Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забрани)

Дискусии на тема контролни органи, закони и тяхното прилагане, бракониерите, и мястото на любителя риболовец в омагьосан кръг.
Аватар
sestrata
Мнения: 3538
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 15:33
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 145 пъти
получил Браво: 730 пъти

Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забрани)

Мнение от sestrata »

Уважаеми Колеги,
повдигам тази тема, защото не издържам вече да търпя безумните решения и изкривени тълкувания на номенклатурчици като настоящия изпълнителен директор на ИАРА Драгомир Господинов.
Вярвам, че на всички е ясно - той е последната инстанция, преди министъра на земеделието да подпише каквато и да е заповед, свързана с риболова. Поради тази причина той е отговорен за нелепите забрани, които ограничават правата ни на риболовци и граждани.
Дълги години коментирахме на клубно и форумно ниво, и писахме петиции за да придобие Закона за Рибарството и Аквакултурите европейски вид, да отговаря на нуждите ни и да защитава рибното богатство. В крайна сметка, Законът беше променен. Остана само да се спазва и да се контролира неговото спазване.
Какво се получи на практика. Използвайки вратичката в чл. 32 ал 2
Чл. 32. (2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г.) При нетипични промени в климатичните условия, засягащи развитието на рибните ресурси, министърът на земеделието и храните съгласувано с министъра на околната среда и водите по предложение на изпълнителния директор на ИАРА променя със заповед началната дата, крайната дата или увеличава сроковете на забраната по приложение № 1 с до 30 дни.
г-н Драгомир Господинов с подписа на министъра наруши Закона миналата година, като първо измести с позволените 30 дни, а после увеличи с още 30 НЕЗАКОННО забраната за риболов на щука. Номерът мина. Впоследствие през м. юли ЗРА официално беше променен.
Тази година се повтори същото закононарушение. Забраната за улов на бяла риба беше увеличена с 45 дни, вместо позволените от Закона до 30 дни (и то с условието, че има "нетипични промени в климатичните условия, засягащи развитието на рибните ресурси"). Какво нетипично има в климата???

Да оставим настрана явното Закононарушение, което автоматично прави Др. Господинов и бившия Министър на Земеделието г-н Найденов ЗАКОНОНАРУШИТЕЛИ ( меко казано, защото е общоприето нарушителите на ЗРА да наричаме бракониери). Мен ме възмущава начинът, по който се изкривяват полезните текстове в Закона, какъвто в случая безспорно е диференцирането на забраните при отделните видове риби. И то не в интерес на гражданите, а в интерес на чиновниците!
Тази демагогия ми припомни 1985-та, когато Горбачов дойде на власт и обяви Перестройката. Тогава главнокомандващия арм.ген. Добри Джуров (лека му пръст) излезе и обясни: "Другари, време е перестройката да дойде и у нас и българската армия да стане образец на уставен ред и дисциплина". Който е бил в казармата по онова време, знае какво означаваше това - никакви отпуски, никакви телефони, само строева подготовка и гърч.

Не приемам никакви изказвания от сорта "не сме дорасли за диференцирана забрана". Обидно е ЧИНОВНИК, който се издържа с парите на същите тия "недорасляци" да се смята за "по-дорасъл". Никоя цивилизована държава по света не е процъфтяла, залагайки на самосъзнание, а на железни правила и контрол!
По някаква причина към днешна дата са пропуснали да удължат и забраната за улов на распер до 31 май. Въпрос на време е да го направят. Тогава спининга по Дунав ще бъде ограничен за ПОЛОВИН ГОДИНА, тъй като распера, бялата риба и щуката са почти единствените хищници по нашите земи...
Да, при отсъствие на обща забрана, можем да пускаме режимните риби без санкция. Можем и го правим, но вътрешното усещане, че вършим нещо нередно ни отравя удоволствието от любимото хоби. Защото ходим на риба за удоволствие...

Господа Изпълнителни Директори на ИАРА (настоящи и следващи), спазвайте Закона! Да няма риба сме свикнали, но да ни забраняват да ходим е прекалено и няма как да се случи!

Крайно време е да се премахне понятието "забранена река". Къде са рибите в тези реки, които бяха дълги години перманентно забранени? Ако наистина в тях са пускани риби, а не само писани фалшиви протоколи за зарибяване, би трябвало да има гигантски екземпляри. Защо ги няма?

Забрани, забрани, забрани... и никакъв контрол. Не се издържа психически вече...

