Виното и ракията

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
Boci
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 568 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот Boci » Пет Сеп 20, 2019 15:37

ZLAK написа: Самият бентонит също не е химия , а доколкото си спомням вид седиментна скала.


То и чесънът на прах дето го продават в пакетчета би трябвало да е стрит сушен чесън, но не е, а си е химия с вкус на чесън.
Нямам доверие аз на такива неща.
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(38)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

Аватар
Boci
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 568 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот Boci » Пет Сеп 20, 2019 15:42

maslinkata написа:Калта държи виното.Това го знам от стар бъчвар -Стойко Скочев бог да го прости.
Дрождите са отвън на обвивката на зърната и оттам попадат в мъстта.Ако вали ферментацията тръгва по трудно.Затова след дъжд изчаквам няколко дни преди да бера. Между другото от доста хора които купуват грозде чувам ,че ферментацията тръгвало по-трудно.Дават обяснения с препаратите с които производителите пръскат.Дали е така незнам но е възможно някои препарати да убиват дрождите. Обикновено гроздето което продават е със почти изравнени зърна и без изгнило. Моето не е така но може и да е от сорта.

П.П. Ако оставя ширата в джибрите виното става червено. Неслучайно карловския мискет го водят Червен мискет.


Еми бях оставил червено вино около 12 л (веднъж откалявано) от миналата година. Вече е на една година и не се е развалило. Но може би при бялото, понеже е по-слабо грозде да е така. В такъв случай няма да го откалявам. Какъв % захарност беше сега твоето грозде?

Очаквам моето да стане като розе, ще го снимам, като е готово да видим какво се е получило.

Друг въпрос. Бялото грозде трябва ли да се бърка няколко дни, както е при червеното? Червеното го бъркам 1 път на ден в продължение на 1 седмица и после го оставям
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(38)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

Аватар
ZLAK
Мнения: 2504
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 11:42
Риболов: ..?...О , да !
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 78 пъти
ЛС/Мейл:
Online

Re: Виното и ракията

Мнениеот ZLAK » Пет Сеп 20, 2019 16:02

Ето ти линк към Уикипедия за бентонита:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0 ... 0%B8%D1%82
Бялото вино се откалява след седмица. Това е според технологията. Не ти се меся - ти го прави както искаш. :D
Ако някой си мисли че утайката не променя вкуса на виното , нека помислим какво е утайката - мъртви дрожди и кал. Ако смятате че това в контакт с виното не дава отражения - добре :) .
Бялото не се бърка. Държи се затворено под воден клапан.
Последна промяна 1 на ZLAK, променена общо 0 пъти
" Рано или късно всеки рибар стига до спининга."
Алберт Айнщайн

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен

Всички се оплакват от липсата на пари, а от липсата на ум - никой.
Еврейска мъдрост

Аватар
ZLAK
Мнения: 2504
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 11:42
Риболов: ..?...О , да !
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 78 пъти
ЛС/Мейл:
Online

Re: Виното и ракията

Мнениеот ZLAK » Пет Сеп 20, 2019 16:03

Иначе - радвам се че става дискусия :)
" Рано или късно всеки рибар стига до спининга."
Алберт Айнщайн

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен

Всички се оплакват от липсата на пари, а от липсата на ум - никой.
Еврейска мъдрост

Аватар
Boci
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 568 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот Boci » Пет Сеп 20, 2019 16:20

ZLAK написа:Бялото не се бърка. Държи се затворено под воден клапан.


А в моя случай, като е с майката и така ще остане, докато падне на 0, пак ли не се бърка. Като падне на 0 ще отделя ширата и ще го преместя и тогава ще сложа под воден клапан
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(38)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

maslinkata
Мнения: 141
Регистриран на: Чет Сеп 11, 2008 21:57
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 4 пъти
Online

Re: Виното и ракията

Мнениеот maslinkata » Пет Сеп 20, 2019 16:33

Калта със сигурност дава отражение но не е фатално. Фатално е ако изсъхне.Аз никога не оставям бурето без малко вино.
Буретата ги мия поне 10 пъти преди гроздобера.
Направих експеримент със тези пластмасовите бурета.Добре държат виното.Едно съм запечатил вече две години и мисля тия дни да го опитам.
После ще пиша.
Не знам тази година каква ще захарността. Като опитвам гроздето мисля,че ще е 19-20 .Ще видим захаромера ще каже.

Аватар
ZLAK
Мнения: 2504
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 11:42
Риболов: ..?...О , да !
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 78 пъти
ЛС/Мейл:
Online

Re: Виното и ракията

Мнениеот ZLAK » Пет Сеп 20, 2019 16:49

Boci написа:
ZLAK написа:Бялото не се бърка. Държи се затворено под воден клапан.


А в моя случай, като е с майката и така ще остане, докато падне на 0, пак ли не се бърка. Като падне на 0 ще отделя ширата и ще го преместя и тогава ще сложа под воден клапан

Пак трябва да се вади до седмица , десет дни. Майката трябва да е отдала дрождите вече.
Щом падне до нула , значи че процесът на ферментация е приключил , виното вече е готово и може да се пие. Водният клапан е нужен при тихата ферментация , т.е. седмица след налагането.
" Рано или късно всеки рибар стига до спининга."
Алберт Айнщайн

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен

Всички се оплакват от липсата на пари, а от липсата на ум - никой.
Еврейска мъдрост

Аватар
Boci
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 568 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот Boci » Пет Сеп 20, 2019 16:51

ZLAK написа:Ето ти линк към Уикипедия за бентонита:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0 ... 0%B8%D1%82


друго имах предвид, не е ясно какво точно има в пакетчето, на което пише бентонит
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(38)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

Аватар
Boci
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 568 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот Boci » Пет Сеп 20, 2019 16:55

ZLAK написа:
Boci написа:
ZLAK написа:Бялото не се бърка. Държи се затворено под воден клапан.


