Пръст, земя, глина, почва или... кога и как?
- krasimir
- Мнения: 3428
- Регистриран на: Сря Сеп 14, 2005 13:08
- Местоположение: Стара Загора / София
- дал Браво: 1 път
- получил Браво: 4 пъти
Пръст, земя, глина, почва или... кога и как?
Попаднах на една статия, която е изключително полезна и интересна. Общо взето всичко, което може да ви интересува е синтезирано и подробно разяснено. Кога се използва, как и при какви обстоятелства.
http://www.matchangler.com/groundbait/s ... stood.html
Естествено проблем може би за някои ще е англииският, но мисля че с малко упорство и речник ще стане работата.
Аз от към себе си съм убеден, че земята под каквато и нейна форма ще навлиза все повече във риболовният излет, дори и на обикновенният риболовец. Един огромен плюс е цената й. Далеч не можем да сравняваме 1кг смес Сенсас със цената за 1кг глина, още повече че комбинацията между двата компонента би била много по-добра от килограми изсипани Българска и недобре подготвена смес. Естествено съществува и варианта да си набавим и таква пръст безплатно - така наречената пръст от къртичина. Повечето са наясно, че глина далеч не се използва само през зимата и студените месеци. Именно ключовият фактор е да разискаме по кое време на годината каква пръст/глина да добавим към захранките си.
Има много какво да се пише и се е изписало по нашите списания по тази тема, но пак може да си обобщим.
Аз от своя страна ще кажа няколко извода, до които съм стигнал с използването на къртичината пръст. Както е и написаното в статията де. Тя придава тъмен цвят на захранката, която я прави най-характерна за използване през зимата, а и не само. В зависимост от това къде сме я набавили и в каква степен е овлажнена, тя може да направи сместта много стегната.
Ето и идеалната добавка към захранката ни - напълно безплатна . Както е споменал автора на статията горе, той предпочита изполването на такава пръст предимно през зимата и за риболов на червеноперки/бабушки. Добавя се към овлажнена базова смес (захранка), след което се пресяват естествено.
Аз започвам от такова състояние:
И след няколко пресяванията през едро и ситно сито си получавам това:
Това и е така да се каже натуралната овлажненост. Виждате, че без никакъв проблем стават стегнати топки. От тук добавянето и към овлажнена захранка в различни пропорции става безпроблемно.
А ето и вграденият компонент + захранка.
(само ще помоля да не се използват снимките ми при авторски публикации в пресата ни!)
Сушене:Препоръчваше се собственоръчно набавена пръст при съхранение за повече от няколко месеца да се подсуши на слънце, противно на което почва бактериално развитие в нея! Това може да стане като се разтлее тънък слой върху вестници и се постави на слънчева светлина (може би НЕдиректна). Друг е въпросът обаче, че този студ навън не е най-подходящото време да сушим пръст.
Овлажняването й пък става по няколко начина, като най-добрият е поставянето на влажни вестници върху разтлана пръст и оставянето им върху нея за 1 денонощие. Вестника играе ролята на естествен филтър и почвата се напоява естествено както в природата.
и т.н.
Искам да подчертая, че това са неща, които знае всеки състезател и риболовец по-навътре в нещата. Аз обаче искам това да стане масово достъпно и знайно за обикновенният риболовец. Иначе винаги ще си има две класи риболовци - състезатели и любители. А вторите разчитаме главно на първите в иновациите!
http://www.matchangler.com/groundbait/s ... stood.html
Естествено проблем може би за някои ще е англииският, но мисля че с малко упорство и речник ще стане работата.
Аз от към себе си съм убеден, че земята под каквато и нейна форма ще навлиза все повече във риболовният излет, дори и на обикновенният риболовец. Един огромен плюс е цената й. Далеч не можем да сравняваме 1кг смес Сенсас със цената за 1кг глина, още повече че комбинацията между двата компонента би била много по-добра от килограми изсипани Българска и недобре подготвена смес. Естествено съществува и варианта да си набавим и таква пръст безплатно - така наречената пръст от къртичина. Повечето са наясно, че глина далеч не се използва само през зимата и студените месеци. Именно ключовият фактор е да разискаме по кое време на годината каква пръст/глина да добавим към захранките си.
Има много какво да се пише и се е изписало по нашите списания по тази тема, но пак може да си обобщим.
