За промените във форума

Книга за препоръки и оплаквания.
Потребителски аватар
Pike
Домакинът
Мнения: 4327
Регистриран: чет дек 16, 2004 21:23
Риболов: Спининг фен.
Местоположение: София
дал Браво: 2217 пъти
получил Браво: 97 пъти
Контакти:

За промените във форума

Мнение от Pike » пон мар 30, 2015 20:04

За близо 16 години, форумът на Fishing Mania мина през какви ли не етапи.

До голяма степен случващото се във форума се обуславяше, от възможността за достъп до интернет, състоянието водоемите, забрани и т.н.

Докато едно време всеки охолно споделяше информация, сега когато почти всеки има достъп от всякакви устройства до интернет, респективно форума, споделянето спадна.
Ако бяхме нормална държава, в която да има реален и ефективен контрол на водоемите, това нямаше да е така, но в нашата действителност тази информация е ценна като злато.

Сега всеки търси информация, а малка част от търсещите споделят в последствие такава.
И нищо чудно, защото споделиш ли някое добро място, след седмица го намираш унищожено.

Това винаги ме е тормозело и много се надявах да го надживеем това, но уви, при ширещото се бракониерство е невъзможно.

Затова и реших, че е време за промяна, може би малко драстична, но е за добро.

Форумът ще стане от затворен тип, като информацията споделена във форума ще се вижда единствено от регистрирани потребители, а за да се регистрира някой във форума ще се изисква препоръка от вече регистриран потребител.

Много важен фактор става и реалното участие във форума, защото всички тези промени са безсмислени, ако хората продължат да си правят регистрации без да пишат, а само да черпят информация.
В тази връзка всеки желаещ да бъде част от форума на Fishing Mania ще трябва реално да участва и да споделя с колегите си.

Новите потребители, за които е било гарантирано от вече регистриран потребител и им е бил активиран акаунта, ще имат един месец гратисен период, в които ще трябва да започнат да пишат и обменят информация с останалите колеги. Ако след този период от един месец постовете си стоят на 0, съответният акаунт ще бъде изтрит.

Съществуващите потребители, които имат акаунти от преди промяната, но все още имат 0 поста (правилото за месец гратисен период важи и за тях), ще трябва да пишат, ако искат да запазят акаунтите си.

Целта е форумът да бъде само за хора, които желаят да споделят опит и емоции, без да им се налага да крият информация или снимки, защото ще бъде използвана неправомерно.

Бидейки форум от затворен тип, това означава, че и роботите на търсачките няма да могат да виждат и индексират съдържанието на форума. По този начин споделената информация остава ексклузивна само регистрираните потребители. Изключение от това са няколко подфорума, които остават открити, има ги изброени по-долу.

Може и да е грешка, времето ще покаже.

Но, залагам на формулата: малко, но качествено.


Ето и конкретно промените досега:

1. Регистрация във форума
От този момент нови потребители може да се регистрират само с препоръка от вече регистриран потребител.

2. Всички* подфоруми стават видими само от регистрирани потребители.
Информацията, която се споделя и обменя във форума няма да се индексира от ботове на търсачки (съответно не излиза в резултатите от търсенията в коя да е търсачка) и достъп до информацията ще имат само регистрирани потребители.
* с изключение на подфоруми: "За форума и сайта", "Спининг клуб “Стари видри”" , "Мухарски клуб "Стари видри"", "Fishing Mania Shop", "Такъми Нюз", "Риболовни магазини", "Продава", "Купува", "Подарява", "Изгубени, намерени, откраднати такъми", "Търси / Предлага работа", "НЕ РИБОЛОВНИ: Купува / Продава / Подарява / Заменя"


3. Регистрации с 0 мнения, ще бъдат изтрити. (след месец)
Форумът е за хора, които споделят информация с останалите колеги, а не само да черпят такава.
За ново регистрирани потребители ще има 1 месец гратисен период, след който ако акаунта продължава да е с 0 мнения, ще бъде заличен.


4. Санкция - бан
- потребител обиждащ друг безпричинно, получава 1 седмица бан за всяка обида
- потребител предизвикващ умишлено скандали, получава 1 седмица бан
- потребител хвалещ се с незаконен улов, получава 2 седмици бан
- при системно нарушаване на горните, месечен или постоянен бан
- груби обиди към всички потребители на форума, постоянен бан
- ...


