Дискусия за спасението на река Дунав

Дискусии на тема контролни органи, закони и тяхното прилагане, бракониерите, и мястото на любителя риболовец в омагьосан кръг.
Публикувай отговор
Welsmeister
Мнения: 90
Регистриран на: Съб Авг 22, 2009 18:42
Риболов: спининг
Местоположение: централно
дал Браво: 18 пъти
получил Браво: 31 пъти

Re: Дискусия за спасението на река Дунав

Мнение от Welsmeister »

Плашилото написа:Сега действащата забрана е написана или от идиот,или от мрежар(говоря за р .Дунав).Но на мен друго ми прави впечатление.Сега горките мрежари трябва да почиват в периода 18.04-1.05,тоест 22 дни.Считам това за несправедливо,хората се лишават от поминъка си.Затова правя предложение към ИАРА да разрешат някакъв вид риба в горепосочения период ,така че целогодишно да се лови всякаква риба. :shock:
По-малко са...

bosseric
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Окт 15, 2017 11:39
Риболов: tretu
Обратна връзка:

Re: Дискусия за спасението на река Дунав

Мнение от bosseric »

:fish1: Е, оръжието отдавна не е скъпо и ненамираемо, но това са крайни мерки, които не решават въпроса...Ако се обединим около идеята, някой да даде сайт на Народното събрание и да го залеем...После може и на жълтите павета да излезем, преди изборите... :fish3:
Chuyen dat nen long an so hong rieng vi tri dep, nhieu san pham dat long an gia re chiet khau cao de mua dau tu

rusinow
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Окт 09, 2017 22:09
Риболов: Дунавски
Местоположение: Лом/Русе

Re: Дискусия за спасението на река Дунав

Мнение от rusinow »

Здравейте,
Това ще ми е първия коментар в този форум, но след като прочетох всичките мнения не се сдържах ..
Тема, породена може би от изнервен ден на реката от страна на Милен Динков, ден които може би все по-често ни се случва на всеки от нас. Още от първите постове ми хвана вниманието, дори се зарадвах, че има такава иницитива. Всеки даваше акъл и се опитваше да помогне, и то от хора с богат опит по реката (с оглед на коментарите в различни теми), но тези на Сестрата най се доближавата до реалността. Но до там с темата и може би поради обективни причини..
Та да се изкажа и аз по темата:
Първо да подчертая, че опита ми е не е голям за моите има няма 30 години, но съм от Лом и след студентстките години поради една или друга причина останах в Русе ... мога да кажа, че имам наблюдения в двете точки на Дунав.
От много коментари се даваха смислени и твърде хубави идеи, но истината е друга. Ще ви дам за пример: в района на Русе (с.Ряхово) е забранен изцяло стопанския риболов (мисля, че до следващата година). Тази година имах 2 почивки там за по 2-3 дни, но мрежите не се извадиха от водата. Когато едните вадиха своите, след час идваха други и пускаха. Не се обадих на ИАРА, тъй като бях с жената за няколко дни и не исках неприятности (може би и от "малки топки"). Както и да е, идеята ми е друга... дори да е целогодишна забрана за стопански риболов, мрежите си бяха там и по светло се поставяха и вадеха .. каквито идеи да има, промяна на точки, алинеи и т.н. нищо няма да се постигне без контрол. ИАРА няма пари, слагат 2-ма човека за регион да пазят за бракониери .. смешно е. Когато те хванат с Х км от горе ти взимат книжката или ти пишат солен акт, а тук дори да хванат някой, съда ги пуска. Докато не се промени съзнанието на българина няма как да се променят нещата, в което и да е направление. Както примерно бай мангал, а и не само той си лови риба с въдицата, кълве му маломерно шаранче има няма 200-300 грама и хоп в торбата, така и мрежарите днес ще хвърлят мрежите, ще се накълват довечера, на следващия или по следващия ден ще ги извадят и хоп лесни пари.
Преди години си спомням като малко лапе на Дунава с една пръчка 2.5м, с малко кюспе, хляб и по кофа риба, хвърляйки си в краката. Сега с въдици и макари по .. към минималната заплата, захранки, килограми червей, я хванал 2 риби, я не. Рибата драстично намаля. По култови места в Лом през пролетта се хващаше скобар над кг на всяко изтичане и то в промишлени количества. Лятото сом, шаран, бял амур. Есента почти всички видове риби. Постоянно беше пълно с каравани, палатки хора от София и много други населени места... сега е трагикомедия. Истината е, че рибата намаля, а малкото която е останала се хваща с мрежи напролет и с ток и бомби по това време на годината.
Мъчно ми е за тази река .. от малък (може би са ме пращали с баща ми още от 5 годишен, че да не правя пакости вкъщи) съм там и така 25 години ..
Тази река в момента е вече към умъртвяване, има риба, но е драстично намаляла и съм сигурен, че следващите години ще става и по зле. Последните години от 40-50 риболова успешните са броят на едната ръка, е винаги се хваща по някоя риба, но и валатите са много.
Пиша този мои първи коментар с едничката мисъл, че трябва да се съживи тази тема, трябва да измислим решение, в противен случай нашите деца ще знаят само, че на Дунав можеш да ходиш за попчета.
От всичките глупости, които написах или не точно такива моето предложение е в 1 точка.
Мислех да сложа 3 точки. Едната да е пълна забрана за риболов от 01.03 до 01.06, но мрежарите пак ще са там и пак ще си взимат, само ние няма да ги виждаме. Втората да е плащане на по висок билет за стопански риболов и плащане на данъци като всички работещи.
Но се отказах поради примера с Ряхово. Идеята ми е договорка с държавата за по висока такса на билета и засилено присъствие на контролни органи, в момента един билет е на цената на 2.5 кг. сом. 50-60 лв може би е добра цена. Винетките са по 90 лв, но пък пътищата почнаха да се оправят. Едва ли отново ще се спре набезите на бракониерите, но колкото повече контролни органи има толкова по добре. НО условието на заплатите трябва да е бонус, колкото повече заловят толкова по-голям е бонуса.
Искам само да ви дам и един пример (извън риболова), за да подчертая това, за което исках да пиша. Снощи жената пуши на терасата, забелязва един кабел от жиците виси, една кола идва към него и набива спирачки, другата зад нея едвам не я удря. Вдига нашата телефона звъни на 112 и от там и благодаря за от обаждането. След малко и звънят от общината, тя обяснява за какво става въпрос и онзи и казва, че това може би е кабел за интернет и т.н. и затваря, а тя афектирана. Накарах я да се обади пак на 112 и да каже какво са и казали и че има предпоставка или за ПТП или да убие човек ако е високоволтов. Звъни тя и от там я уверяват, че ще подадат сигнал. Сутринта кабела все още си виси и един плик сложен на него, да се вижда от далеч. Мисълта ми е, че докато не се промени съзнанието на българина и не заработят органите няма как да се оправят нещата.. Все повече хората (като вас) мислят така, но сме шепа прах в пустинята. Тази тема не трябва да замира, защото ще загубим много в бъдеще.
Стана дълго, за това ще спра, не мисля, че има грешно мнение, когато искаш да помогнеш.
Поздрави