Аз от своя страна ще кажа няколко извода, до които съм стигнал с използването на къртичината пръст. Както е и написаното в статията де. Тя придава тъмен цвят на захранката, която я прави най-характерна за използване през зимата, а и не само. В зависимост от това къде сме я набавили и в каква степен е овлажнена, тя може да направи сместта много стегната.
Ето и идеалната добавка към захранката ни - напълно безплатна . Както е споменал автора на статията горе, той предпочита изполването на такава пръст предимно през зимата и за риболов на червеноперки/бабушки. Добавя се към овлажнена базова смес (захранка), след което се пресяват естествено.
Аз започвам от такова състояние:
И след няколко пресяванията през едро и ситно сито си получавам това:
Това и е така да се каже натуралната овлажненост. Виждате, че без никакъв проблем стават стегнати топки. От тук добавянето и към овлажнена захранка в различни пропорции става безпроблемно.
А ето и вграденият компонент + захранка.
(само ще помоля да не се използват снимките ми при авторски публикации в пресата ни!)
Сушене:Препоръчваше се собственоръчно набавена пръст при съхранение за повече от няколко месеца да се подсуши на слънце, противно на което почва бактериално развитие в нея! Това може да стане като се разтлее тънък слой върху вестници и се постави на слънчева светлина (може би НЕдиректна). Друг е въпросът обаче, че този студ навън не е най-подходящото време да сушим пръст.
Овлажняването й пък става по няколко начина, като най-добрият е поставянето на влажни вестници върху разтлана пръст и оставянето им върху нея за 1 денонощие. Вестника играе ролята на естествен филтър и почвата се напоява естествено както в природата.
и т.н.
Искам да подчертая, че това са неща, които знае всеки състезател и риболовец по-навътре в нещата. Аз обаче искам това да стане масово достъпно и знайно за обикновенният риболовец. Иначе винаги ще си има две класи риболовци - състезатели и любители. А вторите разчитаме главно на първите в иновациите!
ако може едно мнение от един любител аз земя при никави обстоятелства не слагам у подхранката и никой не може да ме убеди че требе да слагам ни крътличини ни никава земя ,па чат пат фащам по некоя риба и без земя
Краси ,евала за темата каде си пуснал ,ама просто такова ми е мнението и то пак е донекаде е по темата ,успех
Краси ,евала за темата каде си пуснал ,ама просто такова ми е мнението и то пак е донекаде е по темата ,успех
- krasimir
- Мнения: 3428
- Регистриран на: Сря Сеп 14, 2005 13:08
- Местоположение: Стара Загора / София
- дал Браво: 1 път
- получил Браво: 4 пъти
Венци това до някъде е и до начин и място на риболов. Като гледам не ходиш много често по канали, да ловиш на вердевас, да блъскаш фуил и глина за бабушки или платики. Просто този риболов е коренно различен от реката а там е безспорно, че глината рядко намира приложение при риболова на скобари/морунажи. Има си трошки, нали така.venci72 написа:... аз земя при никави обстоятелства не слагам у подхранката и никой не може да ме убеди че требе да слагам ни крътличини ни никава земя ,па чат пат фащам по некоя риба и без земя
Силно се надявам опитни риболовци да се намесят в темата и да я насочим към това основните ситуации кога и какво ползват. Примерно:
1.Пролет - Лято. Цел платика. Каква (на цвят) глина ще добавите към захранката и в какво съотношение?
2.Пролет - Лято. Цел бабушки/червеноперка. Каква (пръст) ще добавите и отново в какво съотношение?
3.Лято. Цел: Каракуда. Отново какво и как бихте сложили в захранката?
Също ще е добре да синтезираме някакви ОСНОВНИ рецепти за основни видове риба, през сезоните, а грубо можем да ги ограничим на два: Лято и Зима. Основни рецепти имам предвид комбинация от качествена захранка (Сенса / VDE) в комбинация с глина!
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Градски, връщаш ме във времето, когато още се занимавах със захранки, плувки, платики и морунажи. Те ти три примера.
Невестино, високия бряг под новия мост, април, висока вода, захранка долнодъбнишки чернозем , малко галета, гълъбова тор и бели в средата за пълнеж. Топките като камък твърди и плоски. Спукване на морунажите.
Лято, жега, Дунав, много ниско ниво, силно и непостоянно течение. Захранка - някаква моя, глина от брега като твърд пластелин и камъчета. Топките като сръбска плескавица , тежки и плътни. Резултат - скобари и платички събрани на половин метър ивица при цялото това течение. Около мен се хвърлят с килограми захранка, но със значително по-малък резултат.
