Риби престъпници!

Какво знаем за рибите? Какви са хранителните им навици? Кога се размножават? Местообитания? И още много други въпроси относно Михаля ;)
Аватар
cerber
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Юли 07, 2006 23:51
Местоположение: Evros-GR
получил Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Риби престъпници!

Мнение от cerber »

Поради повишения интерес напоследък, към морския риболов в Гърция, искам да спомена, за някои риби, които могат да бъдат опасни, за здравето на човека и да причинят дори смърт, при консумация и не само.
Съществуват както местни видове така и "емигранти", които са се заселили за постоянно в гръцки води. Добре е Българите риболовци да ги познават за да не изпадат в нежелани ситуации
От местните ще спомена:
-Дракон (Trachinus araneus)
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображение
Обикновено се хваща на дъно, но също така и на плувка и спининг. Има едно черно перце на гръбната перка което съдържа отрова. При убождане, предизвиква обикновено много силна болка и подуване на мястото, бил съм свидетел и на алергичен шок.Човека имаше щастието, да стигне навреме до здравната служба и да оцелее, а с него и аз, защото бях в първите седмици на моята практика, и на около нямаше по опитен.
Лесно може да се обърка с друга риба, поради това, че разпъва перцето си, след като го пипнеш. Казват че е доста вкусен след като му отрежеш перцето с ножичка. Предлага се по рибарските магазини.
-Скорпион (Scorpaena scrofa)
Изображение
Изображение
Изображение
Хваща се на дъно и на плувка
При убождане предизвиква същите симптоми, като горните. Продава се по рибарските магазини, след като старателно са му изрязани перките, и е доста скъпа риба, с добри вкусови качества.
-Лунна риба (Mola mola)
Изображение
Изображение
Не съм виждал такова чудо но казват, че се среща често, месото му съдържа отрова и е негодно, за консумация
Във водите на Средиземноморието се срещат и различни риби-чужденци. През 2002 са забелязани 90 вида, през 2005 - 126, а днес стигат до 140
Първоначалната причина е била прокопаването на Суецкия канал (през 1859), който свързва Червено море със Средиземно, Също така някои обвиняват промишленото риборазвъждане и ползваният там зарибителен материал. Разбира се главния виновник, е глобалното затопляне на планетата, което позволява на тези "гости", да намерят постоянно обитание по тези места.Нищо чудно, след някоя друга година, да се срещат и по нашето Черноморие, ако това разбира се, не е станало вече. Някои от тези видове са опасни и са непознати на повечето рибари:
-Заекоглав престъпник (Lagocefalus Sceleratus)
Изображение
Тази риба е от фамилията Tetraodontidae и е родственик на Cyclichthys orbicularis или рибата балон, която все още не се среща.
Изображение
почти всички риби от тази фамилия имат отровата тетрадотоксин която предизвиква: мускулна парализа, дихателни нарушения, сърдечно-съдова недостатъчност. Описани са смъртни случаи.
-Германец (есесовец)
Наречена е така в чест на германските войници, на о-в Крит, където за пръв път е наблюдавана, по време на окупацията.
Бива 2 вида:
-Кафява (Siganus Luridus)
Изображение
-сребриста (Siganus Rivulatus)
Изображение
Изображение
С втората имах лична среща при едногодишното си пребиваване на Крит. По излед и размери е доста прилична риба, леко ме усъмни, когато, като се скри между камъните си промени цвета
Изображение
. Разбрах, за какво става въпрос, след като успя да ме убоде по ръката и корема, след като я ударих с харпуна. След това, болката не беше нищо, в сравнение с едномесечния сърбеж.
Казват че била изключително мезе, ако се отреже горната перка, на мен лично не ми хареса, защото месото около корема, има специфичин дъх, но явно зависи от начина на приготвяне.
Гореописаните, са най често срещаните риби с които трябва да се внимава, освен тях има около 10, който са все още редки.
Надявам се, да съм бил поне малко полезен. на някого.
Поздрави
)><ۣ((((((((ºۣ< ڸ

Аватар
nissana
Мнения: 2503
Регистриран на: Пет Юли 28, 2006 15:04
Местоположение: Sofia
дал Браво: 3 пъти
получил Браво: 5 пъти

Мнение от nissana »

Мерси,брат,щото тая година мисля за втори път да си пробвам там късмета.
Остави само стъпки,вземи само спомени.....

