Първа Тема: Вносна или БГ?
Първа Тема: Вносна или БГ?
Колеги,
Мисля, че това е една от най-актуалните теми: Струва ли си човек да хвърля куп пари за маркова захранка, когато може да си купи същото количество за 2-3 пъти по-малко пари? Не изказвам мнение, просто поставям въпрос.
Нека разгледаме следната хипотетична /всъщност - доста реалистична/ ситуация: Много посещаван водоем. Пълно с колеги. Човек до човек. Всеки храни с различни захранки. Аз /примерно/ храня с VDE, всички други - с БГ захранки. Има ли по-голяма вероятност рибата да се събере при мен и в края на краищата да имам по-голям успех? Или не е така? Тук слагам подточка: доколкото знам, майсторството се състои повече в това да се задържи вече събраната риба, отколкото първоначално да се събере.
Ще оценя и мнения на доказани професионалисти от този форум.
Мисля, че това е една от най-актуалните теми: Струва ли си човек да хвърля куп пари за маркова захранка, когато може да си купи същото количество за 2-3 пъти по-малко пари? Не изказвам мнение, просто поставям въпрос.
Нека разгледаме следната хипотетична /всъщност - доста реалистична/ ситуация: Много посещаван водоем. Пълно с колеги. Човек до човек. Всеки храни с различни захранки. Аз /примерно/ храня с VDE, всички други - с БГ захранки. Има ли по-голяма вероятност рибата да се събере при мен и в края на краищата да имам по-голям успех? Или не е така? Тук слагам подточка: доколкото знам, майсторството се състои повече в това да се задържи вече събраната риба, отколкото първоначално да се събере.
Ще оценя и мнения на доказани професионалисти от този форум.
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Аз пък съм на противоположното мнение на Тони. Българските захранки не си заслужават парите. По-добре е евтини продукти от склада за фуражи + концентрат от VDE или Sensas и се получава по-голямо количество с качество същото или по-добро от българските, ако знаеш какво правиш. Нашите подхранки са удобни само когато ти трябват в малки количества и не си заслужава да бъркаш. Виж, за платиката определено не е последния случай.
- kriki
- Мнения: 1539
- Регистриран на: Пон Яну 17, 2005 15:29
- Местоположение: София
- получил Браво: 3 пъти
То и вносните зависи какви са има големи боклуци също. Аз лично съм на мнение че само 2 са добрите марки вносни захранки които в БГ се продават- VDE (Van den Eynde) и No.1 за мене е Sensas. Е верно скъпички са, но това е положенито. Българските наистина са боклуци повечето, но от немай къде ги купувам (само Record Езеро де), като се доуплътнят с още 2-3 съставки стават горе-долу.
Аз утре ще пробвам 1 моя нова захранка, днес я измъдрих и току що я приготвям (жената я нема тия 2 дни и вместо да ходя по чуждо, е ме на с кви глупости се занимавам), мисля , че ще е доста по-качествена от БГ такива 100% съм сигурен:
Като я замеся ще сложа малко удавен в топла (не гореща) вода бял червей и глина (земя) докато стане за нормални топки които се разпадат.
Цената идва около 7лв. за 7кг. захранка, при това с доста качествени 8 компонента и в добри количества. 7кг за 3 излета ще стигнат, като добавя и почва (глина).
Утре вечерта ще ви кажа резулата от цялата дъндания.
еххх голем съм екпериментатор значи, човек какво ли не измисля когато требва да седне да бачка (програмира) а хич не му се бачка.
Аз утре ще пробвам 1 моя нова захранка, днес я измъдрих и току що я приготвям (жената я нема тия 2 дни и вместо да ходя по чуждо, е ме на с кви глупости се занимавам), мисля , че ще е доста по-качествена от БГ такива 100% съм сигурен:
- 400гр. печен смлен лен ~ 1,30лв.
400гр. печен смлен коноп ~ 1.50лв.
1000гр. млено жито (не чак на брашно) ~ 0,80лв.
1000гр. млено Слънчогледово семе сурово ~ 1лв.
1000гр.. смлено кюспе за аромат и цвят ~ 50ст.
500гр. млена царевица (не чак на брашно) ~ 0.20ст
500гр. гълъбова тор (купешка) ~ 40ст.
2000гр. галета (от кората на заводски хляб я правя) ~ 1.30лв
Като я замеся ще сложа малко удавен в топла (не гореща) вода бял червей и глина (земя) докато стане за нормални топки които се разпадат.
Цената идва около 7лв. за 7кг. захранка, при това с доста качествени 8 компонента и в добри количества. 7кг за 3 излета ще стигнат, като добавя и почва (глина).