Есен, нощен рибилов по Дунав, постоянно мощно течение. Захранка само галета, пръст от брега (1:1) и сух ароматизатор. Резултат - морунажи на корем каквито и по Гърция не си виждал.
Айде със здраве. И да ми оставиш некой скобар ... за стръв.
Невестино, високия бряг под новия мост, април, висока вода, захранка долнодъбнишки чернозем , малко галета, гълъбова тор и бели в средата за пълнеж. Топките като камък твърди и плоски. Спукване на морунажите.
Лято, жега, Дунав, много ниско ниво, силно и непостоянно течение. Захранка - някаква моя, глина от брега като твърд пластелин и камъчета. Топките като сръбска плескавица , тежки и плътни. Резултат - скобари и платички събрани на половин метър ивица при цялото това течение. Около мен се хвърлят с килограми захранка, но със значително по-малък резултат.
Есен, нощен рибилов по Дунав, постоянно мощно течение. Захранка само галета, пръст от брега (1:1) и сух ароматизатор. Резултат - морунажи на корем каквито и по Гърция не си виждал.
Айде със здраве. И да ми оставиш некой скобар ... за стръв.
С внимание към детайлите
- Милен Динков
- Мнения: 1952
- Регистриран на: Вто Дек 21, 2004 13:00
- Местоположение: СВИЩОВ
- дал Браво: 291 пъти
- получил Браво: 463 пъти
"Използване на пръст и глина"
източник: http://:)/?p=statia&statiaid=1040
През последния месец в редакцията се получиха няколко писма, в които наши читатели ни молят да публикуваме статия за пръстта. Представяме ви публикацията на руския шампион Александър Баканов.
Много често ми задават въпроси : Защо да добавям земя към захранката? Каква земя да използвам, как да я използвам и в какви случаи? Това са въпросите, на които ще се опитам да отговоря в тази статия, като се опирам не на статиите в списанията, а на многогодишния ми собствен опит.
Съществуват най-различни видове пръст – тези, които се продават в магазините (Terre De Somme, Terre De Riviere, Damp Leam,Bentonit), както и тези, които можете да си добиете сами (земя от къртичини, глина, пръст от брега на водоема, пясък). Ако сложите един килограм в захранката, може и да не почувствате търсения ефект, затова, в зависимост от ловните условия, аз използвам за риболов от три до десет килограма земя.
Първата причина, поради която се използват различни видове пръст, е понижаването на хранителната стойност на сместа на захранката, което е много важно за студеното време на годината (колкото е по-студено, толкова повече земя трябва да добавите към захранката). Втората причина, поради която се използват, е за утежняване на използваната захранка. И третата – това е забавянето на размиването на сместа на дъното, което е особено актуално при силно течение, когато захранката, която има слабо свързващи свойства, се размива мигновено. Освен това земята се използва и за създаване на допълнителен хранителен облак (шлейф), което привлича рибата от големи разстояния, за създаване на дъното на така наречения “килим” от глина, върху който ще се заложи захранката.
На големи канали, с голяма плавателна активност, използването на земя, която има силно свързващи свойства, е просто необходимо, иначе след преминаването на поредния кораб или баржа на дъното няма да остане и следа от вашата захранка.
Собственоръчно приготвени глина и земя
Добиването на глина е доста трудоемка операция, а и не всяка глина става за използване, а само тази, която има силно свързващи свойства. Отначало, за да се разбият едрите късове и да се отделят камъните и корените на растения, трябва да прекарате глината през едро сито. След това се претрива през по-ситно сито, така че да се образува много дребна фракция. Ако сте направили по-голямо количество, отсипете в целофанова торбичка, която може да се затвори херметично, количество, което ще ви стигне примерно за два-три месеца. Глината, която се съхранява в овлажнено състояние по-дълго от този срок, може просто да вкисне. Останалата част трябва напълно да се изсуши. След това ще можете да я използвате във всеки един момент, след като предварително я навлажните. Това става много лесно – изсипете известно количество суха глина в кофа и малко по малко навлажнявайте с пулверизатор, като не забравяте непрекъснато да я размесвате. Ако веднага добавите голямо количество вода, то глината ще се слепи на големи буци и ще стане непригодна. За да я овлажните, можете да използвате и два слоя мокри вестници, които можете да навлажнявате допълнително, докато глината стигне нужната консистенция.
