Виното и ракията

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
babydoctor
Мнения: 15905
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 36 пъти
получил Браво: 152 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот babydoctor » Сря Сеп 18, 2019 14:09

Е, печелиш като плътност и аромат на виното - червеният го ползват из Тракия като подправка на основното - памид. Не е лошо, но по-тънко...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
Boci
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 568 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот Boci » Сря Сеп 18, 2019 16:49

Аз ги проучих малко. Хамбурския е качествения сорт. Днес брат ми е взел 100 кг Траминер за бяло вино, ще го правя тази вечер и ще видя как е. Цената е 1,20 лв
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(38)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

Аватар
Boci
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 568 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот Boci » Чет Сеп 19, 2019 9:18

Транинерът е на 23 захарност и вече ферментира
Прикачи снимка/и
IMG-e9208f0a4fc3abb0194ebc65a582c476-V.jpg
IMG-e9208f0a4fc3abb0194ebc65a582c476-V.jpg (98.78 KiB) Прегледано 229 пъти
Последна промяна 1 на Boci, променена общо 0 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(38)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

Аватар
баш майстора
Мнения: 4840
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 943 пъти
получил Браво: 577 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот баш майстора » Чет Сеп 19, 2019 9:23

Стига си се хвалил ами слагай месата да съхнат и когато всичко е готово да идваме да дегустираме!!! :22:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."

Аватар
Boci
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 568 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот Boci » Чет Сеп 19, 2019 9:49

Не се хваля, пиша, защото догодина, като дойде време съм забравил някои подробности и прочитайки тук виждам какво съм правил и се подсещам. Никога не помня точно какви кг грозде съм взимал предната година, на каква цена и т.н.

Мезетата ги почвам скоро
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(38)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

Аватар
баш майстора
Мнения: 4840
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 943 пъти
получил Браво: 577 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот баш майстора » Чет Сеп 19, 2019 10:22

Ти качи снимки с готовата продукция и пусни едно ЛС с адреса, а аз обещавам силно положителна рецензия! :lol: :lol: :lol:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."

Аватар
ZLAK
Мнения: 2504
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 11:42
Риболов: ..?...О , да !
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 78 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Виното и ракията

Мнениеот ZLAK » Чет Сеп 19, 2019 20:02

Boci написа:Отелът е много ароматно грозде, но в люспата му се съдържа Малвидин, който е канцерогенен. Веднъж правих от червен отел вино и го дадох за изследване, понеже майката на един приятел работеше в института и се оказа със съдържание 15% малвидин при допустими 5%. Изпихме го разбира се, но повече никога не съм взимал такова грозде въпреки, че не го плащам. За ракия няма проблем, но за вино не, освен по малко, като добавка само за аромат.
Цяла северна България прави вино и си го пият хората, но такива са фактите. Някъде бях чел, че по тошово време много масиви с отел са били унищожени.

Чувал съм такива твърдения , както и че са доста спорни и недоказани. Баща ми е на 78 години и прави отел всяка година.
Здрав е като пръч !
Траминерът какъв процент рандеман ти даде? На мен около 40. Очаквах повече...
" Рано или късно всеки рибар стига до спининга."
Алберт Айнщайн

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен

Всички се оплакват от липсата на пари, а от липсата на ум - никой.
Еврейска мъдрост

Аватар
Boci
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 568 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот Boci » Пет Сеп 20, 2019 0:30

Бялото вино ще го държа с майката, докато падне на 0. Засега не мога да кажа рандеман, като го източа ще напиша на тези 100кг грозде колко вино имам. Но доста сок пусна

Жив и здрав да е още дълго и да продължава с домашния алкохол :11:
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(38)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

Аватар
ZLAK
Мнения: 2504
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 11:42
Риболов: ..?...О , да !
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 78 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Виното и ракията

Мнениеот ZLAK » Пет Сеп 20, 2019 9:39

При бялото гроздовата мъст се точи веднага! Иначе ще оцвети виното.
От Траминера имам едни два литра , които източих от джибрите на другия ден след основната част. В момента течността прилича на памид.
" Рано или късно всеки рибар стига до спининга."
Алберт Айнщайн