Plat1ka
Мнения: 5120
Регистриран на: Съб Май 13, 2006 0:39
Местоположение: София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 91 пъти

Мнение от Plat1ka »

Колеги рибите от първата и втората снимка се срещат и по нащо черноморие ! Аз съм ги олавял на плажовете на Созопол и Приморско !

Колегата много точно е описал действието на утровата аз без малко да се гътна след като бях ужилен от дракон ! Болката е все едно са ти запалили раката и поне при мен траеше около 15 часа ! Много внимавайте с тях калвът на всичко от миди и скариди до бели червей и много лесно можеш да ги сбъркаш с попчета !
Другия втория вид риба я хванах на мида и знам че тя е по опасна и от дракона и може да те убие но тя поне лесно се познава грозна с много бодли препоръчвам ви както аз направих направо резнах повода и обратно във водата !

Аватар
КИРО
Мнения: 1421
Регистриран на: Пет Авг 24, 2007 18:42
Местоположение: ВАРНА
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 24 пъти

Мнение от КИРО »

На втората и викаме Скорпид,а дракон се хваща и на чепаре,и то по 5-6 наведнъж.Наистина внимание.

kita
Мнения: 27
Регистриран на: Нед Ное 27, 2005 22:38
дал Браво: 10 пъти
получил Браво: 2 пъти

Мнение от kita »

Колеги,наистина внимавайте с риболова в Гърция.И мен ме убоде шибания дракон и болката е неописуема.Когато хванете нещо,не протягайте ръка да я хванете още във въздуха.Става въпрос за такива,които са лаици в морския риболов като мен.Единственият цяр който имах и използвах беше узо и то поне 300 грама.Почти не ми се поду пръста и ми премина за 3 часа.От 3 дена,обаче ми е изтръпнал.

dessi
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Юли 11, 2008 14:16

Мнение от dessi »

здавейте на всички,имам един малък въпрос. значи преди няколко дена бях във варна на море и докато бях вав водата осотих нещо да ме убоде или поне така ми се стори или ужили на крака и ми се поду малко глезена
след 2-3 дена ми се оправи.но не ме болеше като ме убоде или там каквото е станало и след като ми беше надуто пак не ме болеше.възможно ли е да е било морски дракон и ако е така какво да правя след като вече бе ми е надут крака,да ходя ли на лекар?

Боро
Мнения: 3
Регистриран на: Съб Юни 17, 2006 10:40
Местоположение: Варна

Мнение от Боро »

dessi написа:здавейте на всички,имам един малък въпрос. значи преди няколко дена бях във варна на море и докато бях вав водата осотих нещо да ме убоде или поне така ми се стори или ужили на крака и ми се поду малко глезена
след 2-3 дена ми се оправи.но не ме болеше като ме убоде или там каквото е станало и след като ми беше надуто пак не ме болеше.възможно ли е да е било морски дракон и ако е така какво да правя след като вече бе ми е надут крака,да ходя ли на лекар?
Не се притеснявай, нищо ти няма !

makari
Мнения: 33
Регистриран на: Чет Яну 15, 2009 18:05
Местоположение: Благоевград

Мнение от makari »

Някой може ли да ми каже как се казва тази риба.Не съм я уловил точно в средата,но мисля,че се вижда добре
Изображение
Изображение

Аватар
Tonito
Мнения: 868
Регистриран на: Пон Дек 20, 2004 21:04
Местоположение: Шумен
дал Браво: 81 пъти
получил Браво: 18 пъти

