Дискусия за спасението на река Дунав

Дискусии на тема контролни органи, закони и тяхното прилагане, бракониерите, и мястото на любителя риболовец в омагьосан кръг.
Публикувай отговор
Аватар
Милен Динков
Мнения: 1945
Регистриран на: Вто Дек 21, 2004 13:00
Местоположение: СВИЩОВ
дал Браво: 287 пъти
получил Браво: 454 пъти

Дискусия за спасението на река Дунав

Мнение от Милен Динков »

Здравейте, с ръка на сърцето обявявам, че в момента така направената забрана за риболов е пълна простотия и глупост от класа! Не може и не е допустимо от 01.05 да се пуска за риболов распер и щука. Също така скумрия и бяла риба от 15 май. Защо? Защото по река Дунав мрежарите само това чакат - пускат непрекъснато мрежи УЖ за тия риби ДЕНОНОЩНО! От местната ИАРА се оправдават, че не могат да спрат набезите на мрежарите, защото законът им позволява да мрежат водата колко си искат. И са прави!
От друга страна, двама инспектори не могат да покрият километри вода около Свищов, както и не раполагат с необходимите средства за да правят непрекъснато проверки на уловената от мрежарите риба. Считам, че това е оправдание от тяхна страна, защото мрежарите се отчитат и на ИАРА.

Това се случва по цялото поречие на реката, не сме само ние така!

Едно време забраната си беше 45 дена - от 15 Април до 01 Юни. Няма мрежи, няма никой. Предпочитам 45 дена да съм си в дома, но и мрежарите да не могат да излавят рибата. Вече месец се унищожават тонове риба, които са пълни с хайвер.


ГОТОВ СЪМ ДА ИНИЦИРАМ И ДА СЕ ПОДПИША ПЪРВИ НА ПОДПИСКА ЗА ПРОМЯНА В ЗАКОНА ПО ОТНОШЕНИЕ СРОКОВЕТЕ ЗА ЗАБРАНА ЗА РИБОЛОВ!!! КОЙТО Е РЕШИЛ ДА НАПРАВИ ТАКАВА ЗАБРАНА СИ НЯМА ИЗОБЩО И ПРЕДСТАВА КАКВО СЕ СЛУЧВА В РЕАЛНОСТТА!

Сега ще кажете: Да, но бялата риба, щуката и расперът започват да си хвърлят хайвера по-рано! ОК, забраняват се от Март месец и до 1 Юни няма да се ловят. Какъв е проблемът. Проблем, че ще ни ръждясат блесните ли? Няма проблем, поне за мен. Не ми пука, че няма да ловя хищници 3 месеца, но поне ще се запазят до някаква степен. То без бракониери няма да минем, ясно е.


Интересно ми е и вие какво мислете. Но на мен лично ми е писнало от това положение. Така беше и миналата година, сега е пак така! ПИСНА МИ, ПИСНА МИ, ПИСНА МИ!!!!!! Ние в България не сме за такъв тип забрана поради множество причини, за които всеки може сам да се досети!

gergi762
Мнения: 297
Регистриран на: Нед Яну 16, 2011 22:31
Местоположение: Плевен
дал Браво: 18 пъти
получил Браво: 10 пъти

Re: Забраната в момента е пълна простотия

Мнение от gergi762 »

Контрол трябва братче,контрол.Забрани има достатъчно.Да увеличат инспекторите,да им дават процент от глобите и глей ко стаа.
Testis unos, Testis nullus

Влади В.
Мнения: 46
Регистриран на: Пет Яну 02, 2015 13:44
Риболов: Feeder Fishing
Местоположение: Видин
дал Браво: 9 пъти
получил Браво: 1 път

Re: Забраната в момента е пълна простотия

Мнение от Влади В. »