А в моя случай, като е с майката и така ще остане, докато падне на 0, пак ли не се бърка. Като падне на 0 ще отделя ширата и ще го преместя и тогава ще сложа под воден клапан

Пак трябва да се вади до седмица , десет дни. Майката трябва да е отдала дрождите вече.
Щом падне до нула , значи че процесът на ферментация е приключил , виното вече е готово и може да се пие. Водният клапан е нужен при тихата ферментация , т.е. седмица след налагането.


Ок, мерси и на двамата за отговорите, като стане готово и видя резултата ще напиша точно какво съм направил и дали е станало добре, ще кача и снимки.
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(38)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

maslinkata
Мнения: 141
Регистриран на: Чет Сеп 11, 2008 21:57
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 4 пъти
Online

Re: Виното и ракията

Мнениеот maslinkata » Пет Сеп 20, 2019 17:10

Между другото аз никога не съм слагал воден клапан.Най отгоре на отвора на бурето слагам един картоф. Естествено при бурната ферментация, бурето се олива цялото, но аз задължително доливам.Оставям си шира.Не трябва в бурето да има въздух.Картофа го държа докато виното е избистри след което го затапвам.
Примитивна ми е системата за правене на вино, но досега работи.
Имам останали някои снимки но не знам как да качвам.
П.П. Аз също се радвам за станалата дискусия.Също така ще направя и малко червено вино по технология на един стар съсед.

Аватар
ZLAK
Мнения: 2504
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 11:42
Риболов: ..?...О , да !
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 78 пъти
ЛС/Мейл:
Online

Re: Виното и ракията

Мнениеот ZLAK » Пет Сеп 20, 2019 17:46

Boci написа:
ZLAK написа:Ето ти линк към Уикипедия за бентонита:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0 ... 0%B8%D1%82


друго имах предвид, не е ясно какво точно има в пакетчето, на което пише бентонит

Разбрах те :)
Съмнява ме че при цена 3-4 лв. на дребно някой ще си играе да имитира продукта ;) ?
" Рано или късно всеки рибар стига до спининга."
Алберт Айнщайн

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен

Всички се оплакват от липсата на пари, а от липсата на ум - никой.
Еврейска мъдрост

Аватар
Boci
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 568 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот Boci » Пет Сеп 20, 2019 17:57

Аз слагам воден клапан на червеното, важно е да стават работите.
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(38)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

Аватар
Boci
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 568 пъти

Re: Виното и ракията

Мнениеот Boci » Пет Сеп 20, 2019 18:03

Миналата година комшията слага бентонит, после като е бутилирал се е образувал сив филм вътре по стената на бутилката. Не знам, това нормално ли е.

Веднъж аз взимах дъбов чипс да оцветя ракията и да придаде аромат, само я преебах. Така, че ментета и боклуци колкото искаш в нашата страна. Каквото може натурално и това е, ако не става така, няма да правя повече. Малко ли се блъскаме с химия всеки ден с храната. Ако ми видиш какво имам в хладилника - нищо и половина. Почти всичко съм спрял да ям, кремвирш не съм ял от 8 години, майонеза, купешки лютеници, кетчупи, безалкохолно не пия и много други неща. Са някой ще каже, ба го няма да живея с орлите. Всеки сам си преценява.
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(38)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

maslinkata
Мнения: 141
Регистриран на: Чет Сеп 11, 2008 21:57
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 4 пъти
Online

Re: Виното и ракията

Мнениеот maslinkata » Пет Сеп 20, 2019 18:18

За ракията.
Бера си звъника/жълт кантарион/ когато ходя за риба.След това скъсявам дръжките до цвета и после го слагам в тензух. За 50лтр. правя топка колкото за хандбал.След това я връзвам и я слагам в ракията.Не я вадя докато не свърши ракията. Хубава става и като се сложи сърцевина нацепена на клечки от дърво смрадлика.
Слагам и в акациево буре.Също не е лоша.

Аватар
ZLAK
Мнения: 2504
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 11:42
Риболов: ..?...О , да !
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 78 пъти
ЛС/Мейл:
Online

Re: Виното и ракията

Мнениеот ZLAK » Пет Сеп 20, 2019 18:48

Boci написа:Миналата година комшията слага бентонит, после като е бутилирал се е образувал сив филм вътре по стената на бутилката. Не знам, това нормално ли е.

Веднъж аз взимах дъбов чипс да оцветя ракията и да придаде аромат, само я преебах. Така, че ментета и боклуци колкото искаш в нашата страна. Каквото може натурално и това е, ако не става така, няма да правя повече. Малко ли се блъскаме с химия всеки ден с храната. Ако ми видиш какво имам в хладилника - нищо и половина. Почти всичко съм спрял да ям, кремвирш не съм ял от 8 години, майонеза, купешки лютеници, кетчупи, безалкохолно не пия и много други неща. Са някой ще каже, ба го няма да живея с орлите. Всеки сам си преценява.

Може би комшията не е източил утайката от бентонита добре...
За фалшив дъбов чипс съм чувал. Ползвам бурета за отлежаване на вината и дестилатите.
Маслинка , за кантарион не съм чувал но ще пробвам. Има една билка - ханъмска кълка - която се слага при варене на ракия. Тя е класика в жанра. :)
" Рано или късно всеки рибар стига до спининга."
Алберт Айнщайн

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен

Всички се оплакват от липсата на пари, а от липсата на ум - никой.
Еврейска мъдрост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта