сол, ако е необходимо. Когато соса се сгъсти, го махаме от огъня.
С много остър нож се реже моцарела и кашкавал на тънко.
Идва ред на сглобяване на кулата, като се използва подходяща тавичка, с поставена хартия на готвене на дъното. Подредбата е следната: кръгче патладжан, доматен сос, моцарела, кашкавал и пак от начало - патладжан, сос, моцарела, кашкавал и така до края.
Когато кулата е изградена в средата се забива дървен шиш, иначе би се разпаднала.
Пече се около 10 минути в загрята фурна на 220градуса. Сервира се с поръсен отгоре пармезан, наситен магданоз и за финал "косата", която приготвихме по рано. Уверявам ви, че ястието е много вкусно и би впечатлило и тези, които не обичат да консумират патладжан.
Днес приготвих една класическа италианска рецепта, която има различни вариации, а това е моята любима презентация под формата на кула. Визията е атрактивна и с нея ще изненадате приятно вашите гости.
Първата стъпка е да се нареже патладжана на шайби и да се осоли. Оставя се така да престои около 30 минути, за да излезе горчивината от него.
От крайните парчета, от патладжана, които не влизат в употреба, понеже са обли, може да се приготви "коса" за декорация на ястието. Това става, като им се обели кората и се нареже на ивици.
Втората стъпка е шайбите да се овалят в брашно и да се изпържат в олио от двете страни до златисто. Слагат се на кухненска хартия, за да се отнеме излишната мазнина. В това време, на изключен котлон, в горещата мазнина, се пуска "косата" от ивиците. Те стават готови за около 10-15 секунди и се остават настрани за финалния етап от готвенето.
Третата стъпка е да се приготви вкусен доматен сос, като в тиган се запържва 1/2 глава наситен лук и 1 скилидка наситенен чесън. Слага се около 150мл доматен сок, черен пипер, риган, босилек и малко сол, ако е необходимо. Когато соса се сгъсти, го махаме от огъня.
С много остър нож се реже моцарела и кашкавал на тънко.
Идва ред на сглобяване на кулата, като се използва подходяща тавичка, с поставена хартия на готвене на дъното. Подредбата е следната: кръгче патладжан, доматен сос, моцарела, кашкавал и пак от начало - патладжан, сос, моцарела, кашкавал и така до края.
Когато кулата е изградена в средата се забива дървен шиш, иначе би се разпаднала.
Пече се около 10 минути в загрята фурна на 220градуса. Сервира се с поръсен отгоре пармезан, наситен магданоз и за финал "косата", която приготвихме по рано. Уверявам ви, че ястието е много вкусно и би впечатлило и тези, които не обичат да консумират патладжан.
- ...
-
- IMG_20210117_120204~2.jpg (178.62 KiB) Преглеждано 2019 пъти
-
- IMG_20210117_120103_1~2.jpg (248.94 KiB) Преглеждано 2019 пъти
-
- IMG_20210117_120349_1~2.jpg (166.84 KiB) Преглеждано 2019 пъти
-
- IMG_20210117_120322_1~2.jpg (173.99 KiB) Преглеждано 2019 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
Котлет по киевски
Това е много популярно ястие в Украйна, Русия и повечето бивши съветски републики. Самият котлет се приготвя от пилешки гърди и по оригиналната рецепта е с кокала от крилцето. За пръв път гозбата става популярна в края на 19 век, когато готвач от ресторант в Киев сервира панирано пилешко руло с кост и оттам идва името - котлет по киевски, подобно на свинския котлет, който има също кост. В моя случай няма кост, понеже от една гърда правя два котлета и няма как всеки от тях да има кокал. Въпрос на предпочитание. Относно вкуса е без значение дали ще има кост или не. Ястието е много вкусно и запазва крехко и сочно, иначе сухото пилешко месо.
Необходими продукти
2 пилешки гърди
100 гр краве масло
копър
1 ск чесън
черен пипер
сол
За панировката
50 гр брашно
2 айца
5-6 филии бял хляб (без кората) на трохи
Начин на приготвяне
Не бих казал, че е просто ястие, но в никакъв случай не е и сложно. Конкретната рецепта е за две порции. Първата стъпка е в маслото да се сложи наситнения копър и скилидката чесън, която също е нарязана на ситно. Всичко това се разбива хубаво до получаване на хомогенна смес. След, което маслото се оформя подобно на пръчка с помощта на фолио и са слага във фризера за 10 минути, за да замръзне.
Пилешката гърда се разполовява на две с остър нож, за да са направят от нея два котлета. След това всяко парче, се слага във фолио и се начуква внимателно с гладката страна на чукчето за месо. Така се увеличава обема на филето и в същото време става по-крехко.