Напълно съм съгласен с теб, че така направените забрани към момента са напълно неефективни и също бих се подписал под подобна подписка да се промени тази дивотия ... :!:

reelbigfish
Мнения: 70
Регистриран на: Пет Ное 14, 2014 14:23
Риболов: Спининг
дал Браво: 113 пъти
получил Браво: 29 пъти

Re: Забраната в момента е пълна простотия

Мнение от reelbigfish »

аз категорично не съм съгласен. не е проблема в разделните забранителни срокове, а в липсата на контрол. днес в кварталната кръчма размених 2 думи със възрастен чичка, който се оказа стар бракониер. някой го закачи знае ли срока на забраната и той се ухили: "за мен със серкмето никога не е разрешена".. с две думи мрежарите не ги бърка кога е забраната за уставните риболовци. дори по-дългия забранителен срок им създава още повече комфорт като няма никой по гьоловете

rumenqnkulov
Мнения: 31
Регистриран на: Чет Юли 28, 2011 15:18
дал Браво: 1 път
получил Браво: 4 пъти

Re: Забраната в момента е пълна простотия

Мнение от rumenqnkulov »

А костура защо е в общата забрана като и той си хвърля рано хайвера? :roll:

Здравко_Лудия
Мнения: 38
Регистриран на: Нед Сеп 10, 2006 13:20
Местоположение: гр. Русе
дал Браво: 16 пъти
получил Браво: 7 пъти

Re: Забраната в момента е пълна простотия

Мнение от Здравко_Лудия »

Абсолютно съм съгласен с мнението на автора на темата. Забраната в този си вид е една голяма глупост и е абсолютно неефективна и дори по-лошо - дава зелена светлина на всички унищожители на рибното ни богатство. Говоря единствено за река Дунав, тъй като нямам наблюдения върху ефекта на забраната във вътрешните водоеми. Ако забраната работи добре във вътрешните водоеми, нека да се разграничи от тази по река Дунав, в която все пак е разрешен стопанският риболов. Иска ми се да чуя мнението по въпроса на повече хора и особено на по-влиятелните риболовни клубове и сдружения в България.

b_lomsky
Мнения: 664
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 15:58
Риболов: спининг
дал Браво: 769 пъти
получил Браво: 1265 пъти

Re: Забраната в момента е пълна простотия

Мнение от b_lomsky »

Прав е колегата. При това положение контролът е невъзможен.

quietriot
Мнения: 9341
Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 13:39
Местоположение: СОФИЯ/ЯМБОЛ
дал Браво: 106 пъти
получил Браво: 153 пъти

Re: Забраната в момента е пълна простотия

Мнение от quietriot »

При никакво положение контролът няма да стане ефективен, ИАРА е стара структура, с малко персонал на терен, който е зле платен със остаряла техника и малко бюджет за нова. Инспекторите са подложени на огромен корупционен настиск от бракониерите, знете делата завършили с осъдителни причини за единици, в повечето случаи съдът оправдава бракониерите и им връща пособията и те се учстват безнаказани.
По времето на Драгомир Господинов се усети някакво раздвижване , не защото чпвека беше рибар и милееще а защото после смяташе да ползва рибарския електорат , но след смяната му всичко се разтури със същата скорост, с която се създаде.
Сега новият зам министър на земеделието Свилен Костов надали ще си счупи краката да упражни по голям контрол на ИАРА , дори незнам как се казва последния и директор....
Ситуацията е куче влачи рейс и на ИАРА ич не и пука за опазването на рибата ........пука и само да оцелее .....

rumenqnkulov
Мнения: 31
Регистриран на: Чет Юли 28, 2011 15:18
дал Браво: 1 път
получил Браво: 4 пъти

Re: Забраната в момента е пълна простотия

Мнение от rumenqnkulov »

А защо трябва да оцелее,не е ли по добре да се закрие,така и така не върши никаква работа?

zx7r
Мнения: 236
Регистриран на: Пет Фев 10, 2006 21:11
Местоположение: София
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 42 пъти

