Домашна кухня

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
Аватар
te4osoma
Мнения: 1880
Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
дал Браво: 318 пъти
получил Браво: 122 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от te4osoma »

Неска паг го измислих, любимо мое мезе
Панирано телешко шкембе 🥰
...
IMG_20210126_120309.jpg
IMG_20210126_120309.jpg (137.47 KiB) Преглеждано 2111 пъти
IMG_20210127_161808.jpg
IMG_20210127_161808.jpg (186.9 KiB) Преглеждано 2111 пъти
IMG_20210127_161813.jpg
IMG_20210127_161813.jpg (183.56 KiB) Преглеждано 2111 пъти
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Поради затоплянето този месец ще дам малко газ да произведа колкото се може повече мезета и ще вакуумирам. Планът е да направя между 10 и 20кг месо, под формата на сушени деликатеси. Ще видим накрая дали ще го изпълня. С това стартирам - 4кг.
...
IMG_20210201_110905~3.jpg
IMG_20210201_110905~3.jpg (135.3 KiB) Преглеждано 2004 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Патладжан пармиджана (Melanzane alla parmigiana)

Това е едно от традиционните и класически ястия на Апенините. Приготвя се сравнително лесно и е адски вкусно. Произлиза от Южна Италия и по точно района на Калабрия и Сицилия. За пръв път комбинация между патладжан, пармезан и други сирена датира от далечната 1387 г. По-голяма популярност обаче ястието добива в края на 17 век благодарение на неаполитанските готвачи

Необходими продукти
2 патладжана
300 гр моцарела
100 гр пармезан
царевично брашно или галета
2 яйца
зехтин

За соса
3-4 големи домата (400 гр домати от консерва)
1 ск чесън
босилек
риган
черен пипер
сол
зехтин

Начин на приготвяне
Винаги, когато готвим патладжани на първо място е да се нарежат в нужната форма и да се осолят, за да им излезе горчивината. Нужно е да престоят около 30 мин. Може да се нарежат по дължина или на шайби.
В това време се прави соса. Доматите се преобразуват на сок и заедно с наситнения чесън, босилек, риган, черен пипер, сол и зехтин, се готвят за около 15 минути на среден огън в подходящ тиган
Следва да се изпържат патладжаните. Първо се овалват в разбитите яйца, после в царевичното брашно и след това се слагат да цвърчат в мазнината. Пържат се до лекозлатисто от двете страни. Вместо царевично брашно може да се ползва галета.
Идва ред да се подредят в подходяща тавичка или друг съд за печене. Първо на дъното се слага малко от соса, после ред патладжани, ред моцарела и пармезан, пак сос, ред патладжани, ред сирена и така до горе, като накрая се завършва само с доматен сос.
Така влизат във фурната за около 40 минути на 180-200 градуса.
Накрая се слага обилно моцарела отгоре и се връщат обратно във фурната за 10 минути на вентилатор.
Ястието се получава фамозно вкусно и който го пробва ще разбере, защо италианците го обожават.
...
3.jpg
3.jpg (116.35 KiB) Преглеждано 1915 пъти
5.jpg
5.jpg (67.59 KiB) Преглеждано 1915 пъти
6.jpg
6.jpg (187.54 KiB) Преглеждано 1915 пъти
33.jpg
33.jpg (76.57 KiB) Преглеждано 1915 пъти
8.jpg
8.jpg (164.34 KiB) Преглеждано 1915 пъти
9.jpg
9.jpg (174.13 KiB) Преглеждано 1915 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
баш майстора
Мнения: 5821
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1642 пъти
получил Браво: 1775 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от баш майстора »

Изглежда страхотно и напомня на любимата ми "лятна манджа" - пържен патладжан с доматен сос. Ще го пробвам още тези дни. Само леко ще пипна рецептата в частта с пърженето - мисля да пекна патладжана на скара или на грил-реотана на фурната. Ако ми се стори твърде мокър, при реденето ще ръсна върху него малко галета да обере влагата. :11:

EDIT:
Ич няма да га бавя! :lol: :lol: :lol:
IMG_20210203_122243-01.jpeg
IMG_20210203_122243-01.jpeg (174.77 KiB) Преглеждано 1893 пъти
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Става и на скара
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Pike
Домакинът
Мнения: 4543
Регистриран на: Чет Дек 16, 2004 21:23
Риболов: Спининг фен.
Местоположение: София
дал Браво: 4479 пъти
получил Браво: 246 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашна кухня

Мнение от Pike »

На мен много ми харесва, нарязан на шайби, след това овалян в брашно, запържен и отгоре чесън, оцет и магданоз, ммммм

:11:
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Аз също предпочитам да е пържен, по-вкусен е, но и на скара е добре. Като цяло патладжана е супер зеленчук, но недооценен от мнозина.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
te4osoma
Мнения: 1880
Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
дал Браво: 318 пъти
получил Браво: 122 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от te4osoma »

Опиии хора.. Дойдаха ми тези неща днеска.. абе бива..
...
IMG_20210204_162154.jpg
IMG_20210204_162154.jpg (160.51 KiB) Преглеждано 1805 пъти
IMG_20210204_162129.jpg
IMG_20210204_162129.jpg (205.3 KiB) Преглеждано 1805 пъти
IMG_20210204_162025.jpg
IMG_20210204_162025.jpg (157.48 KiB) Преглеждано 1805 пъти
IMG_20210204_161228.jpg
IMG_20210204_161228.jpg (181.84 KiB) Преглеждано 1805 пъти
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...
Аватар
te4osoma
Мнения: 1880
Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
дал Браво: 318 пъти
получил Браво: 122 пъти

Мнение от te4osoma »

Свински гърди са...
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...
Аватар
yuri todorov
Мнения: 1960
Регистриран на: Вто Сеп 19, 2006 23:13
Риболов: spinning & casting
Местоположение: София
дал Браво: 644 пъти
получил Браво: 585 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от yuri todorov »

Boci написа: Сря Фев 03, 2021 15:37 Аз също предпочитам да е пържен, по-вкусен е, но и на скара е добре. Като цяло патладжана е супер зеленчук, но недооценен от мнозина.
В същност, домата, патладжана и още някой други уж зеленчуци, не са зеленчуци, а плодове! Това по скоро и само за уточнение!

Пържен определено е най-неповторим!


NO FISHING, NO LIFE

http://orcaonline.org/


Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Възможно е
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Златев »

Обожавам патладжан!
Пържен, маринован, кьополу, в гювеч, пълнен...
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Боб яхния
...
IMG_20210205_140232~2.jpg
IMG_20210205_140232~2.jpg (248.42 KiB) Преглеждано 1697 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
dankata
Мнения: 673
Регистриран на: Нед Сеп 03, 2006 20:35
Местоположение: София
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 357 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от dankata »

Евала Боци! Това патладжанено чудо често го хапвахме преди, и сега как добре ме бъзна да си го спретна пак. Гот е, че дори изстинало пак е вкуснотия.
Аз днес сглобих някакъв извратен хайдушки мишмаш - запържени свински хапки в пушена сланина, гарнирани с мариновани сърнели, всичко поръсено с чесън и течни праскови в юзче.
Няма много приветлив вид, ама... :11:
IMG_20210205_191120.jpg
IMG_20210205_191120.jpg (101.84 KiB) Преглеждано 1697 пъти
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Хайдушки и точната дума

Патладжаните са супер, но наистина много хора не ги ядат, защото явно са пробвали нещо не добре приготвено с тях. Най-обичам така някой приятел да каже това не става за ядене, да му го направя и той да си промени мнението.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”