Домашна кухня

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Спагети по азиатски

Необходими продукти
150 гр спагети
морков
червена чушка
лук
грах (бланширан)
зеле
чесън
китайска дървесна гъба (не е задължителна)
джинджифил (настърган)
сусам
сусамово олио
1 ч.л. рибен сос (може и сос от стриди)
черен пипер
лют пипер (по желание)
соев сос
сол
олио/зехтин

Рецептата е изключително лесна и се приготвя буквално за 15-20 минути. Първо се сваряват спагетите, като не бива да се преваряват. След това се минават през студена вода, за да се стегнат, да бъдат еластични и се оставят да се изцедят. Сухата дървесна гъба се слага във вода, за да набъбне.
В нагорещен уок със зехтин, се слагат, дървесната гъба, грахта, чушката, лука (на ивици), чесъна(наситно), моркова (на жулиени) и настъргания джинджифил. Запържват се за кратко и към тях се добавя малко сусамено олио, черен пипир, лют пипер и сол на вкус. Цялата процедура трае 3-4 минути, като накрая се слага зелето и спагетите, овкусяват се с рибен сос и соев сос. Всичко се обърква още съвсем малко и се сервира с поръсен сусам отгоре.
...
IMG_20210113_114807_1~2.jpg
IMG_20210113_114807_1~2.jpg (174.66 KiB) Преглеждано 2281 пъти
IMG_20210113_114825_1~2.jpg
IMG_20210113_114825_1~2.jpg (351.4 KiB) Преглеждано 2281 пъти
IMG_20210113_114815~2.jpg
IMG_20210113_114815~2.jpg (269.54 KiB) Преглеждано 2281 пъти
IMG_20210113_114844~3.jpg
IMG_20210113_114844~3.jpg (224.16 KiB) Преглеждано 2281 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
баш майстора
Мнения: 5803
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1640 пъти
получил Браво: 1751 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от баш майстора »

Боци Сан, няма ли опасност след консумация на такива количества азиатска храна да заизглеждате така? :lol:
...
2fd256f4177ddf49ee73813878e6e796-01.jpeg
2fd256f4177ddf49ee73813878e6e796-01.jpeg (19.49 KiB) Преглеждано 2271 пъти
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Възможно е :D
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Патладжан "Гондола"

Представям ви моята версия на патладжан "Гондола" и се надявам да ви хареса. На първо място патладжаните се разполовяват и се осоляват хубаво. Оставят се за около 30 минути, за да излезе горчивината в тях. След това се издълбават с нож и вътрешността им се реже на ситно. В случая ползвам 2 патладжана за 2 порции. Пълнежът се състои от вътрешността на патладжаните, 300 гр кайма, 1/2 глава лук, 1/2 червена чушка, 1 ск чесън и 1 с.л. доматено пюре. Зеленчуците се режат на ситно и заедно с каймата се запържват в зехтин. Подправят се на вкус със сол, черен пипер, кимион, риган, червен пипер и чубрица. След около 10-15 минути са готови, като плънката намалява почти на половина обема си. В подходяща тава се редят издълбаните вече патладжани и се пълнят с плънката. Сипва се съвсем малко вода и тавата се затваря с алуминиево фолио. Пече се в загрята фурна на 250 градуса за 30 минути. След, което фолиото се маха и върху патладжаните се посипва настърган кашкавал и резънчета от червена чушка. Тавата се вкарва обратно във фурната и за около 10 минути кашкавала вече е хванал приятен загар. Тавата пак се вади и в средата на патладжаните се правят кладенчета с вилица и във всяка една "гондола" се слага по един жълтък. Пече се още няколко минути, докато яйцето се сготви. По желание може да бъде твърдо или рохко.
Патладжаните се сервират с поръсен върху тях пармезан и наситнен магданоз.
...
IMG_20210115_123335_1~2.jpg
IMG_20210115_123335_1~2.jpg (199.61 KiB) Преглеждано 2172 пъти
IMG_20210115_123357_1~2.jpg
IMG_20210115_123357_1~2.jpg (326.34 KiB) Преглеждано 2172 пъти
IMG_20210115_123557~2.jpg
IMG_20210115_123557~2.jpg (244.58 KiB) Преглеждано 2172 пъти
IMG_20210115_123611~2.jpg
IMG_20210115_123611~2.jpg (289.56 KiB) Преглеждано 2172 пъти
IMG_20210115_123531_1~2.jpg
IMG_20210115_123531_1~2.jpg (258.23 KiB) Преглеждано 2171 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Pike
Домакинът
Мнения: 4543
Регистриран на: Чет Дек 16, 2004 21:23
Риболов: Спининг фен.
Местоположение: София
дал Браво: 4475 пъти
получил Браво: 246 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашна кухня