Re: Забраната в момента е пълна простотия

Мнение от zx7r »

Преди десетина дни написах в темата за "сигнали за бракониери по Дунав" пост много наподобяващ твоя, Милене. Ще го пусна и тук, така или иначе темата ти е за проблемите по р. Дунав, а и от доста време обмислям като теб, какви ефективни стъпки можем да предприемем. Мога да те уверя, че не сме единствените, които мислят в тази посока. Все повече ни писва и накрая ще се измъти камилче.
zx7r написа:Много тъжен факт е, че на Дунав не се откриват и закриват сезони. И преди диференцираната забрана си беше същото, но сега вече мрежите са законни - всички са за распер, щука, а вече и скумрия. Един пресен случай. Шаранът е излязъл в плитчините да хвърля хайвер. Няколко местни "главорези" го заграждат и започва сеч. Вадят се тонове хайверна риба. Подавам сигнал на ИАРА. На следващия ден сечта придължава с пълна пара. Подавам втори сигнал. ИАРА се появява след три дни. Естествено в реката няма нито една лодка. Бракониерите са предупредени. Много от тях са с протекции от високо ниво. Говорим за добре уредена схема и за много пари. Повечето са хващани многократно с ток, бомби, забранени есетрови риби, но всичко пада в съда. Известни са във всеки един дунавски град, но хората си траят. Едни от страх, други са с примитивизмът на бракониерите. Имал съм случай на устието на Искър да засеча токаджии. Тръгнах да звъня на 112, но местен дядо, скромно метнал една тапа и една плувка, разтреперан ми се примоли да не го правя. Браковците го познавали и ще си изпати. Недай си боже, да посегнат на внуците му. Ето, такива неща се случват на великата река Дунав. И това е само видимата страна, защото безобразията, които се случват по северната страна на островите за мнозина са неизвестни, но там се бомби и играе енергото всяка божа нощ, 365 дни в годината. Естествените инкубатори на рибата - затоните в островите, са нон стоп с мрежи, отделно другите "екстри". Говоря за екологична катастрофа. Дунав е мъртва река. На мен сърцето ми е там, но все по-трудно нанирам сили да ходя. Боли ме. Днес, се разходих до Г. Цибър. Поседнах на брега да си допия кафето. Течението довлече пред мен две мъртви шаранчета, 1,5-2 кг. Допих си кафето, прибрах си въдицата и си тръгнах. България е много болна, както и ние.
Обмислям да пусна петиция до ЕП повдигайки именно екологичния проблем, който е от изключителната компетенция на парламента, а не проблемът с бракониерите, който се прехвърля към локалните агенции. Разбира се, бракониерите ще са мишената, но проблемът ще се представи по различен начин. Все пак трябва да се направи консултация и оформи от юрист. Подобна инициатива ще срещне голяма подкрепа и от румънски колеги. Те имат големи проблеми с бракониерството по делтата, но и там е Дунав. Пишете, ако имате и други идеи. Не бих пожалил средства и всичките си усилия, дори за незначителен резултат. Стига да има такъв.
За подписката съм ЗА. Мога да се нагърбя с разпространението й в градовете, където нямаме хора, а също и в някой от риболовните магазини в София, но кой, къде и какво би свършил можем да избистрим на по-късен етап.

Освен отпадането на диференцираната забрана бих добавил и още няколко точки:

1. Налагане на пълна забрана за стопански и любителски риболов през периода април – май (60 дни). Тук много от местните ще подскочат заради скумрията, но не виждам, как иначе.
2. Унифициране на забраната с румънската страна. Смешно е да имаме обща река с различни периоди на забрана. Може и да са правени опити, аз не знам за такива и се съмнявам да ги е имало. Така и контролът ще е много по-лесен с обединените усилия от двете страни, което означава, че ще трябва да се хармонизират проверяващите. Няма да е лесно, но поне да пробват.
3. Многократно внасяно, но си остава най-важното - криминализиране на бракониерството с електрически уреди, взривни устройства, мрежи, винтери, кърмаци, препъни, лави и т.н., както и задържането на забранените за улов видове, без значение по какъв начин са хванати. Също и за стопански риболов в забранените територии – резервати, затоните и каналите по всички дунавски острови, без изключение.