...Потребителски аватар
Pike
Домакинът
Мнения: 4327
Регистриран: чет дек 16, 2004 21:23
Риболов: Спининг фен.
Местоположение: София
дал Браво: 2217 пъти
получил Браво: 97 пъти
Контакти:

Re: За промените във форума

Мнение от Pike » вт мар 31, 2015 12:48

Темата е отворена за коментари и предложения :tup:Потребителски аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8527
Регистриран: чет дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 923 пъти
получил Браво: 334 пъти

Re: За промените във форума

Мнение от Д-р Флекс » вт мар 31, 2015 13:01

Аз подкрепям предложените тук промени, смятам за неудачна обаче една по-ранна промяна - премахването на модераторите и поемането на функциите им изцяло и само от администратора. Ако неколцина добре подбрани сред форумците модератори те подпомагат, Пайк, форумът ще върви по-гладко и истории като последната с Хинков няма да се случват.

С това по никакъв начин не се самопредлагам за модератор, напротив!!! :Dquietriot
Мнения: 9334
Регистриран: пет фев 23, 2007 13:39
Местоположение: СОФИЯ/ЯМБОЛ
дал Браво: 106 пъти
получил Браво: 153 пъти

Re: За промените във форума

Мнение от quietriot » вт мар 31, 2015 13:09

Д-р Флекс написа:Аз подкрепям предложените тук промени, смятам за неудачна обаче една по-ранна промяна - премахването на модераторите и поемането на функциите им изцяло и само от администратора. Ако неколцина добре подбрани сред форумците модератори те подпомагат, Пайк, форумът ще върви по-гладко и истории като последната с Хинков няма да се случват.

С това по никакъв начин не се самопредлагам за модератор, напротив!!! :D
Напълно подкрепям Андрей , върни модове, но по малко, на цели раздели, сложи рейтингът и веднага ще се добива представа дали някой е харесван или не защото ще могат да го трескат и за създаване на интриги, знаеш какъв е филела от другия форум, като ти стане отрицателен рейтингът , как ставаш червен и вади очи и както V max ги лекува няма разлика да се проложи и за тука. Не че и там не се изпотрепаха по едно време, но Шопов бързо им раздада бановете и мирнаха.Потребителски аватар
franko
Мнения: 3455
Регистриран: ср авг 13, 2008 21:37
Риболов: сооооооом
Местоположение: пловдив
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 6 пъти

Re: За промените във форума

Мнение от franko » вт мар 31, 2015 13:17

Ако може под всяко мнение,там където пише "цитирай" да се сложат две ръчички(червена и зелена,сещаш се).Едната да е за добър коментар,а другата за лош.Нека се виждат и иманата,как е гласувано. :wink:quietriot
Мнения: 9334
Регистриран: пет фев 23, 2007 13:39
Местоположение: СОФИЯ/ЯМБОЛ
дал Браво: 106 пъти
получил Браво: 153 пъти

Re: За промените във форума

Мнение от quietriot » вт мар 31, 2015 13:22

franko написа:Ако може под всяко мнение,там където пише "цитирай" да се сложат две ръчички(червена и зелена,сещаш се).Едната да е за добър коментар,а другата за лош.Нека се виждат и иманата,как е гласувано. :wink:
е това е рейтингът де.... :tup:Потребителски аватар
franko
Мнения: 3455
Регистриран: ср авг 13, 2008 21:37
Риболов: сооооооом
Местоположение: пловдив
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 6 пъти

Re: За промените във форума

Мнение от franko » вт мар 31, 2015 13:27

Мен ме интересува ,как мислят колегите . :wink: .Ще се отсеят разбиращи и неразбиращи :D .
Рейтинга може да ти го вдигнат и подмазвачите :idea: :P . :arrow: То и те,ще си проличат с тази опция :D .rado25
Мнения: 9
Регистриран: пон май 28, 2012 15:54
Риболов: Шаранджийски и по малко тролинг