Мнение от Pike »

Много добре изглежда, ще се пробва непременно :tup:
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Лесно пиле в сладко-кисел сос

Представям ви една изключително бърза и лесна рецепта за приготвяне на пиле в сладко-кисел сос. Ястието става буквално за 20 минути и е изключително вкусно. В повечето рецепти се ползват пилешки гърди. За мен обаче те стават прекалено сухи впоследствие и затова винаги залагам на месо от пилешко бутче (долната част). Определено е по-вкусно с него и остава сочно след термичната обработка. По-принцип пропорцията за соса оцет/захар е 1:1, но хубавото на този сос е, че по време на готвене може постоянно да се коригира спрямо вашия вкус съответно, като добавите повече захар или оцет. Количеството също може да е различно от посоченото, това е примерна рецепта за една порция.

Необходими продукти
пилешко месо 300 гр
1 ск чесън
3 с.л. оризов (ябълков) оцет
3 с.л. захар
1 ч.л. доматено пюре
1 ч.л. нишесте
мащерка
черен пипер
сол
зехтин
сок от лимон

Начин на приготвяне
На първо място се приготвя пилето, което се реже на едри парчета и се овкусява със соев сос, сок от лимон, мащерка, черен пипер и сол. Навсякъде съветват то да престои в хладилник за 1 час, но съм правил опити и не намирам разлика дали ще стои час или 5 минути в марината - вкусът му е все същия.
И така, месото се пържи в нагорещен уок със зехтин (олио) за 10 минути, докато късчетата добият приятна златиста коричка. На този етап от готвенето, се слага скилидката чесън, разполовена на две. След готовността на месото тя се премахва и реално я ползваме само, за да го овкуси леко. Изпърженото месо се слага в чиния настрани в очакване на сладко-киселия сос. Той също се прави елементарно и изисква време от около 7-8 до 10 минути. Захарта и оцета, се слагат отново в тиган на среден огън.
Когато захарта се разтвори, се добавя доматеното пюре (може и кетчуп). Както написах по-горе киселинността и сладостта може да се коригират по време на готвенето, спрямо вашите предпочитания.
Аз винаги слагам отделните компоненти на око и след това донапасвам вкуса.
След, като се разтвори и кипне добре сместа, се добавя и нишестето. То може да бъде разтворено в малко вода. Когато сосът се сгъсти, слагаме изпърженото пиле в него и го объркваме хубаво за много кратко. Това е, бързо, лесно и вкусно!
...
IMG_20190401_110737.jpg
IMG_20190401_110737.jpg (205.96 KiB) Преглеждано 2074 пъти
IMG_20190401_111732.jpg
IMG_20190401_111732.jpg (189.86 KiB) Преглеждано 2074 пъти
IMG_20190401_111824.jpg
IMG_20190401_111824.jpg (156.02 KiB) Преглеждано 2074 пъти
IMG_20190401_111938.jpg
IMG_20190401_111938.jpg (89.6 KiB) Преглеждано 2074 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Кула от патладжан "Пиза"