* Може да звучи прекалено, но ще се аргументирам за тази точка. По принцип за бракониерите има два силни сезона – това са периодът на размножаване, когато рибата излиза в плитчините и бива заграждана и ловена изключително лесно и зимата, когато се събира в зимувалните ями. Тогава играят бомбите. През останалото време се бракониерства „конвенционално“ – ток през лятото при ниска вода и мрежи при висока, когато рибата се набива в островите и затоните. Лавите за есетровите са с постоянно присъствие в реката, не се вадят само се проверяват. Виждам ги на сонара постоянно. Важно е да се знае, че бракониерите съвсем умишлено и целенасочено обезрибяват реката. Разсъжденията са им „Колкото по-малко риба има в Дунав, толкова по-висока ще е цената, а за нас с тока, винаги ще има“. Това е цитат от един такъв хубостник и не е преекспонирана измишльотина. За обикновените стопански рибари, не остава голям избор освен и те да грабнат тока или да бракониерстват по друг начин, иначе са обречени. Всички така наречени „профи“ рибари взаимно се мразят и си завиждат, но са солидарни един друг и когато някой „случайно“ разбере, че в сряда ще минават от ИАРА, всички останали са предупредени.

4. Отпадане на нощната забрана за любителски риболов! Сегашният закон е пълен абсурд. За стопански риболов е разрешено, за любителски не. No comment.

Допълвайте и с друго. Милене, най-добре смени заглавието на темата, за да е видно, че подготвяме подписка за Дунав.

Копия може да се внесат и в Мин. съвет и Министерство на околната среда и водите, но като цяло не очаквам чудеса и за съжаление quietriot е абсолютно прав. Въпреки това, оправия има, просто не трябва да се допуска отчаяние и да се помни, че личният принос, колкото и да е незначителен сам по себе си, е много важен! Затова си мисля, че паралелно можем да пуснем и колективна петиция до европейския парламент. Там имаме шанс, но зависи, как се представи проблемът. Трябва да се подготви от юрист. Ако някой познава такъв специализирал европейско право или друг, който може да помогне, нека ми изпрати контактите, ще си платя за консултацията.
В договора за Европейския съюз се разпознават няколко типа компетенции по различните въпроси – изключителна компетентност, споделена компетентност и т.н. За повече инфо, тук - http://ec.europa.eu/citizens-initiative ... q?lg=bg#q1
Петицията може да засегне проблемите в областите описани, като подточки на член 4:
г) селско стопанство и рибарство;
д) околна среда;
Линк към договора и точката - http://europa.eu/pol/pdf/qc3209190bgc_002.pdf#page=52
Тези области са със споделена компетенция м/у ЕС и държавите членки, което означава, че последните могат да действат само ако ЕС е избрал да не го прави. Петицията първо се разглежда от комисията по петициите и ако се признае за допустима се ескалира за обсъждане в европейския парламент. Право на петиция има всеки европейски гражданин предоставено му съобразно чл. 228 от същия договор. Внасянето може да стане много лесно и на български език, който е официален за съюза. Може да бъде подкрепена от всеки регистриран в сайта на европейския съюз, но не съм проверявал как се внася колективно и как се удостоверява броя на подкрепилите петицията. Горе долу това е накратко по процедурата.
Защо околна среда – защото с тока и бомбите се изтребва всичко, не говоря само за риби. От взривовете много от застрашените птици, в това число и редкият белоопашат морски орел, напуснаха гнездата си. Пеликани и корморани също все по-рядко виждам, не намират достатъчно храна и се изнесоха се към близките язовири и блата основно в Румъния.
С тока и бомбите напълно се компрометират редица европейски проекти за опазване на биологичното разнообразие и защитените видове, като например EU/WWF проекта за опазване на дунавските есетри, а и много други. Един адвокат може да разтегли темата до безкрай, дори няма да му се налага да си измисля. Копие може да се изпрати и до всички тези организации. Ще си поиграя да ги извадя. Там ЕС хвърля колосални средства, някои са финансирани частично, други напълно. Не вярвам да няма отзвук или поне становище или препоръка към „управляващите“ ни, а дай боже да има и реални заплахи от санкции, спиране на евросредста и т.н. Тогава съм сигурен, че ИАРА бързо ще разкрие пълния си потенциал. И бюджет ще се намери и нови служители ще има и катерчета и денонощни проверки :D Няма лошо и да помечтаем де :D
ИАРА и без външна намеса могат да го направят това, но нямат политическа воля, нямат експерти, които да поискат бюджет и да го аргументират. Нямат капацитет за нищо. Тази смотана агенция може да се превърне в работещо и печелившо за държавата звено, но не би. Само, като прочета неграмотните им забрани, хаоса и различните тълкувания в различните дирекции и ми се драйфа.
Затова бой и вън.
Ocean Kayak Trident 13™ Angler