Утре вечерта ще ви кажа резулата от цялата дъндания.
еххх голем съм екпериментатор значи, човек какво ли не измисля когато требва да седне да бачка (програмира) а хич не му се бачка.
Fish friendly
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
ъкхъ-кхъ...
туй за гълъбовата тор много ме развълнува - защо се слага в захранката подобен консуматив , а както виждам явно се и продава, ако може да ме осветлите. Аз съм основно мухар и блеснар, ама не отказвам и на пувчица да хвърля, още повече че си имам нов мач, да ми е честит...
туй за гълъбовата тор много ме развълнува - защо се слага в захранката подобен консуматив , а както виждам явно се и продава, ако може да ме осветлите. Аз съм основно мухар и блеснар, ама не отказвам и на пувчица да хвърля, още повече че си имам нов мач, да ми е честит...
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- kriki
- Мнения: 1539
- Регистриран на: Пон Яну 17, 2005 15:29
- Местоположение: София
- получил Браво: 3 пъти
Да ти е честит новия мач, много гърбави рибоци да изловиш с него.
ми обикновено за бабшука се слага гълъбова тор и то за по-едра бабушка, но гледам че и каракудите често често си похапват от захранката с гъл. тор, незнам какво точно ги мами. Та тая по-горната захранка дето я измилих е насочена именно към бабушки и каракудоподобни. Ще видим какъв ще е резултата утре де, може и да избяга всичката риба при това съотношение на компонентите Поне ще се пробвам докато не направя sENSAS в домашни условия Тъп-но упорит !туй за гълъбовата тор много ме развълнува
Fish friendly
Калинукс, ще те помоля за малко разяснения:kalinux написа:... По-добре е евтини продукти от склада за фуражи + концентрат от VDE или Sensas и се получава по-голямо количество с качество същото или по-добро от българските, ако знаеш какво правиш. ...
1. Тъй като аз няма да се хвана да използвам фуражни храни /понеже не ми се занимава/, как бих могъл да комбинирам маркови/БГ захранки? Например: 1 пакет VDE с 2-3 пакета нещо готово, българско? И какво ще е по-добре да добавя от БГ храните - неутрални съставки /като галета, коноп/, или направо готовите захранки за определен вид риба? Но във втория случай не се ли разваля идеята на марковата захранка?
2. А става ли варианта - готови БГ захранки (за определен вид риба) + ароматизатори VDE? Без маркова захранка? Или в този случай е по-добре само галета + ароматизаторите?
И последно: От ароматизаторите - сухите ли, или течните ще препоръчаш?
Благодаря много предварително.
-
- Мнения: 69
- Регистриран на: Чет Фев 17, 2005 13:20
- kriki
- Мнения: 1539
- Регистриран на: Пон Яну 17, 2005 15:29
- Местоположение: София
- получил Браво: 3 пъти
Както обещах да ви кажа за резултатите от теста на новата захранка.
Мисля, че захранката работи на 100% както очаквах, т.е. супер е.
Лових от 8.00 до 14.30 някъде на бял червей, много съм доволен. Използвах около 2,5кг захранка като храних на 3 пъти по равно. Резултата е следния:
78 бабушки ! средни и едри, и няколко дребни
8 каракуди (между 100 - 400гр.)
1 костур огромен (около 600-700гр)
2 уклея
и нито 1 слънчатка, забележете, това е удивително !
Преди няколко дни пак хванах доста бабушка - (на купешка захранка + варен коноп и пинки) но имаше много дребни и на всяка бабушка се падаха по 3 слънчака минимум.
И още нещо - наблюдавах колегите какво ловеха - много слабо беше при тях, най-много по 7-8 бабушки бяха хванали, каракуди не видях никой друг да вади. Изхвърляха и те доста захранка, но не знам каква точно.
Нарочно си взех 10-тина по-едри бабушки и каракудите за да ги изследвам дали са яли от захранката - всички бяха пълни с захранка. Освен това и каракудите се бяха насвинили. Взех си и костура, за което ужасно съжалявам, като си дойдох беше още жив и още ме гризе съвестта, че не си го пуснах, наистина голяма, красива и стара риба, не заслужаваше да умре...но to late
Относно
Мисля, че си струва определено, щото получавам по-добра захранка от купешките (с повече и по-качествени компоненти) и доста по-ефтина. Струва си ако си направиш наведнаж по-големи количества за да не се занимаваш често, пък и на мен си ми е кеф да си правя сам храната, после си се гордея вътрешно.
Мисля, че захранката работи на 100% както очаквах, т.е. супер е.
Лових от 8.00 до 14.30 някъде на бял червей, много съм доволен. Използвах около 2,5кг захранка като храних на 3 пъти по равно. Резултата е следния:
78 бабушки ! средни и едри, и няколко дребни
8 каракуди (между 100 - 400гр.)
1 костур огромен (около 600-700гр)
2 уклея
и нито 1 слънчатка, забележете, това е удивително !
Преди няколко дни пак хванах доста бабушка - (на купешка захранка + варен коноп и пинки) но имаше много дребни и на всяка бабушка се падаха по 3 слънчака минимум.
И още нещо - наблюдавах колегите какво ловеха - много слабо беше при тях, най-много по 7-8 бабушки бяха хванали, каракуди не видях никой друг да вади. Изхвърляха и те доста захранка, но не знам каква точно.
Нарочно си взех 10-тина по-едри бабушки и каракудите за да ги изследвам дали са яли от захранката - всички бяха пълни с захранка. Освен това и каракудите се бяха насвинили. Взех си и костура, за което ужасно съжалявам, като си дойдох беше още жив и още ме гризе съвестта, че не си го пуснах, наистина голяма, красива и стара риба, не заслужаваше да умре...но to late
Относно
kriki,голям алхимик си бе
Преди години и аз бях като теб,докато не осъзнах че само си губя времето.Ами те хората са го измислили- за еди кой вид риба-еди коя си захранка.Купувай си готови храни--има ефект.Другото е загуба на време.
Мисля, че си струва определено, щото получавам по-добра захранка от купешките (с повече и по-качествени компоненти) и доста по-ефтина. Струва си ако си направиш наведнаж по-големи количества за да не се занимаваш често, пък и на мен си ми е кеф да си правя сам храната, после си се гордея вътрешно.
Последно промяна от kriki на Нед Апр 17, 2005 22:48, променено общо 3 пъти.
Fish friendly
Keфи ме как научно-изследователски подхождаш към въпроса.kriki написа: Нарочно си взех 10-тина по-едри бабушки и каракудите за да ги изследвам дали са яли от захранката - всички бяха пълни с захранка. Освен това и каракудите се бяха насвинили.
Иначе захранката наистина звучи добре и след като на теста се е представила така добре ще се пробвам и аз. само да откри във варна къде ги има тия чудеса.
Браво
I don’t know half of you half as well as I should like,
and I like less than half of you half as well as you deserve.
and I like less than half of you half as well as you deserve.
-
- Мнения: 69
- Регистриран на: Чет Фев 17, 2005 13:20
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
По въпроса за приложението на марковите захранки, най-добре могат да кажат сътезателите. Аз мога да дам няколко примера за моя тип риболов.
За Струма - 1/4 кг VDE River (червена)+1/2 кг печена галета+100 гр. печен и млян коноп + Amitron активатор (плодовия). Получаваш около 1 кг суха захранка изключително ароматна и стегната. За мряна, морунаж и кефал.
За язовир за платика - 1кг VDE Secret+1 кг Breme + 2 кг бисквита + 1 кг галета + 100 гр кокосови стърготини + малко захарен сироп - захранка за състезатели.
Както виждаж, Самуиле, вносните захранки много рядко се използват самостоятелно дори и от състезатели. Обикновено се разреждат с бисквита или галета.
Относно смесването на български + вносни не съм много съгласен, въпреки, че точно това правят повечето майстори. Какво представляват българските - 80% хляб, бисквита, царевица и жито и останалото по-силни компоненти -коноп, кюспе и ароматизатори. Та точно тези ароматизатори ако се смесват с ароматизаторите във вносната захранка може да се получи нежелан резултат, ако не си много наясно. Пък и защо трябва да плащаш по 1.80 лв за 1л. българска захранка, за да разредиш вносната, като можеш директно да разреждаш с чиста галета, бисквита, печена чаревица, печен коноп.
Относно БГ+ароматизатор мога да кажа, че става и определено това е най-масовият случай. Само галета+ароматизатор не става. Захранката трябва да има повече компоненти - натурални аромати (печена царевица, печен лен,коноп, печена галета, печен слънчоглед, кюспе), лепила (царевично и пшенично брашно), хранителна основа (хляб, царевица,разни ядки), посладители, сол и тогава да добавиш ароматите. Пример за БГ+ароматизатор - 2 х Nessa шаран и каракуда, 2 х бисквита, 2 х галета + 1/2 х VDE Brasem - за платика, морунаж, шаран.