Днес приготвих една класическа италианска рецепта, която има различни вариации, а това е моята любима презентация под формата на кула. Визията е атрактивна и с нея ще изненадате приятно вашите гости.
Първата стъпка е да се нареже патладжана на шайби и да се осоли. Оставя се така да престои около 30 минути, за да излезе горчивината от него.
От крайните парчета, от патладжана, които не влизат в употреба, понеже са обли, може да се приготви "коса" за декорация на ястието. Това става, като им се обели кората и се нареже на ивици.
Втората стъпка е шайбите да се овалят в брашно и да се изпържат в олио от двете страни до златисто. Слагат се на кухненска хартия, за да се отнеме излишната мазнина. В това време, на изключен котлон, в горещата мазнина, се пуска "косата" от ивиците. Те стават готови за около 10-15 секунди и се остават настрани за финалния етап от готвенето.
Третата стъпка е да се приготви вкусен доматен сос, като в тиган се запържва 1/2 глава наситен лук и 1 скилидка наситенен чесън. Слага се около 150мл доматен сок, черен пипер, риган, босилек и малко сол, ако е необходимо. Когато соса се сгъсти, го махаме от огъня.
С много остър нож се реже моцарела и кашкавал на тънко.
Идва ред на сглобяване на кулата, като се използва подходяща тавичка, с поставена хартия на готвене на дъното. Подредбата е следната: кръгче патладжан, доматен сос, моцарела, кашкавал и пак от начало - патладжан, сос, моцарела, кашкавал и така до края.
Когато кулата е изградена в средата се забива дървен шиш, иначе би се разпаднала.
Пече се около 10 минути в загрята фурна на 220градуса. Сервира се с поръсен отгоре пармезан, наситен магданоз и за финал "косата", която приготвихме по рано. Уверявам ви, че ястието е много вкусно и би впечатлило и тези, които не обичат да консумират патладжан.
...
IMG_20210117_120204~2.jpg
IMG_20210117_120204~2.jpg (178.62 KiB) Преглеждано 2019 пъти
IMG_20210117_120103_1~2.jpg
IMG_20210117_120103_1~2.jpg (248.94 KiB) Преглеждано 2019 пъти
IMG_20210117_120349_1~2.jpg
IMG_20210117_120349_1~2.jpg (166.84 KiB) Преглеждано 2019 пъти
IMG_20210117_120322_1~2.jpg
IMG_20210117_120322_1~2.jpg (173.99 KiB) Преглеждано 2019 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
bat.galin
Мнения: 1952
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 637 пъти
получил Браво: 446 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от bat.galin »

зимни рибки
ribki.JPG
ribki.JPG (51.11 KiB) Преглеждано 1934 пъти
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Котлет по киевски

Това е много популярно ястие в Украйна, Русия и повечето бивши съветски републики. Самият котлет се приготвя от пилешки гърди и по оригиналната рецепта е с кокала от крилцето. За пръв път гозбата става популярна в края на 19 век, когато готвач от ресторант в Киев сервира панирано пилешко руло с кост и оттам идва името - котлет по киевски, подобно на свинския котлет, който има също кост. В моя случай няма кост, понеже от една гърда правя два котлета и няма как всеки от тях да има кокал. Въпрос на предпочитание. Относно вкуса е без значение дали ще има кост или не. Ястието е много вкусно и запазва крехко и сочно, иначе сухото пилешко месо.

Необходими продукти
2 пилешки гърди
100 гр краве масло
копър
1 ск чесън
черен пипер
сол
За панировката
50 гр брашно
2 айца
5-6 филии бял хляб (без кората) на трохи

Начин на приготвяне
Не бих казал, че е просто ястие, но в никакъв случай не е и сложно. Конкретната рецепта е за две порции. Първата стъпка е в маслото да се сложи наситнения копър и скилидката чесън, която също е нарязана на ситно. Всичко това се разбива хубаво до получаване на хомогенна смес. След, което маслото се оформя подобно на пръчка с помощта на фолио и са слага във фризера за 10 минути, за да замръзне.
Пилешката гърда се разполовява на две с остър нож, за да са направят от нея два котлета. След това всяко парче, се слага във фолио и се начуква внимателно с гладката страна на чукчето за месо. Така се увеличава обема на филето и в същото време става по-крехко.
В полученото филе се поставя парче от замразеното масло и се увива хубаво. Трябва да се получи нещо подобно на топка за ръгби. Образуваните котлети се слагат във фризера за 15 минути, за да стегнат леко.
Следва овалване в панировката
Прави се в следната поредност - първо в брашно, после яйце, хлебни трохи, пак яйце и за финал пак в хлебни трохи. Котлетите се притискат добре с ръце, за да се дооформят и да се запечатат.
Пържат се за около 10 минути, докато придобият златист загар от всички страни.
После се слагат в загряла фурна на 180 градуса за 12-15 минути и след това са готови за консумация. Някои готвачи ги пържат само, без да ги пекат после. Въпрос на избор. За мен стават по-добре, когато минат и през фурната.
Сервират се топли, като руснаците обикновено ги комбинират с пържени картофи и консервиран зелен грах. Но, разбира се, може да ги съчетаете с каквото ви е по вкуса. Пробвайте ги задължително.
...
1.jpg
1.jpg (147.46 KiB) Преглеждано 1867 пъти
2.jpg
2.jpg (138.57 KiB) Преглеждано 1867 пъти
3.jpg
3.jpg (147.31 KiB) Преглеждано 1867 пъти
5.jpg
5.jpg (138.85 KiB) Преглеждано 1867 пъти
7.jpg
7.jpg (66.55 KiB) Преглеждано 1867 пъти
9.jpg
9.jpg (135.5 KiB) Преглеждано 1867 пъти
12.jpg
12.jpg (164.3 KiB) Преглеждано 1867 пъти
10.jpg
10.jpg (138.88 KiB) Преглеждано 1867 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
dankata
Мнения: 672
Регистриран на: Нед Сеп 03, 2006 20:35
Местоположение: София
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 356 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от dankata »

