Честито на бракониерите, подариха им Дунав

Дискусии на тема контролни органи, закони и тяхното прилагане, бракониерите, и мястото на любителя риболовец в омагьосан кръг.
Аватар
sestrata
Мнения: 3538
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 15:33
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 145 пъти
получил Браво: 730 пъти

Re: Честито на бракониерите, подариха им Дунав

Мнение от sestrata »

rumenqnkulov написа:Положението е отчайващо,и при вас ли е така?Въпросът е към sestrata.
За съжаление тези 863 км от Сулина до Прахово от много десетилетия са подложени на щавене с мрежи, винтери, станоци, и всевъзможни хитроумни инструменти. Да не говорим за методи извън закона - кърмаци, бомбички и ток. Само от нас ли?
От тези 863 км ние българите имаме 470 км брегова ивица на десния бряг. Обаче от другата страна е Румъния с всичките 863 км. Оставям настрана украинците и сърбите, които мрежарят безпощадно.
---
Сърбите мрежарят дори в участъци откъдето рибата не може да избяга - между шлюзовете Джердап 1 и 2.
Преди няколко години бяхме с Митко Тодоров на състезание в Кладово непосредствено под шлюза. От стотина участници се улови 1 дребна мерна бяла риба, а първото място взеха с костури. По време на състезанието лодка си мрежеше съвсем законно пред нас.
---
В Румъния крайбрежните села са предимно липовански. Рижав етнос от славянски произход, който се прехранва от риболов. Животът им минава в лодките. Виждал съм с очите си да гребат с алуминиеви канчета и да пият направо от реката. В някои участъци пускат мрежи толкова на гъсто и шахматно, че буквално преграждат фарватера.
---
Може ли да се забрани или ограничи стопанският риболов по Дунав?
1. Да. Но ако забраним риболова само от българска страна, без Ръмъния да стори същото, няма да има почти никакъв смисъл. Ръмъния е категорично против.
2. Всички европейски програми и пари са предимно за развитие на стопанския риболов (ХРАНА), а не за спортния риболов (РАЗВЛЕЧЕНИЕ)

Това е положението...
***http://www.starividri.com***
Fear NO Fish

b_lomsky
Мнения: 664
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 15:58
Риболов: спининг
дал Браво: 769 пъти
получил Браво: 1265 пъти

Re: Честито на бракониерите, подариха им Дунав

Мнение от b_lomsky »

.... демек спасение няма.
И Румене при тях не е чак така. Просто в нашия край глада и мизерията са най- големи.

rumenqnkulov
Мнения: 31
Регистриран на: Чет Юли 28, 2011 15:18
дал Браво: 1 път
получил Браво: 4 пъти

Re: Честито на бракониерите, подариха им Дунав

Мнение от rumenqnkulov »

Това е положението...[/quote]

Съгласен съм.За съжаление е така.Но не е нормално да береш(ловиш риба ) преди да си посадил(зарибил).Това се отнася и за стопанския,и за любителския риболов.Темповете,с който се лови явно по-голям от тези,с които рибата се възпроизвежда.Трябва да се зарибява,но не се прави.В едно съм сигурен-рибата намалява от година на година.Преди десетина години се ловеше 30,40,50 кг скобар на ден с въдица.С една.Сега и това е мираж.Дано не съм прав,но след години ще се снимаме с уклеи и попчета по Дунав.И още нещо.Чудил съм се,защо на Ебро,като искат да ограничат сома,не разрешат риболова с мрежи,винтери ,бомби,ток ,припони,салми и т.н.Но испанците явно имат акъл в главите,докато ние не.Предполагам,направили са си сметка че ще спечелят повече от риболовен туризъм,отколкото от сомското месо.
Жалкото е че реката загива,а на нея може да риболовства половин България.Изказвам мнение като лаик.Но ми прави впечатление,че почти всички рибни продукти по хипермаркетите са от от аквакултури,а не от дивите им събратя.Или и те са минали по тоя път,или за осъзнали че без тях природата е празна.

Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Честито на бракониерите, подариха им Дунав

Мнение от babydoctor »

Мъдър пост :tup: Само ще уточня, че целият румънски бряг е подходящ за възпроизводство, а откъм нас единствено притоците...Навремето като дете в Лом, като се срещнехме с румънска лодка, викаха - ей, бугаро, есте пеще?/има ли риба/ Ние - есте, есте...Пооказваха лакът, пресечен с другата ръка и - нааа, нуе блато, нуе пеще...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Публикувай отговор

Обратно към “ИАРА, законът, бракониерите ...”