quietriot
Мнения: 9341
Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 13:39
Местоположение: СОФИЯ/ЯМБОЛ
дал Браво: 106 пъти
получил Браво: 153 пъти

Re: Забраната в момента е пълна простотия

Мнение от quietriot »

rumenqnkulov написа:А защо трябва да оцелее,не е ли по добре да се закрие,така и така не върши никаква работа?
ми защото там вероятно работят няколкостотин човека в цяла България , ако ги питаме тях дали да се закрие , какво мислиш че ще кажат.... :wink:

quietriot
Мнения: 9341
Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 13:39
Местоположение: СОФИЯ/ЯМБОЛ
дал Браво: 106 пъти
получил Браво: 153 пъти

Re: Забраната в момента е пълна простотия

Мнение от quietriot »

zx7r написа: ИАРА и без външна намеса могат да го направят това, но нямат политическа воля, нямат експерти, които да поискат бюджет и да го аргументират. Нямат капацитет за нищо. Тази смотана агенция може да се превърне в работещо и печелившо за държавата звено, но не би. Само, като прочета неграмотните им забрани, хаоса и различните тълкувания в различните дирекции и ми се драйфа.
Затова бой и вън.
Атанас Семов специализира европейско право ще трябва да му намеря телефон от някой наш съученик , ще ти го пратя , но мися че е рано за такива мерки.
ето намерих ти http://www.eubg.eu/?show=about&lang=bg
може да му се обадиш от мое име - Васил Панов
ИАРА не работи , защото никой не очаква от нея да работи , имам предвид МЗХ , Мин. съвет та дори и обществото, директорът на ИАРА е една кукла на конци, от която нищо не зависи и изпълнява определени конюктурни интереси и си пази поста .....
Кой да си поиска бюджет тогава , да дигне заплатите на инспекторите и да намали администрацията в централата , която е колкото хората на терен, ми никой , що щото не им отърва, те са свикнали да ги мързи , а повярвайте мнго ги мързи и са на принципа за толкова пари толкова труд , сиреч николко , ако поиксат нещо ще се наложи да рабоятят с него , а те повярвайте ми не искат да променят статуквото ама ич.
Ако Б>Б беше рибар щеше да е друго , ма сега човека ловец , дреме му на мура кво ставало с рибите.....
Съдиите и те обичат похапват рибка и според тях какво толкова да естанала с бай мангал с мрежата ми искал да хапне рибка и понеже имал 10 чавета му трябвала повечко рибка и затова мрежа ....а всички обичаме рибка да хапваме като Ам-гъл ......четох едни мотиви на една пача от ямболския съд , дорева ми се от глупости , накрая оправдаха бай мангал хванат с мрежи на шарково , щото доказателствата били компрометирани....и уликите ставали косвени и не водели баш към бай мангал ми около него .....взех да се чудя що учих право навремето , добре че не го завърших .....аз и без него съм си лаладжия като съдийката с идиотските мотиви.