Мнение от Tonito »

прилича ми на вид морска кучка

cvtronkov
Мнения: 22
Регистриран на: Пон Фев 01, 2010 22:30
Местоположение: Пловдив

Мнение от cvtronkov »

Така е колега,много си прав за дракона,особено като се има предвид голямата му популация на Синеморец,и по-точно около устието на р.Велека.Лятото на 2009 много за малко ми се размина едно такова убождане и съм благодарен на приятеля ми,който беше с мен,че ме предупреди нареме!!
Ако искаш да си щастлив цял живот,стани рибар :) Наслука на всички колеги!!

lud5r
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Мар 10, 2011 12:31
Местоположение: София
дал Браво: 26 пъти

Re:

Мнение от lud5r »

makari написа:Някой може ли да ми каже как се казва тази риба.Не съм я уловил точно в средата,но мисля,че се вижда добре
Изображение
Изображение
Това е:
Coryphoblennius galerita (Blennius galerita) - Качулата (Безпипална) морска кучка

kshutilov
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Май 28, 2011 1:36

Re: Риби престъпници!

Мнение от kshutilov »

Като допълнение на Cerber, вчера на о-в Тасос ме убоде друг вид на дракона, който се нарича Echiichthys vipera и достига дължина около 15см, за разлика от Trachinus draco, който достига до около 35см.(Може би са нещо като братовчеди, защото си и приличат) Болката стига кулминация за около 5 мин., все едно пръста ми беше премазан с чук. Преминава за около 2 часа и убоденото място се подува. Говорих с местни хора, които ме посъветваха колкото се може по бързо да натопя във възможно най-гореща вода ръката си(убоде ме по пръста). Прехвърлих малко литература и попаднах на статия на някакви англичани, които лабораторно са установили, че отровата на тези дракончета е някакъв вид протеин, които се унищожава при темп. над 40градуса. Направих тази процедура като не взех никакви медикаменти, защото не знаех какви. За сега всичко е ок. но пръста леко е изтръпнал. Това не би трябвало да успокоява всички. Има хора с алергии, някакви непоносимости към отрови и т.н, въпреки, че има някаква логика. Ако има наблизо лекар е най добре консултация с него(носете рибката за да постави правилна диагноза).

Абе да не се случва, особено на места където няма наблизо болница.

ПС. Не знам как се прикачват снимки, но по имената на тези две риби могат да се видят в мрежата.

Камбата
Мнения: 53
Регистриран на: Чет Авг 07, 2008 21:30
Местоположение: Варна

Re: Риби престъпници!

Мнение от Камбата »

Само да отбележа, че морската кучка не е отровен вид. Среща се много често по каманаци, кейове, буни, стени и т.н. Става и за ядене, само трябва да се одере. :)
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж"

- Лий Улф - 1939 г.

Бат Стан
Мнения: 10819
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 56 пъти
Обратна връзка:

Re: Риби престъпници!

Мнение от Бат Стан »

Драконът е много вкусен за ядене, особено едрите, стига да се изрежат отровните перки. Скорпидът също е голямо лакомство.
Клуб по спортен риболов "Балканка"

Аватар
Ivan VP
Търговец
Мнения: 5297
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 18:32
Местоположение: БГ
получил Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Re: Риби престъпници!

Мнение от Ivan VP »

Бат Стан написа:Драконът е много вкусен за ядене, особено едрите, стига да се изрежат отровните перки. Скорпидът също е голямо лакомство.
Бат Стане, предлагам направо да минем на фугу. Драконите са za деца! :D
Ако на 16 секунда видим свети Петър. Значи ситуацията е на изгаряне :D :D :D :D :D
В девети КРЪГ, осми вир има близка среща с приключените балканки, преродени в Т-рекс trutta fario. :D :D :D :D :D :D
http://www.ivpfishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Публикувай отговор

Обратно към “За рибите”