В полученото филе се поставя парче от замразеното масло и се увива хубаво. Трябва да се получи нещо подобно на топка за ръгби. Образуваните котлети се слагат във фризера за 15 минути, за да стегнат леко.
Следва овалване в панировката
Прави се в следната поредност - първо в брашно, после яйце, хлебни трохи, пак яйце и за финал пак в хлебни трохи. Котлетите се притискат добре с ръце, за да се дооформят и да се запечатат.
Пържат се за около 10 минути, докато придобият златист загар от всички страни.
После се слагат в загряла фурна на 180 градуса за 12-15 минути и след това са готови за консумация. Някои готвачи ги пържат само, без да ги пекат после. Въпрос на избор. За мен стават по-добре, когато минат и през фурната.
Сервират се топли, като руснаците обикновено ги комбинират с пържени картофи и консервиран зелен грах. Но, разбира се, може да ги съчетаете с каквото ви е по вкуса. Пробвайте ги задължително.
Това е много популярно ястие в Украйна, Русия и повечето бивши съветски републики. Самият котлет се приготвя от пилешки гърди и по оригиналната рецепта е с кокала от крилцето. За пръв път гозбата става популярна в края на 19 век, когато готвач от ресторант в Киев сервира панирано пилешко руло с кост и оттам идва името - котлет по киевски, подобно на свинския котлет, който има също кост. В моя случай няма кост, понеже от една гърда правя два котлета и няма как всеки от тях да има кокал. Въпрос на предпочитание. Относно вкуса е без значение дали ще има кост или не. Ястието е много вкусно и запазва крехко и сочно, иначе сухото пилешко месо.
Необходими продукти
2 пилешки гърди
100 гр краве масло
копър
1 ск чесън
черен пипер
сол
За панировката
50 гр брашно
2 айца
5-6 филии бял хляб (без кората) на трохи
Начин на приготвяне
Не бих казал, че е просто ястие, но в никакъв случай не е и сложно. Конкретната рецепта е за две порции. Първата стъпка е в маслото да се сложи наситнения копър и скилидката чесън, която също е нарязана на ситно. Всичко това се разбива хубаво до получаване на хомогенна смес. След, което маслото се оформя подобно на пръчка с помощта на фолио и са слага във фризера за 10 минути, за да замръзне.
Пилешката гърда се разполовява на две с остър нож, за да са направят от нея два котлета. След това всяко парче, се слага във фолио и се начуква внимателно с гладката страна на чукчето за месо. Така се увеличава обема на филето и в същото време става по-крехко.
В полученото филе се поставя парче от замразеното масло и се увива хубаво. Трябва да се получи нещо подобно на топка за ръгби. Образуваните котлети се слагат във фризера за 15 минути, за да стегнат леко.
Следва овалване в панировката
Прави се в следната поредност - първо в брашно, после яйце, хлебни трохи, пак яйце и за финал пак в хлебни трохи. Котлетите се притискат добре с ръце, за да се дооформят и да се запечатат.
Пържат се за около 10 минути, докато придобият златист загар от всички страни.
После се слагат в загряла фурна на 180 градуса за 12-15 минути и след това са готови за консумация. Някои готвачи ги пържат само, без да ги пекат после. Въпрос на избор. За мен стават по-добре, когато минат и през фурната.
Сервират се топли, като руснаците обикновено ги комбинират с пържени картофи и консервиран зелен грах. Но, разбира се, може да ги съчетаете с каквото ви е по вкуса. Пробвайте ги задължително.
- ...
-
- 1.jpg (147.46 KiB) Преглеждано 1867 пъти
-
- 2.jpg (138.57 KiB) Преглеждано 1867 пъти
-
- 3.jpg (147.31 KiB) Преглеждано 1867 пъти
-
- 5.jpg (138.85 KiB) Преглеждано 1867 пъти
-
- 7.jpg (66.55 KiB) Преглеждано 1867 пъти
-
- 9.jpg (135.5 KiB) Преглеждано 1867 пъти
-
- 12.jpg (164.3 KiB) Преглеждано 1867 пъти
-
- 10.jpg (138.88 KiB) Преглеждано 1867 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
-
- Мнения: 672
- Регистриран на: Нед Сеп 03, 2006 20:35
- Местоположение: София
- дал Браво: 22 пъти
- получил Браво: 356 пъти
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
Кесадия
Кесадията е типичната храна за мексиканската кухня. Представлява сандвич в тортиля, който има десетки вариации. Най-често се приготвя с телешка кайма, пилешко месо, свинско, конкарне и вегетариански вариант. Приготвя се изключително лесно и е много вкусна.