п.п. Горното е лично мое мнение и не ангажира никой друг, в т.ч клуба в който членувам.
***http://www.starividri.com***
Fear NO Fish

gergi762
Мнения: 297
Регистриран на: Нед Яну 16, 2011 22:31
Местоположение: Плевен
дал Браво: 18 пъти
получил Браво: 10 пъти

Re: Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забран

Мнение от gergi762 »

Въпреки че това е твое лично мнение,то съвпада с моето и аз го подкрепям на 100%.Опазването на рибните популаций НЕ СТАВА със забрани за любителски риболов.
Testis unos, Testis nullus

Аватар
Pedro
Мнения: 1270
Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 22:06
Местоположение: Ruse

Re: Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забран

Мнение от Pedro »

Да, при отсъствие на обща забрана, можем да пускаме режимните риби без санкция. Можем и го правим, но вътрешното усещане, че вършим нещо нередно ни отравя удоволствието от любимото хоби.
....Крайно време е да се премахне понятието "забранена река"...
Да, можем да пускаме, ами ако се изкуши човек и не пусне, и ако е "Марко Тотев"-като мене, е вътре и с 2-та крака.
Що става въпрос за Дунав- забранен за щука и бяла риба ?? Да, ама не ! Забранен е само нашият бряг - другите си ловят...
Да се надяваме, че ще има промени скоро и в тази администрация (ИАРА) - както и навсякъде...
Мен постоянно ме преследват умни мисли... но аз съм по-бърз от тях

Батко Емо
Мнения: 60
Регистриран на: Пон Мар 02, 2009 15:39
Местоположение: ПЕРНИК

Re: Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забран

Мнение от Батко Емо »

Свестни сте,а не сте ли разбрали,че ИАРА е само аквакултура без да е изпълнителна! :D

Аватар
Димитър Тодоров
Мнения: 5493
Регистриран на: Вто Юни 07, 2005 19:48
Местоположение: Силистра, на Дунав
дал Браво: 407 пъти
получил Браво: 858 пъти

Re: Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забран

Мнение от Димитър Тодоров »

Моето мнение е,че диференцираната забрана за хищниците е добра идея,но именно като
диференцирана забрана,а не като повод да удължават необосновано дълго риболова на хищници,като се оправдават със затруден контрол!
Веднага се набива в очи примера в съседна Румъния - щуката е забранена през февруари и март,но е разрешена през периода на общата им забрана ,който съвпада с нашия,за риболов само на спининг. Защо и при нас да не е така? След падането на тяхната и по време на общата забрана хищниците да са разрешени за риболов само със спининг. Така риболовците няма да се изнервят излишно,а и ще има присъствие по водоемите и ще се пресират браковците.
Тоталните забрани облагодетелстват само мързеливите чиновници и алчните браковци,но не и редовните риболовци и рибата във водоемите!!
И не забравяй-ние не ловим риби.Ние,всъщност,ловим себе си..

Stay focused !

Аватар
Росен
Мнения: 3455
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 52 пъти
получил Браво: 234 пъти
Обратна връзка:

Re: Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забран

Мнение от Росен »

По тази тема ИАРА трябва единствено да не добави няколкото реда в предстоящата през Април заповед за забраната на пролетно-лятно размножаващите се риби, а по-точно:
Срокът на действие на забраната за улов на щука и бяла риба, въведена със Заповед на министъра на земеделието и храните от 13 март 2012 г. се удължава до 1 юни 2012 г.
Има достатъчно време - ако се организира една среща на клубовете с ръководството на ИАРА предполагам, че ще се вслушат в нас и няма да удължат забраната на щука, бяла риба и распер, които по закон са:
А. Зимно и пролетно размножаващи
се пъстървови и други
студенолюбиви риби
1. Речна от 1 октомври
(балканска) до 31 януари
пъстърва, сивен,
сиг, пелед и
езерна сьомга
2. Липан от 1 януари
до 31 март
3. Щука от 15 февруари
до 30 април
4. Распер от 1 март
до 30 април
Б. Пролетно-лятно размножаващи се
шаранови, сомови и други
топлолюбиви риби
5. Пролетно-лятно съгласно
размножаващи надморската
се риби височина и
сроковете,
определени в
точка Г
6. Бяла риба от 15 март
до 15 май
П.П. Павка, гледайки предишната забрана съвсем спокойно и най-вече ЗАКОННО сме можели да ходим за распер след 30-ти Април ;)

Аватар
sestrata
Мнения: 3538
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 15:33
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 145 пъти
получил Браво: 730 пъти

Re: Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забран

Мнение от sestrata »

Росен написа:П.П. Павка, гледайки предишната забрана съвсем спокойно и най-вече ЗАКОННО сме можели да ходим за распер след 30-ти Април ;)
Роска, не можеше. Новият закон, в който се диференцираха забраните излезе миналата година през Юли, т.е. след забраната. Преди това расперът нямаше отделен текст, а щуката беше забранена по-рано "пробно".

Тази годишната заповед е факт от 15 февруари и е със срок до 31 Май. Затова по-горе писах, че е незаконна по отношение на бялата риба, защото удължава забраната и с 45 дни вместо пределните 30 разрешени от Закона.

http://iara.government.bg/wp-content/up ... %D0%B0.pdf
***http://www.starividri.com***
Fear NO Fish

firepd

Re: Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забран

Мнение от firepd »

В другият форум писах подобно нещо преди окол 1 седмица относно забраната на щуката.Оказва се , че ние сме единственото население, което колкото повече му забраняват толкова повече се радва - за погнуса и съжаление.Тази година изгубихме пак мача.