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен

Всички се оплакват от липсата на пари, а от липсата на ум - никой.
Еврейска мъдрост

Аватар
Boci
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 568 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот Boci » Пет Сеп 20, 2019 9:51

Това го знам, но ако се източи веднага трябва да се третира с химия. Не ме притеснява, че ще промени цвета. Лично аз виното правя само от грозде без сериста киселина, дрожди, бентонит и т.н. не искам да влизам с никой в спор как се прави вино, всеки сам си преценява. Моето се изпива за 3 месеца. Няма да го пия след 1-2 или 3 години.


Ако има вариант да се източи след като се смеля и да стане хубаво вино БЕЗ ХИМИЯ, можеш да споделиш, ще ми е полезно. Но доколкото знам такъв вариант няма.

Комшията миналата година направи от Ркацители и го държа до края с майката. Наистина Ркацителито и по-светло грозде от Траминера и неговото се получи много светло, предполагам, че моето ще е с прасковен цвят. Аз моето няма да го държа с майката и ще го отточа, когато падне на 0, след това ще го откаля на 2 пъти през опреден период. Ще видим какво ще се получи, за сефте ми е да правя бяло вино, но съм твърдо решен да не слагам химия

Сега и двамата сме взели едно и също грозде, аз ще го отточвам, той ще ги държи с майката и ще направим сравнение накрая.
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(38)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

Аватар
ZLAK
Мнения: 2504
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 11:42
Риболов: ..?...О , да !
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 78 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Виното и ракията

Мнениеот ZLAK » Пет Сеп 20, 2019 10:58

Боци, единствената химия , която ползвам е калиев метабисулфит. Това е летливо съединение , което се изпарява след 3-4 часа и нищо не остава от него. Основната причина да го ползвам е че понякога самото грозде няма качествени дрожди и не тръгва ферментацията.
Тази година сложих 400 кила памид , реших да го оставя естествено да си преври , един ден чакане и ферментацията не тръгна. Газ 50 км. до Пловдив за дрожди , сулфитиране , засяване и сега всичко е ОК :) . В противен случай щях да хвърля около 300 лв (всичките ми разходи по гроздето) на вятъра.
Дрождите , които добавяме са жив организъм , бентонит за бистрител не ползвам , а само преточвам виното. Самият бентонит също не е химия , а доколкото си спомням вид седиментна скала. Така че единствената химия е калиевият метабисулфит , но понякога не може без него.
" Рано или късно всеки рибар стига до спининга."
Алберт Айнщайн

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен

Всички се оплакват от липсата на пари, а от липсата на ум - никой.
Еврейска мъдрост

maslinkata
Мнения: 141
Регистриран на: Чет Сеп 11, 2008 21:57
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 4 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот maslinkata » Пет Сеп 20, 2019 14:07

За бяла вино.
Правя бяло вино само от Карловски мискет.Имам такова лозе.
Същия ден след като го обера го смилам и източвам веднага в буретата.
Премервам захарността и добавям захар/почти винаги се налага/.
Захарта я разтопявам във част от отточената от буретата шира на бавен огън до стопяването и. Не трябва да завира.
Връщам разтопената захар в буретата .
До ден два буретата винаги започват да врат.НИКОГА не съм слагал нищо друго.Единствено следя температурата в избата.Гледам да не пада под 15 градуса и да надхвърля 25.Тогава или завивам буретата с черги или слагам по тях заледени бутилки с вода.
Не отточвам и не вадя виното от буретата, стоят си с калта .Наливам обаче единствено и само от канелката. Не вадя отгоре никога. След като виното се избистри и стане готово затапвам горната дупка на бурето.Нищо друго не слагам.
Рядко ако ще държа бурето по-дълго време след като стане виното го стабилизирам с калиев метабисулфат.
Така го правя повече от 30 години и така съм учен от баща ми и от дядо ми .
Успех на всички.
Тази неделя ще бера гроздето.
П.П. - Червено вино не правя и не пия.

