За меляне на големи количества захранка най-удобна е фуражомелката. Някои твърди компоненти като царевицата, ще се наложи да ги минавате по 2-3 пъти през сито и отново през машината, докато цялото количество стане на ситно брашно. Люспите от семената най-добре хвърлете на животните, в захранката нямат никакъв смисъл. Ако трябва да мелите мазни и меки съставки като слънчоглед или бисквити, задължително ги прокарвайте с царевица.
Силните съставки като конопа и ленено семе си минавам на ръчна мелачка с механизъм подобен на мелничките за черен пипер. Така мелянето става равномерно и няма опасност от задръстване. Става разбира се и с центробежните електрически машинки, но остават едри частици и бързо се задръстват. Или пък просто счукайте в хванчето печения коноп, ако целта ви е едри частици.
мелачка за смилане на компоненти за захранка
Re:
Няма проблеми, само да се оправи малко времето. Дай идея за място на което да пробвам собственоръчно направената захранка.Plat1ka написа:Няма проблем. Стига да има кой да пита. А от теб очкваме само след споделените "трикове" да видим и споделен резултат с тях. Примерно "Риболовни излети"
Иначе няма по-голям кеф да събереш рибите на домашно приготвената си храна и да им скъсаш джуките от риболов.
Re: мелачка за смилане на компоненти за захранка
Пробвали ли сте да сварите и да запарите храната и тогава да я смелите с машинка за месо.Аз така си меля сварената царевица и сварено жито става перфектно .Но за да лепне по хубаво трябва да са горещи .
учи се от грешките си
Re: мелачка за смилане на компоненти за захранка
Скоро си купих за тази цел кафемелачка за да мелям семена за гълъби и палети. Използвам ги за направа на топчета. Кафемелачката е от по-големите като тези по заведенията и ми мели перфектно миксовете. Проблема при семената е, че загрява и трябва да се мели на малки порции с интервали за охлаждане. Мисля, че ако мели 2-3 кг. седмично никога няма да изгори. По-малките кафемелачки не стават и изгарят много лесно.