Re: За промените във форума

Мнение от rado25 » вт мар 31, 2015 15:32

Хайде и аз да се изкажа, как ги виждам нещата от своята камбанария, па барем натрупам някое мнение и се спася от изтриване на регистрацията ми :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Това което ми направи впечатление е, с 0 мнения. Ако влезе в сила в момента, това значи че към днешна дата трябва да се изтрият над 3000 регистрации. В което няма лошо, още повече, че някои от регистрациите са на по няколко години и също така от няколко години не са посещавали сайта. Обаче има и нещо друго. Както има няколко хиляди без нито едни мнение, също така има и няколко хиляди регистрации които са с по едно две мнения. Това правили ги по полезни за сайта от тези който са с нито едно мнение? Да не говорим че потребителите с по 2-5 или 6, че даже и 10 мнения, обикновено са хора който задават въпроси, а не полезни отговори или информация за водоеми. Та по тази логика и те са безполезни за форума. Така че и тях трябва да изтрийте. И когато всичко тава се случи, във форума ще останат няколко десетки потребителя, които според мене, те се познават лично и ако има нещо което трябва да си го споделят, могат да го направят по десетки други начини извън форума,( не че и сега не го правят) И тогава аз се питам за какво е този форум и имали нужда от него, след като ще се ползва от 50-100 или 150 потребителя. Другото което искам да кажа относно мненията е, че не е лесно да се трупат стотици, че даже и хиляди мнения, особено за потребител като мене. Аз съм на мнение, че когато няма какво да кажеш по добре не казвай нищо. Такива мнения от сорта, браво, честито и емотикони, за мен са безсмислица и по всяка вероятност никога няма да ги напиша. или ако го направя то ще е в много редки случай. Но в същото време въпреки че имам по малко от 10 мнения, аз лично съм много благодарен на форума и се радвам че го има, защото съм научил страшно много неща от него а и не само от този форум. Да вярно е че няма нито един споделен излет в който и да е форум , но запитвали ли сте се защо е така. Може пък да няма какво да се споделя, или пък да има, ама да не е нещо което да си заслужава да се споделя.
Пример, цял ден съм влачил и накрая имам хванати 3 сулки с колосалната обща маса от 1.025 кг. Хващам първата рибка, гледам я и си викам какво да я снимам тази маломерка, откачам я и я пускам да си расте, при втората и третата същата работа и накрая, да бях за риба не съм капо, но са все маломерни и смятам, че един себе уважаващ се рибар не би проявил интерес към моя маломерен улов. Или другия вариант. Събирам и трите риби, после ги снимам на поляната до някое шише и започвам да ви обяснявам как съм ги пуснал, ай стига тава не е за мен.
Според мен решение до някаква степен е, създаването на групи. Ама не групи, създадени от Киро, Емо, Гошо, и Тошо, ами групи разделени по вид риболов, например, шаранджий, тролинггисти, морски риболов и т.нт., като нищо не пречи един потребител да членува в няколко групи. Само че тук изниква нов проблем. Как новобранец в тролинга като мен ще влезе в групата като никой не ме познава, те тези дето се познават е ясно, ами новите? Тогава ще трябва да се измисли някакъв критерий по който да могат и новите да влизат в тях.
Като цяло дилемата е много сложна и не знам вече кое е правилно и кое не е, но не смятам, че е редно да се лишават младите риболовци от тази "бездънна яма" пълна с невероятно полезна информация.
Сега ще споделя един друг пример с мене. Риболова ме влече от както се помня, обаче нямах приятели който да споделят моето хоби, знаете ли колко години мъкнах едва ли не насила брат ми с мен по гьоловете само и само да не съм сам? След време се запознах с хора които също се интересуват от риболов и започнах да ходя с тях. Само че с времето нещата се промениха с мен и взеха да се получават различия във вижданията ни относно риболова и отношението към рибите и в крайна сметка пак останах сам. Та мисълта ми е, ако не бяха форумите сигурно още щях да си ходя за риба със старите телескопи и да мятам пружини или такъми с долна тежест и над нея вързани 3 куки с набучени на тях някаква стръв.
Ако си нов в риболова и не познаваш никой който да те въведе в него или пък да те препоръча за да влезеш в форума, ти предстои дълъг, да не кажа безкраен път в усъвършенстването и практикуването на това прекрасно хоби.Потребителски аватар
Pike
Домакинът
Мнения: 4327
Регистриран: чет дек 16, 2004 21:23
Риболов: Спининг фен.
Местоположение: София
дал Браво: 2217 пъти
получил Браво: 97 пъти
Контакти:

Re: За промените във форума

Мнение от Pike » вт мар 31, 2015 15:38

За да е по-весело, започвам и местенето на новия сървър :)

Казаха ми, че е върхът на сладоледа, с всички екстри и най-актуални версии. Съответно ще мога да ъпдейтна платформата на форума до последна, това предполага и решаване на проблема с галерията, а защо не и директно прикачване на файлове, предстои да разбера какви са новите възможности.

От утре със сис админа почваме тестово местене на портала и магазина, а като хванем точната процедура, ще преместим и форума.

Надявам се да може да го преместим успешно до следващия петък, когато започват празниците. По време на празниците може би ще се наложи да го изключа генерално, за да мога да го донастроя и прехвърля всички добавки, които има в момента.