Кесадия с кайма
тортили
кайма (телешка/свинска)
гъби
зелена чушка
лук
чесън
чедър
кашкавал
кимион
лют пипер
черен пипер
сол
краве масло
На първо място се запържват зеленчуците и каймата в масло. Към тях се добавят подправките на вкус.
Самият начин на приготвяне на кесадията е елементарен. Ползва се голям, като диаметър тиган, който да побере цялата тортиля. Намазнява се добре с масло. Пече се на среден огън. В едната половина на тортилята се поръсва кашкавал, след това върху него се слага от каймата и зеленчуците (ако обичате люто, тук е момента да добавите някой сос) и накрая се завършва с чедър сирене. Тортилята се затваря и когато покафенее приятно се обръща да добие загар и от другата страна, като леко се натиска с шпатула.
Само за няколко минути кесадията е напълно готова. Реже се на триъгълници и се сервира. Препоръчвам на всички да пробвате това мексиканско изкушение вкъщи, в което ще се влюби цялото ви семейство.
Кесадията е типичната храна за мексиканската кухня. Представлява сандвич в тортиля, който има десетки вариации. Най-често се приготвя с телешка кайма, пилешко месо, свинско, конкарне и вегетариански вариант. Приготвя се изключително лесно и е много вкусна.
Кесадия с кайма
тортили
кайма (телешка/свинска)
гъби
зелена чушка
лук
чесън
чедър
кашкавал
кимион
лют пипер
черен пипер
сол
краве масло
На първо място се запържват зеленчуците и каймата в масло. Към тях се добавят подправките на вкус.
Самият начин на приготвяне на кесадията е елементарен. Ползва се голям, като диаметър тиган, който да побере цялата тортиля. Намазнява се добре с масло. Пече се на среден огън. В едната половина на тортилята се поръсва кашкавал, след това върху него се слага от каймата и зеленчуците (ако обичате люто, тук е момента да добавите някой сос) и накрая се завършва с чедър сирене. Тортилята се затваря и когато покафенее приятно се обръща да добие загар и от другата страна, като леко се натиска с шпатула.
Само за няколко минути кесадията е напълно готова. Реже се на триъгълници и се сервира. Препоръчвам на всички да пробвате това мексиканско изкушение вкъщи, в което ще се влюби цялото ви семейство.
- ...
-
- IMG_20181228_225957.jpg (156.82 KiB) Преглеждано 1768 пъти
-
- IMG_20181229_205941.jpg (117.7 KiB) Преглеждано 1768 пъти
-
- IMG_20181228_230403.jpg (142.21 KiB) Преглеждано 1768 пъти
-
- IMG_20181228_225247.jpg (106.41 KiB) Преглеждано 1768 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- te4osoma
- Мнения: 1880
- Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
- Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
- дал Браво: 318 пъти
- получил Браво: 122 пъти
Re: Домашна кухня
Охх супер..
Неска тва измислих
Патешки сърСа на скара... пият и носят много работи..
Неска тва измислих
Патешки сърСа на скара... пият и носят много работи..
- ...
-
- IMG_20210121_160451.jpg (249.05 KiB) Преглеждано 1754 пъти
-
- IMG_20210121_162044_1.jpg (237.12 KiB) Преглеждано 1754 пъти
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...
- stancom
- Мнения: 3738
- Регистриран на: Сря Яну 02, 2008 16:59
- Местоположение: Чомаковци
- дал Браво: 93 пъти
- получил Браво: 154 пъти
Re: Домашна кухня
Течо, ако приемеш един съвет, ползвай по две шишчета, много по лесно се обръщат.
Аз не мога да ловя риба !!!
- te4osoma
- Мнения: 1880
- Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
- Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
- дал Браво: 318 пъти
- получил Браво: 122 пъти
Re: Домашна кухня
Неска пак чуденка.. кво, кво то без мИсо не става
Иии ето на
свинска плешка с гарнитура на фурна..
За мИсото.. сол, Чер. пипер, червен пипер, малко соев сос шпиковка с чесънче и барбекю сосче плюс зехтинче..вместо вода в тавичката биричка
Иии ето на
свинска плешка с гарнитура на фурна..
За мИсото.. сол, Чер. пипер, червен пипер, малко соев сос шпиковка с чесънче и барбекю сосче плюс зехтинче..вместо вода в тавичката биричка
- ...
-
- IMG_20210122_161715.jpg (286.7 KiB) Преглеждано 1667 пъти
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...