Пръст, земя, глина, почва или... кога и как?
-
- Мнения: 27
- Регистриран на: Чет Окт 27, 2005 0:33
Здравейте! Според мен когато смесиш 1кг. глина или пръст и 1кг храна и я метнеш във водата то на дъното (в петното) ще има същото количество глина и храна,но наистина зимно време ,а и в други случаи смесването на тези компоненти е по-доброто решение от използването на чиста храна поради факта ,че ако имаме петно само от храна(недай боже) с едри частици рибата отива на петното и за отрицателно време се наяжда и нашето време за риболов се свежда до минимум,следва засищане на рибата и пасивност от нейна страна. Ако направим петно от микаса м/у храната и глината (примерно 1кг/1кг.) ,според мен първо ще имаме едно по-добро петно (дори като големина/количество) ,а в същото време хранителната стойност(която зависи най-вече от типа захранка който сте избрали) и всички други атракторни свойства си остават като на 1кг храна ,но не толкова концентрирани.Предпазваме се от своевременното усвояване на храната(прехранване),задържаме по-дълго интереса или времето през което рибата е на петното ни. Като естествено през това време се стремим и да я хващаме .
Идеята само за глина и кълцани торни и дъждовни е прекрасна , но все пак ако е много студено (или попринцип знаем ,че първо се завъртат по-дребните)може да се започне със ситно кълцани ,а ако се завърти по едра риба да се увеличи размера на кълцаните парчета като добавим по-големи,за да можем да задържим интереса и все пак.За това е добра идея да кълцаме по малки количества.
Наистина интересна тема
Идеята само за глина и кълцани торни и дъждовни е прекрасна , но все пак ако е много студено (или попринцип знаем ,че първо се завъртат по-дребните)може да се започне със ситно кълцани ,а ако се завърти по едра риба да се увеличи размера на кълцаните парчета като добавим по-големи,за да можем да задържим интереса и все пак.За това е добра идея да кълцаме по малки количества.
Наистина интересна тема
3.Когато се лови на река с бързо течение да се отмива по-бавноIDA написа:Значи, до тука, според написаното има две функции:
1. Да тежи и да прави добър "облак"; да го и оцветява.
2. Да прави захранката "по-постна" в зимния сезон, и да я оцветява със по-тъмен цвят.
Айде сега да пишем и за останалото- 3..4..5...6....
НЕ ИЗПОЛЗВАМ Facebook!!!
- maver13
- Мнения: 2310
- Регистриран на: Сря Апр 18, 2007 17:01
- Риболов: Щека, мач, директен. Болонезето не го разбирам.
- получил Браво: 2 пъти
С добавянето на пръст(не глина!) се постига по голямя тежест на топките захранка, но същевременно по-бързо отваряне на дъното, особено ако пръстта се добави по-сухаviiksan написа:3.Когато се лови на река с бързо течение да се отмива по-бавноIDA написа:Значи, до тука, според написаното има две функции:
1. Да тежи и да прави добър "облак"; да го и оцветява.
2. Да прави захранката "по-постна" в зимния сезон, и да я оцветява със по-тъмен цвят.
Айде сега да пишем и за останалото- 3..4..5...6....
- pobeditelqt
- Мнения: 540
- Регистриран на: Вто Май 15, 2007 13:38
- Местоположение: София-Видин
- дал Браво: 1 път
helikopter написа:Здравейте! Според мен когато смесиш 1кг. глина или пръст и 1кг храна и я метнеш във водата то на дъното (в петното) ще има същото количество глина и храна,
Четох, четох, четох и какво разбрах...
Всички давате хубави примери и почти всички са верни за целта, която се гони, но все пак се пропуска най-важния момент заради който се ползва глината или пръстта относно хранителноста...
При наличие 50/50 глина и храна, хранителноста е 50% по-малка за целия риболов.
Тънкоста е да използваш правилната глина, която помага топката да се разпада така, че да задържа интереса на рибата достатъчно дълго /или иначе казано- да работи, като най-предпочитаната от рибата за ситуацията захранка, каквато и марка да е тя/ , при това да зенесе хранителни частици търсени от рибата, без да ги прехрани при нужния ритъм на подаване на топките...
Правилните преценки идват с опита и с много, много копаене,
бъркане и увлажняване....
Joro_72 написа:" Титаник все някога ще изплува"...
...Но котвата му никога!!!
Кълве и малко и големо...
Наслука
...Но котвата му никога!!!
Кълве и малко и големо...
Наслука
е тогава требе да има и такава точка примерноIDA написа:Значи, до тука, според написаното има две функции:
1. Да тежи и да прави добър "облак"; да го и оцветява.
2. Да прави захранката "по-постна" в зимния сезон, и да я оцветява със по-тъмен цвят.
Айде сега да пишем и за останалото- 3..4..5...6....
