Страница 47 от 72

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Чет Юли 15, 2021 13:02
от Boci
Постни тиквички с ориз и гъби

Две големи тиквички се раждат на едри шайби и се издълбават с чаена лъжичка, нужно е да се остави да имат дъно. Вътрешността на тиквичките може да се замрази и да се ползва впоследствие за крем супа.
За пълнежа на днешното ястие се ползва около 150гр ориз, 2 гъби печурки, 1 морков, 1 глава лук, 1с.к. чесън, 1с.л. доматено пюре, копър, риган, черен пипер, червен пипер, щипка сушени зеленчуци Пикантна, сол и масло. Зеленчуците се режат на ситно и заедно и подправките се запържват леко в масло. Оризът се измива хубаво и се добавя към тях, заедно с доматеното пюре, като същевременно се сипва и вода. Вода се долива и впоследствие, докато ориза се свари до почти пълна готовност.
След, като плънката е готова, издълбаните шайби от тиквички се пълнят и се поставят в тавичка. Налива се един пръст вода в тавата и тя се затваря с алуминиево фолио. Пекат се в загрята фурна за около 40мин. След това, се мажат с разтопено масло и се запичат на вентилатор за още около 10 мин. Ястието се сервира, залято с кисело мляко, с добавени към него копър, чесън, черен пипер и зехтин.
В крайна сметка се получава вкусна постна гозба, приготвена със сезонни зеленчуци. Наздраве!

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Чет Юли 15, 2021 13:45
от баш майстора
Рецептата е хубава, но е тва ако ми обясниш за какво ти е... :roll:
Boci написа: Чет Юли 15, 2021 13:02 ... щипка сушени зеленчуци Пикантна...

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Чет Юли 15, 2021 15:26
от Boci
Значи всеки, който го чуе това реагира така(такава беше и моята реакция), това не е химия, това са само сушени зеленчуци, предлагани от тази фирма. Не е онази смес от едно време, дето е нещо като стрит больон на прах със зеленчуци. Вземи и виж. В един комшия я видях за пръв път и от тогава я ползвам много и слагам почти във всичко.

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Чет Юли 15, 2021 15:32
от Boci
Крем супа от тиквички, картофи и гъби

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Чет Юли 15, 2021 15:48
от баш майстора
Boci написа: Чет Юли 15, 2021 15:26 Значи всеки, който го чуе това реагира така, това не е химия, това са само сушени зеленчуци, предлагани от тази фирма. Не е онази смес от едно време, дето е нещо като стрит больон на прах със зеленчуци. Вземи и виж. В един комшия я видях за пръв път и от тогава я ползвам много и слагам почти във всичко.
Като изключим целината, всичките останали съставки си ги сложил и в суров вид, едва ли ти е толкова важна за вкуса точно тя, а и Господ не може да ме убеди, че в тия пликове има само сушен зарзават... Всякакви такива миксирани подправки са ми много съмнителни и не ги ползвам, а и не ги препоръчвам на никого!

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Чет Юли 15, 2021 16:45
от Boci
Ок. Пресните зеленчуци в днешно време са пълни с нитрати, не може всеки да яде тези от градината на баба. Няма как да знам дали тези пресните зеленчуци дето съм сложил или тези от подправката са по-вредни. Ако гледаме по този начин на нещата, не трябва да се консумира нищо, купено от магазина, защото абсолютно всичко е с химия. Решение на този проблем няма. До колкото самата подправка струва 2,50лв вземи, отвори и виж, аз не виждам нищо нередно в нея. За мен е ок. Не я препоръчвам, просто съм написал, че съм я ползвал. Всеки сам си преценява за себе си.

Има разлика, когато са само пресни зеленчуци и когато се сложат и сушени. Поне аз я усещам.

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Чет Юли 15, 2021 20:57
от Boci
Един вкус от когато бях на бригада в САЩ, туршия от халапеньо и магре тази вечер.

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Нед Юли 18, 2021 21:37
от thebigtourist
Boci написа: Чет Юли 15, 2021 20:57 Един вкус от когато бях на бригада в САЩ, туршия от халапеньо и магре тази вечер.
Много добре, само скромна препоръка, пробвай друго халапеньо, дето се намира също, това ми е пристрастително на менИзображение

За магрето, не се ли изкушаваш да добавяш и сладък вкус?

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Вто Юли 20, 2021 14:26
от Boci
Това не съм го виждал, ако го видя, ще го пробвам.
Магрето по-принцип си върви със сладко, портокал, боровинки....но понякога нямам налични и си го ям както дойде.

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Сря Юли 28, 2021 17:29
от Boci
Сега им е времето. Проверявайте по време на миене за затворени черупки без ядка, в които има малки мидички и други боклуци. Обикновено миришат на мърша и могат да съсипят всичко при готвене. Почти всеки път намирам по една такава, а последния път бяха 3-4.

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Сря Юли 28, 2021 21:46
от Pike
Аз пък днес забърках пълнени люти чушки с телешка кайма :D

Ползвах сорт Унгарка и няколко Жаранда, ама малко, че са огИн.

Много добре се получи, почти не остана :tup:

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Чет Юли 29, 2021 8:15
от bat.galin
..пълнени люти чушки с телешка кайма
стопли ми душата ! :tup:

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Чет Юли 29, 2021 11:22
от Boci
Времето е подходящо за сушене

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Пет Юли 30, 2021 13:23
от Boci
Един от най-хубавите чирози от сладководна риба е този от платика

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Пет Юли 30, 2021 15:02
от Boci
Кавърма от патешки дреболии

Това е изключително вкусно ястие, въпреки че на визия не е кой знае какво, но според мен по-важен е вкуса. Самите дреболии включват черен дроб, сърца, воденички и шийки. Ако нямате под ръка патешко, може да се приготви и от пилешки комплект дреболии.
И така, в дълбок тиган (уок) дреболиите се запържват в масло. Към тях се добавят нарязани на ситно зеленчуци - 3 глави кромид лук, 1 морков и червена чушка. По някое време се слага и 1 домат, минат на ренде. Гозбата се подправя с черен пипер, червен пипер, малко целина, мащерка, дафинов лист и сол на вкус. Сипва се вода, която да покрие дреболиите, слага се капак и се оставя да къкри на среден огън за около 40 минути. През това време водата почти е извряла. Може да се сервира така, но аз обикновено вкарвам кавърмата в загрята фурна на вентилатор да се запече за около още 10 минути. Наздраве!