Мухи за булдо

Представителен форум на мухарски клуб "Стари видри".
Аватар
Алеко
Мнения: 10841
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 5:45
Риболов: Спининг, през забраната малко плувка на платено.
Местоположение: София
дал Браво: 101 пъти
получил Браво: 402 пъти

Мухи за булдо

Мнение от Алеко »

Това лято искам да опитам риболова на булдо, по-специално за пъстърви и кефали. Реката, на която ще се пробвам, е карстова, пълноводна и - при идеални условия - с много бистра вода. Не е Панега. :wink:
Опитвал съм се досега няколко пъти да ловя на булдо, но без никакъв успех. Отдавам това до голяма степен на мухите, които са били все купешки, от онези, дето се продават по три в комплект, готово вързани на повод. Всички те още след първото замятане заприличват на нищо и всъщност във водата се мандахерцат почти голи куки. А моите наблюдения от осем години по въпросната река показват, че рибите, особено пъстървите, по това време на годината активно гонят насекоми на повърхността. При спинингов риболов взимат на плитко газещи воблери и малки блесни, водени на максимум педя под повърхността. Затова си и мисля, че мухите за булдо би трябвало да са такива, които успешно имитират летни насекоми, падащи във водата и оставащи за известно време отгоре.

Та стигам до екзистенциалния въпрос: Има ли колега, който би ми направил такива мухи, пак на готов монтаж за булдо? Плащам си, естествено.

И моля да ме извините, ако всичко това ви звучи профанско. Може и изобщо да не съм прав, но нямам никаква представа от мухарския риболов.

Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Мухи за булдо

Мнение от babydoctor »

Имам такива, направени от мен с пера от токачка, добре работеха, но май ги дадох преди време на Фори. Имах плик с пера, ако го намеря в мазето, само ще трябва да си донесеш влакно и куки, каквито искаш и докато изпиеш 2-3 бири, ще имаш 4-5 комплекта... :D Също добри стават от едни зелено-жълто-оранжево-червени бърсалки за прах, които се продават в Домашни потреби. Проблемът с тях е, че са синтетика и не могат да се връзват на много малки куки...Иначе стават добри, постоянно са си "настръхнали"...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски клуб "Стари видри"”