Такъв е планът за действие, надявам се го спазим.

След това ще пробваме и тези добавки, за които Васко спомена, ръчички, шамарчета, абе всички екстри :)Потребителски аватар
Pike
Домакинът
Мнения: 4327
Регистриран: чет дек 16, 2004 21:23
Риболов: Спининг фен.
Местоположение: София
дал Браво: 2217 пъти
получил Браво: 97 пъти
Контакти:

Re: За промените във форума

Мнение от Pike » вт мар 31, 2015 16:25

rado25 написа:Хайде и аз да се изкажа ...
И ти си прав колега.

Големият проблем обаче е, че споделящите с годините стават все по-малко и по-малко, като се ориентират в малки специализирани форуми, затворени групи и т.н.

Споделя, споделяш до едно време, ама само на евала-браво не върви, иска ти се да прочетеш и прочетеш и споделеното от някой друг, например от теб. В един момент като видиш, че освен теб споделя само Иванчо и Митко, а всички останали поемат ли поемат, замисляш се и спираш.

Ще се повторя от няколко поста по-горе, нищо нямаше да е така, ако имахме реален и ефективен контрол. Понеже няма такъв, се крием като партизани, пазим тишина и слухтим.

Много е трудно да се намери "златната" среда, тъкмо си мислиш, че аха и си я хванал, но уви не.

И това е валидно за всичко свързано с риболова в България. Имам наблюдение и над търговията с риболовни такъми, и там е потъващ кораб. Все повече хора сменят хобито си, именно защото няма никой от другата страна на въдицата или пък ходят все по-рядко. Магазините ще се избият все по-малкото клиенти, абе грозна работа.

Незнам, объркан съм.

Знам обаче, че нещо трябва да се промени. Сегашната формула не работи или поне е със силно затихващи функции. Резултата от тези затихващи функции е само един, в един момент се говорят само общи приказки тип мижи да те лажем. А това че се говорят от 5000 човека е само един кьор фишек.

Трябва да има начин да се спре само с четенето, защото в примерът, които цитираш със себе си, ще четеш, ще четеш без да споделяш нищо и когато малкото споделящи спрат, ще се ориентираш към някой друг форум. Не виждам смисъл в това, така всеки форум е обречен на няколко години живот, а на сегашното рибно-бракониерско дередже и година няма да изкара някой нов.

Акаунти не съм се засилил да трия веднага така или иначе, дано измислим нещо интересно междувременно.

Махам и опцията за активиране на акаунт с препоръка и над това трябва да се помисли допълнително.Потребителски аватар
Marco Polo
Мнения: 10194
Регистриран: пон яну 29, 2007 14:40
Риболов: Желязо, пластмаса и най-вече дървоТО! :D
Местоположение: София
получил Браво: 11 пъти
Контакти:

Re: За промените във форума

Мнение от Marco Polo » вт мар 31, 2015 16:39

rado25 написа:Да вярно е че няма нито един споделен излет в който и да е форум , но запитвали ли сте се защо е така. Може пък да няма какво да се споделя, или пък да има, ама да не е нещо което да си заслужава да се споделя.
Пример, цял ден съм влачил и накрая имам...
Дали си хванал или не, за мен пък изобщо не е от значение.
Пост "бях, влачих, дълбочина, ниво, цвят на водата, температура, нищо не хванах..." са си от доста голямо значение.
Ако искаш пример - имам цяла моя "празна" тема.
Но тези, които не искат да пишат - никога няма да пропишат!
Ако ще кит да хванат, ако ще - цаца...


Дай ми красноречие, за да говоря и мъдрост, за да замълча...
Лука 11:9-13

Потребителски аватар
баш майстора
Мнения: 4859
Регистриран: вт юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 971 пъти
получил Браво: 602 пъти

Re: За промените във форума

Мнение от баш майстора » вт мар 31, 2015 16:45

rado25, в кръга на шегата, но ако за 3-те години, откак си се регистрирал във форума не си хванал нито една риба, с която да се похвалиш, не е лошо да помислиш за смяна на хобито. :wink: :lol: :lol: :lol:
Никъде не е казано, че трябва да се споделя опит и излети само когато хванеш трофей. Даже не е необходимо въобще да си хванал нещо, за да споделиш свой излет. Не всичко е в килограмите и бройките хванати риби. :D Има колеги, които много ги бива с перото и снимки не им трябват, има и такива, които умеят добре да снимат, там пък текста не е толкова важен. Аз не съм нито от едните, нито от другите, не ловя и кой знае какви риби, но пък редовно споделям. За някои дори може да съм досаден. :roll: Но това не ме спира да споделям, защото това е най-важното за един форум. Дали след всяка снимка или пост имаш Н на брой "бравота" е подробност. Ако го правиш само заради "бравотата" - по-добре не го прави. Да, част от съфорумците не споделят поради страх да не им разберат местата, но повечето не го правят от мързел. :roll:
В тоя ред на мисли, идеята на Сашо за по-затворения вид на форума не ми се вижда лоша. Така ще се изчистят хилядите "мъртви души", от които форума така или иначе няма полза. Ако покрай тази операция изгори и някой добросъвестен, нека си направи нова регистрация, но да положи малко усилия, за да има достъп до информацията. Не става само с четене! :wink:


"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."

Потребителски аватар
Pike
Домакинът
Мнения: 4327
Регистриран: чет дек 16, 2004 21:23
Риболов: Спининг фен.
Местоположение: София
дал Браво: 2217 пъти
получил Браво: 97 пъти
Контакти:

Re: За промените във форума

Мнение от Pike » вт мар 31, 2015 17:38

Една идея :idea:

Най-трудно споделяната информация е тази за излетите.

Има подфорум "Риболовни излети", но всеки споделящ, предпочита да го направи в тематичния подфорум, отговарящ на практикувания от него риболов.

- към всеки тематичен подфорум се прави подфорум "Риболовни излети"
(така и така всеки си споделя в неговия подфорум, нека да е официално)

- правят се групи към всички тези нови подфоруми

- дава се право да виждат темите в подфоруми "Риболовни излети" само членовете на групите

- в групите се влиза само, ако имате Х на брой постове
В съответния подфорум, за да избегнем ефекта от 15 поста с евала, браво или усмивка, скриптът който ще прави това, ще има и втора цедка, а именно: след като намери кой има над Х броя поста, ще проверя и сумарно дължината на тези Х поста. Съответно например ако са под 300 символа, потребителя дори и с 15 поста не влиза в групата.

По този начин скрити остават само тези нови подфоруми със споделени излети.

Същият приом може да се приложи и за всеки друг подфорум, за които решим, че има нужда.

Какво ще кажете, така не се ли доближаваме до златната среда :tup:Потребителски аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8527
Регистриран: чет дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 923 пъти
получил Браво: 334 пъти

Re: За промените във форума

Мнение от Д-р Флекс » вт мар 31, 2015 17:43

Доближаваме се :D

Особено, ако добавиш "препоръка" от член на групата, или от модератор на групата, ако такава няма как да бъде дадена, щото да речем кандидата за нов член на групата не познава никого от текущите й членове, но от постингите му личи, че "става".rado25
Мнения: 9
Регистриран: пон май 28, 2012 15:54
Риболов: Шаранджийски и по малко тролинг

Re: За промените във форума

Мнение от rado25 » вт мар 31, 2015 18:14

баш майстора написа:rado25, в кръга на шегата, но ако за 3-те години, откак си се регистрирал във форума не си хванал нито една риба, с която да се похвалиш, не е лошо да помислиш за смяна на хобито. :wink: :lol: :lol: :lol: :wink:
В интерес на истината, както съм регистриран от 3 год. във форума, така го посещавам активно от едва 3 мес. Когато се регистрирах го направих от любопитство, даже си спомням че открих форума от магазина. В началото по прегледах някой друга тема и видях че риболова който ми е най-на сърце не е много популярен тук и малко след това неволно спрях да го посещавам. Така до началото на тази година, когато от не ходене за риба и бездействие в къщи, защото няма работа, се впуснах в разглеждане на рибарските форуми. След няколко дена активно четене реших, че с много четени и малко практика мога да се пробвам в тролинга. Оборудвах се с, лодка, двигател, сонар и всичко което е необходима като за начало. И докато се оборудвам и то хоп дошла забраната за бялата. Е даде ама аз нали съм новобранец и пусти му мерак, забрана незабрана аз отивам пък ако стане нещо ще казвам че влача за платики :mrgreen: :fish6: а ако не мине номера тогава ще е за сом :D . Е да де ама пусти му късмет на начинаещия да вземи да се закачи някоя друга маломерна сулчица ...................
Но след уместно поставените критики по горе обещавам че винаги когато съм на вода ще споделям какво е нивото, цвета и температурата на водата в посещавания язовир, а ако има повод да се побликуваи някоя друга снимка ще е супер.Заключена

Върни се в “За форума и сайта”