Бат Стан
Мнения: 10819
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 56 пъти
Обратна връзка:

Re: Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забран

Мнение от Бат Стан »

Павка, аз винаги съм давал светлия пример от 1986 г. Тогава по време на забраната от 15 април до 31 май бяха разрешени за риболов шест държавни язовира - Копринка, Жребеца, Тича, кърджали и другите два не ги помня вече. Условието беше да не се ловят шаран, бяла риба, сом и буфало. Другото беше да се лови с единична въдица. Така ходихме да си цъкаме каракуда, уклей и кефал на Копринка. Плащаше се талон от 1.20 лв допълнително целогодишна такса. Повярвай ми, хората си спазваха забраната и пускаха евентуално уловения шаран.
Нищо не пречи да се въведе разрешаване на щука и бяла след 1 май с изкуствени примамки, но не и от лодка! Па и костура мое да го разрешат. Винаги може да се намери адекватното решение, стига да се направи контакт с ИАРА когато трябва (през есента) и да се говори с тях.
При сегашното обезлюдяване през забраната единственият ефект е, че бракониерите стават още по-недосегаеми. Според мен има вариант да се направи така, че хем да се лови, хем да се пази. Мен тая забрана не ме брига много, щот аз ходя за пъстърва и реално не страдам от нея, но си представям какво ви е на вас. Поздрави и наслука!
Клуб по спортен риболов "Балканка"

Аватар
stas
Мнения: 151
Регистриран на: Вто Мар 08, 2011 17:26
Местоположение: Габрово
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 3 пъти

Re: Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забран

Мнение от stas »

Все се питам, за пъстърва през забраната по реките, Дунава, Копринка и други язовири наказуемо ли е да ходим или просто не сме се сетили досега.

Аватар
Росен
Мнения: 3455
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 52 пъти
получил Браво: 234 пъти
Обратна връзка:

Re: Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забран

Мнение от Росен »

То много неща може (и за пъстърва през забраната може да се ходи и доста хора го правят), но ...
sestrata написа:... но вътрешното усещане, че вършим нещо нередно ни отравя удоволствието от любимото хоби. Защото ходим на риба за удоволствие...
Прав си, Павка, не съм я догледал заповедта и съм решил, че е като миналогодишната :oops:

Това, което реално можем да се опитаме да постигнем е реално да диференцираме поне распера за тази година, т.е. да не го включат в следващата заповед и да бъде разрешен както си е по закон от 30-ти Април нататък.
Другата стъпка е следващата година, независимо какво ще е ръководството на ИАРА да вземем мерки по навреме и да не допускаме подобни заповеди, които да не се обсъждани с неправителствените сдружения.

няма как
Мнения: 11
Регистриран на: Вто Май 22, 2012 13:48
Риболов: спининг
дал Браво: 1 път

Re: Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забран

Мнение от няма как »

Има ли шанс, тази забрана да се промени, когато се пусне заповедта за забрана на другите видове?
Все пак ще имаме нов министър, който няма нищо общо с тази "гениална" заповед.

Аватар
sestrata
Мнения: 3538
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 15:33
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 145 пъти
получил Браво: 730 пъти

Re: Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забран

Мнение от sestrata »

няма как написа:Има ли шанс, тази забрана да се промени, когато се пусне заповедта за забрана на другите видове?
Все пак ще имаме нов министър, който няма нищо общо с тази "гениална" заповед.
Сигурно може. Нека първо да видим утре кой ще е министър.
***http://www.starividri.com***
Fear NO Fish

lubobg
Мнения: 506
Регистриран на: Вто Ное 18, 2008 17:15
Местоположение: Плевен
получил Браво: 45 пъти

Re: Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забран

Мнение от lubobg »

[quote="Бат Стан"]
Нищо не пречи да се въведе разрешаване на щука и бяла след 1 май с изкуствени примамки, но не и от лодка!
(quote]

Стига с тая омраза към лодките.

Само Плевенската ИАРА е издала към 200 разрешителни за стопански риболов тази година.Като се има в предвид за какъв участък от Дунава отговаря се пада по един мрежар на по-малко от километър.

Филма "Ние сме на всеки километър" в нова версия.

Контрол требва не още забрани.

Не е реално просто нощният риболов по Дунава с мрежи да може навсякъде, пък хората с въдици да ги ограничаваме.

Иначе подкрепям на 100% написаното от Сестрата.

petrovivo
Мнения: 31
Регистриран на: Пон Дек 19, 2011 19:15
Риболов: Спининг
Местоположение: Габрово

Re: Чиновници срещу риболовци (относно необоснованите забран

Мнение от petrovivo »

Подкрепям на 100% написаното от Сестрата. :fish13:

Публикувай отговор

Обратно към “ИАРА, законът, бракониерите ...”