Аватар
Boci
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 568 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот Boci » Пет Сеп 20, 2019 15:12

ZLAK написа:Боци, единствената химия , която ползвам е калиев метабисулфит. Това е летливо съединение , което се изпарява след 3-4 часа и нищо не остава от него. Основната причина да го ползвам е че понякога самото грозде няма качествени дрожди и не тръгва ферментацията.
Тази година сложих 400 кила памид , реших да го оставя естествено да си преври , един ден чакане и ферментацията не тръгна. Газ 50 км. до Пловдив за дрожди , сулфитиране , засяване и сега всичко е ОК :) . В противен случай щях да хвърля около 300 лв (всичките ми разходи по гроздето) на вятъра.
Дрождите , които добавяме са жив организъм , бентонит за бистрител не ползвам , а само преточвам виното. Самият бентонит също не е химия , а доколкото си спомням вид седиментна скала. Така че единствената химия е калиевият метабисулфит , но понякога не може без него.


Ми не знам аз дрожди никога не съм слагал. Горе-долу 10 години вече правя червено вино и винаги ми тръгва до 24 часа, ползвам естествените дрожди в гроздето. Може и да съм имал късмет, но никога не съм имал проблем с ферментацията. Бялото сега даже ми тръгна след 10 часа, откакто го заложих. Нищо не съм му слагал, дори захар. Ще видим какво ще стане, количеството не е голямо и е за проба, както се казва.
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(38)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

Аватар
Boci
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 568 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот Boci » Пет Сеп 20, 2019 15:15

maslinkata написа:За бяла вино.
Правя бяло вино само от Карловски мискет.Имам такова лозе.
Същия ден след като го обера го смилам и източвам веднага в буретата.
Премервам захарността и добавям захар/почти винаги се налага/.
Захарта я разтопявам във част от отточената от буретата шира на бавен огън до стопяването и. Не трябва да завира.
Връщам разтопената захар в буретата .
До ден два буретата винаги започват да врат.НИКОГА не съм слагал нищо друго.Единствено следя температурата в избата.Гледам да не пада под 15 градуса и да надхвърля 25.Тогава или завивам буретата с черги или слагам по тях заледени бутилки с вода.
Не отточвам и не вадя виното от буретата, стоят си с калта .Наливам обаче единствено и само от канелката. Не вадя отгоре никога. След като виното се избистри и стане готово затапвам горната дупка на бурето.Нищо друго не слагам.
Рядко ако ще държа бурето по-дълго време след като стане виното го стабилизирам с калиев метабисулфат.
Така го правя повече от 30 години и така съм учен от баща ми и от дядо ми .
Успех на всички.
Тази неделя ще бера гроздето.
П.П. - Червено вино не правя и не пия.


Това е интересно, малко ме притеснява как ще тръгне да ферментира сока без се слагаш дрожди, но щом ти се получава само със захар, значи става. Никога не съм правил така, но не пречи догодина да пробвам. Защо не го откаляваш? За да не си промени цвета ли? Аз откалявам дори червеното и съм по-доволен от продукта като цяло.
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(38)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

maslinkata
Мнения: 141
Регистриран на: Чет Сеп 11, 2008 21:57
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 4 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот maslinkata » Пет Сеп 20, 2019 15:28

Калта държи виното.Това го знам от стар бъчвар -Стойко Скочев бог да го прости.
Дрождите са отвън на обвивката на зърната и оттам попадат в мъстта.Ако вали ферментацията тръгва по трудно.Затова след дъжд изчаквам няколко дни преди да бера. Между другото от доста хора които купуват грозде чувам ,че ферментацията тръгвало по-трудно.Дават обяснения с препаратите с които производителите пръскат.Дали е така незнам но е възможно някои препарати да убиват дрождите. Обикновено гроздето което продават е със почти изравнени зърна и без изгнило. Моето не е така но може и да е от сорта.

П.П. Ако оставя ширата в джибрите виното става червено. Неслучайно карловския мискет го водят Червен мискет.


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта