френски хляб
-
- Мнения: 625
- Регистриран на: Вто Сеп 27, 2005 16:48
- Местоположение: Пловдив
- дал Браво: 13 пъти
френски хляб
колеги някой ползвал ли е за стръв този хляб, чел съм че много трудно падал от куката, вярно ли е ?
- maver13
- Мнения: 2310
- Регистриран на: Сря Апр 18, 2007 17:01
- Риболов: Щека, мач, директен. Болонезето не го разбирам.
- получил Браво: 2 пъти
Колега, преди на пазара да се появи българския хляб за троха, се ловеше с френски. Смея да твърдя, че беше по-добър от нашенския, но разликата не е чак толкова фрапираща. Продаваше се на цена окло 12 лева за 2 хлебчета!!! Цената на едно българско е около 2.50лв. В общи линии, в зависимост от броя на излетите, една опаковка стига за цял сезон
Coarseman написа:Тва е батко сметка направена по системата "сто коча,двеста мъди"...
-
- Мнения: 5639
- Регистриран на: Вто Юни 06, 2006 19:43
- Риболов: и жени
- Местоположение: Дружба 2
- дал Браво: 12 пъти
- получил Браво: 17 пъти
-
- Мнения: 265
- Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 13:48
- Местоположение: Кюстендил
- Обратна връзка:
maver13 написа:Колега, преди на пазара да се появи българския хляб за троха, се ловеше с френски. Смея да твърдя, че беше по-добър от нашенския, но разликата не е чак толкова фрапираща. Продаваше се на цена окло 12 лева за 2 хлебчета!!! Цената на едно българско е около 2.50лв. В общи линии, в зависимост от броя на излетите, една опаковка стига за цял сезон
Абе какъв е тоя хляб? Нещо не се сещам в Кюстендил да съм виждал хляб от 12 лв.
Пръскачите идват от руски лаборатории в които е създаден и пърхута.Терористи от самолети сипят пърхут който атакува веждите на човека, а пръскачите пречат на риболова.Причината: “За да ти е гадно, за да си циганин, за да имаш пърхут и да не хванеш риба!"
- ASSENAS
- Мнения: 2558
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:27
- Местоположение: София
- дал Браво: 4 пъти
- получил Браво: 1 път
- Обратна връзка:
Recepta
Френски селски хляб с кисела закваска
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - Бира
Необходими продукти
За закваската:50 г /
1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно3 с.л. хладка водаЗа първото премесване:4 с.л. топла вода75 г /
3/4 ч.ч. пълнозърнесто брашноЗа второто премесване:120 мл /
1/2 ч.ч. топла вода120 г /
1 ч.ч. бяло брашно25 г /
1/4 ч.ч. пълнозърнесто брашноЗа тестото:150-180 мл хладка вода350 г /
3 ч.ч. бяло брашно10 мл /
2 ч.л. сол
Начин на приготвяне
За да се приготви закваската, брашното се слага в малка купичка, прибавя се водата и се меси 2-3 мин., за да се оформи тесто. Купата се покрива с фолио пластик и се оставя на топло място за 2 дни.
Отстранява се коричката от престоялото тесто и се вземат 2 с.л. от вътрешността. Слага се в голяма купа и се смесва с водата за първото премесване. Постепенно се слага брашното и се меси 2-3 мин. Отново се покрива с фолио и се оставя на топло за 24 ч.
Маха се коричката и се смесва с водата за второто премесване. Прибавят се малко по малко брашната. Прави се твърдо тесто. Покрива се с намазано с мазнина фолио и се оставя за 10 часа на топло, докато си удвои обема.
Постепенно към втасалата маса в купата се прибавя водата за тестото, слага се брашното и се меси върху набрашнена повърхност около 5 мин., докато стане еластично и гладко.
Отново се покрива с намаслено фолио и се оставя на топло да втаса 1½ ч. – 2 ч., докато си удвои обема. Ако искате да си направите пак от същия хляб, сега е моментът да отделите ½ ч.ч. от тестото и да го съхраните в хладилника до 5 дни. С готовото тесто можете направо да започнете от стъпка 3. Останалото тесто се оформя на топка. Купа се застила с чиста ленена или памучна кърпа, леко се поръсва с брашно и в нея се поставя тестото за последно втасване. Така ще се образува красив десен върху тестото от структурата на кърпата, върху която втасва хлябът. Покрива се с фолио и се оставя за 2-3 часа.
Втасалото тесто се обръща върху тава за печене, поръсва се с брашно и се разрязва с остър нож на квадрат. Пече се в загрята фурна на 230°С около 30-35 мин.
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - Бира
Необходими продукти
За закваската:50 г /
1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно3 с.л. хладка водаЗа първото премесване:4 с.л. топла вода75 г /
3/4 ч.ч. пълнозърнесто брашноЗа второто премесване:120 мл /
1/2 ч.ч. топла вода120 г /
1 ч.ч. бяло брашно25 г /
1/4 ч.ч. пълнозърнесто брашноЗа тестото:150-180 мл хладка вода350 г /
3 ч.ч. бяло брашно10 мл /
2 ч.л. сол
Начин на приготвяне
За да се приготви закваската, брашното се слага в малка купичка, прибавя се водата и се меси 2-3 мин., за да се оформи тесто. Купата се покрива с фолио пластик и се оставя на топло място за 2 дни.
Отстранява се коричката от престоялото тесто и се вземат 2 с.л. от вътрешността. Слага се в голяма купа и се смесва с водата за първото премесване. Постепенно се слага брашното и се меси 2-3 мин. Отново се покрива с фолио и се оставя на топло за 24 ч.
Маха се коричката и се смесва с водата за второто премесване. Прибавят се малко по малко брашната. Прави се твърдо тесто. Покрива се с намазано с мазнина фолио и се оставя за 10 часа на топло, докато си удвои обема.
Постепенно към втасалата маса в купата се прибавя водата за тестото, слага се брашното и се меси върху набрашнена повърхност около 5 мин., докато стане еластично и гладко.
Отново се покрива с намаслено фолио и се оставя на топло да втаса 1½ ч. – 2 ч., докато си удвои обема. Ако искате да си направите пак от същия хляб, сега е моментът да отделите ½ ч.ч. от тестото и да го съхраните в хладилника до 5 дни. С готовото тесто можете направо да започнете от стъпка 3. Останалото тесто се оформя на топка. Купа се застила с чиста ленена или памучна кърпа, леко се поръсва с брашно и в нея се поставя тестото за последно втасване. Така ще се образува красив десен върху тестото от структурата на кърпата, върху която втасва хлябът. Покрива се с фолио и се оставя за 2-3 часа.
Втасалото тесто се обръща върху тава за печене, поръсва се с брашно и се разрязва с остър нож на квадрат. Пече се в загрята фурна на 230°С около 30-35 мин.
Мъдроста ме преследва по петите, но аз съм по-бърз.
-
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сря Яну 11, 2006 12:58
- Риболов: Спининг предимно, муха, морски...плувка и фидер ама Pro...
- Местоположение: Тялом – Destination unknown....Духом - Somewhere I Belong.
- дал Браво: 5 пъти
- получил Браво: 10 пъти
Колега ще стигнеш и до приготвянето, някой ден, ако ти хареса риболова с този хляб...Ако ти допадне, то си заслужва...Но, купи си един хляб, български или ако имаш повечко пари и френски...Аз съм пробвал вносния вариант....Филий от хляба се слагат предишната нощ, преди същинския риболов във влажна кърпа...Памучна...Не мокра, а влажна кърпа...На следващата сутрин хлебеца е готов за "бой"...Щипваш по малко и бодеш на куката...Много е издръжлив и не пада лесно, дори и да е атакуван от гладните уклеи....Пробвай, не е трудно...и да пишеш за отзиви!!!
Цял живот в длан една, длан загребала вода от любимата река...Пролетта с цъфнали дървета, лятото с горещи ноти, есента е с мириса на вечността и зимата с носталгия пропита!
www.starividri.org
Prowler Elite 4.5 Angler
Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, Forever majdramuniaci!
www.starividri.org
Prowler Elite 4.5 Angler
Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, Forever majdramuniaci!
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Френския хляб (кифлите) беше наистина много хубав, а българския му аналог в началото не беше добре. Сега мисля, че е без грешка. Не ви трябва вносен. С едно хлебче повече от година можеш да изкараш. Приготвям го по следния лесен начин. Отрязвам една тънка (около 5-6 мм) филийка, даже понякога не и цяла с помощта на макетно ножче, за да не ми се чупи. После го слагам в едно пликче с вода и отивам на реката. За 30 мин е готов. После не го вадя целия от водата. Откъсвам малко от него, слагам го на сухо парцалче да обере водата (не го стискам) и после си изтеглям нишки за самата кука. Нишката я навивам и забождам неколкократно на куката. Случва се понякога с една трохичка да изкарам целия риболов. Затова винаги подготвяйте по много малко хляб.
С внимание към детайлите
-
- Мнения: 265
- Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 13:48
- Местоположение: Кюстендил
- Обратна връзка:
Градски, от къде у наше село може да се купи това чудо за риболова наречено френски хляб?
Пръскачите идват от руски лаборатории в които е създаден и пърхута.Терористи от самолети сипят пърхут който атакува веждите на човека, а пръскачите пречат на риболова.Причината: “За да ти е гадно, за да си циганин, за да имаш пърхут и да не хванеш риба!"
-
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сря Яну 11, 2006 12:58
- Риболов: Спининг предимно, муха, морски...плувка и фидер ама Pro...
- Местоположение: Тялом – Destination unknown....Духом - Somewhere I Belong.
- дал Браво: 5 пъти
- получил Браво: 10 пъти
Този хляб е малко по рехав от тези дето ручкаме....Структурата му е като многонишков хляб...( мале ма го написах...)...Когато омекне, става лесен за откъсване на тези нишки...Много е жилав и не се къса лесно...Щипваш една и понеже е много еластичен, лесно се манипулира без да пада...Така навиваш около куката и бодеш за да се закрепи добре.....и се получава една леко бухнала "пуканка" от хляб...Наистина стои дълго на куката...
Цял живот в длан една, длан загребала вода от любимата река...Пролетта с цъфнали дървета, лятото с горещи ноти, есента е с мириса на вечността и зимата с носталгия пропита!
www.starividri.org
Prowler Elite 4.5 Angler
Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, Forever majdramuniaci!
www.starividri.org
Prowler Elite 4.5 Angler
Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, Forever majdramuniaci!
- maver13
- Мнения: 2310
- Регистриран на: Сря Апр 18, 2007 17:01
- Риболов: Щека, мач, директен. Болонезето не го разбирам.
- получил Браво: 2 пъти
Айде и аз да внеса малко яснота Реже се една филийка дебела около 1см. Потапя се за 1-2 минути във водата, изважда се и се притиска силно, увита във суха хавлиена кърпа(за да отнеме влагата). След 10-тина минути се получава тънко листче от филийката, което е доста жилаво. Аз го режа на квадратчета със страна около 1см., прегъвам квадратчето на 4 и там където се събират 4-те края, нанизвам през куката чак до възела. При по дребни или капризни риби ползвам по- малки квадратчета. Дръжте хляба увит в кърпата за да не изсъхва
Ами това е, сигурно има 100-тици начини за употребата на хляба за троха, но на мен този най ми допада и винаги ми носи успех
Ами това е, сигурно има 100-тици начини за употребата на хляба за троха, но на мен този най ми допада и винаги ми носи успех
Coarseman написа:Тва е батко сметка направена по системата "сто коча,двеста мъди"...