Намерих едно изостанало вратле от миналата година, ужас...ужас!
DSC_1063.JPG
DSC_1063.JPG (254.04 KiB) Преглеждано 1802 пъти
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Кесадия

Кесадията е типичната храна за мексиканската кухня. Представлява сандвич в тортиля, който има десетки вариации. Най-често се приготвя с телешка кайма, пилешко месо, свинско, конкарне и вегетариански вариант. Приготвя се изключително лесно и е много вкусна.

Кесадия с кайма

тортили
кайма (телешка/свинска)
гъби
зелена чушка
лук
чесън
чедър
кашкавал
кимион
лют пипер
черен пипер
сол
краве масло

На първо място се запържват зеленчуците и каймата в масло. Към тях се добавят подправките на вкус.

Самият начин на приготвяне на кесадията е елементарен. Ползва се голям, като диаметър тиган, който да побере цялата тортиля. Намазнява се добре с масло. Пече се на среден огън. В едната половина на тортилята се поръсва кашкавал, след това върху него се слага от каймата и зеленчуците (ако обичате люто, тук е момента да добавите някой сос) и накрая се завършва с чедър сирене. Тортилята се затваря и когато покафенее приятно се обръща да добие загар и от другата страна, като леко се натиска с шпатула.
Само за няколко минути кесадията е напълно готова. Реже се на триъгълници и се сервира. Препоръчвам на всички да пробвате това мексиканско изкушение вкъщи, в което ще се влюби цялото ви семейство.
...
IMG_20181228_225957.jpg
IMG_20181228_225957.jpg (156.82 KiB) Преглеждано 1768 пъти
IMG_20181229_205941.jpg
IMG_20181229_205941.jpg (117.7 KiB) Преглеждано 1768 пъти
IMG_20181228_230403.jpg
IMG_20181228_230403.jpg (142.21 KiB) Преглеждано 1768 пъти
IMG_20181228_225247.jpg
IMG_20181228_225247.jpg (106.41 KiB) Преглеждано 1768 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
te4osoma
Мнения: 1880
Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
дал Браво: 318 пъти
получил Браво: 122 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от te4osoma »

Охх супер..
Неска тва измислих
Патешки сърСа на скара... пият и носят много работи..
...
IMG_20210121_160451.jpg
IMG_20210121_160451.jpg (249.05 KiB) Преглеждано 1754 пъти
IMG_20210121_162044_1.jpg
IMG_20210121_162044_1.jpg (237.12 KiB) Преглеждано 1754 пъти
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...
Аватар
stancom
Мнения: 3738
Регистриран на: Сря Яну 02, 2008 16:59
Местоположение: Чомаковци
дал Браво: 93 пъти
получил Браво: 154 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от stancom »

Течо, ако приемеш един съвет, ползвай по две шишчета, много по лесно се обръщат.
Аз не мога да ловя риба !!!
Аватар
te4osoma
Мнения: 1880
Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
дал Браво: 318 пъти
получил Браво: 122 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от te4osoma »

Неска пак чуденка.. кво, кво то без мИсо не става
Иии ето на
свинска плешка с гарнитура на фурна..
За мИсото.. сол, Чер. пипер, червен пипер, малко соев сос шпиковка с чесънче и барбекю сосче плюс зехтинче..вместо вода в тавичката биричка
...
IMG_20210122_161715.jpg
IMG_20210122_161715.jpg (286.7 KiB) Преглеждано 1667 пъти
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...
dankata
Мнения: 672
Регистриран на: Нед Сеп 03, 2006 20:35
Местоположение: София
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 356 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от dankata »

Хайдушка торта за сина
IMG_20210126_225547.jpg
IMG_20210126_225547.jpg (156.71 KiB) Преглеждано 1548 пъти
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”