Та незнам вие къде виждате оправията , аз не я виждам в тази прогнила държава и да разбутате нещо след 6 месеца пак ще е същото .....

b_lomsky
Мнения: 664
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 15:58
Риболов: спининг
дал Браво: 769 пъти
получил Браво: 1265 пъти

Re: Забраната в момента е пълна простотия

Мнение от b_lomsky »

Попрочетох какво се е случило в Унгария и какво се случва в момента в Сърбия. От 30г.в унгарския участък на р.Дунав е забранен стопанския риболов, а от 01.01.2016г. е забранен стопанския риболов във всички естествени водоеми.Като основание са послужили проучванията за намаляването на рибния фонд за последните 20г./като същевременно средствата са улов са се усъвършенствали/, фактът, че в повечето страни в ЕС стопанския риболов е забранен, интересът на многобройните спортни риболовци, противопоставен на интереса на рибарите и финасова обоснавка, която доказва, че в хазната постъпват повече доходи от спортните риболовци и клубове.
В Сърбия тече подписка/петиция за забрана на стопанския риболов, адресирана до правителството и парламента с горе-долу същите аргументи като ми направи впечатление изречението, че е недопустимо за страна, която кандидатства за ЕС да допуска риболов с мрежи.
Мисля, че това е пътя и пред нас.

Kentavar
Мнения: 4876
Регистриран на: Сря Яну 11, 2006 12:58
Риболов: Спининг предимно, муха, морски...плувка и фидер ама Pro...
Местоположение: Тялом – Destination unknown....Духом - Somewhere I Belong.
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 7 пъти

Re: Забраната в момента е пълна простотия

Мнение от Kentavar »

Toва за контрола не е точно така. Знаят се хората, техниката и местата дето се прави погром над рибата...Хората са едни и същи - зад тях стоят други хора: горски, полицай, дори адвокати... Техниката също е ясна: ток, мрежи и бомби - някой ги снабдява и им връща конфискуваните неща... Местата също - рибата се върти масово на точно определени места или в случая скумрията, моруната и т.н. си имат маршрути.... Зимата със сонар откриват зимувалните ями и бомба след бомба....С ток вадят големите сомове - кльонкат и като се вдигне земи тая жица, канджата и у лодката....Нямат желание да се справят с тях... Иначе това е решението. Тотална забрана за стопански риболов.... :twisted:
Цял живот в длан една, длан загребала вода от любимата река...Пролетта с цъфнали дървета, лятото с горещи ноти, есента е с мириса на вечността и зимата с носталгия пропита!

www.starividri.org

Prowler Elite 4.5 Angler

Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, Forever majdramuniaci!

Kentavar
Мнения: 4876
Регистриран на: Сря Яну 11, 2006 12:58
Риболов: Спининг предимно, муха, морски...плувка и фидер ама Pro...
Местоположение: Тялом – Destination unknown....Духом - Somewhere I Belong.
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 7 пъти

Re: Забраната в момента е пълна простотия

Мнение от Kentavar »

А и сме много повече от тия тъпаци. Можем и ние да спретнеме една петиция против това и директно в ЕС.... :twisted:
Цял живот в длан една, длан загребала вода от любимата река...Пролетта с цъфнали дървета, лятото с горещи ноти, есента е с мириса на вечността и зимата с носталгия пропита!

www.starividri.org

Prowler Elite 4.5 Angler

Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, Forever majdramuniaci!

Публикувай отговор

Обратно към “ИАРА, законът, бракониерите ...”