Съдържанието на голямо количество глина в захранката ще позволи на дребния вердевас да се запази за доста по-дълго време в привлекателен за рибата вид, тогава когато в чистата захранка личинките загиват доста бързо. Освен това парчетата захранка на дъното се разпадат доста по-бавно, което държи рибата дълго време в точката на лова.
Освен глината, можете да добивате и използвате и пръст от къртичини като гледате земята да е по-мазна и рохка. Нея също не трябва да я съхранявате дълго време в овлажнено състояние, тъй като бързо може да се покрие с плесен. За разлика от глината, тя не притежава силно свързващи свойства, по рохкава е и при попадане във водата образува облак, който се разпространява на по-голямо разстояние, което е привлекателно за рибата, особено за платика.
Процентното съотношение земя или глина във вашата смес за захранка зависи от времето на годината и условията за риболов. Зимата, когато водата е прозрачна и рибата е много внимателна, това количество може да стигне до 70-80% от общия обем захранка. През останалото време процентното съдържание на глина не трябва да бъде по-малко от 25%, което ще задържи вашата захранка и при преминаването на баржи и кораби.
Ако рибата е малко активна и лошо кълве, то можете да получите добър резултат, ако смесите червеи със земя или глина, в такъв план те са най-добрия естествен вариант.
Като постоянно експериментирате с различните видове земя, техният цвят или процентно съдържание, ще постигнете много добри резултати.
Източник снимки: http://:)/?p=statia&statiaid=1040
източник: http://:)/?p=statia&statiaid=1040
През последния месец в редакцията се получиха няколко писма, в които наши читатели ни молят да публикуваме статия за пръстта. Представяме ви публикацията на руския шампион Александър Баканов.
Много често ми задават въпроси : Защо да добавям земя към захранката? Каква земя да използвам, как да я използвам и в какви случаи? Това са въпросите, на които ще се опитам да отговоря в тази статия, като се опирам не на статиите в списанията, а на многогодишния ми собствен опит.
Съществуват най-различни видове пръст – тези, които се продават в магазините (Terre De Somme, Terre De Riviere, Damp Leam,Bentonit), както и тези, които можете да си добиете сами (земя от къртичини, глина, пръст от брега на водоема, пясък). Ако сложите един килограм в захранката, може и да не почувствате търсения ефект, затова, в зависимост от ловните условия, аз използвам за риболов от три до десет килограма земя.
Първата причина, поради която се използват различни видове пръст, е понижаването на хранителната стойност на сместа на захранката, което е много важно за студеното време на годината (колкото е по-студено, толкова повече земя трябва да добавите към захранката). Втората причина, поради която се използват, е за утежняване на използваната захранка. И третата – това е забавянето на размиването на сместа на дъното, което е особено актуално при силно течение, когато захранката, която има слабо свързващи свойства, се размива мигновено. Освен това земята се използва и за създаване на допълнителен хранителен облак (шлейф), което привлича рибата от големи разстояния, за създаване на дъното на така наречения “килим” от глина, върху който ще се заложи захранката.
На големи канали, с голяма плавателна активност, използването на земя, която има силно свързващи свойства, е просто необходимо, иначе след преминаването на поредния кораб или баржа на дъното няма да остане и следа от вашата захранка.
Собственоръчно приготвени глина и земя
Добиването на глина е доста трудоемка операция, а и не всяка глина става за използване, а само тази, която има силно свързващи свойства. Отначало, за да се разбият едрите късове и да се отделят камъните и корените на растения, трябва да прекарате глината през едро сито. След това се претрива през по-ситно сито, така че да се образува много дребна фракция. Ако сте направили по-голямо количество, отсипете в целофанова торбичка, която може да се затвори херметично, количество, което ще ви стигне примерно за два-три месеца. Глината, която се съхранява в овлажнено състояние по-дълго от този срок, може просто да вкисне. Останалата част трябва напълно да се изсуши. След това ще можете да я използвате във всеки един момент, след като предварително я навлажните. Това става много лесно – изсипете известно количество суха глина в кофа и малко по малко навлажнявайте с пулверизатор, като не забравяте непрекъснато да я размесвате. Ако веднага добавите голямо количество вода, то глината ще се слепи на големи буци и ще стане непригодна. За да я овлажните, можете да използвате и два слоя мокри вестници, които можете да навлажнявате допълнително, докато глината стигне нужната консистенция.