Плашилото
Мнения: 126
Регистриран на: Нед Ное 09, 2014 0:30
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 15 пъти

Re: Дискусия за спасението на река Дунав

Мнение от Плашилото »

Първо заработват органите и тогава се оправя съзнанието на българина.

Няма ОПГ(организирана престъпна група) без участие на полицай или закрила от такъв.Аналогията с ИАРА не е случайна!

b_lomsky
Мнения: 664
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 15:58
Риболов: спининг
дал Браво: 769 пъти
получил Браво: 1265 пъти

Re: Дискусия за спасението на река Дунав

Мнение от b_lomsky »

rusinow написа:Докато не се промени съзнанието на българина няма как да се променят нещата, в което и да е направление. Както примерно бай мангал
Поздрави
Приятел, не искам да те отчайвам, но точно тази тема показа, че "топките" на всички ни са малки и не успяхме да се обединим около една идея.
Съзнанието на българина няма да се промени. Има съвсем точно и обосновано изследване, че след около 150 години ще изчезне последния български гражданин, който няма да е етнически българин. Така, че това съзнание просто ще изчезне, което може би е по- добрия вариант за тази територия.
Все пак може да опиташ, тъй като си млад, да направиш повече деца и да ги възпиташ.

Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Дискусия за спасението на река Дунав

Мнение от babydoctor »

Израснах в Лом и Дунав ми е в кръвта. Няма да ви казвам какво беше преди. Ама и сега в Лимана, който е заббранен за всякакъв риболов, има три мрежарски бригади, които работйт по график и продават рибата из града. Всички ги знаят...и всички купуват. Е, каква ИАРА, какви 5 лв...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Плашилото
Мнения: 126
Регистриран на: Нед Ное 09, 2014 0:30
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 15 пъти

Re: Дискусия за спасението на река Дунав

Мнение от Плашилото »

Ех,висока вода,рай за мрежарите.Лови се скобар(в момента е с хайвер,когато дойде забраната вече ще го е хвърлил)мряна,платика.От ценните видове-сом,бяла риба.Бялата се връща незабавно във водата,защото ИАРА контролира денонощно. :shock: Споко,майтап :lol: .При 10 лв килограм няма как да стане. :oops:

zx7r
Мнения: 236
Регистриран на: Пет Фев 10, 2006 21:11
Местоположение: София
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 42 пъти

Re: Дискусия за спасението на река Дунав

Мнение от zx7r »

Аудиото малко е кофти, ако не се разбира ще сложа субс.
Ocean Kayak Trident 13™ Angler


Публикувай отговор

Обратно към “ИАРА, законът, бракониерите ...”