За ароматизаторите не мога да кажа течните или сухите предпочитам. И двата са много добри и имат различно приложение. Понеже бъркам захранка в големи количества предпочитам сухите на VDE (Brasem) и Sensas (не му помня името, на пак за платика и червен на цвят). Течният na VDE за платика пък го използвам, когато бъркам захранката на брега и ми трябва лепливост. Същото обаче можеш да получиш със захарен сироп + сухия.
И накрая пак на въпроса - българска или вносна? Ако имаш финансова възможност - вносна+натурални разредители. Ако нямаш пак зависи - ако употребяваш в малки количества (напр 1-2 кг на седмица) - българска. Ако харчиш по 5-6 кг на ден и ходиш почти непрекъснато в активния сезон харчиш по 150-200кг на година (може би и повече) - трябва да си направиш нещо евтино, евентуално с вносни добавки. И не птрябва да пренебрегваме факта, че всичко свързано с риболова си е удоволствие - плувкарите със захранките, тежкарите с протеиновите топчета, мухарите с мухите, спинингистите с воблерите, сомаджиите с кльонковете и т.н.
P.S. Искам да отбележа, че изразявам моето лично мнение по темата и не то трябва да се смята като единствено правилно и задължително. Захранките, които съм посочил като примерни са в резултат на моя опит и на опита на мои приятели и познати, които надявам се да не бъдат ощетени, за предаденото ми Ноу-Хау.
За Струма - 1/4 кг VDE River (червена)+1/2 кг печена галета+100 гр. печен и млян коноп + Amitron активатор (плодовия). Получаваш около 1 кг суха захранка изключително ароматна и стегната. За мряна, морунаж и кефал.
За язовир за платика - 1кг VDE Secret+1 кг Breme + 2 кг бисквита + 1 кг галета + 100 гр кокосови стърготини + малко захарен сироп - захранка за състезатели.
Както виждаж, Самуиле, вносните захранки много рядко се използват самостоятелно дори и от състезатели. Обикновено се разреждат с бисквита или галета.
Относно смесването на български + вносни не съм много съгласен, въпреки, че точно това правят повечето майстори. Какво представляват българските - 80% хляб, бисквита, царевица и жито и останалото по-силни компоненти -коноп, кюспе и ароматизатори. Та точно тези ароматизатори ако се смесват с ароматизаторите във вносната захранка може да се получи нежелан резултат, ако не си много наясно. Пък и защо трябва да плащаш по 1.80 лв за 1л. българска захранка, за да разредиш вносната, като можеш директно да разреждаш с чиста галета, бисквита, печена чаревица, печен коноп.
Относно БГ+ароматизатор мога да кажа, че става и определено това е най-масовият случай. Само галета+ароматизатор не става. Захранката трябва да има повече компоненти - натурални аромати (печена царевица, печен лен,коноп, печена галета, печен слънчоглед, кюспе), лепила (царевично и пшенично брашно), хранителна основа (хляб, царевица,разни ядки), посладители, сол и тогава да добавиш ароматите. Пример за БГ+ароматизатор - 2 х Nessa шаран и каракуда, 2 х бисквита, 2 х галета + 1/2 х VDE Brasem - за платика, морунаж, шаран.
За ароматизаторите не мога да кажа течните или сухите предпочитам. И двата са много добри и имат различно приложение. Понеже бъркам захранка в големи количества предпочитам сухите на VDE (Brasem) и Sensas (не му помня името, на пак за платика и червен на цвят). Течният na VDE за платика пък го използвам, когато бъркам захранката на брега и ми трябва лепливост. Същото обаче можеш да получиш със захарен сироп + сухия.
И накрая пак на въпроса - българска или вносна? Ако имаш финансова възможност - вносна+натурални разредители. Ако нямаш пак зависи - ако употребяваш в малки количества (напр 1-2 кг на седмица) - българска. Ако харчиш по 5-6 кг на ден и ходиш почти непрекъснато в активния сезон харчиш по 150-200кг на година (може би и повече) - трябва да си направиш нещо евтино, евентуално с вносни добавки. И не птрябва да пренебрегваме факта, че всичко свързано с риболова си е удоволствие - плувкарите със захранките, тежкарите с протеиновите топчета, мухарите с мухите, спинингистите с воблерите, сомаджиите с кльонковете и т.н.
P.S. Искам да отбележа, че изразявам моето лично мнение по темата и не то трябва да се смята като единствено правилно и задължително. Захранките, които съм посочил като примерни са в резултат на моя опит и на опита на мои приятели и познати, които надявам се да не бъдат ощетени, за предаденото ми Ноу-Хау.