Съдържанието на голямо количество глина в захранката ще позволи на дребния вердевас да се запази за доста по-дълго време в привлекателен за рибата вид, тогава когато в чистата захранка личинките загиват доста бързо. Освен това парчетата захранка на дъното се разпадат доста по-бавно, което държи рибата дълго време в точката на лова.
Освен глината, можете да добивате и използвате и пръст от къртичини като гледате земята да е по-мазна и рохка. Нея също не трябва да я съхранявате дълго време в овлажнено състояние, тъй като бързо може да се покрие с плесен. За разлика от глината, тя не притежава силно свързващи свойства, по рохкава е и при попадане във водата образува облак, който се разпространява на по-голямо разстояние, което е привлекателно за рибата, особено за платика.
Процентното съотношение земя или глина във вашата смес за захранка зависи от времето на годината и условията за риболов. Зимата, когато водата е прозрачна и рибата е много внимателна, това количество може да стигне до 70-80% от общия обем захранка. През останалото време процентното съдържание на глина не трябва да бъде по-малко от 25%, което ще задържи вашата захранка и при преминаването на баржи и кораби.
Ако рибата е малко активна и лошо кълве, то можете да получите добър резултат, ако смесите червеи със земя или глина, в такъв план те са най-добрия естествен вариант.
Като постоянно експериментирате с различните видове земя, техният цвят или процентно съдържание, ще постигнете много добри резултати.
Източник снимки: http://:)/?p=statia&statiaid=1040
- butnik
- Търговец
- Мнения: 1026
- Регистриран на: Нед Сеп 24, 2006 9:39
- Местоположение: plovdiv
- получил Браво: 3 пъти
Венци,не се пали толкова,само един жокер-ако слагаш пръст в трошките ще ловиш с ПЕТ пъти по-малко количество.Не искам да коментирам с така направената ти храна,какво става във водата.То е близко до акъла и без жокер,но няма проблем да ти обясня.И най-важният елемент,който изпускат много колеги-топките сплеснати.Една такава топка-кюфте съм я засичал за колко време се разтваря във водата ма място което позволяваше да се вижда като на длан-15-20мин,добра следа от мътилка и трохи.Трохите ги прибавям към готовата смес от малко храна и пръст СУХИ,нужно им е 15м да постоят и да дръпнат влага от подхранакат,така се отделят самостоятелно.При твоята храна за няма и 5 мин и трохите ще са в Гръцко.Може пък и....абе не знам ловете си както си знаете,но глината и пръстта ми са винаги под ръка и в храната.Да не говорим,че зимата ми е 90% само глина.
По-добре шамар от приятел,отколкото целувка от лицемер.
абе не е баш така ,за тая работа има музайка ,филц и други хитрости ,а затова с мойта подхранка що става под водата и дали е е отишла у гърция може да се види примерно тука:lol:butnik написа:Не искам да коментирам с така направената ти храна,какво става във водата. При твоята храна за няма и 5 мин и трохите ще са в Гръцко.
http://forum.fishing-mania.com/album_pe ... er_id=8817
значи на мене въпросо ми е такъв ,защо требе да слагам земя у подхранката като си ловим доволно риби и без земя и глина и подобни ,защо
- butnik
- Търговец
- Мнения: 1026
- Регистриран на: Нед Сеп 24, 2006 9:39
- Местоположение: plovdiv
- получил Браво: 3 пъти
Aми защото преяжда,как да ти го пиша другояче.цял свят лови с глина и е доказана много добра добавка кък риболова,да не говоря ,че и само с глината се подобрява резултата.Слагай и филц и филцов бетон,явно шопското надделява и не искаш да вземеш от дума-ОК.Няма да ти припомням неща от миналата зима.Филца само я утежнява да падне бързо на дъното ,но не и да се разтваря по-бавно,а тия боулинг топки като я хвърлиш и с котва няма да я задържиш под върха/Отстрани грешките се виждат по-добре,но кюстендилския похват явно е друг.Желая ти успехи и занапред.Аз с един хляб ловя цял ден и хвърлям постоянно храна- ,според ситуацията.Щом имаш склад за трошки па си ги троши Ела на Марица да ловиш-аз ще ти поема пътните и спането,вземи си ако искаш цял чувал трохи,ако не ти се мъкнат ще те заведа да си купиш колкото искаш и да видим без глина колко риби ще хванеш.Нещата са еднакви за всякакви течение независимо на коя река са.
