Здравейте!!!!
Най сетне се научих да правя хубав и стегнат качамак и реших да споделя това с вас.
Качамакът става много стегнат и може да издържи с часове във водата дори и при силно течение, става както и за пружина така и за кука.
Продуктите който ще са ви нужни са: 400-500 гр. Царевично брашно,сол,1,5 литра вода,4 супени лъжици пшенично брашно
Започвате като изсипвате върху парче вестник, царевичното брашно след това му добавяте 4 лъжици пшенично брашно и добре го разбърквате за да могат двете брашна добре да се смесят.След това слагате водата в широка тенджера, добавяте 2-3 щипки сол и я слагате на котлона добре да заври(имайте предвид че качамакът трябва да ври доста време, за това отначало усилете котлона докато водата добре заври и след това го намалете) след като сте сигурни че водата е добре завряла добавяте сместа от царевичното и пшеничното нишесте, и ще видите как стои като поплавък и не потъва(това се дължи на добре заврялата вода, и не позволява на качамака да залепне по дъното на тенджерата), изчакайте 2-3 минути и с някаква пръчка или точилка пробийте дупка в средата на поплавъка, така че от нея да излиза вода.След това пробийте ище няколко дупки по останалата повърхност, така че и от тях да излиза вода.
След като направите това намалявате котлона и го ооставяте да ври докато 2/3 от водата се изпари(около 30-40 минути в зависимост от силата на котлона).След като 2/3 от водата се изпарят взимате някакър дървен прибор(за предпочитане точилка, но аз лично го правя с пръчка) и започвате да го бъркате докато е още на котлона, защото при варенето остава доста сухо царевично брашно, което не е могло да се извари(бъркането на качамака докато е все още на огъня помага на сухите частици да се овлажнят и да се споят).Бъркате догато се получи лепкава и стегната смес наподобяваща тесто.След това го сваляте от котлона и го бъркате докато спре да залепва по вашият съд за бъркане, това означава че вашият качамак е вече готов.Оформянето става по най различни начини, аз лично го оформям куполообразно.
Надявам се че съм ви бил полезен!!!!
Наслука на всички колеги!!!!!!
Рецепта за Качамак
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Аз ще добавя една моя рецепта за качамак за куката:
3-4 с.л. качамак /от пакетче, ама да не е много едър/
1 жълтък от яйце
Съставките се омесват добре, прави се на топче и се увива плътно в прозрачно фолио. Слага се в хладилника през ноща. На другият ден е вече като пластелин и много добре стои на куката! Пропорцията може и да е по-голяма в зависимост от това колко ви трябва.
3-4 с.л. качамак /от пакетче, ама да не е много едър/
1 жълтък от яйце
Съставките се омесват добре, прави се на топче и се увива плътно в прозрачно фолио. Слага се в хладилника през ноща. На другият ден е вече като пластелин и много добре стои на куката! Пропорцията може и да е по-голяма в зависимост от това колко ви трябва.
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
-
- Мнения: 2
- Регистриран на: Пон Авг 23, 2010 22:58
- Местоположение: Нови пазар
- Обратна връзка:
Здравейте. Нов съм във форума обаче видях тази тема, стана ми интересна и реших да се включа. Значи моята рецепта за качамак е следната - две-три шепи пилешки стартер, 1 яйце, трохи хляб (оставен 1-2 дена на слънцето да се втвърди и смелен), малко купешка захранка с някакъв аромат и вода колкото е нужно докато се получи смес подобна на тесто. Значи продуктите се разбъркват хубаво и се оставят в хладилника.
- mita4eto
- Мнения: 655
- Регистриран на: Нед Дек 18, 2005 15:30
- Местоположение: Ямбол - София
- дал Браво: 1 път
- получил Браво: 5 пъти
И още една рецепта от мен - не е точно качамак в смисъла, който визираме всички, но се ползва със същата цел и работи прекрасно. За пропорциите няма да конкретизирам, щото се състои от един единствен продукт - стара суха царевица.
Измива се сухата царевица и се слага да се вари. Не съм засичал никога колко време ври, но важното е да НЕ се преварява - сваля се когато зърната започнах да омекват и тук-там започват да се разпукват. Прецеждате я, като трябва да останат само зърната без вода, а водата в никакъв случай не хвърляйте. Тук в играта влиза машинката за мелене на кайма. Много е важно зърната да са още горещи - смилате ги през машинката за кайма така и събирате смляната субстанция в тенджерка (трябва да е още топло, да не казвам горещо). Така смляната благинка е доста суха, затова смесете с водата от варенето докато стане леко овлажнена, събирате на сбита топка и слагате в найлонов плик. Цялата работа е като я сложите в найлонов плик още да бъде доста топла, за да може да се задуши - омеква още, спойката става още по-добра и като всичко това изстине ухае невероятно на варена царевица.
Ами това е, от многото експерименти, които съм правил тази рецепта винаги се е доказвала като номер едно. Най-важното е, че има много силен и естествен аромат, явно това си казва думата
Измива се сухата царевица и се слага да се вари. Не съм засичал никога колко време ври, но важното е да НЕ се преварява - сваля се когато зърната започнах да омекват и тук-там започват да се разпукват. Прецеждате я, като трябва да останат само зърната без вода, а водата в никакъв случай не хвърляйте. Тук в играта влиза машинката за мелене на кайма. Много е важно зърната да са още горещи - смилате ги през машинката за кайма така и събирате смляната субстанция в тенджерка (трябва да е още топло, да не казвам горещо). Така смляната благинка е доста суха, затова смесете с водата от варенето докато стане леко овлажнена, събирате на сбита топка и слагате в найлонов плик. Цялата работа е като я сложите в найлонов плик още да бъде доста топла, за да може да се задуши - омеква още, спойката става още по-добра и като всичко това изстине ухае невероятно на варена царевица.
Ами това е, от многото експерименти, които съм правил тази рецепта винаги се е доказвала като номер едно. Най-важното е, че има много силен и естествен аромат, явно това си казва думата
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!