4.некой изобщо не използват ни земя ,ни глина ,ни крътличини ,ни па ги смесват ,ни ги интересува дали се мати водата или не ...и па ловат риби
ако беше темата за състезаня или за през най студените месеци немаше да се мешам ,ама за риболов на река и за през летото ,сори...
- Милен Динков
- Мнения: 1952
- Регистриран на: Вто Дек 21, 2004 13:00
- Местоположение: СВИЩОВ
- дал Браво: 291 пъти
- получил Браво: 463 пъти
- Yuri Varbanov
- Мнения: 3737
- Регистриран на: Сря Дек 13, 2006 3:38
- Местоположение: София
- дал Браво: 239 пъти
- получил Браво: 13 пъти
- Обратна връзка:
Аз подкрепям Венци.Пробвал съм не един и два пъти през различно време на годината да ловя един път без и след това със глина в подхранката и коренна промяна в поведението на рибите не съм забелязал,да не кажа никаква.Единствено е имало ефект в периода декември - февруари и то от по-тъмна и тежка глина с оглед на това,че сваля червеите на точно определеното място,без течението да отнася топките и за да не контрастира петното с дъното,но през останалият период от годината не съм регистрирал промени от присъствието на глина в храната.butnik написа:Венци,целогодишно се използва ,а за река за мен е задължително,пробвай един път,ще си икономисаш трохи за три-четири риболова,не е въпроса за икономията ,а за ефекта.Франсетата и инглезите не са толкова прости.
- ivelin66
- Мнения: 529
- Регистриран на: Сря Май 13, 2009 21:30
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 121 пъти
- получил Браво: 5 пъти
В Европа най-добре употребяващи глината са белгийците.Гледал съм техни рецепти където на 1 кг храна се добавя 8 кг глина.Аз лично в такова съотношение не съм бъркал,но 50/50 и 60/40 съм употребявал доста при речен риболов.Ефекта от глината е по-ярко изразен през по-хладните месеци когато метаболизма на рибите се забавя и целта е да не се прехрани мястото.Лятото при температура на водата около и над 20 градуса добавям глина когато ловя на дълбочини около 4-6 метра и сериозно течение като целта е храната да слезе бързо до дъното и съответно по-бързо да почне да работи.Много добра комбинация е глина с Tracix на Sensas който допълнително прави мътилка надолу по течението.И все пак всичко зависи от конкретното място и условия.Затова има и terre de riviere, и terre de somme и bentonite и lliant de alonger за да може да се адаптира подаваната храна към конкретните условия на риболов.
Team Milo - feel the difference
- Yuri Varbanov
- Мнения: 3737
- Регистриран на: Сря Дек 13, 2006 3:38
- Местоположение: София
- дал Браво: 239 пъти
- получил Браво: 13 пъти
- Обратна връзка:
А аз искам друго да попитам.Вместо да разреждаме "захранката" с глина,при положение,че знаем къде има групирани риби,не е ли по рационално зимно време да храним само с топки глина с опънат червей вътре.Не рискуваме да ги прехраним,а мътилката от глината така или иначе ще провокира рибите да стигнат до червеите и да се съберат,като после се дохранва пак по същия начин.В смисъл,ако някой е пробвал подобно нещо ще ми е интересно да каже има ли файда?
-
- Мнения: 5120
- Регистриран на: Съб Май 13, 2006 0:39
- Местоположение: София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 91 пъти
За тази цел ползвай Филц(или каквито и да са камъчета) За река някога съм слагал направо камъни колкото орехи в топките резултата е богата храна и тежко стояща на дъното. Но също така сега ловя с глина и лятото и това че храната е по-малко хранителна не ми пречи да събирам рибите. Даже ми е екстра че по-малко храна заминава а рибата си седи долу и чака да и дам червейте.Iceberg написа:Искам да попитам следното:
Ако искам да тежи, както пише в точка 1. ,
но не искам "по постна", както пише в точка 2, защото ще я ползвам лятото ....
Не си ли противоречат нещата от двете точки и как е най-правилно да постъпя?
И да приемеме, че става въпрос за река със силничко течение .
Юри. По това което питаш писах и аз и други колеги мисля че писаха. Има г о и този вариант. Позлва се предимно за флуийл и кълцан торен вечрвей но съм го правил и с изпънат бял както и много други колеги. Аз съм го научил от състезателите и съм го правил и съм имал невероятни резултати в риболова на костур.
- Yuri Varbanov
- Мнения: 3737
- Регистриран на: Сря Дек 13, 2006 3:38
- Местоположение: София
- дал Браво: 239 пъти
- получил Браво: 13 пъти
- Обратна връзка:
Plat1ka написа:Юри. По това което питаш писах и аз и други колеги мисля че писаха. Има г о и този вариант. Позлва се предимно за флуийл и кълцан торен вечрвей но съм го правил и с изпънат бял както и много други колеги. Аз съм го научил от състезателите и съм го правил и съм имал невероятни резултати в риболова на костур.
Благодарско,ще го пробвам,само да се вредя от косачи...