По-добре шамар от приятел,отколкото целувка от лицемер.
Венци,ти може и да не слагаш въобще пръст в храната си,защото ловиш на плитко,през месеците когато рибата е активна,а и не ползваш фуил Има определени моменти,в които без пръст риболова става невъзможен Ще ти задам въпрос:Как ще закараш слабо активна,нискохранителна топка подхранка на 25м дистанция и 13м дълбочина
http://fishingpro.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Колега bolo7m,
Не се пали много на Венци, той е намерил златната среда на скобара по Струма и е така любезен да я споделя с нас. Не виждам изобщо за какво спорите.
Тук не се слага толкова глина и в храната обезателно трябва да има трохи - колкото повече, толкова повече! На р.Искър си трябва бял цръвик. Не знам как е на Марица, но не мисля, че трябва да оспорваш особеностите на кюстендилско-благоевградскя риболов! Да те поканим с глина и вердевас на Струма за тест?!?
Не се пали много на Венци, той е намерил златната среда на скобара по Струма и е така любезен да я споделя с нас. Не виждам изобщо за какво спорите.
Тук не се слага толкова глина и в храната обезателно трябва да има трохи - колкото повече, толкова повече! На р.Искър си трябва бял цръвик. Не знам как е на Марица, но не мисля, че трябва да оспорваш особеностите на кюстендилско-благоевградскя риболов! Да те поканим с глина и вердевас на Струма за тест?!?
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
-
- ПОСТОЯНЕН БАН
- Мнения: 957
- Регистриран на: Сря Авг 05, 2009 16:43
- Местоположение: Карлово
- получил Браво: 1 път
Що се дрънкате ся, на всяка река е различно; даже в различните участъци на течението- горно, средно и долно е различно- все едно на Стряма и в горното течение на Тунджа и на трошки и на глина, "на тест"; резултата: "ръчен часовник, с махало"
Я, добре кажете нещо за цвета; е тука една помесечна картинка от Жан Деске и Никола Беру:
Я, добре кажете нещо за цвета; е тука една помесечна картинка от Жан Деске и Никола Беру:
убаво ,ловим на плитко ,а защо требе да ловим на дълбоко тия определени моменти са 2 та месеца са декември и януари примерно ,през другите месеци рибата се влияе от белки и подхранка ,и през тия месеци си ловим доволно ,освен ако с глината и земята се ловат некави огромни количества риби за който несъм наясно ,как че ми калве на жито и че раним жито и че ловим по една кофа каракуди и че раним с земя и глина ,батка на въпросо ,аз нема да ловим на 25 м ,а че ловим точно пред шаваро на 3 м от брего и па че фанем доволно ,на реката че ловим с топ сето и па че фанем доволно ,от какъв зор че фърлям на 25 м ,са ако въпросо опира до състезатели и любители съм съгласен каде сите че фърлят на 25 м ,ама аз ти думам от любителска гледна точка нали у темата Краси вика да кажат и любителите и състезателите ,за това не спорим ,спорим за свободен риболов ,на реката примерно за това думам аз не се прайм на спецялис обаче си ловим риби без земя и глина те това искам да кажем ,на искаро малко ли платики ловим ,да не съм турал глина ...Попа написа:Венци,ти може и да не слагаш въобще пръст в храната си,защото ловиш на плитко,през месеците когато рибата е активна,а и не ползваш фуил Има определени моменти,в които без пръст риболова става невъзможен Ще ти задам въпрос:Как ще закараш слабо активна,нискохранителна топка подхранка на 25м дистанция и 13м дълбочина
Бат Ице с тебе не искам да спорим ,мерси за предложението ,а за кюстендилските похвати недей да ги подценяваш ,ного хора от форумо одат на струма за скобари и нека кажат дали се ловат токо лесно ,и по токо ного и дали некой ловат скобари от юли месец ного хора неверваха и че се лови с големи куки ама видеха ,ного хора дойдоха и се убедиха че не е лесен риболово...,при риболово на скобар играта не е да им матиш водата с кал и песък а да раниш с леб ,един леб ,два леба ,до 5 леба или примерно 2 кофи с трошки и да немаш пипане и да продължиш да раниш и Те най накрая идват и почваш да ловиш